Tisztelt Ügyvéd Urak!
Kérem,az alábbi kérdésekben adjanak nekem tanácsot.
1.)Nem közös megegyezéses válóper 4. tárgyalására a felperesnek tanu(ka)t kell vinni a házasság helyrehozhatatlanságának bizonyítására.Ha "csak" a 2 fél közötti probléma+elhidegülés vezetett a házasság megromlásához,és 1,5 éve nem élnek együtt a felek,mit tudhat bizonyítani egy tanu?Azaz mit kell a gyakorlatban bizonyítania?És mi van,ha nincs ilyen tanu?Akkor csak 3 év különélés utáni "automatikus" válás van?
2.)Ha a felperes fizetéséből 50%letiltásra kerül gyerektartás címén,akkor a maradék 50%-ból (másik peres eljárásban) letiltathat a bank vagy kölcsönt adó magánszemély további összeget,ha más vagyona nincs?Vagy az 50% már sérthetetlen? Kisemmizés esete forog fenn...Felperes nevén van 9 millió hitel 3 forrásból(fedezet a közös vagyonnak hitt ingatlan),és alperes állítása szerint a teljes vagyonuk az alperes különvagyona,azaz a felperes hiteleinek nincsen fedezete,csak az alperes 9 milliós hitelének van.
A felperesnek a gyerektartás+hitele fizetése esetén havi 20ezer Ft-ja maradna,ebből nem tud megélni(mert ahhoz ugye min.54000Ft kell:-) ),ezért nem fizet hitelt,de az alperes fizeti a teljes hitelt,csak követeli ennek megtérítését a felperestől.
Köszönöm!
Válás - Vagyonmegosztás - per
Kedves Ügyvéd Úr!
Szeretnék Öntől segítséget kérni. Élettársammal 15 éve költöztünk össze.A nevén volt egy ingatlan (a négy fal állt és rajta a tető) még lakhatási engedély sem volt rajta, akkor 2 M forintot ért. Eladtam az akkori lakásom 4 M forintért és azt a házába fektettem, az adás-vételin kívül más bizonyítékot kér a bíróság? Sajnos számláim nincsenek, amiket akkor vettünk már nem őrzöm, ill. amit csak lehetett saját kezemmel végeztem el. Azt most utólag már bánom,hogy akkor a tulajdon megoszlását papíron nem rendeztük. Megszületett 2 gyermekem, ő 7 évig otthon gyesen volt, én szépen kerestem. A ház teljesen elkészült most 15 M forint az értéke. A vagyonmegosztási perben a ház mekkora hányada jogosan az enyém?
A bíróság előtt meg lehet állapodni ilyesmiben, egyébként a bíróság az ő ilyen irányú nyilatkozata nélkül nem hozhat ilyen döntést.
Kedves Ügyvéd Úr!
Vagyonmegosztással kapcsolatban lenne pár kérdésem.
2009-ben elváltam a feleségemtől, két gyermekünk született, akik a volt feleségemnél lettek elhelyezve. Rendszeresen, pontosan fizetem a meghatározott 45%-os gyerektartást. 7 évig voltunk házasok, a házasság alatt építettünk egy házat (saját kis ház eladásából), aminek sajnos 1/1 hányadban ő lett a tulajdonosa, az én nevemre csak a hitel került (jelenleg még 5 millió ft a tartozás)! A válásnál nem történt meg a vagyonmegosztás...amit most szeretnék bepótolni.
Jelenleg a volt feleségem az újdonsült párjával és közös gyerekükkel + az én két gyermekemmel laknak a házamban. Ha elindítom a vagyonmegosztási procedúrát, akkor van-e olyan lehetőség, hogy ami nekem járna még a házból pénz, azt ne fizesse ki (mert úgysem tudja), hanem számítsuk be gyerektartásnak kb. 10 évre előre? Ha ilyen megoldás lehetséges és én nem kérem, hogy fizessen ki 3-4 millió forintot, mert tudom, hogy úgysem tudna ennyit kifizetni, akkor erről közösen kellene a bíróság előtt megállapodnunk vagy a bíróság kötelezheti-e őt, hogy fogadja el ezt a megoldást és így legalább nem kell eladnia a házat vagy újabb hitelt felvennie, hogy kifizessen engem...
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Ügyvéd úr!
Nagyon köszönöm a sok segítséget és türelmet!További szép napot és minden jót kívánok!
ügyvédnél ( mint jogi szolgáltatónak )a türelem nemcsak keresztényi erény hanem alapkövetelmény is.
éppen ugy mint egy társasházkezelőnél. (csak nem mindig sikerül)
Jó.
Kedves Ügyvéd úr!
Akkor az utolsó kérdésem:ez így jó számítás?:
1.a lakás mostani értéke 15 milió.Ebből levonom a vételárba
(10 millió)fizetett különvagyonomat(5 millió)+ az értéknövekedés(5 millió)különvagyoni részét(2,5 millió).
2. Marad 7,5 millió.ennek veszem a lakott értékét( mondjuk számoljunk 80%-kal),az 6 millió,és ezt elfelezem.
3. Marad 3 millió.ebből levonom a vagyonközösségünk megszakadása óta egyedül fizetett hitelnek(2 millió) a felét.(1 millió)
4.marad 2 millió forint,ennyi jár a lakás árából neki.
OFF
Kolléga úr, úgy általában is tisztellek, de a türelmedet külön irigylem.
ON
Kiolvasható a Csjt-ből és van rá egy csomó eseti döntés.
A különvagyonom a vételár 50%-a volt,akkor a lakás mostani értékének az 50%-át kell különvagyonként kezelni?Ez melyik törvényben van leírva?Nem találom...
