végrendelet

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.24. 22:16

Jó Estét Kívánok!
Szeretnék érdeklődni hogy a nagypapám meghalt végrendeletet hagyott hátra,3részre
anyum:1/4
testvére:1/2
Unoka(én):1/4

Anyumhoz az van írja hogy természetben adható ki!ez mi jelent???

Kérem segítsenek.
Előre is köszönöm.
Üdv:Marianna

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.25. 08:56

Nem sokat. Mondhatni semmit.

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.25. 14:42

Köszönöm szépen a segítségeét.
Igazából a nagymamám érdeklődne e felől mert ő ugy tudja hogy csak akkor kapja meg anyám a részét ha be költözik abba a részbe amit ő kapott az 1/4ébe.
és ha nem kőltözik be akkor mi lesz a részével??
előre is köszönöm.
üdv:Marianna

hunfrakk # 2009.01.25. 15:26

elég érdekes elképzelés...

természetesen NEM szükséges beköltözni az ingatlanba,
attól még annak 1/4-e anyukádé lesz (a tulajdonjog)

az ingatlan-nyilvántartásban a tulajdoni lapon az fog szerepelni, hogy az ingatlan egyik tulajdonosa anyukád,
az hogy ott lakik-e senkit nem érdekel,
nem szükséges bejelentkezni sem oda (lakcímnyilvántartásba) - a kettő nem függ össze!

természetben kiadni

• milyen vagyontárgyra íródott ez a kifejezés?

érdemi jelentősége nincsen, ahogy kbs is írta
azt jelenti, hogy nem az értékét kapod meg készpénzben adott tárgynak, hanem magát a dolgot

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.25. 17:40

Az idézés meg jött a tárgyalásra február 2-án lesz.
Megküldték a végrendelet másolatát amiben ez áll.

anya:1/4 temészetben adható ki
Testvére1/2
Én(unoka):1/4rész.

És mamám a haszon élvező.

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.25. 17:42

Papám a fél házat hagyat ránk.Ami az ő része a másik fele a mamámé.

hunfrakk # 2009.01.25. 20:32

a ház fele nagypapa halála előtt is ugyebár nagymamáé volt (1/2 - 1/2)
nagypapa a ház feléről rendelkezhetett így csak a végrendeletben
így tehát ház tulajdonjogának fele nagymamáé továbbra is
a nagypapa 1/2-e oszlik meg hármatok között (anyukád, testvére, Te)
és ez az 1/2 (amit most megörököltetek) lesz haszonélvezettel terhelt nagymama részéről
tehát nagymamának van egy fél tulajdonjoga és egy fél haszonélvezeti joga egyazon ingatlanon

de mi a kérdés?

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.25. 23:01

Szóval az lenne a kérdésem hogy pontosan mit is jelent az hogy csak természetben adható ki.
Köszönöm
Üdv:Maarianna

Kacsa1111 # 2009.01.26. 09:07

Kedves Mayababa,

pontosan azt jelenti, amit már hunfrakk korábban leírt...

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.26. 09:20

Illetve azt csak a nagypapa tudná megmondani, az ő megkérdezése viszont aránytalanul nagy nehézséggel járna.

Ha ezt a végrendeletet ügyvéd készítette, akkor megítélek a kollégának egy nagy, csoportos ujjongást: bravó!

Mayababa (törölt felhasználó) # 2009.01.26. 14:48

A nagypapám írta a végrendeletét halála előtt 2-3héttel 2tanú kíséretében.

tolltalan # 2009.01.28. 20:53

Sziasztok,
végrendelet írásában gondolkodom. A következő motivál:

• Van 2 kis (3/0 éves) gyermekem, feleségem. Esetleges halálom esetén nem szeretném, ha a gyerekek örökölnének még jó ideig - mégpedig azért, hogy a feleségem "hozzáférhessen" a közös vagyonunkhoz (ingatlan, KP, stb), ne kelljen megvárnia míg a gyerekek felnőnek. Valamiből nevelni is kell őket.

Tudtommal a gyerek 18 éves koráig a gyámhivatal jár el a gyerekek nevében - no ezt szeretném elkerülni.

Utánajártam a dolognak, és igazándiból kitagadni kéne a gyerekeimet - amit (bár durván hangzik), de meg is tennék, de a feltételek nem állnak.Sima végrendelettel meg (a kötelesrész miatt) ott vagyok ahol a part szakad - asszony önmaga nem rendelkezhet a vagyonról.

Mit javasoltok? Vagy nyitott kapukat döngetek, és ami ellen védekeznék, az nem is probléma igazából?
Köszönöm!

