végrendelet

Gabe # 2009.01.15. 17:55

Sziasztok!

A következő a helyzet.
Van egy végrendelet, ügyvédnél, 2tanúval hitelesítve.
Az elhunyt rokonai arra hivatkoznak, hogy szóbeli megegyezés volt arról, hogy rájuk hagyja az örökség egy részét, állítólag tanúkkal.
Az elhunyt viszont az őt gondozóra hagyta minden vagyonát, ingó és ingatlant.
Erről szól a végrendelet.
kérdésem a következő:
Van-e joga a rokonoknak a szóbeli megegyezésre hivatkozni?
(ami szerintem egy vicc, mert ilyen erővel én is odaállítok 2tanúval az ügyvédhez, hogy fűt-fát ígért nekem az elhunyt, és igényt tartok rá)
A végrendelet tisztán rendelkezik mindenről!

köszönöm előre is!

ObudaFan # 2008.12.09. 20:35

A legjobb lenne egyébként mindkét tanú együttes jelenlétében újraírni.

saperka # 2008.12.09. 20:14

Kedves kbs,

örökhagyó volnék, és igen, úgy gondoltam, hogy az aláírásom ismerem el.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.09. 08:13

Utólag is aláírhatják a tanúk, de azért vigyázni kell, nehogy okirathamisítás legyen belőle. Ez esetben a tanúk azt tudják igazolni, hogy az örökhagyó a végrendeleten lévő aláírását előttük sajátjának ismerte el.
Vagyis ha te vagy az örökhagyó, akkor semmi gond. Ha viszont te az örökös lennél, az már nem frankó.

Kacsa1111 # 2008.12.09. 00:28

Kedves saperka,

ügyvédhez visszamenni, és fenékbe billenteni, pénzt visszakérni.

Kacsa11

saperka # 2008.12.08. 22:29

hm. nagyszerű. Mi a teendő? Akár utólag is megkérhetek valakit, hogy tanúzza le a nálam maradt példányokat? Mi lesz azzal, ami az ügyvédnél maradt?

OFF: nagyon csalódott vagyok...

Kacsa1111 # 2008.12.08. 21:29

nem érvényes.

Kacsa11

saperka # 2008.12.08. 21:14

Kicsit összezevarodtam, ezért egy kis segítség kellene.

Készíttetem egy végrendeletet ügyvéddel, melyet csak ő írt alá/jegyzett ellen. Rajta kívül nincsenek tanúk.

Ahogy most olvasom itt a fórumon leírtakat,felmerült bennem, hogy ez így nem lesz érvényes.

A kérdésem tehát az, hogy egy ügyvéd által szerkesztett és ellenjegyzett végrendelet érvényes-e tovébbi tanúk nélül.

A segítséget előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.11.02. 13:12

Épp ezért egy végrendelet még mindig jobb.

Kacsa1111 # 2008.11.02. 12:57

A kérdező a 24 éves kort valszeg azért találta vonzónak, mert a mai társadalomban kb ekkor szokott önállósulni a leszármazó...
vagyis - a kérdező elhunyta esetén - jó eséllyes eddig az anyja tartaná el.

csak ezt tudtam elképzelni, mert bennem is felmerült ObudaFan kérdése: mi a fészkes fenéért 24 és nem 18 vagy 21 vagy 30...

ajándékozós-haszonélvezős megoldással az a baj, hogy pont a problémára nem ad választ. azaz, hogy mi lesz az ingatlan sorsa az kérdező elhunyta esetén.
hiszen, ha a gyermek 19 éves korában hunyna el, akkor a haszonélvezet megszűnik és a gyámhatóság felügyelete is. viszont a 19 éves gyermek még erősen függ az anyjától...legalábbis anyagilag biztosan.

Kacsa11

monalisa1 # 2008.11.02. 11:58

Köszönet a kiegészítésért.

Én magam csak az esetleges ajándékozás-haszonélvezet megoldásra céloztam, a végrendeleti variáns nem tőlem való...

ObudaFan # 2008.11.02. 11:05

Azért pár dolgot tisztázzunk.
Végrendeletben az utóörökös nevezése érvénytelen, ami azt jelenti, hogy nem lehet olyan végrendeleti kikötést tenni, ami szerint az örököst egy bizonyos időponttól kezdve valaki más követ az öröklésben, vagyis, hogy a gyermek 24 éves koráig valaki más a ulajdonos, és ezzel az időponttal a gyermekre száll a vagyon.

Az ajándékozásos-haszonélvezetes megoldás egy végrendeletnél pedig jóval kevésbé biztos, hiszen a haszonélvezet is legfeljebb a haszonélvező haláláig tart, viszont a végrendeletes megoldással ellentétben ebben az esetben nem lehetetlen a haszonélvezettel terhelten történő értékesítés, bár, a gyermek kiskorúsága idején ehhez a gyámhatóság hozzájárulása szükséges.

Viszont hogy a 24 éves életkorra mi alapján gondolt a kérdező, az rejtély. Magyarországon a nagykorúságot mindenki a 18. életévével nyeri el.

monalisa1 # 2008.11.01. 07:45

Gyermekednek ajándékozod, egyben az ő 24. éves koráig magadnak haszonélvezetet kötsz ki, így csak úgy adhatná el ha a tulajdonjoggalegyütt téged is "megkapna" a vevő...

monalisa1 # 2008.11.01. 07:40

debelius

Ingatlanodat gyermekednek ajándékozhatod, 18. éves koráig a gyámhatósság vigyázza nehogy anyai "ráhatásként" esetlegesen elkótyavetyélésre kerüljön. (Nagykorúként már mindenki saját belátása szerint rendelkezik a javaival.)

