Nem úgy fest, hogy közös megegyezéses bontás lesz.
Válás - Vagyonmegosztás - per
„Ha vállalom a tartozást és ezzel a teljes tulajdonom lesz a lakás, kaphat-e lakáshasználati jogot?”
Ha így egyeztek meg, vagy ha ő neveli a gyerekeket. Közös felügyeletnél egyébként a gyerekek lakóhelyében is meg kell állapodni, tehát ez megegyezés kérdése.
„Kötelezhető a gyermekek tartására,”
HA te neveled a gyerekeket, akkor persze. (Közös felügyelet az megegyezést feltételez, így ott a tartásdíjról is meg kell egyezni.)
„ és ha marad a lakásban, akkor a számlák felének megfizetésére?”
Vagy legalábbis egy részének, nyilván vélelmezhetően a felének.
Tisztelt szakértők, ügyvédek.
Reális ár a 40 000Ft-os óradíj válóper esetén?
Én nagyon soknak tartom. Mennyiért vállalnak általában az ügyvédek BP-en válópert vagyonmegosztási perrel együtt?
Hány órát foglalkozik minimálisan egy ügyvéd egy válóper lebonyolításával?
Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. És elég széles skálán szór.
Sajnos ez nem válasz a kérdésemre. Hány órát dolgozik egy ügyvéd egy válóperen minimálisan?
Válóperes női ügyvédet tudna ajánlani BP-en, aki fele ennyiért dolgozik és jó is?
„Hány órát foglalkozik minimálisan egy ügyvéd egy válóper lebonyolításával?”
Az attól függ. Nagyon más egy olyan per, ahol a felek már mindenben megállapodtak, és gyakorlatilag csak azt kell átnézni, meg egy olyan, ahol mindenen vita van és eltart a per 7-8 évig.
Na meg figyelembe kell venni az ár-érték arányt is, nem mindig az olcsó kerül kevesebbe a végén.
Törekszünk a megállapodásra, de teljesen ellentétes az elgondolásunk. Ex-em szerint nekem semmi nem jár.
Azt néztem, ha csak 10 órát dolgozik az 400 000Ft. Ha nincs megeggyezés akkor dupla ennyit is kell dolgoznia, az majdnem 1 MFt ügyvédi költség. Vidéken ennyiért egy házat lehet venni.
Szerintem a férjem el fogja húzni a pert ameddig lehet. Vajon hány évig lehet elhúzni egy válópert?
És az 40 000Ft-os ügyvédi óradíjjal számolva...... ki se merem számolni:-(
Kedves ügyvédek! Van jó ötletük hol tudok jó és eredményes ügyvédet találni? Hol kérdezzek utána? Hol tudnak megfelelőt ajánlani? (Itt a fórumon sajnos nem kaptam senkitől javaslatot ügyvédre.)
Ha a gyerkelhelyezésen vitáztok, az eltarthat jó másfél évig. Aztán lehet vitázni a vagyonon, annak az ideje azért függ a vagyontárgyak mennyiségétől és jellegétől, a vitapontoktól (különvagyoni hányadok, érték, stb.)
Összességében az én praxisomban egy kb. 7 éves per volt a rekord a bontóperek között. (Élettársi jogviszonynál, ahol a jogviszony fennállása is vitás, bár ott csak vagyonjogi perről beszélünk, van olyan, ami már hosszabb ideje tart.)
Antal1973
Valószínűleg leginkább csak azt, hogy gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt pert indít és tartásdíjat kér. De látni kellene magát a megállapodást a pontos válaszhoz.
Tisztelt Szakértők!