S.Kriszti # 2009.01.28. 21:57

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel az életjáradéki szerződéssel tudok-e illetve van-e értelme fellebbezni?
Az életjáradéki szerződés édesapám és a féltestvérem (bátyám) között jött létre. Apám tavaly március 31.-én halt meg, viszont ezt a szerződést nemrég a lakás kiürítésénél találtuk meg.
Válaszotokat előre is köszönöm.

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Grád András # 2009.01.28. 22:08

Kedves S.Kriszti!

Ha az örökhagyó még az életében életjáradéki szerződést kötött a féltestvérével, aki ezt teljesítette is, akkor ez ellen nemigen tud bármit is tenni. Nekem csak az a furcsa, hogy a féltestvére ezt mostanáig egy szóval sem említette? Például hagyatéki tárgyalás nem volt még? Ugyanis ha a szerződés érvényesen létrejött, akkor az ott szereplő vagyontárgyak (elsősorban gondolom egy ingatlan) nem tárgya a hagyatéknak, hiszen a tulajdonjogot az életjáradéki szerződés alapján a féltestvére megszerezte. Bocsánat, de olyan kevés információt adott meg, hogy így inkább csak találgatni lehet, segíteni kevéssé. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.01.28. 22:42

Tolltalan!

Ajándékozd az ingatlanrészedet a feleségednek, és a kp-ét is ajándékba adhatod neki számláról számlára történő utalással - "ajándék" megjelöléssel. Ezen utóbbi esetnél előbb azért kérdezd a bankot! (Lehet hogy az adóhivatalnak a pénzösszeg ajándékozása okán 30 napon belül bejelentést kell tenni, de csak ez és ennyi.)

Így "nincstelen" ember lennél aki után nincs mit örökölni.

Lakóingatlan ajándékozása 18M Ft-ig 2,5%, az azon felüli érték 36M Ft-ig 6%.

Ügyvéd elkészíti a kívánt ajándékozási szerződést, a munkadíj pár tízezer forint.

Monalisa
laikus hozzászóló

zolikabp # 2009.01.28. 22:44

Tisztelt űgyvéd úr!SEgitséget szeretnék kérni őntől mivel nem vagyok jogilag felvilágositva .Édes anyám meghalt 2008 február 21 -én,hagyatéki tárgyalás 2008 nov.26-án volt,van 1 bátyám őt nem tudta a jegyző a népesség nyilvántarto hivatal álltal se megkeresni,végrendelete anyunak el van fogadva amit ő irt kézzel ,viszont bátyám elő kerűlt,a jegyzőt felkereste emailba,a jegyző 2008 jan 28-án fogadta,mely tárgyaláson én is jelen voltam mint testvére.Anyum végrendeletét a jegyző és űgy gondnok az első tárgyaláson érvényenek tekiteték és lett erről határozat ideiglenes,mely 2008 jan 17 től jogerős,de erről még a jogerős határozatrol nem kaptam papirt hivatalosan mivel megjelent bátyám és a mai napon 2008 jan 28-án kérte a negyed rész kőteles részét.Én az ideiglenes határozatban kértem irja le a jegyző nem járulok hozzá a kőteles rész kifizetéséhez mivel anyu utolso mondata igy szol:istván utonevű gyermekem teljes mértékben kizárom az őrőkségből.tehát űgyvéd ur hiába irta anyu ezt le mégis jár neki a negyed rész?és ha nem fizetem ki ?és viszek a biroságra tanukat ,hogy anyut 30 évig nem látogatta a bátyám ,mely le is van irva a végrendeletbe -igy is megtámadhatja bátyám ezt biroságon tudom,de ha teljes mértékbe anyu kizárta akkor is biroság elfogadja beadványát?ebben az űgyben vesztenék ő nyerne?Mit tetszik javasolni ilyen űgyben?-kőszőnőm előre is válaszát, Szilágyi zoltán

monalisa1 # 2009.01.28. 22:48

Tolltalan!

Az ajándékozási illeték javítva: 18M Ft-ig 5%, az azon felüli rész 35M Ft-ig további 8%.

monalisa1 # 2009.01.28. 23:07

Tisztelt Szilágyi Zoltán!

A testvére jog szerint jogosult az 1/4-ed kötelerészre, annak ellenére hogy méltatlan rá...

Majd meglesz a hagyatéki eljárás és a közjegyző kiadja az örökséget.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.01.28. 23:47

Tolltalan!

A tulajdonrészed elajándékozásakor a haszonélvezeti jogot kösd ki magadnak - az ördög soha nem alszik...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 06:38

ami ellen védekeznék, az nem is probléma igazából?

