Válás - Vagyonmegosztás - per

lajcsó # 2017.12.23. 17:04

"Kérdésem, hogy van e esélyem a tulajdonjog -természetesen arányos - megszerzésére?"
Visszakérdeznék. Közreműködtél a szerzésben?
Megtérítési igényed lehet.

nonolet # 2017.12.23. 11:24

Ő meg felszámolja majd neked a lakbért 12 évre.
Plusz a többit amit ő tett a közösbe illtve adott neked.

- -

Eléggé tévúton jársz....

Tulajdonjogot első körben aligha követelhetsz.
És megszerezni se nagyon tudod.

Elszámolást kell csinálni a 12 évről és ha az a vége, hogy te többet tettél a közösbe vagy adtál neki,mint ő.
Akkor a többletet kérheted, hogy fizesse meg neked.

Megfizetheti pénzben
vagy
adhat önként tulajdonrészt a pénz helyett.

HA NEM TUD vagy nem akar KIFIZETNI, akkor majd ráküldöd a végrehajtót és a jobb híján a ház árából jutsz pénzhez.

Mindehhez azonban előbb a TÖBBLETED KELL elfogadtatnod vele!!!!!

• leltár+megegyezés alapján

vagy

• hosszú és drága perben

- -

Szóval,

Kezdésnek össze kell számolni a 12 év jövedelmeit mindkét félnél.
Ebből képezni kell egy %-os arányt!
Mert ez alapján lehet és kell elosztani a közös vagyon gyarapodását.

Aztán,
Egy vagyonleltár kell, arról hogy mitek VAN éppen.

Két kategóriában kell leltározni.

1.
ingó (cuccok+készpénzek+bankipénzek+stb.)
2.
ingatlanok (lakás, föld)

Aztán a leltárból ...

Mindkét fél kiveszi szépen sorban a CSAK saját részét.

Kezdve az ingókkal.

0.
Azt amit ő vitt be a kapcsoltba a sajátjából és még megvan.

1.
A saját SZEMÉLYES használati cuccait.

2.
Azt amit CSAK Ő kapott ajándékba valakitől a kapcsolat alatt.
(tehát kifejezetten nem közösen kapták)

3.
Azt amit CSAK Ő örökölt valakitől, ha volt ilyen.

4.
Azt amit CSAK Ő vett kizárólag a saját pénzéből és CSAK MAGÁNAK, és ezt a másik is így tudja/értékeli.

A kiszedések után a leltárban maradó ingóság a "közös szerzemény" avagy a közös vagyon gyarapodása.

Amit beáraztok egyenként egy-egy közösen elfogadott REÁLIS!!! árral és aztán a végösszeget alapesetben a jövedelmek arányában kell elosztani.

A kinek-kinek jutó végösszeg alapján lehet válogatni, hogy ki mit visz közösből... vagy fizeti meg a másiknak az árát, ha mindkettő vinni akarja éppen.
(ekkor ugye az egyik viszi a másik egyenlege pedig módosul ezzel).

Ami nem kell senkinek az NULLA-ra árazzátok át!
Külön listára kerül és szabad préda lesz.
(utólag újra beárazni már nem szabad, mert abból vita lesz)

Folytatva az ingatlanokkal.
Ez esetben a lakással...

Megállapítjátok (közösen)
a jelenlegi vélhetően REÁLIS piaci eladási árat.
Megsaccoljátok, hogy az árból a felújítás mennyit érne.

A felújítási részt is elosztjátok a jövedelmek arányában.

Az egyéb dolgokkal (adott-kapott szolgáltatások)
az ingó+ingatlan felosztása után lehet
foglalkozni, bár túl sok értelme nincs.

Befejezésként,
az ingóságok elosztása utáni egyenleg
és
az ingatlan felújítási rész elosztása utáni egyenleg
összeadásával, kész is a végső egyenleg.

Amit már csak pénzügyileg kell rendezni!
HA valakié tartozás lett a másik felé...

A egész elszámolásról ésszerű egy feljegyzést készíteni, amiben

leírjátok a végeredményt
és
mindketten elfogadjátok azt
kijelentve, hogy a jövőben ezt nem fogjátok semmilyen módon vitatni, a közös élet véglegesen lezárásra került.

Persze, ha valakinek fizetni valója lett a végére, akkor
a pénzügyi rendezés határidejét és módját is ÍRÁSBA kell foglalni.

• -

Hát így valahogy lehet elrendezni a dolgokat.
Nagyjából és az értelmes, a másiknak nem direkt betartó emberek között.

Plusz némi jóindulattal/engedékenységgel a másik felé...

Vagy jön a vita és hosszú-drága pereskedés.

