Hogyan kényszerített, lapka? Miért nem próbáltál visszakerülni ezidáig a birtokba?
Válás - Vagyonmegosztás - per
„Szeretnék a lakásban maradni,és megváltani a férjem részét,hogy kell kiszámolni,hogy mennyi jár neki?”
Neked mennyit ér?
Segítséget kérnék családjogban, vagyonmegosztásban jártas ügyvédtől. Külön élünk 3 éve, a férjem kényszerített, hogy az ő 100%-os tulajdonu házából elmenjünk, ami a házassági közös lakásunk. Azóta lecseréltette a zárat, nem enged visszaköltözni minket. A cuccaim egy részét visszaadta, mésik részét nem és tagadja, hogy ott lennének. Mit tehetek ilyen esetben? Ott van az állandó lakcímunk. Vissza tudunk-e költözni? Lecseréltethetem-e én a házon a zárat? A kertbe be tudok menni, a kertkapun nem cserélte le. Mit lehet tenni ilyen esetben, kihez fordulhatok jogorvoslatért és mit kell indítani?
Köszönettel: lapka
Kedves Hozzáértők!
Évekkel ezelőtt,házasságunk elején az én különvagyonomból(5 millió ft)+5 millió ft közösen felvett hitelből vettünk egy lakást.A tulajdonjog 3/4-1/4 arányban az én javamra lett bejegyezve.férjem másfél éve elköltözött,azóta egyedül fizetem a törlesztőrészletet.Van még 1,5 millió tőketartozásunk+a kamat.Szeretnék a lakásban maradni,és megváltani a férjem részét,hogy kell kiszámolni,hogy mennyi jár neki?A hitelt én fizetném tovább.
A bíróságnak nincs szüksége a jelzálogjogosult beleegyezésére. Épp azért kell annak is alperesnek lennie, hogy az ítélet rá nézve is kötelező legyen.
Tisztelt Szakértők!
Tegnap volt a közös vagyon megosztási perem 2.tárgyalása.
Már csak egy hitellel terhelt ház maradt,plusz 6 millió Ft,amit a különélésünk óta kizárólag én fizettem.(Még nincs kifizetve a ház teljesen)
A fele adósság,3 millió Ft-ot kértem kamatostól,ill.hogy a volt nejem váltsa magához a részemet.Eladni már 4.éve nem tudjuk.
Egyikünk se tudja magához váltani,társas házzá nem lehet alakítani,és az OTP sem járult hozzá az árveréshez.
A bírónő mégis azt mondta,hogy csak a bírósági árverés maradt megoldásként!
Ez az amit nem értek:Ha az OTP nem "engedélyezte,akkor,hogy lehet árverezni?
Szóval patthelyzet van.
Ráadásul kb.50 ezer Ft-ot akarnak kiszabni,ha megszűnik a per.(A 3 millió 6%-ának a 30%-a,mivel a 2.tárgyalás után szűnne meg a per)
Hogy lehetne ezt az illetéket "kivédeni"?
Köszönettel:József
Végrehajtás megszüntetése iránti pert nem lehet közös tulajdon megszüntetése iránti perrel egyesíteni.
(Nagyon biztos vagy az igazadban a közös tulajdonról szóló perben; csak aztán nehogy meglepődj.)
Üdvözletem!
Abban szeretnék segítséget kérni,hogy volt élettársam közös tulajdon megszüntetése címen indított pert ellenem és a szüleim ellen. A családi házat, mely a szüleim nevén van, az összeköltözésünk után bővítettük. Az ügyvédjük a PTK. 578.G.§-ra és a PTK. 137.§(3) és 148§ (2)-ra hivatkozik. Kérdem én,hogy lehet azt a közös tulajdont megszüntetni, ami nem is volt a nevünkön. Miért kell valakit meghurcolni azért,mert az ő állításuk és a perben benyújtott állításuk hazugságokra épül. Nekünk mindenről van papírunk és bizonyítani is tudjuk azt,hogy ők nem mondanak igazat. Azt hozzáteszem, hogy gyermektartást sem fizet és kérte,hogy a végrehajtást szüneteltessem,vagy szüntessem meg. Ez esetben a bíróság a két ügyet külön tárgyalta, de a végső ítéletnél összekötheti e a két pert?
Jó vigyázni vele, mert a másik házastárs adós marad, amíg a lízingcég a kötelemből ki nem engedi.
De nyilván nem csak a tőkeösszeg fele jár ebben az esetben.
Tisztelt ügyvéd úr !
Érdeklődöm, hogy mi a jelenlegi eljárás vagyonmegosztás esetén, ha ingatlan lízingről van szó ? Válás esetén ha az egyik fél átveszi a szerződést es az addig közösen fizetett lízing díjakat, akkor a masik fél számára mit kell kifizetnie ? Csak a bank felé addig befizetett tőke összegét vagy a kamatokat is ? Az ingatlan jelenleg a bank nevén van. Teljes törlesztéskor kerül a lízingbevevő nevére.
Köszönettel,
VBK001
Egyébként ha jól számolom, matematikailag annak, aki az autót kapja, jár még 2 millió 750 a másiktól, de ez szerintem csak egyezséggel megy.
Kérheted a felének a megtérítését.
T.ObudaFan,és KBS!
Megállapodás nincs ami mindkettőnknek jó lenne,ezért kérdezem,hogy hogy számol a bíróság?