Nem nagyon. A gyámhivatal nem jár el a gyerekek nevében, azoknak a törvényes képviselője a szülő. gyámhivatal csak ellenőrzi a szülőnek a vagyonkezelő tevékenységét a gyerekek érdekében. És ez így van jól.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 06:42

Ajándékozd az ingatlanrészedet a feleségednek,

Mert akkor nincs köteles rész, ugye?

(Egyébként pedig gondolkodj márt egy kicsit, mielőtt bárkinek is a kiskorú gyerekei érdekeit sértő tanácsot adsz. Ha valaki öngyilkossághoz kérne ötleteket - mert most ahhoz van kedve -, ahhoz is adnál?)

tolltalan # 2009.01.29. 07:48

"Egyébként pedig gondolkodj márt egy kicsit, mielőtt bárkinek is a kiskorú gyerekei érdekeit sértő tanácsot adsz."

Mielőtt bárki félreértene - épp a gyerekek érdekében gondolkodom ezen. Pl. mi van ha az asszony el akarja adni a lakást (mert saját keresete nem elég a fenntartásukra), és a gyámhivatal azt mondja, hogy ez jajj de sértené a gyerekek érdekeit, nem engedem?

Az kimaradt, hogy a feleségemmel együtt gondolkodunk ezen, s ha találunk tuti megoldást, Ő hasonlóan járna el - tehát az, hogy mindent az asszonynak ajándékozok nem buli, mert ha ő hal meg, én vagyok befürödve..:-)

"A gyámhivatal nem jár el a gyerekek nevében, azoknak a törvényes képviselője a szülő. gyámhivatal csak ellenőrzi a szülőnek a vagyonkezelő tevékenységét a gyerekek érdekében. És ez így van jól."

Lehet valahol találni információkat arról, hogy ez az "ellenőrzési" tevékenység pontosan mit is jelent, mikor gondolja úgy a gyámhivatal, hogy a megmaradt szülő "túlment a határon"?

És még valami - lehet olyat, hogy a végrendeletbe beírni, hogy az "2015 január 1-én érvényét veszti"? tehát amikor a gyerekek 18 évesek lesznek, akkor stornó az egész, mert a célomat már elértem?

Köszönöm!

S.Kriszti # 2009.01.29. 09:29

Köszönöm válaszát Kedves Grád András!

Azért gondoltam, hogy fellebbezek mert nincs rajta két tanú, így nem tudom érvényes-e. A féltestvéremmel sosem voltunk beszélő viszonyban, ezért természetesen nem mondta nekem a dolgot és gondolom minden tőle telhető módon próbált ebből kihagyni.
Az életjáradéki szerződés akkor teljesül mikor az illető meghal, nem? Ekkor száll rá a vagyon. De mivel az elhunytnak édes lánya vagyok, a törvényes örökös rész ilyenkor nem illet meg?
Nem tudok róla, hogy volt-e hagyatéki tárgyalás, engem senki nem keresett meg. Létezik, hogy féltestvérem mélyen hallgatott rólam ezért nem is kerestek (hivatalból sem)?
A tulajdoni lapra még akkor amikor készült az életjáradéki bejegyezték kedves féltestvéremet.
Nem tudom mit mondjak még róla... apám köztudottan egy részeges ember volt a szerződésen nincs két tanú ezért abban sem vagyok biztos, hogy teljes tudatában íratták alá vele, de gondolom ezt már bizonyítani sem tudom...

ObudaFan # 2009.01.29. 10:57

Csak az öröklési szerződésre kell a két tanú, az életjáradékira nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 11:00

Az életjáradéki szerződés akkor teljesül mikor az illető meghal, nem?
Ha úgy érted, akkor szál-e át az eltartóra az ingatlan tulajdonjoga, akkor nem.
Hiszen magad is írod: „A tulajdoni lapra még akkor amikor készült az életjáradéki bejegyezték kedves féltestvéremet.

Nincs hagyaték, még köteles rész se. Ezért nem volt hagyatéki tárgyalás sem. Minderről téged nem kellett értesíteni. Miért kellett volna? Nem állt édesapád a gondnokságod alatt.

A szerződést, mint azt a Tanár Úr korábban már mondta, nem az érvénytelenség, hanem a színlelt jelleg miatt lehetne esetleg támadni. Ha bizonyítani tudnád, hogy valójában ajándékozás történt, akkor legalább a köteles részre igényt tarthatsz. Feltéve, hogy az ajándékozás és a halál időpontja között nem telt el több mint 15 év, és a hagyaték megnyílta sem volt régebben mint öt éve. (Utóbbi esetben ugyanis már a köteles részi igény is elévült.)