Túlspilázod te ezt. (Mondhatnám csúnyábban is, de cenzúráztam magamat.)
Válás - Vagyonmegosztás - per
Ha a másik fél ügyvédje a szemle során kérdéseket tesz fel a páromnak, akkor arra válaszolnia kell? Vagy elég azt mondania, hogy a kérdéseket a tárgyaláson tegye fel az alperes ügyvédje, ahol ott van a mi ügyvédünk is.
Ezt azért kérdezem, mert mivel ami ügyvédünk nem lesz jelen ezt kihasználva, feltehet olyan kérdéseket esetleg a páromnak, amit később a bíróságon felhasználhat, kiforgatva azt, amit mondott a párom.
Géza
Hacsak nem foglaltátok bírói egyezségbe vagy közjegyzői okiratba, akkor fizetési meghagyás, aztán per.
Tisztelt Szakértő!
Válásom után a vagyonmegosztásról megállapodást kötöttünk a volt feleségemmel, mely után adósom maradt, ami bizonyítható.Kis összegről van szó, de nekem minden fillér számít.Az ügyvédem felszólította a fizetésre a volt feleségemet, de erre nem hajlandó.
Kérdésem: csak peres úton tudok hozzájutni az engem megillető összeghez?
Nem kell előre elküldeni senkinek, ott bemutathatod.
Nagyon köszönöm a hasznos információt.
Még egy kérdést szeretnék feltenni, ha valamit szeretnék mondani, akkor azt megtehettem hogy leírom egy papira és odaadom a páromnak vagy azt is megtehetem hogy a páromnak elmondom amit szeretnék és Ö majd elmondja a szakértőnek?
Ha meghatalmazást ott írnánk meg a helyszínen, és kettő tanúval aláíratom, akkor már megszólalhatnék?
Vagy a meghatalmazást el kell küldeni a bíróságnak előre és a szakértőnek is?
Géza
A szakértői vizsgálatot azt ne akadályozd.
Ha indítványt is szeretnél ott tenni, vagy kérdést feltenni, ahhoz már tényleg kell meghatalmazás.
Ha esetleg az alperes (volt férj) ügyvédje elkezd rendőrrel fenyegetni vagy azt mondja hogy akadályozom a szakértői vizsgálatot akkor ezek szerint finoman leállíthatom?
Géza
Bent élsz az ingatlanban életvitelszerűen, nem mondhatja neked egy bírósági szakértő, hogy távozz onnan. Nem is fogja.
Van valamilyen jogszabály amire hivatkozhatok?
Ezt hogy kell értenem?
Ha nem hatalmaz meg, akkor is bent maradhatsz.
Ha a párom írásos eseti képviseleti megbízást állit ki részemre akkor jelen lehetek e a helyszíni szemlén?
Hová kell elküldeni a megbízást? A bíróságra vagy csak a szakértőnek kell oda adni?
Tisztelt Fórumozók!
A következő dologban szeretnék tanácsot kérni.
Van egy vagyonmegosztási per ami a párom és volt férje közt zajlik.
Van egy bíróság által kinevezet ingatlanszakértő aki a jövő héten jön hozzánk.
De sajnos mi félünk egy picit az eseménytől, mert kiderült, hogy a mi ügyvédünk nem tud eljönni az alperes ügyvédje viszont jelen lesz.
Én a párommal leszek, de félek tőle, hogy az alperes ügyvédje ki akar majd küldeni a lakásból, amíg a szakértő itt lesz a lakásban és így egyedül lesz a párom az alperessel és az ügyvédjével szemben. Önök szerint érinthet minket hátrányosan az hogy a mi ügyvédünk nem tud eljönni a jövő héten?
Jogilag mivel élettársa vagyok de nem vagyok bejelentve az ingatlanra bent maradhatok e a lakásba?
Az ügyvédünk megnyugtatott hogy ne féljünk nyugodtan bent maradhatok bármit is mond a másik fél ügyvédje mivel a tárgyalások is nyilvánosak és onnan sem küldhet el a másik fél ügyvédje.