Felhőtlen # 2017.12.23. 09:45

Kedves Fórumozók,

a következő a helyzetem: 12 évig éltünk együtt élettársammal, az ő 1/1 tulajdonában. Felvettem hitelt a felújításra, amit én fizettem nagy részben (bizonyított a számlák alapján). Mivel én tartottam el éveken át és nem volt jövedelme, a válság idején én sem tudtam fizetni, a szerződést felmondták, végrehajtás alatt van a ház.
Most olyan helyzetben vagyok, hogy a házat árusítják már, de kaptam a végrehajtótól egy felszólítást hogy fizessek vagy tiltanak. Amennyiben valóban tiltanának a fizetésemből, úgy azonnal pert indítanék tulajdonjog megszerzéséért, hiszen nem fogom az exem házát finanszírozni amiből semmi hasznom nincs,miközben dolgozni képtelen.
Kérdésem, hogy van e esélyem a tulajdonjog -természetesen arányos - megszerzésére?

Köszönöm

katóka48 # 2017.09.10. 09:24

Köszönöm szépen. További szép hétvégét!!

ObudaFan # 2017.09.10. 09:03

Attól függ. Ha a jövedelmedből, illetve az elvárhatóan elérhető jövedelmedből nem tudsz így megélni, akkor előfordulhat. Mondjuk, a bontás kimondását követő 5 év után már csak kivételesen lehet tartásdíjat megállapítani.

katóka48 # 2017.09.10. 08:56

Tehát ha én albérletbe kényszerülök a lányommal (a fiam tegnap elköltözött) és az anyagi helyzetem miatt nem tudom fizetni akkor kérhetem hogy ő fizesse? Ne haragudj de most nagyon nehéz a felfogásom :(

ObudaFan # 2017.09.10. 08:37

A házastársi tartás akkor követelhető, ha te önhibádon kívül tartásra szorulsz, ő pedig a tartásra képes is. Itt a felek magatartásának csak korlátozott jelentősége van.

katóka48 # 2017.09.10. 07:54

Értem, de ha vissza vásárolja az ingatlant (márpedig vissza fogja)akkor viszont kirak. Na akkor mik a jogaim?? Kérhetem a birót hogy állapitson meg valami támogatást,asszonytartást vagy bármit? Mivel az ő viselkedése miatt romlott meg a házasságunk.Az én ingatlanomra nem vagyok jogosult meg igényelni az eszközkezelőt mivel az övét általam tudta elintézni. igy csak albérletbe tudnák menni, de azt nem tudnám fizetni.Vagy ha vissza vásárolja az ingatlanát akkor jogosult vagyok-e valamilyen arányban az ingatlanbol vagy a vissza fizetett pénzből, mig nem válunk el?

ObudaFan # 2017.09.10. 06:29

Közös bérlők vagytok, szerintem az osztott lakáshasználat a főszabály.

katóka48 # 2017.09.09. 19:36

Köszönöm a gyors választ!! Gyakorlatilag osztható, 2 szoba van. De nem hinném hogy megtürne válás után,főleg ha vissza vásárolja az ingatlant.Ezért kérdeztem hogy ő kérheti e az eszközkezelőt hogy költözzek el,és az eszközkezelő kirakhat e?

ObudaFan # 2017.09.09. 13:31

Mivel közösen bérlitek az ingatlant, nem feltétlenül kell kimennetek. Az ingatlan beosztása alapján az osztott használat elképzelhető?

katóka48 # 2017.09.09. 11:54

A következő kérdéssel fordulok Önhöz: A férjemtől elváltam, 2 kiskorú gyermekemmel egyedül éltem a saját tulajdonú ingatlanomban ami jelzálog hitellel terhelt (sajnos nem tudtam a részletet fizetni,2012-ben sikertelen árverezés történt), 3 év után megismerkedtem a mostani párommal, 2014 augusztusban házasodtunk össze és hozzá költöztünk,de az ő ingatlanán is jelzálog hitel volt7.500000,amit nem tudott fizetni, 2015-ben be nyujtottuk a szándék nyilatkozatot a férjem bankjához hogy szeretnénk az Eszközkezelőt igénybe venni, mivel én általam megvolt minden követelmény a két gyermekre a családipótlék és a gyermek védelmi, igy az eszközkezelő meg vette a férjem ingatlanát 3.200000ft-ért,9400ft bérleti dijat fizetünk havonta,én és a gyermekeim is bérleti használati jogot kaptunk,a férjemnek egyedül nem engedélyezték mig nem voltam a felesége. Sajnos a házasságunk időközben megromlott,ő kamionos lett 2016-ban,4hét távollét 5 nap itthon 4-500000ft az átlag keresete,ebböl 55000ft-ot tiltanak tőle és 15000kp.ad gyerektartásra a volt felesége javára, persze külön számlát nyitott,(addig közös számlánk volt) könyörögnöm kell hogy adjon pénzt de sikertelen, nem törödik velünk,nem ugy viselkedik mint egy férj,ez minden tekintetben,volt ugy hogy 1 hétig kenyérre se futotta, idegentől kelett segitséget kérjek,(annyit segit hogy a gázt és a villanyt ő fizeti) nekem az otp 60000ft és ott a többi hitel amit fizetek vagy "kéne fizessek"amig nem volt kamionos 47000ft-ot keresett amiből 30000ft volt a benzin hogy tudjon menni dolgozni, én fizettem mindent,rezsi,élelem,hitelek, az ö részére is (a volt feleségével közös hitelét is beleértve) ugy gondoltam ez házastársi kötelességem,persze akkor nem fizettem a saját otps hiteleimet .Sajnos nekem vannak kifizetetlen hiteleim amire ő ügyet se vesz, neki is voltak tartozásai amit kirendeztünk idő közben, nem is kevés. A kérdésem az lenne, el szeretnék válni de akkor ki kell menjek a gyermekeimmel a házbol? De hova??? Az én házam ami 5 éve üresen áll se viz se villany se gáz (kikötötték tartozás miatt)tehát szó szerint üres és tönkre ment ingatlan, c......nyok kifosztották, beköltözhetetlen állapotban van, nekem nincs pénzem helyre hozni, albérletre se futja, Tehát nincs hova menjek! Ha beadom a válokeresetet és ki kell menjünk a házból kérhetek e asszonytartást? (nincs közös gyermekünk) Vagy mi jár nekem? Nem tudom mik a jogaim, mik a lehetőségeim! Kétségbe vagyok esve. Kérem segitsen!! Üdvözlettel