Élettársammal szakítottunk, van egy közös tulajdonban lévő ingatlanunk hitellel terhelve. Kérhetem-e vagyonmegosztási per esetén, hogy az én igazolható különvagyonomat (eladtam a volt lakásom, hitelt visszafizettem rá, a megmaradt több milliót a "közösen" vásárolt lakás önrészébe és felújításába fektettem), hogy hitel rámeső részéből levonják és ő fizesse ki? Vagy várjam meg a döntés végét, és ezt az összeget külön perben kell rendezni? Őneki nem volt különvagyona, a hitel meg olyan sok lett, ha eladjuk az ingatlant, akkor is marad bőven még mit fizetni. Arról nem is beszélve, hogy minden értéket magával vitt, nekem meg a fizetni valók maradtak (természetesen neki is)...
Tudom, nagy butaság volt élettársi szerződés nem kötni, megtanultam a leckét.
Köszönöm előre is a válaszokat, kellemes hétvégét mindenkinek! :)
A bíróság nem hoz olyan ítéletet, amely perben nem álló harmadik személlyel szembeni kötelezettségen - a harmadik személyre is kiható módon - változtatna. (Az se segít, ha bevonod a bankot is a perbe, a vele szembeni keresetedet elutasítják.)
Köszönöm, értem. Van arra mód, hogy ezt az összeget egy külön polgári perben vagy egy megállapodásban rendezzük? Vagy így jártam és nem tudok mit tenni... ez aránytalan számomra, én csak egy korrekt elszámolást szeretnék ha már így alakult.
Nem érted. Egymás között úgy állapodtok meg, ahogy akartok. De a hitelezőnek továbbra is ketten, egyetemlegesen fogtok tartozni.
Ha ezt a hitelt ő az együttélé előtt vette fel, akkor az ő külön adóssága, ha az együttélés alatt, akkor valószínűleg közös adósság. Ha az ő külön adóssága, akkor persze kérheted azt, hogy a közöttetek folyamatban lévő elszámolás során figyelmen kívül maradjon és az így számított jutódat fizesse neked ki. De ha az ingatlan jelzálogjoggal van terhelve, akkor abból biztosan nem tudod behajtani, aze gyéb vagyonából esetleg igen.
Fel sem merült, hogy a tartozás különvagyon lenne.
„van egy közös tulajdonban lévő ingatlanunk hitellel terhelve”
„Ha ezt a hitelt ő az együttélé előtt vette fel”
Ez hogyan tudta volna előtte felvenni? (csak kérdés)
Nem tudom, hogy tudta-e, de a kérdező olyan egyértelműen azt írta, hogy ez csak az élettársa tartozása, hogy erről az esetről is írtam. Ha az együttélés alatt vette fel, akkor az közös tartozás lesz az egymás közti viszonyban, legalábbis nagy valószínűséggel.
Kedves ObudaFan,köszönöm hogy válaszoltál.
Nem kötekedni akarok, de hol írta, hogy az élettársa tartozása? Éppenséggel az írta, hogy neki magának volt különvagyoni tartozása, de azt a különvagyonából rendezte is.
"van egy közös tulajdonban lévő ingatlanunk hitellel terhelve"
Ez jelentené egyértelműen azt, hogy a hitel az élettárs külön tartozása? :)
Nem jelenti egyértelműen, de én is feltételes módban írtam.
Elnézést, hogy félreérthetően fogalmaztam...
Akkor a helyzet röviden:
az igazolható különvagyonomat a közös lakásunk előlegébe és felújításába fektettem. A lakásra teljes árára közösen hitelt vettünk fel, tulajdonjogot felesben jegyeztettünk be.
A bank felé közösen tartozunk, őket nem érdekli ez a helyzet, ez természetesen a kettőnk felelőssége. Ez tiszta.
Viszont, ami engem érint, az, hogy ebben szituációban, hogy csak a hitel fizetése maradt meg nekem (neki is, miután a lakást eladjuk), minden értékként felmutatható dolgot ő birtokol, van e lehetőségem a különvagyonom kifizettetésére, vagy kompenzációjára?
Igen, de a különvagyonod nem feltétlenül az az összeg, amit a lakásba fektettél, hanem arányosan az, ami arra a lakás mai értékéből esik.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02