Az ügyvédnek alapvetően nem sok köze van a hagyatéki eljáráshoz. (Esetleg, ha valamelyik felet képviseli a közjegyző előtt.)
Első körben az elhunyt lakóhelye szerinti polgármesteri hivatal hagyatéki csoportja jár el,
majd ha van közjegyzői hatáskörbe tartozó örökség (ingatlan, bankszámla, stb. vagy végrendelet), a polgármesteri hivatal felveszi a hagyatéki leltárt, majd megküldi az összes iratokat további ügyintézésre a közjegyzőnek. A hagyatékkal kapcsolatos vitákról, a végrendelet érvényességéről kizárólag a közjegyző hozhat határozatot, majd rosszabb esetben a bíróság.
(Ez utóbbi egyébként tipikuis abban az esetben, ha vannak rokonok, de az örökös végrendeletileg "idegenekre" hagyta a vagyonát.)
Az elhunyt lakóhelye szerint területileg illetékes közjegyzők be vannak osztva hónapok szerint, és az jár el, aki abban a hónapra van kijelölve hagyatéki ügyek intézésre, amikor a haláleset történt. Úgy hogy az ügyvéd tudhatja pontosan, hogy a végrendeletet melyik közjegyzőnek kell megküldenie.
Én nem pontosan értem, hogy mit akarnak az ügyvéddel megbeszélni, az ügyvédnek szerintem egy dolga lenne: átadni a végrendeletet a közjegyzőnek vagy az elhunyt lakóhelye szerint illetékes polgármesteri hivatalnak.
Véleményem szerint a végrendelet létét jelentsd be sürgősen a polgármesteri hivatal hagyatéki csoportjánál, vagy a közjegyzőnél, azzal, hogy hívják fel az ügyvédet annak átadására.