Ajándékozás, kötelesrész

drbjozsef # 2024.09.29. 13:42

Egyrészt a "koncentrálás" szót vagy öt percig töprengtem, mire rájöttem, szóval nem olyan flottul megy az.
Másrészt meg a konkrét kérdésnek semmi köze a körülötte lévő sallangokhoz. Egy polgári per indítása biztosan nem alapoz meg egy kitagadást önmagában.

A megváltást már én sem értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.29. 09:06

Ezt is értetted? Bámulatos! (Vagy nyelvkönyved van sarkany567-hez.)

drbjozsef # 2024.09.29. 08:29

Nem alapozza meg.
Az olyan ingatlanon, amelyen tulajdoni hányadot örököl, azon nem örököl haszonélvezetet. Valami itt nem kerek.
Közös tulajdon megszüntetése pert bárki - tulajdonostárs - ellen indíthatsz, nem mindegy neked, mit csinál a házastárs a részével, kinek adja?

sarkany567 # 2024.09.29. 06:44

Üdvözletem, ehhez kapcsolódik kérdésem nekem is:
Ha a gyerek pert indít a szülő ellen, a közösen örökölt ingatlannak a koncentrálására,. tehát a túlélő házastárs örököl egy kisebb tulajdoni hányadot és azért, hogy azt ne tudja kiörökíteni, vagy eltartási szerződéssel másnak juttatni, szeretné kivásárolni, akkor ez megalapozza -e a kitagadást?
Haszonélvezeti joga megmarad a teljes ingatlanon.
Ilyenkor a megváltási érték a 20/4-es, vagy forgalmi érték/2 szerint történik?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.28. 09:42

(De ha a házasulandók az ajándékozáskor már élettársak voltak, akkor egyáltalán nem ilyen egyértelmű a helyzet.)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.28. 09:40

az új házastárs követelheti-e az ingatlan beszámítását a hagyatékba? "
Nem. Sőt, a köteles része alapjába se számít bele. (És szerintem te ezt akartad kérdezni.)

Madrienn # 2024.09.28. 07:50

Tisztelt Ügyvédek!

Valaki legyen szíves segítsen nekem az alábbi törvény részlet értelmezésében, konkrét eset kapcsán.
“ Nem tartozik a kötelesrész alapjához az olyan ingyenes adomány értéke, amelyet az örökhagyó a kötelesrészre jogosultságot létrehozó kapcsolat keletkezését megelőzően juttatott”

A kérdésem az lenne, hogy ha valaki idősebb korában házasságot köt, de előtte elajándekozta az egyik gyerekének az egyik ingatlanát, akkor ebben az esetben az új házastárs követelheti-e az ingatlan beszámítását a hagyatékba? Vagy ilyen esetben ez az ajándék rész “a kötelesrészre jogosultságot létrehozó kapcsolat keletkezését megelőzően juttatott” ajándéknak minősül és ez nem számít bele?
Az ajándékozás és a haláleset között 4 év telt el, a házasságkötéstől másfél év.

osztap # 2024.09.08. 13:29

zoepit,

Tehát a kötelesrész jár e ajándékozás után s azt hogy lehet behajtani ha az örökség egy ingatlan amit nem adnak el?
Párod az anyja halála után 5 évig követelheti a kötelesrészt a húgától, HA az anyja a halála előtt 10 éven belül ajándékozta a húgának a tulajdoni hányadot. Főszabály szerint párod pénzt követelhet, nem tulajdoni hányadot. És a kötelesrészt az egész hagyatékra (nemcsak a házra) kell kiszámolni, és le kell vonni belőle, amit a párod ténylegesen megörökölt (pénzt, értéktárgyat, stb.). Csak ha még így is marad követelése, azt követelheti.

Illetve, az ajándék maga visszakövetelhető e s hogyan.
Olvasd el a Ptk. 6:237. §-t. Az (1) bek. talán esélyes lehet. A (2)-höz a "minősíthetetlen viselkedés" kevés, súlyos jogsértés kell, pl. életére tört. A (3) nem rátok vonatkozik. Fix határidő a követelésre nincs, de onnantól, hogy a visszakövetelés alapja fennáll, pár éven belül követelni kell, különben a húg sikerrel hivatkozhat az (5)-re.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A követelés menete mindegyiknél: Felszólítani szóban a legegyszerűbb és leggyorsabb. Ha nincs megegyezés, utána tértis levélben, ha arra sem, akkor perben követelni.

zoepit # 2024.09.08. 11:31

Üdvözlöm!

Párom édesanyja még a halála előtt párom hugára iratta az örökösrészt a családi házból. Az apai rész még megmaradt, párom édesapja korábban elhunyt. Összesen 4-en vannak testvérek. A ház külterületen található, közmű nincs rajta.
Mikor párom édesanyja is elhunyt, párom a hugának ajándékozta az apai örökség rá eső részét is.
Érdeklődnék 2 különböző dologgal kapcsolatban.
1, Az ún. \"kötelező rész\" autómatikusan beleeseik az ajándékozásba ha erre nincs külön kitérve a szerződésben?

2. A huga az ajándékozást követően unfair módon s minősíthetetlenül viselkedett párommal és amit ígért nem tartotta be ráadásul mi nagyon megszorultunk (ketten élünk az egy főre járó létminimum alatti összegből) vissza lehet követelni az ajándékozást? Mennyi ideig lehetséges ez?
Párom hugának 4 ingatlanja van továbbá fix jó keresete, vállalkozó. Az ingatlant nem óhajtja eladni de be sem költözik.
Tehát a kötelesrész jár e ajándékozás után s azt hogy lehet behajtani ha az örökség egy ingatlan amit nem adnak el?
Illetve, az ajándék maga visszakövetelhető e s hogyan.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!