Válás - Vagyonmegosztás - per

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.16. 15:25

Túlspilázod te ezt. (Mondhatnám csúnyábban is, de cenzúráztam magamat.)

Géza1970 # 2012.11.16. 15:04

Ha a másik fél ügyvédje a szemle során kérdéseket tesz fel a páromnak, akkor arra válaszolnia kell? Vagy elég azt mondania, hogy a kérdéseket a tárgyaláson tegye fel az alperes ügyvédje, ahol ott van a mi ügyvédünk is.

Ezt azért kérdezem, mert mivel ami ügyvédünk nem lesz jelen ezt kihasználva, feltehet olyan kérdéseket esetleg a páromnak, amit később a bíróságon felhasználhat, kiforgatva azt, amit mondott a párom.

Géza

ObudaFan # 2012.11.16. 14:04

Hacsak nem foglaltátok bírói egyezségbe vagy közjegyzői okiratba, akkor fizetési meghagyás, aztán per.

tarkarongy # 2012.11.16. 14:02

Tisztelt Szakértő!
Válásom után a vagyonmegosztásról megállapodást kötöttünk a volt feleségemmel, mely után adósom maradt, ami bizonyítható.Kis összegről van szó, de nekem minden fillér számít.Az ügyvédem felszólította a fizetésre a volt feleségemet, de erre nem hajlandó.
Kérdésem: csak peres úton tudok hozzájutni az engem megillető összeghez?

ObudaFan # 2012.11.15. 14:20

Nem kell előre elküldeni senkinek, ott bemutathatod.

Géza1970 # 2012.11.15. 14:02

Nagyon köszönöm a hasznos információt.

Még egy kérdést szeretnék feltenni, ha valamit szeretnék mondani, akkor azt megtehettem hogy leírom egy papira és odaadom a páromnak vagy azt is megtehetem hogy a páromnak elmondom amit szeretnék és Ö majd elmondja a szakértőnek?

Ha meghatalmazást ott írnánk meg a helyszínen, és kettő tanúval aláíratom, akkor már megszólalhatnék?

Vagy a meghatalmazást el kell küldeni a bíróságnak előre és a szakértőnek is?

Géza

ObudaFan # 2012.11.15. 09:41

A szakértői vizsgálatot azt ne akadályozd.
Ha indítványt is szeretnél ott tenni, vagy kérdést feltenni, ahhoz már tényleg kell meghatalmazás.

Géza1970 # 2012.11.14. 21:51

Ha esetleg az alperes (volt férj) ügyvédje elkezd rendőrrel fenyegetni vagy azt mondja hogy akadályozom a szakértői vizsgálatot akkor ezek szerint finoman leállíthatom?

Géza

ObudaFan # 2012.11.14. 11:24

Bent élsz az ingatlanban életvitelszerűen, nem mondhatja neked egy bírósági szakértő, hogy távozz onnan. Nem is fogja.

Géza1970 # 2012.11.13. 21:47

Van valamilyen jogszabály amire hivatkozhatok?

Géza1970 # 2012.11.13. 21:46

Ezt hogy kell értenem?

ObudaFan # 2012.11.13. 21:43

Ha nem hatalmaz meg, akkor is bent maradhatsz.

Géza1970 # 2012.11.13. 21:20

Ha a párom írásos eseti képviseleti megbízást állit ki részemre akkor jelen lehetek e a helyszíni szemlén?
Hová kell elküldeni a megbízást? A bíróságra vagy csak a szakértőnek kell oda adni?

Géza1970 # 2012.11.13. 20:42

Tisztelt Fórumozók!

A következő dologban szeretnék tanácsot kérni.

Van egy vagyonmegosztási per ami a párom és volt férje közt zajlik.

Van egy bíróság által kinevezet ingatlanszakértő aki a jövő héten jön hozzánk.

De sajnos mi félünk egy picit az eseménytől, mert kiderült, hogy a mi ügyvédünk nem tud eljönni az alperes ügyvédje viszont jelen lesz.
Én a párommal leszek, de félek tőle, hogy az alperes ügyvédje ki akar majd küldeni a lakásból, amíg a szakértő itt lesz a lakásban és így egyedül lesz a párom az alperessel és az ügyvédjével szemben. Önök szerint érinthet minket hátrányosan az hogy a mi ügyvédünk nem tud eljönni a jövő héten?

Jogilag mivel élettársa vagyok de nem vagyok bejelentve az ingatlanra bent maradhatok e a lakásba?