Géza
A közös tulajdon megszüntetésére gondolhat. De azt elég könnyen ki lehet védeni, ha a feleség bontópert indít, és kizárólagos lakáshasználatot kap.
Tisztelt Fórumozók!
Ismerősöm férje válás előtt elköltözött a közös néven lévő ingatlanból fél éve. Ma az ismerősöm kapott egy telefont a volt férjtől, hogy mondjon le a gyerektartásról (gyerekek 4 és 7 évesek) és Ő ennek ellenében lemond a ház feléről. A ház folyamatosan hirdetve van, de ebben a piaci környezetben lehetetlen eladni "bukó" nélkül.
Azt mondta, hogyha továbbra is gyerektartást kell fizetnie, akkor ingatlan megosztási pert indít.
Kérdés: van ilyen per? A ház fele az ővé....mire gondolhat ez alatt?
Értem. Köszönöm szépen!
A bank hozzájárulása nélkül semmit. A bank nyilván pótfedezetet kér, akkor járul esetleg hozzá.
A gyermektartásról lemondás pedig érvénytelen bírói, vagy gyámhatósági jóváhagyás nélkül.
Üdv!
Elnézést kérek, mert lehet nem is jó helyre írom a kérdésem!
A következő a helyzet.
Egy ismerős hölgy ahogy lenni szokott férjhez ment.
hitel (Svejci :) ), lakás vásárlás.
Aztán a házastársak között megromlott a viszony.
A hölgy a gyerekekkel elköltözött (albérlet) a férj pedig maradt a házban. A férj vette fel a hitelt a hölgy pedig adóstárs.
Megállapodás szerint ketten fizetik részleteket. Egészen pontosan a hölgy nem kért gyerektartást illetve az összeg ami a gyerektartás lenne az a törlesztőrészlet.
Viszont! Ha a férj egyszer csak nem fizeti a törlesztőrészletet akkor a hölgy fizetéséből fogják letiltani míg a férj a házban éli világát.
Az lenne a kérdésem, hogy nem lehet tenni valamit???
Nem lehet (akár bíróságilag) a hiteltartozást "megfelezni" és az egyiket fizetné a férj a másikat meg a (volt) feleség??
Vagy semmi megoldás nincs?? Ha a férj úgy dönt akkor a feleség ráfarag??? Mert a bank az Ő fizetéséből mindenképpen letiltja a teljes összeget.
6manócska6
Szerintem sem különösebben világos a kérdés, de az is biztos, hogy a földhivatal nem jegyzi be a tulajdonjogot, amíg a jogszerző a szerződés szerint azt meg nem szerzi.
móza
Ha tudnád igazolni, hogy nem tudtál róla, akkor nem lenne közös. De a gyakorlatban ezt igazolni lehetetlen.
Nem teljesen világos a kérdés, mindenesetre a fizetési feltételek, a birtokbabocsátás teljes egészében afelek megegyezésén múlik. (Általában is kevés a kötelező szabály a kötelmi jogban.)
Tisztelt ObudaFan!
Ügyvéd előtti tulajdonátruházási szerződés esetében jogilag születhet-e olyan megállapodás, hogy a tulajdonjog ellenértéke majd csak akkor kerül kifizetésre, ha az ingatlant értékesítik? Ilyen esetben is bejegyzésre kerül a Földhivatalban a tulajdonjog? Vagy a tulajdonjog ellenértékének kifizetéséig nem változhatnak meg a tulajdoni hányadok?
Üdvözlettel Manócska
Kedves Segítők!!!
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy a diákhitel közös hitelnek számít válás esetén?
A feleségem vette fel házasságunk alatt amiről nem tudtam. A váláskor hallodtam róla előszőr és hogy ez közös hitel és fizessem ki a felét.
Ha mégsem közös hitel akkor a bíroságon milyen törvényre hivatkozzak ezügyben??? Mit tegyek hogy ne közös hitel legyen???
A választ előre is köszönöm!!!!
Köszönöm a tájékoztatást!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02