Minden közös vagyon,csak a külön költözés után végtörlesztett 4,5 millió Ft a külön vagyon.Ez igazolható is,de vita sincs rajta! Így tudnak tanácsot adni? KÖSZÖNÖM!
ferenc 1
Te annak a felét követelheted, amit a banknak megfizettél. Ő meg a házból követelhet arányosan tulajdoni hányadot.
lolkababa
Abból egy ilyen megállapodásnál nyilván érdemes kiindulni, hogy mit ítélne a bíróság. De a kérdésedből ez nem igazán vezethető le, mert azt sem tudjuk, hogy ebből mi közös vagyon, mi különvagyon. Nem tudjuk, mitek volt a házasság előtt például.
Ha vita van, akkor a bíróság dönt az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlan használatáról.
De még nincs vita. Tehát megint egy olyna kérdés, ami még fel sem merült.
még anyit hozzátenék hogy ezelőtt 10 éve 3 milioból amit a szüleimtől kaptam épitettem fell.a hitel 4 milió amit mint mondtam most mivel frankba vettem fell lett 6 milio.a ház a bank szerint 7 milióra van értékelve.ha kiköltözöt a házbol van joga visszajönni?tulajdonos egyedüli vagyok vagy ez nem számit semmit.
„6 éve egyedül felvetem 1 kölcsönt 4 milliot ”
Nem. Azt közösen vettétek fel. S ha abból fejeztétek be az ingatlant, akkor az is közös, az arányokon lehet vitatkozni.
De azt, hogy mit követelhet, kérdezze az asszony. Te pedig azt kérdezd, megalapozott-e a követelése - de csak akkor, ha már követel. Addig nyugi.
Lolka, ez szabad megállapodás tárgya. Amit mindketten elfogadhatónak tartanak, az a jó.
tisztelettel.most 10 éve házaságunk alatt a szüleim vettek nekem 1 házat.azt eladtam és építettem belőle egy másikat.a tulajdonlapon egyedül szerepelek.a házat 90 % sikerült befejezni abból a pénzből.6 éve egyedül felvetem 1 kölcsönt 4 milliot abból kb 1 millió a ház befejezésére költötem.2 miliot teljesen újból bebutoroztam stb.1 miliót közösen elköltötünk másra.válás esetén a nejem eből mit tud követelni mert a lakást a hiányomba félig kiüritette már 2 hónapja kiköltőzőt.mindent amit elvit még 15 évig kell fizessem a banknak mivel a hitel csak az én nevemen volt.1 kiskoru gyerekem van akit elvitt magával.és többször kivitte az órszágbol a tudtom engedélyem nélkül
T.Ügyvéd urak!
Válóperrel kapcsolatos kérdésem lenne!
Adott egy lakás ami 11,5 millió Ft-ot ér,és egy autó ami 3 millió Ft-ot,de van rajta 1,5 millió Ft hitel.
A lakáson azért nincs,mert az egyik fél különköltözés után végtörlesztett 4,5 millió Ft-ot,teljesen külön vagyonból.Ezen nincs vita a felek között! A kérdés csak az volna,hogy ha az aki végtörlesztett szeretné magának a lakást,a másik fél pedig hitelestől vinné az autót,akkor kinek mi jár még,hogy igazságos legyen az osztozkodás? Hogy kell kiszámolni?
Válaszukat előre is köszönöm!
T.Ügyvédurak!
Válással kapcsolatban kérdezném,hogy ha van egy lakás,aminek a jelenlegi értéke kb.11,5 millió Ft,(az egyik fél kifizette már különköltözés után külön vagyonból a hitelt,ami 4,5 millió Ft volt.Ezt nem kell bizonyítani,mert teljes ez ügyben az egyetértés),és van egy autó ami kb.3 millió Ft-ot ér,de van rajta még 1,5 millió Ft hitel,akkor hogy kell kiszámolni,hogy kinek mi jár? Lakás szeretné az megtartani aki végtörlesztett,az autót pedig a másik fél.Mi/mennyi pénz "jár "még az autó mellé? Az autó hitelestől lenne a másik félé.(nem tudom ez mennyire számít)Válaszukat előre is köszönöm!
> „6.Kérhetem-e a 40% csökkentését arra hivatkozva, hogy
> a gyerekek sokat lesznek velem, illetve, hogy szeretnék
> vásárolni nekik ajándékokat, egyéb apróságokat, ruhákat?”
>
> Ez viszont nem befolyásolja.
Az, hogy havi hány napon át látja el a gondozó szülő a gyereket, annak azért jelentős hatása van arra, hogy mennyi lesz a gyermek jogos szükséglete, aminek kielégítésére a gyermektartásdíjat fizetni kell. A különélő szülőnek is valamiből etetnie kell a gyermeket, amikor nála van, nem?
A gyakorlatban ezzel nem lehet érvelni a tartásdíj-megállapításnál?
Az egy ajándékozás volt, hogy 50-50% lett a vagyon, így az ajándék visszakövetelésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ha a férjnek (is) felróható a házasság felbontása, akkor nem lehet visszakövetelni. Az adósság az közös.
Szép Napot Mindenkinek!
Házaspár ismerőseink válni szeretnének.
A tények:
A férfi oldaláról az előző kapcsolatból van egy gyermek, aki az édesanyjával él. A jelenlegi kapcsolat kezdetén a férfi saját vagyonnal rendelkezett (ház), a högy nem hozott semmit a házasságba.
A több, mint 10 év együttélés alatt még kettő gyermek született és férfi által hozott vagyon tovább gyarapodott (ház bővítés stb.).
A közelmúltig a kizárólagosan a férj nevén lévő házat a feleség kérésére közös névre íratták.
Kérdésem: válás esetén figyelembe veszi-e a bíróság a hozott vagyont, ill. a jelenlegi 50-50%-os tulajdoni hányad miatt hogyan osztandó a vagyon. Ráadásul a ház értékének 30%-ának megfelelő összegű hitel van a házon (ami az együttélés alatt keletkezett).
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02