Válás - Vagyonmegosztás - per

tothpeter2 # 2013.01.06. 18:02

Köszönöm szépen a válaszokat!

ObudaFan # 2013.01.06. 17:20

Igénye a törvény által biztosított maximum gyerektartás. Ha jól tudom, ez az összeg a havi jövedelem 40%-a.

50%. De ha csak egy gyerek van, esélytelen.

1. Ha a bíróság megállapítja a 40%-ot, akkor az albérlet összegét levonják-e a 40%-ból?

Nem.

2.Van-e jelentősége annak, ha a bejelentett lakcímem a jelenlegi közös lakcímem marad és az albérleti címem nem lesz bejelentve?

Ebből a szempontból nincs, de egyébként a bejelentés kötelező, ha változik a lakóhely, vagy ha tartózkodási helyed lesz.

3.Ha tárgyalás időpontjáig kevesebb összegben meg tudok állapodni feleségemmel és úgy megyünk a bíróságra, akkor módosulhat-e a feleségem által eredetileg benyújtott igény (jelen esetben a törvény által biztosított maximális összeg)?

Ha meg tudtok egyezni, és nem nyilvánvalóan alkalmatlan az az összeg a gyermektartás finanszírozására, akkor a bíróság jová fogja hagyni az egyezséget.

4.Befolyásolhat-e bármit is, ha már a válás előtt albérletbe költözök?

Persze, lakáshasználati jog ellenértékére nem lesz esélyed.

5.Kérhetem-e a 40% csökkentését az albérleti díj fizetésére hivatkozva?

Nyilván a gyermektartás mértékét befolyásolják a kiadások.

6.Kérhetem-e a 40% csökkentését arra hivatkozva, hogy a gyerekek sokat lesznek velem, illetve, hogy szeretnék vásárolni nekik ajándékokat, egyéb apróságokat, ruhákat?

Ez viszont nem befolyásolja.

7.Ha nem tudok megélni a gyerektartással és albérleti díjjal csökkentett jövedelmemből, és/vagy munkanélküli leszek, hogyan módosul, illetve módosul-e a gyerektartás díja?

A kiskorú gyermek után a tartást a szülő a saját szükséges tartása rovására is köteles megfizetni.

8.Attól, hogy külön fogok lakni, módosulhat-e a tulajdoni viszonyom a közös ingatlanban, amelyben feleségem továbbra is lakni fog?

Nem.

9.Ha a jelenlegi közös ingatlan eladásra kerül, módosulhat-e fölfelé az egyébként maximálisan megállapított gyerektartás?

Nem.

10.Van-e jogom, illetve milyen jogom van a válás kimondása után a közös tulajdonú lakás látogatására, ha albérletben fogok élni?

Ha magad költözöl el, akkor nyilván kizárólagos használati jogot kap a feleséged.

Viszont ha a barátom elköltözik (mert az együtt élés lehetetlen) és a felesége kizárólagos használati jogot kér és megkapja azt a közös ingatlan haználatára, akkor későbbiekben kérhet-e albérleti díjat a férj?

Többlethasználati díjat csak akkor kérhet, ha a lakás mérete akkora, hogy még a gyermekek lakhatásának biztosításához képest is nagy.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.06. 17:04

Akinek a vagyoni jövedelmi helyzete nem teszi lehetővé, hogy ügyvédet bízzon meg, az a kormányhivataltól kérhet támogatást, amellyel jogi segítő szolgáltatását veheti igénybe ingyenesen.

tothpeter2 # 2013.01.06. 17:00

Én is ezt javasoltam neki, de anyagi okok miatt nem tudja bevállalni.....

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.06. 16:51

Ha ennyi kérdése van, bízzon meg ügyvédet. Egyébként is célszerű lesz, pláne ha vita van a felek között.

tothpeter2 # 2013.01.06. 16:28

Az előbbi témakörhöz kapcsolódóan (albérlet) nekem is felmerült egy kérdésem.
Véleményem szerint a gyerektartás külön ügy.....nem keverendő.
Viszont ha a barátom elköltözik (mert az együtt élés lehetetlen) és a felesége kizárólagos használati jogot kér és megkapja azt a közös ingatlan haználatára, akkor későbbiekben kérhet-e albérleti díjat a férj?

tothpeter2 # 2013.01.06. 16:19

Tisztelt Fórumozók!

Egy barátom válás előtt van és szeretne pár kérdést feltenni az oldalon, amit én tolmácsolok:

Volt Feleségemmel megromlott a kapcsolatunk, ezért beadta a váló keresetet. Igénye a törvény által biztosított maximum gyerektartás. Ha jól tudom, ez az összeg a havi jövedelem 40%-a. Jelenleg közös lakásunkban élünk, melyet fele-fele arányban birtoklunk. A jövőben albérletbe fogok költözni.