Nem, a különvagyonod mai értéke nem 5M. Az értéknövekedésnek a különvagyonra eső része az különvagyon.
Tehát akkor ez így helyes számítás:?
15 millió(a mostani érték)-5millió(a különvagyonom)
A maradék 10 miliónak vesszük a lakott értékét és ennek az 1/4- e jár neki?
Vagy az átépítések során a vételárba "befektetett" különvagyonomnak is nőtt az értéke?(azt írtad,olyan arányban kell levonni a különvagyont a mostani értékből,ahogy a vételárhoz viszonyult).a vételár 10 millió volt,ennek a fele volt a különvagyonom.Akkor a mostani érték(15 millió) felét(7,5 millió) kell különvagyonomként kezelni?
A vételár10 millió és a mostani érték(15 millió) különbségét(5 millió) -mint házasság alatti értéknövekedést-nem felezni kell,tulajdoni hányadtól függetlenül?
Rengeteg a kérdés,bocsánat.
Igen, az 1/4 rendben van.
Azért írtam a 15 millót,mert az a mostani értéke.
A vételár volt 10 millió,ebből 5 millió a különvagyonom.
A férjem bejegyzett tulajdoni hányada 1/4,most akkor ez számít,vagy nem?(azt írtad,felezzem a maradékot)
Bocsánat,hogy ennyit értetlenkedek...
Nem a 15 millióból 5-öt, mert nem feltétlenöl annyit ér még az az ingatlan. A mostani értékéből vond le azt a részt, ami a mostani értékhez úgy aránylik, mint az 5 a 15-höz. A maradék (lakott) érték feléből meg a fizetett törlesztők felét.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Akkor még mindig nem értem.Mi van a különvagyonommal?Meg a lakott forgalmi értékkel?Igazából a sorrend nem tiszta.
Először levonjuk a különvagyont(15 millióból 5-öt) , és a fennmaradó rész (10 millió)negyedét kell számolni(2.5millió) ,és ennek venni a lakott értékét?Plusz-ha ebben megegyezünk- még ebből kell levonni az általam egyedül fizetett/fizetendő hitel felét?
Annyit szeretnék neki adni,amennyit a bíróság megítélne,amennyi jár,csak nem akarunk pereskedni.
A jelenlegi érték 1/4-e, ebből kivonva az együttélés után általad fizetett törlesztők fele.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Köszönöm a gyors választ!A fogalmakkal már tisztában vagyok, a számítás még mindig nem világos.
Tehát:A lakás vételára 10 milió, ebből 5 millió a különvagyonom, 5 millió közös hitel.Az átépítések, alakítgatások után a lakás jelenlegi értéke 15 millió.Enyém a kizárólagos lakáshasználati jog, kiskorú gyermekkel lakunk benne.
A tulajdoni lapon a férjem nevére a lakás 1/4-e van bejegyezve.
Ezekkel a paraméterekkel hogy nézne ki a számítás, hogy mennyi jár neki?
Előre is köszönöm a segítséget!
kisbucko
A szülői juttatás az különvagyon.
A még vissza nem fizetett részletek azok csak akkor vehetők számításba egyelőre, ha egyezséget köttök, egyébként a bíróság azt nem ítélné meg, csak majd megfizetés után. (Ez lenne az a bizonyos megtérítés.)
A bentlakó kiskorú gyerekre tekintettel ő csak a ráeső rész lakott forgalmi értékét kérheti.
Olvasgatom a bejegyzéseket,és még 2 dolog ,amit esetleg figyelembe kell venniaz osztozkodásnál.?Egy kiskorú gyermekünk az én szülői felügyeletem alatt,kizárólagos lakáshasználattal.Ez módosító tényező a lakás értékénél?
A másik:a házasság alatt közösen visszafizetett hitel után kérhet megtérítést?Az mit jelent?
Ja,a hitelt az elköltözésig közösen fizettük ,a különvagyonom ment a vételárba.
Kedves Ügyvéd úr!
Mivel az én különvagyonom a szüleimtől származott,és a férjem üres kézzel jött a házasságba,így osztottuk meg a tulajdont.Ennek van jelentőssége?Nem minden házasság után szerzett vagyon számtí fele-fele arányban közösnek,tehát a kiindulópont nála a ház értékének a negyede??
Lehet,hogy nem jól írtam,de a hátralévő részt a hitelből egyedül fizetném,de az ő részét nem helyette,tehát azt is szeretném levonni a neki járó pénzből.Le lehet vonni egy még ki nem fizetett hitelösszeget az ingatlan árából?
Nem tiszta a sorrend,hogy mit miből kell levonni.
Van még egy autónk,amit ő használ,de ha ennek a "felére " igényt tartok,akkor azt az összeget előbb hozzá kell adni az ingatlan árához és az a kiindulópont?Bár ha a lakásból csak a negyed részből kell kiindulni,akkor az nem jó,mert az autó értékét meg felezzük.Köszönettel:
kisbucko
kisbucko
A ráeső rész értékéből kell levonni a különvagyonból törlesztett részletek felét. De hogy mennyi a ráeső rész, az kérdés, nem írtad le, miért lett ez 3/4-1/4.
lapka
Kezdj el gondolkodni, hogy hogyan is tudod igazolni, hogy voltak ilyen ingóságaid, és hogy azok ott vannak/voltak a kiköltözésedkor, mert ez a te bizonyítási kötelezettséged lesz egy esetleges perben, ha tagadja. (Ismerősök, barátok, rokonok, akik odajárnak/jártak, tanúként szóba jöhetnek.)
Azért azt is gondold át, hogy mennyiben a tieid az ingóságok, nem képzelhető el, hogy a közös vagyon részei?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02