Kedves ObudaFan!
Köszönöm válaszát. Sajnos én egyáltalán nem ismerem a jogaimat. Nem tudom azt sem mit jelent " lakáshasználati jog ellenértéke".Megkérném magyarázza ezt el nekem. Köszönöm.
Válás - Vagyonmegosztás - per
Kedves ObudaFan!
Köszönöm válaszát. Sajnos én egyáltalán nem ismerem a jogaimat. Nem tudom azt sem mit jelent " lakáshasználati jog ellenértéke".Megkérném magyarázza ezt el nekem. Köszönöm.
Kedves ObudaFan!
Kedves Fórumozók!
Ismeri valamelyikötök Dr. Kulcsár Zita bírónőt? Már ha szabad ilyet kérdezni... Korrekt, teljesen rendezett apákhoz való viszonyulása érdekelne, ha esetleg személyesen is volt szerencsétek találkozni. A Budakörnyéki Járásbíróságon bírónő.
Köszönöm.
Mónika356
A lakásból távozó házastárs a lakáshasználati jog ellenértékének rá eső részére jogosult.
A lakáshasználati jog ellenértéke - közös tulajdonban vagy valamelyik házastárs tulajdonában álló lakás esetén - a lakás beköltözhető és lakott forgalmi értékének különbözete. Bérlakás esetén a lakáshasználati jog ellenértéke legalább a hasonló önkormányzati bérlakásra - a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése esetére - az önkormányzat rendeletében meghatározott pénzbeli térítés mértékének megfelelő összeg, függetlenül attól, hogy a távozó házastárs milyen lakásba költözik.
A távozó házastárs a használati jog ellenértékének arra a részére tarthat igényt, amely őt a visszamaradt volt házastársra és a lakáshasználatra jogosult gyermekek számára figyelemmel, arányosan megilleti. A távozó házastárs igényelheti az értéknövelő - meg nem térült - ráfordítások költségét is, ha a ráfordítás a használati jog ellenértékében nem fejeződik ki. A jogosultnak járó összeg - különös méltánylást érdemlő esetet kivéve - a használati jog ellenértékének egyharmadánál kevesebb nem lehet, kivéve, ha a bíróság az egyik házastárs különvagyonában levő lakás vagy szolgálati lakás elhagyására kötelezte a másik házastársat, vagy ha a lakásnak a házasságkötést megelőzően önálló bérlője a lakásban maradó házastárs volt.
Ha a lakásban maradó házastárs az ellenérték megfizetésére nem képes, illetőleg erre a célra felhasználható különvagyona nincsen, vagy egyébként, ha kéri, a házastársi közös vagyon rá eső részét az ellenérték összegével csökkenteni kell.
A használati jog ellenértéke a lakás elhagyásával egyidejűleg esedékes.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a válaszát.
Kedves Valaki!
Segítsetek!
5 év házasság után a férjem egyszerűen ki akar dobni, a közös otthonból kitoloncolt egy lakásba, ami a tulajdonát képezi. A ház,amelyben együtt laktunk, egy lakott területen kívül álló hétvégi viskó volt, amit kibővített, megtoldott. Már együtt éltünk az eredeti kunyhóban, az építkezés közben házasodtunk össze.
Igazából azt akarja, hogy takarodjunk el a gyerekkel akárhová. Fizetni sem akar, csak valami csekély gyerektartást.
A legnagyobb baj, hogy súlyos beteg lettem,mikor a gyerek 5 hónapos volt.Megrokkantam, járni alig tudok, jövedelmem sincs, orvoshoz nem jutok el, nincs ki elvigyen.
A gyerek születése után már furcsán viselkedett, egyáltalán nem érdekelte a kicsi, durva és rideg volt vele is, velem is.Csak magával foglalkozott, néha ennivalónk sem volt, éheztünk, nem vásárolt, magunkra hagyott a kietlen, szomszéd nélküli tanyán.
Állítólag nem köteles a mi lakhatásunkról gondoskodni. Ezek szerint mehetünk a híd alá a gyerekkel?
Mi az, hogy kitoloncoltak? Az utolsó közös lakásban a per végéig, vagy a bíróság eltérő intézkedéséig jogod van bent lakni.
Sziasztok!
Bontóperünk folyamatban van. Tavaly évben közös ingatlanunkban zárcsere történt és a lakásba azóta nem jutok be. Most szereztem tudomást arról, hogy az ingatlan átkerült a vagyonkezelőhöz.
A lakást felperes tovább szeretné bérelni (majd megvásárolni)
Az eddig befizetett törlesztő részletek arányos része követelhető-e felperestől?
Hogy vehette át az eszközkezelő a tudtod nélkül?
Egyébként ha amúgy nincs kifogásod a dolog ellen, akkor követelésed sem nagyon lehet. Az eddig megfizetett részletek elvesztek.
1, A házasság megromlását tanukkal kell igazolni? Vagy csak elég annyi, hogy valaki elszeretne válni és házassága úgy érzi végérvényesen megromlott? És a válást kimondják.
2, A vagyonmegosztáshoz kell tanú. Ha a felek nem egyeznek.
- Bizonyítani kell, és a dolog természetéből adódóan a rendelkezésre álló bizonyítási eszköz tanú. De bármi más is lehet.
- Lmf - azzal a különbséggel, hogy ebben a kérdésben jellemzően kisebb a tanúk szerepe, és vélelem is van.
Köszönöm a gyors választ.
1, Tehát a házasság megromlását tanúkkal kell igazolni.
Vagy amivel lehet.
2, Lmf - azzal a különbséggel, hogy ebben a kérdésben jellemzően kisebb a tanúk szerepe, és vélelem is van.