Kérdéseim a következők lennének:

1. Ha a bíróság megállapítja a 40%-ot, akkor az albérlet összegét levonják-e a 40%-ból?

2.Van-e jelentősége annak, ha a bejelentett lakcímem a jelenlegi közös lakcímem marad és az albérleti címem nem lesz bejelentve?

3.Ha tárgyalás időpontjáig kevesebb összegben meg tudok állapodni feleségemmel és úgy megyünk a bíróságra, akkor módosulhat-e a feleségem által eredetileg benyújtott igény (jelen esetben a törvény által biztosított maximális összeg)?

4.Befolyásolhat-e bármit is, ha már a válás előtt albérletbe költözök?

5.Kérhetem-e a 40% csökkentését az albérleti díj fizetésére hivatkozva?

6.Kérhetem-e a 40% csökkentését arra hivatkozva, hogy a gyerekek sokat lesznek velem, illetve, hogy szeretnék vásárolni nekik ajándékokat, egyéb apróságokat, ruhákat?

7.Ha nem tudok megélni a gyerektartással és albérleti díjjal csökkentett jövedelmemből, és/vagy munkanélküli leszek, hogyan módosul, illetve módosul-e a gyerektartás díja?

8.Attól, hogy külön fogok lakni, módosulhat-e a tulajdoni viszonyom a közös ingatlanban, amelyben feleségem továbbra is lakni fog?

9.Ha a jelenlegi közös ingatlan eladásra kerül, módosulhat-e fölfelé az egyébként maximálisan megállapított gyerektartás?

10.Van-e jogom, illetve milyen jogom van a válás kimondása után a közös tulajdonú lakás látogatására, ha albérletben fogok élni?

ObudaFan # 2013.01.02. 18:10

Előlegezni meg annak kell, aki bizonyít.
De ilyen perekben leggyakrabban közösen kell előlegezni is, viselni is.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.02. 15:54

A vesztes fizet. (Ha nem fogadod el, akkor az nem egyezség, csak ajánlat.)

acridity # 2013.01.02. 15:42

sziasztok!
ha nem fogadom el a vagyonmegosztásról a peren kívüli egyezséget, és az alperes perre viszi a dolgot, a szakértőket ki fizeti?
egyaltalán mi történik ilyenkor?
köszi a segítségeket.

ObudaFan # 2013.01.02. 10:28

Két év élettársi kapcsolat után kell vagyonmegosztás?

Nem sok jelentősége van az időtartamnak. Két év alatt is keletkezhet számottevő élettársi közös tulajdon, van, ahol meg 40 év alatt sem. Ha meg a felek nem tudnak megegyezni, akkor minden esetben a bíróság dönt, ha ezt bármelyik fél kéri.

ObudaFan # 2013.01.02. 10:27

És ha nincs megállapodás?

Akkor neki kellene igazolnia azt, hogy mégis mennyi a díj, ami nem fog menni.

Az lenne a másik kérdésem,hogy az ügyvédem el akar jönni a bíróságra..gondolom ez nem ingyen van..muszáj velem jönnie ha alá van írva a közös megegyezés?

Semmi nem muszáj, az ügyvéd meghatalmazását bármikor meg lehet szüntetni.

labirintus7752 # 2013.01.01. 21:14

Két év élettársi kapcsolat után kell vagyonmegosztás?

labirintus7752

XjanoX # 2013.01.01. 20:59

Én még az eleje óta kérdezem,hogy mennyi lesz,de azt mondta,hogy a végén rendezzük.Az ügyvéd nem fogja a hibáját levonni..ennyi erővel ingyen lenne,mert ha nem szólok,akkor több százezer ft mínusz nekem.

XjanoX # 2013.01.01. 20:54

És ha nincs megállapodás?

XjanoX # 2013.01.01. 20:52

Köszönöm.de mégis kb. mennyit kérhet?egy vidéki kisvárosi ügyvéd.
Az lenne a másik kérdésem,hogy az ügyvédem el akar jönni a bíróságra..gondolom ez nem ingyen van..muszáj velem jönnie ha alá van írva a közös megegyezés?