Az ügyvédünk megnyugtatott hogy ne féljünk nyugodtan bent maradhatok bármit is mond a másik fél ügyvédje mivel a tárgyalások is nyilvánosak és onnan sem küldhet el a másik fél ügyvédje.

Géza

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.13. 19:23

A közös tulajdon megszüntetésére gondolhat. De azt elég könnyen ki lehet védeni, ha a feleség bontópert indít, és kizárólagos lakáshasználatot kap.

tothpeter2 # 2012.11.13. 19:02

Tisztelt Fórumozók!

Ismerősöm férje válás előtt elköltözött a közös néven lévő ingatlanból fél éve. Ma az ismerősöm kapott egy telefont a volt férjtől, hogy mondjon le a gyerektartásról (gyerekek 4 és 7 évesek) és Ő ennek ellenében lemond a ház feléről. A ház folyamatosan hirdetve van, de ebben a piaci környezetben lehetetlen eladni "bukó" nélkül.
Azt mondta, hogyha továbbra is gyerektartást kell fizetnie, akkor ingatlan megosztási pert indít.

Kérdés: van ilyen per? A ház fele az ővé....mire gondolhat ez alatt?

TeeKillah # 2012.11.13. 11:19

Értem. Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2012.11.13. 11:16

A bank hozzájárulása nélkül semmit. A bank nyilván pótfedezetet kér, akkor járul esetleg hozzá.
A gyermektartásról lemondás pedig érvénytelen bírói, vagy gyámhatósági jóváhagyás nélkül.

TeeKillah # 2012.11.13. 06:38

Üdv!
Elnézést kérek, mert lehet nem is jó helyre írom a kérdésem!

A következő a helyzet.

Egy ismerős hölgy ahogy lenni szokott férjhez ment.
hitel (Svejci :) ), lakás vásárlás.
Aztán a házastársak között megromlott a viszony.
A hölgy a gyerekekkel elköltözött (albérlet) a férj pedig maradt a házban. A férj vette fel a hitelt a hölgy pedig adóstárs.

Megállapodás szerint ketten fizetik részleteket. Egészen pontosan a hölgy nem kért gyerektartást illetve az összeg ami a gyerektartás lenne az a törlesztőrészlet.

Viszont! Ha a férj egyszer csak nem fizeti a törlesztőrészletet akkor a hölgy fizetéséből fogják letiltani míg a férj a házban éli világát.

Az lenne a kérdésem, hogy nem lehet tenni valamit???
Nem lehet (akár bíróságilag) a hiteltartozást "megfelezni" és az egyiket fizetné a férj a másikat meg a (volt) feleség??

Vagy semmi megoldás nincs?? Ha a férj úgy dönt akkor a feleség ráfarag??? Mert a bank az Ő fizetéséből mindenképpen letiltja a teljes összeget.

ObudaFan # 2012.11.12. 18:16

6manócska6

Szerintem sem különösebben világos a kérdés, de az is biztos, hogy a földhivatal nem jegyzi be a tulajdonjogot, amíg a jogszerző a szerződés szerint azt meg nem szerzi.

ObudaFan # 2012.11.12. 18:15

móza

Ha tudnád igazolni, hogy nem tudtál róla, akkor nem lenne közös. De a gyakorlatban ezt igazolni lehetetlen.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.12. 18:07

Nem teljesen világos a kérdés, mindenesetre a fizetési feltételek, a birtokbabocsátás teljes egészében afelek megegyezésén múlik. (Általában is kevés a kötelező szabály a kötelmi jogban.)

6manócska6 # 2012.11.12. 17:51

Tisztelt ObudaFan!

Ügyvéd előtti tulajdonátruházási szerződés esetében jogilag születhet-e olyan megállapodás, hogy a tulajdonjog ellenértéke majd csak akkor kerül kifizetésre, ha az ingatlant értékesítik? Ilyen esetben is bejegyzésre kerül a Földhivatalban a tulajdonjog? Vagy a tulajdonjog ellenértékének kifizetéséig nem változhatnak meg a tulajdoni hányadok?

Üdvözlettel Manócska

móza # 2012.11.10. 13:43

Kedves Segítők!!!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy a diákhitel közös hitelnek számít válás esetén?
A feleségem vette fel házasságunk alatt amiről nem tudtam. A váláskor hallodtam róla előszőr és hogy ez közös hitel és fizessem ki a felét.
Ha mégsem közös hitel akkor a bíroságon milyen törvényre hivatkozzak ezügyben??? Mit tegyek hogy ne közös hitel legyen???
A választ előre is köszönöm!!!!

sargavirag # 2012.11.09. 10:31

Köszönöm a tájékoztatást!