Mi az a Lmf?
Mit kell vélelmezni?
Bambusz531
„Az eddig befizetett törlesztő részletek arányos része követelhető-e felperestől?”
Ha te fizetted az életközösség megszakadása után a hitelt, akkor ennek a felét lehet követelni. Ez egyébként teljesen független attól, hogy az eszközkezelőhöz került-e az ingatlan, vagy sem.
Sürgős lenne, válaszolna valaki? A türelmet és a választ előre köszönöm!
2, Lmf - azzal a különbséggel, hogy ebben a kérdésben jellemzően kisebb a tanúk szerepe, és vélelem is van.
Mi az a Lmf?
Mit kell vélelmezni?
Lásd mint fent.
Azt vélelmezik, hogy az életközösség alatt szerzett vagyon egyenlő arányban közös.
Üdv.
Segítség kellene.
Válófélben vagyok. Van egy szerződés amiben olyan dolgokat ajánlottam melyeket pár év elteltével biztosan tudom, hogy nem tudok teljesíteni.Illetve ha ma megvizsgálom a felajánlottakat azok messze nem járnak az exnek. Milyen indokkal támadható meg egy ilyen szerződés. A házasságban házassági szerződés volt, ami alapján a fentielet gondolom. Mit tehetek?
Köszönöm!
Kedves Fórumozók!
Párom volt élettársával nem tud megegyezni a vagyonmegosztáson, a helyzet elég bonyolult.
Közösen vásároltak 7 éve egy ingatlant 8,5 millió ft-ért, 50-50 tulajdoni hányaddal, a párom élettársa 3,5 millió örökséggel szállt be az önerőbe, ehhez vettek fel 5 millió ft hitelt. A hölgy az adós, a párom kezes.
A hölgy idő közben kapott még egy örökséget 2,5 m ft-ot, de ennek csak egy részét fordították a házra (kb. 700 ezer ft-ot) a többiből autót vettek, felélték.
A házon több felújítás is történt,a párom melléképületeket is épített a vállalkozásához, így kb. 12 m ft a mostani értéke.
Két eset lehetséges, mivel a hölgy nem tart igényt a házra, vagy eladják, vagy a párom megveszi a hölgy részét. Kérdés, hogy mennyit kellene adnia neki? Az egész örökséget ki kell fizetnie? Plusz még 13 év van vissza a hitelből is, amire adósság kiváltó hitelt tudna felvenni talán. Kifizetnénk a részét, ha lenne miből, de egyelőre még azt sem tudjuk, miből tudnánk.
Ha eladásra kerülne a sor, kb. 12 millióért lehetne talán eladni, a banknak most 7,2 m-t kellene fizetni egy összegben, a maradékot a hölgy kérné. Járna belőle valamennyi a páromnak is, vagy üres zsebbel kénytelen kiszállni a dologból?
Sok biztos nem. Hogy jár-e valami, az nagyrészt attól függ, hogy mi volt a hozzáépítés értéke.
Obudafan!
Köszönöm, az ügyvédek olyan 10-15%-ot mondanak, ami járna neki. Viszont jobban hajlanánk arra, hogy átvegyük valahogy a házat és a hitelt, de nem tudom, honnan tudnánk annyi pénzt összeszedni. Addig is fizetni kell a részleteket, meg az albérletet is.
A hozzáépítés is bonyolult, mert a párom asztalos, mindent ő csinált két kezével, és az anyagot is olcsón be tudta szerezni hozzá. A forgalmi értékét nézve viszont lehet, hogy milliós nagyság rendű az érték (majdnem 100nm a három épület). Gondolom értékbecslő meg tudná mondani. Akkor ez változtatna valamit? Mert közös szerzeménynek számít gondolom, hiába a párom csinálta. A házon történő felújítást is mind saját kezűleg végezte el, nyílás záró cserék, járólapozás, stb.
„Köszönöm, az ügyvédek olyan 10-15%-ot mondanak, ami járna neki. ”
Így elsőre nem irreális.
„Viszont jobban hajlanánk arra, hogy átvegyük valahogy a házat és a hitelt,”
Ez valószínűleg akkor fog menni, ha ő is beleegyezik.
„ Akkor ez változtatna valamit? Mert közös szerzeménynek számít gondolom, hiába a párom csinálta. ”
Élettársaknál a szerzéshez való hozzájárulás számít.
Értem, köszönöm.
Ő belemenne, mert neki nagy a ház egyedül fenntartani. Csak addig marad, amíg nem látja belőle a pénzét.
A páromnak ez szintén jó lenne, mert a vállalkozáshoz megfelel a ház. A hölgy valójában nem igazán járult hozzá semmihez, mivel nem dolgozott semmit. Viszont a párom sem tudja bizonyítani, hogy ő szerzett, épített, vett meg mindent. Mondjuk a hölgy sem, hogy ő... De ha ez igaz, akkor legalább elvben több járna.
Pedig ezek szerint olyan messze sem vagytok a megegyezéstől.
Kedves ObudaFan!
Igen, talán lassan alakul a helyzet, már régóta húzódik ez a senkinek sem ideális állapot.
A kérdésem még annyi lenne, hogy a "Közösen szerzett vagyon"tehát amit az együtt élés során szereztek akkor ez esetben (7 évig voltak élettársak) nem feltétlenül feleződik? Nem sok dologról van szó, mert a páromnak van egy öreg autója, és egy motorja, nem nagy az értékük, de a hölgy szeretné természetesen mindennek a felét pénzben megkapni. Sajnos fennáll a lehetőség, hogy amennyiben nem tudjuk összeszedni a pénzt, akkor eladó lesz a ház.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02