ObudaFan # 2013.01.01. 20:52

Sőt, írásban kell megállapodni.

labirintus7752 # 2013.01.01. 20:42

Tisztelt fórumozók remélem valaki hamar választ ad a kérdésemre!!!2010-ben élettársi kapcsolatot létesítettem egy úrral...ebbe a kapcsolatba 3 millió ft készpénzt vittem és az előző házasságomból a volt férjem kifizetett 10 millió forinttal amiről persze közjegyzői okirat is van....az élettársam szüleinél lakik és én is oda jelentkeztem be és laktam is ott...én az összes pénzemet az ő házuk felújításába és berendezésére költöttem valamint az úr kampányára mivel polgármesterré jelöltette magát....a lényeg minden vagyonomat a szülei házába és persze ingóságokba költöttem AMIT SZINTÉN A NEVEMRE SZÓLÓ SZÁMLÁKKAL TUDOK IGAZOLNI,MINDEN VÁSÁRLÁSKOR NÉVRE SZÓLÓ SZÁMLÁT KÉRTEM!!!Idén Júliusban összevesztünk mert kiderült nálam fiatalabb hivatali munkatársával kikezdett...engem megvert és elzavart ,úgy 3 hét múlva kiadta a felújított szülői házból azon ingóságok negyedét amit én vásároltam...de az értékesebb többi holmit nem hajlandó kiadni.....mint utólag kiderült,hogy erre is ment az úr,hogy kiforgasson és utána elzavarjon!!!A rendőrségre mentem ahol kértem a segítségüket,hogy az én általam vásárolt még ott maradt ingóságokért elmehessek és elhozhassam....ott azt mondták vagyonmegosztásra van szükség és ne számítsak semmi jóra!!!Minden segítőkész választ várok!!!

labirintus7752

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.01. 20:02

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Mondjuk, célszerű előre megállapodni, nem utólag.

XjanoX # 2013.01.01. 19:29

Van pár kérdésem.mennyit kér az ügyvéd?
Mennyit kérhet kb. az ügyvédem ha 2 levelet írt a feleségemnek,de ebből az első levél hibásan lett kiküldve.Egy fontos mondat kimaradt,hogy amilyen ingóságot vinne az asszony azt a mostani értékét ki kell fizetnie nekem.Ez nagy hiba volt,persze az asszony vitte volna a fele ingóságot a hiba miatt.Egyik ismerősöm tájékoztatott,hogy rossz a levél,amit én jeleztem az ügyvédemnek,aki elismerte,hogy hibázott,de ha nem szólok, akkor csak egy félig berendezett lakásom volna miatta.kijavította a levelet,ami után közösen megegyeztünk az asszonnyal.aláírtuk.február elején lesz a válás.Nem akarunk békülni,ez az egy per lesz.
Szóval ha egy orvos ilyen hibát követ el a beteg meghal...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.01. 21:38

A két kérdésnek mi köze egymáshoz?

tothpeter2 # 2012.12.01. 18:23

Nem. Nincs szándéka visszaköltözni. Inkább a gyerektartás fizetéséből akar lefaragni....

ObudaFan # 2012.11.26. 22:07

Mert a volt férj szeretne visszaköltözni?

tothpeter2 # 2012.11.26. 19:40

Tisztelt Fórumozók!

Barátnőm válás után 2 gyerekkel kizárólagos használati joggal rendelkezik a volt férjével közös tulajdonban lévő házban.

Időnként nálam laknak anyagi okok miatt. (pl. rezsi)
Hétvégén járnak haza.

Kérdésem: A volt férj támadhat –e azzal, hogy nem is lakják a közös ingatlant, miért akkor a kizárólagos használati jog? A közös ingatlan egyébként eladó, de eladni nem tudják a jelenlegi helyzetben.

Géza1970 # 2012.11.16. 15:53

Lehet, hogy igazad van, sőt biztos, de a vagyonmegosztási per már több mint 8 éve tart ez a második bíróság által kirendelt szakértő és a harmadik bíró tárgyalja perünket és ez mellett a volt férj jelenlegi felesége bírósági dolgozó (nem ott ahol tárgyalják az ügyet). Elégé magas szinten, ami miatt már sokszor éreztük, hogy ez miatt nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellenének, ezért úgy érzem, hogy igaz az amondás hogy jobb félni mint megijedni.

Mi ha nem is félünk az újabb szakértői vizsgálattól, azért tartunk attól hogy nem lesz velünk ügyvéd ( tárgyalása lesz) és ezért fordultam a jogi fórum olvasóihoz mert itt legalább javaslatokat és tanácsokat kap az ember.
A mi ügyvédünk megnyugtatott, hogy nem lesz semmi gond stb.. hiszünk neki de, én olyan vagyok, aki több ember véleményére is kíváncsi egy adott dologban.

A per folyamán mi mindig tiszta lapokkal játszottunk ellenben a volt férj aláírás hamisítást követett el a párommal szemben, megrágalmazta, ami miatt kapott is büntetést a bíróságon stb…

Géza