végrendelet

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 06:42

Ajándékozd az ingatlanrészedet a feleségednek,

Mert akkor nincs köteles rész, ugye?

(Egyébként pedig gondolkodj márt egy kicsit, mielőtt bárkinek is a kiskorú gyerekei érdekeit sértő tanácsot adsz. Ha valaki öngyilkossághoz kérne ötleteket - mert most ahhoz van kedve -, ahhoz is adnál?)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 06:38

ami ellen védekeznék, az nem is probléma igazából?

Nem nagyon. A gyámhivatal nem jár el a gyerekek nevében, azoknak a törvényes képviselője a szülő. gyámhivatal csak ellenőrzi a szülőnek a vagyonkezelő tevékenységét a gyerekek érdekében. És ez így van jól.

monalisa1 # 2009.01.28. 23:47

Tolltalan!

A tulajdonrészed elajándékozásakor a haszonélvezeti jogot kösd ki magadnak - az ördög soha nem alszik...

monalisa1 # 2009.01.28. 23:07

Tisztelt Szilágyi Zoltán!

A testvére jog szerint jogosult az 1/4-ed kötelerészre, annak ellenére hogy méltatlan rá...

Majd meglesz a hagyatéki eljárás és a közjegyző kiadja az örökséget.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.01.28. 22:48

Tolltalan!

Az ajándékozási illeték javítva: 18M Ft-ig 5%, az azon felüli rész 35M Ft-ig további 8%.

zolikabp # 2009.01.28. 22:44

Tisztelt űgyvéd úr!SEgitséget szeretnék kérni őntől mivel nem vagyok jogilag felvilágositva .Édes anyám meghalt 2008 február 21 -én,hagyatéki tárgyalás 2008 nov.26-án volt,van 1 bátyám őt nem tudta a jegyző a népesség nyilvántarto hivatal álltal se megkeresni,végrendelete anyunak el van fogadva amit ő irt kézzel ,viszont bátyám elő kerűlt,a jegyzőt felkereste emailba,a jegyző 2008 jan 28-án fogadta,mely tárgyaláson én is jelen voltam mint testvére.Anyum végrendeletét a jegyző és űgy gondnok az első tárgyaláson érvényenek tekiteték és lett erről határozat ideiglenes,mely 2008 jan 17 től jogerős,de erről még a jogerős határozatrol nem kaptam papirt hivatalosan mivel megjelent bátyám és a mai napon 2008 jan 28-án kérte a negyed rész kőteles részét.Én az ideiglenes határozatban kértem irja le a jegyző nem járulok hozzá a kőteles rész kifizetéséhez mivel anyu utolso mondata igy szol:istván utonevű gyermekem teljes mértékben kizárom az őrőkségből.tehát űgyvéd ur hiába irta anyu ezt le mégis jár neki a negyed rész?és ha nem fizetem ki ?és viszek a biroságra tanukat ,hogy anyut 30 évig nem látogatta a bátyám ,mely le is van irva a végrendeletbe -igy is megtámadhatja bátyám ezt biroságon tudom,de ha teljes mértékbe anyu kizárta akkor is biroság elfogadja beadványát?ebben az űgyben vesztenék ő nyerne?Mit tetszik javasolni ilyen űgyben?-kőszőnőm előre is válaszát, Szilágyi zoltán

monalisa1 # 2009.01.28. 22:42

Tolltalan!

Ajándékozd az ingatlanrészedet a feleségednek, és a kp-ét is ajándékba adhatod neki számláról számlára történő utalással - "ajándék" megjelöléssel. Ezen utóbbi esetnél előbb azért kérdezd a bankot! (Lehet hogy az adóhivatalnak a pénzösszeg ajándékozása okán 30 napon belül bejelentést kell tenni, de csak ez és ennyi.)

Így "nincstelen" ember lennél aki után nincs mit örökölni.

Lakóingatlan ajándékozása 18M Ft-ig 2,5%, az azon felüli érték 36M Ft-ig 6%.

Ügyvéd elkészíti a kívánt ajándékozási szerződést, a munkadíj pár tízezer forint.

Monalisa
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.01.28. 22:08

Kedves S.Kriszti!

Ha az örökhagyó még az életében életjáradéki szerződést kötött a féltestvérével, aki ezt teljesítette is, akkor ez ellen nemigen tud bármit is tenni. Nekem csak az a furcsa, hogy a féltestvére ezt mostanáig egy szóval sem említette? Például hagyatéki tárgyalás nem volt még? Ugyanis ha a szerződés érvényesen létrejött, akkor az ott szereplő vagyontárgyak (elsősorban gondolom egy ingatlan) nem tárgya a hagyatéknak, hiszen a tulajdonjogot az életjáradéki szerződés alapján a féltestvére megszerezte. Bocsánat, de olyan kevés információt adott meg, hogy így inkább csak találgatni lehet, segíteni kevéssé. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

S.Kriszti # 2009.01.28. 21:57

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel az életjáradéki szerződéssel tudok-e illetve van-e értelme fellebbezni?
Az életjáradéki szerződés édesapám és a féltestvérem (bátyám) között jött létre. Apám tavaly március 31.-én halt meg, viszont ezt a szerződést nemrég a lakás kiürítésénél találtuk meg.
Válaszotokat előre is köszönöm.