ObudaFan # 2017.05.17. 12:49

jogilag mit lehet tenni, ha különélés során az egyik fél a másik beleegyezése nélkül vesz fel hitelt, és ez bizonyítható.

Te semmit nem tudsz tenni, mert joga van hozzá.

marokkó # 2017.05.17. 12:24

Kedves "pazs" Köszönöm szépen!

lajcsó # 2017.05.17. 12:00

"jogilag mit lehet tenni, ha különélés során az egyik fél a másik beleegyezése nélkül vesz fel hitelt, és ez bizonyítható."
Ez miért zavar téged?

alfateam # 2017.05.17. 11:41

Hagyd-már békén, had csináljon amit akar hiszen már lassan egy éve külön éltek...

tofifi # 2017.05.17. 11:27

Kovács Béla Sándor, nem ez volt a kérdés, hanem az hogy jogilag mit lehet tenni, ha különélés során az egyik fél a másik beleegyezése nélkül vesz fel hitelt, és ez bizonyítható.

pazs # 2017.05.17. 10:43

Pp. 284. § (2) A felperes házassági perben keresetétől az eljárás bármely szakában az alperes hozzájárulása nélkül is elállhat.

marokkó # 2017.05.17. 09:53

Bontóperi eljárás kérelemre történő megszüntetése - Több helyen olvastam a következőt, ami elvileg bontóperekben érvényes eljárásjogi szabály: "A felperes a keresetétől az eljárás bármely szakaszában az alperes hozzájárulása nélkül is elállhat". Törvényben ezt pontosan így leírva sehol sem találtam. Tudnának segíteni?

drbjozsef # 2017.05.16. 19:43

Neeeeeeeeeee...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.16. 19:36

Nem fogod elhinni: vissza kell fizetnie.

tofifi # 2017.05.16. 19:26

Tíz hónapja különélünk a férjemmel, folyamatban van a válás, ő megkérdezett azzal kapcsolatban, hogy beleegyezem-e abba, hogy hitelt vegyen fel. Én nemet mondtam, de az az érzésem ő mégis vett fel személyi kölcsönt. Milyen jogi következményei lehetnek ránézve, ha mégis vett fel hitelt, a beleegyezésem nélkül?

köszönöm a választ...

ObudaFan # 2017.05.15. 14:30

Ha szocpolt vettetek fel, annak az összege, alighanem több, mint az ingatlan 2%-a, így vélhetően igen.
Emellett ha ő a haszonélvező, akkor többlethasználati díjat kérhet.

gykata74 # 2017.05.15. 11:27

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz.
2003 nyarán mentem férjhez, két gyermekünk született, 2004-ben ill. 2006-ban.
A házasság előtt az én tulajdonomban lévő lakásban éltünk. Második gyermekem megszületése után szüleimtől kaptam egy családi házat, aminek a vételárába beleforgattuk a lakásom értékét. A tulajdoni lapon 99 %-ban én vagyok a tulajdonos, a férjem 1 %-ban, ez a szocpolban szereplő kikötés miatt, ill. haszonélvezőként van bejegyezve.
Idén februárjában elköltözött, és a válást tervezzük.
A gyermekekkel a házban maradunk. A férjemnek az előző házasságából van egy 18 éves gyermeke, aki után gyerektartást fizet.
Szeretném kérdezni, hogy az ingóság 50%-án kívül kötelezhet-e a bíróság más anyagi kifizetésre.
Köszönettel válaszukat!

ObudaFan # 2017.05.15. 04:36

jelszo

Még ha különvagyonod is az ingatlan, akkor is járhat neki lakáshasználati jog ellenértéke.
Neked viszont többlethasználati díj járhatna bizonyos feltételek esetén, de ahhoz ügyesebbnek kell lenni.