Ügyvéd szükséges, valamint az ajándékozás után illetékfizetés keletkezik.

Külön figyelmedben ajánlom a Ptk. 582 § (3) paragrafust, mely az ajándék esetleges visszaköveteléséről szól: ha meghiusul az a vélelem amely alapján az ajándékozásra egyébként nem került volna sor. (Itt balra a Szolgáltatások menűsor "törvénytár" rovatban a hívatkozott törvényt megtalálod.)

Én is javaslom ügyvédet felkeresni.

Monalisa
laikus hozzászóló

Akivalaki # 2008.10.31. 20:50

Nem vagyok jogász, DE egy végrendeletben ezt meg lehet csinálni jogszerűen!
Minden mást is kiköthetsz! Akár az örökséget egy kitűnő iskolai eredményhez is kötheted, vagy extrém esetben még "fél óra kézen járást" is kiköthetsz az örökösöd részére az örökséged fejében! Vagy elfogadja vagy nem! Ha teljesíti, megkapja ha nem, akkor nincs örökség!
Erre valók a remek ügyvédek, jogászok!!!

debelius # 2008.10.31. 19:05

Tisztelt Szakértő,

Két kérdésem lenne:
1, Elvált vagyok egy kisgyermekem van a volt házastársamnál. Hogyan lehet megoldani azt, hogy javaim a fiamra szálljanak, de csak ha 24 éves lesz, és addig még kezelésre se kerüljön semmi a volt házastársamhoz (aki a gyermekem gyámja). (sajnos hajlamos lenne eltrükközni a fiunktól, ha arra bármilyen módot lát) Ezért a javak kezelésével addig a családomat bíznám meg.

2. Meg lehet-e azt oldani a végrendeletben, hogy csak gyermekem tartásdíja és a felsőoktatásának a költségei legyenek fedezve a javaimból a 24 éves koráig és a maradékot utána örökölje meg?

Mireille # 2008.10.29. 20:43

Köszönöm a gondolatokat, tanácsokat.

Mireille

ObudaFan # 2008.10.29. 09:31

Ha lesz végrendelet, akkor igényt tarthat, akár egy év együttélés nélkül is, és akkor a leszármazók kötelesrészre szorulnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.29. 07:33

Biztos, hogy ez a kérdés a "végrendelet" cím alatt van a legjobb helyen?

monalisa1 # 2008.10.29. 07:25

A barátnő nem több mint szívességi lakáshasználó, amikor eljön az ideje, ha önként nem teszi az örökös kiíratja a lakásból - egyben távozásra szólítja fel.

Ráfogható, hogy befolyásoltság alatt tette azt a biztosítást - és kell az orvosi véleményezés, aztán a bíróság dönt a kérdésben.

Arra kell vigyázni, hogy nehogy a lakást a barátnőnek ajándékozza., megtehetné, hiszen mint tulajdonos az csínál vele amit akar.

Monalisa
laikus hozzászóló

Mireille # 2008.10.28. 23:10

Tisztelt Szakértő!

Édesapám korábban szerzett lakásában néhány hónapja együttél barátnőjével. Igényt tarthat-e a barátnő az ő halála után részesedésre a lakásból kb. egyévi ottlakás után - ha netalán bejelentkezett a lakásba? Milyen jogi státusza van az ő ott tartózkodásának?Hogyan tehető ki, ha önként nem megy?

Mit lehet tenni, ha nyilvánvalóan anyagi érdekből élt együtt édesapámmal, aki csupán pár hónapnyi együttlét után, kis idővel azután, hogy kijött a kórházból több milliós életbiztosítást kötött rá. Támadható-e reális eséllyel, ha gyógyszeres kezelés alatt állt, (Andaxin) és elég rendszeresen ivott is.

Édesapám még él, de az orvos szerint nem sokáig.
Köszönöm válaszát.

monalisa1 # 2008.10.28. 22:53

Köszönöm ObudaFan pontosítását, Kacsa1111-nek pedig ahogy mondani szokták: Ön nyert.

Kacsa1111 # 2008.10.28. 22:36

Kedves monalisa1,

tisztázzuk már, hogy te is Berlioz ügyéről beszélsz-e...
mert nem hiszem el, hogy nem érted, hogy NEM VÉGRENDELET ALAPJÁN TÖRTÉNT AZ ÖRÖKLÉS!!!
később előkerült EGY azaz 1 végrendelet.

kérlek ha Berlioz ügyéről beszélsz, akkor mellőzd a "II.", "második", "kettő" "2" stb. szavak használatát:)))

abban igazad van, hogy a kötelesrész sanszos...

Kacsa11

Berlioz # 2008.10.28. 22:34

Köszönöm a sok segítséget Nektek/Önöknek.

ObudaFan # 2008.10.28. 22:07

Ugye, hogy van-e elévülés, vagy nincs, az nem attól függ, hogy az igény ingatlanra vonatkozik-e, vagy sem, hanem attól, hogy tulajdoni igény-e. Márpedig az öröklési igény is tulajdoni igény.
Ha viszont a törvényes örökös eladja az ingatlant, akkor onnantól kezdve már kötelmi igénnyé alakul, és 5 év alatt elévül.