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

tolltalan # 2009.01.28. 20:53

Sziasztok,
végrendelet írásában gondolkodom. A következő motivál:

• Van 2 kis (3/0 éves) gyermekem, feleségem. Esetleges halálom esetén nem szeretném, ha a gyerekek örökölnének még jó ideig - mégpedig azért, hogy a feleségem "hozzáférhessen" a közös vagyonunkhoz (ingatlan, KP, stb), ne kelljen megvárnia míg a gyerekek felnőnek. Valamiből nevelni is kell őket.

Tudtommal a gyerek 18 éves koráig a gyámhivatal jár el a gyerekek nevében - no ezt szeretném elkerülni.

Utánajártam a dolognak, és igazándiból kitagadni kéne a gyerekeimet - amit (bár durván hangzik), de meg is tennék, de a feltételek nem állnak.Sima végrendelettel meg (a kötelesrész miatt) ott vagyok ahol a part szakad - asszony önmaga nem rendelkezhet a vagyonról.

Mit javasoltok? Vagy nyitott kapukat döngetek, és ami ellen védekeznék, az nem is probléma igazából?
Köszönöm!

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.26. 14:48

A nagypapám írta a végrendeletét halála előtt 2-3héttel 2tanú kíséretében.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.26. 09:20

Illetve azt csak a nagypapa tudná megmondani, az ő megkérdezése viszont aránytalanul nagy nehézséggel járna.

Ha ezt a végrendeletet ügyvéd készítette, akkor megítélek a kollégának egy nagy, csoportos ujjongást: bravó!

Kacsa1111 # 2009.01.26. 09:07

Kedves Mayababa,

pontosan azt jelenti, amit már hunfrakk korábban leírt...

Kacsa11

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.25. 23:01

Szóval az lenne a kérdésem hogy pontosan mit is jelent az hogy csak természetben adható ki.
Köszönöm
Üdv:Maarianna

hunfrakk # 2009.01.25. 20:32

a ház fele nagypapa halála előtt is ugyebár nagymamáé volt (1/2 - 1/2)
nagypapa a ház feléről rendelkezhetett így csak a végrendeletben
így tehát ház tulajdonjogának fele nagymamáé továbbra is
a nagypapa 1/2-e oszlik meg hármatok között (anyukád, testvére, Te)
és ez az 1/2 (amit most megörököltetek) lesz haszonélvezettel terhelt nagymama részéről
tehát nagymamának van egy fél tulajdonjoga és egy fél haszonélvezeti joga egyazon ingatlanon

de mi a kérdés?

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.25. 17:42

Papám a fél házat hagyat ránk.Ami az ő része a másik fele a mamámé.

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.25. 17:40

Az idézés meg jött a tárgyalásra február 2-án lesz.
Megküldték a végrendelet másolatát amiben ez áll.

anya:1/4 temészetben adható ki
Testvére1/2
Én(unoka):1/4rész.

És mamám a haszon élvező.

hunfrakk # 2009.01.25. 15:26

elég érdekes elképzelés...

természetesen NEM szükséges beköltözni az ingatlanba,
attól még annak 1/4-e anyukádé lesz (a tulajdonjog)

az ingatlan-nyilvántartásban a tulajdoni lapon az fog szerepelni, hogy az ingatlan egyik tulajdonosa anyukád,
az hogy ott lakik-e senkit nem érdekel,
nem szükséges bejelentkezni sem oda (lakcímnyilvántartásba) - a kettő nem függ össze!

természetben kiadni

• milyen vagyontárgyra íródott ez a kifejezés?

érdemi jelentősége nincsen, ahogy kbs is írta
azt jelenti, hogy nem az értékét kapod meg készpénzben adott tárgynak, hanem magát a dolgot

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.25. 14:42

Köszönöm szépen a segítségeét.
Igazából a nagymamám érdeklődne e felől mert ő ugy tudja hogy csak akkor kapja meg anyám a részét ha be költözik abba a részbe amit ő kapott az 1/4ébe.
és ha nem kőltözik be akkor mi lesz a részével??
előre is köszönöm.
üdv:Marianna

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.25. 08:56

Nem sokat. Mondhatni semmit.

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.24. 22:16

Jó Estét Kívánok!
Szeretnék érdeklődni hogy a nagypapám meghalt végrendeletet hagyott hátra,3részre
anyum:1/4
testvére:1/2
Unoka(én):1/4

Anyumhoz az van írja hogy természetben adható ki!ez mi jelent???

Kérem segítsenek.
Előre is köszönöm.
Üdv:Marianna

ObudaFan # 2009.01.20. 20:08

Ezzel az esetleges örököseit is jó kis rejtvény elé állítja.

monalisa1 # 2009.01.20. 16:27

Az alábbit csak úgy írtam...

monalisa1 # 2009.01.20. 16:26

(Ha valaki pénzt akar "eldugni" nyísson számlát vidéki takarékpénztárnál - ezernyi van az országban, a pénzre rátalálni kicsi az esély.)

ObudaFan # 2009.01.20. 15:38

Márciusig még pont meg is tudja keresni a közjegyző a bankokat, ha most kéred.