Lehet.
Öröklési illeték eltörlése
Az apám 1994-ben meghalt.Az ö anyukája(a nagyanyám)2008 januárban halt és én örököltem a házat amit elvileg apám örököl ha életben van.Most kaptam egy 480000-es csekket az apektol ami az örökösödési illetéket képezi.Tud valaki nekem segiteni abban hogy fizetnem kell ezt az illetéket vagy fellebezek mivel én az apám részét örököltem?
Te nagyszülőtől örököltél és nem szülőtől, így rád a kedvezmény nem vonatkozik.
Sziasztok!
Olvastam aszinak a szépen kifejtett hozzászólását az örökösödési illeték eltörlésével kapcsolatban.
Az én ügyem is nagyon hasonló az ott említetthez.
Én 2008. július 21-én kaptam meg az 1. fokú határozatot, amit 15 napon belül megfellebbeztem. Erre a múlt héten kaptam választ, illetve új határozatot.
(Olvasgattam, böngészgettem, értelmeztem...) Arra jutottam, hogy az én illetékemet is el kellett volna törölniük, mert a határozatom nem emelkedett jogerőre a fellebbezés miatt, folyamatban levő ügy maradt, amire csak most 2009. májusában reagált az Illetékhivatal.
Segítsetek, mi a véleményetek, fellebbezek újra?
Ja, u.i.: a ügyintézőmmel beszéltem telefonon, lényegében hivatkoztam a paragrafusokra és eléggé zavarba hoztam. Személyes találkozásba nem ment bele. Azt mondta írjam le neki a kifogásaimat.
Most akkor kifogásoljak vagy fellebbezek, a végén elmegy a 15 napom. (vagy eleve ők a törvénysértők?)
Először is kicsit pontosabban írd le, hogy most milyen határozatot is kaptál.
Köszönöm a gyors válaszodat ObudaFan.
Megpróbálom kicsit bővebben kifejteni a problémámat.
Édesanyámnak egyetlen fia és örököse vagyok.
A közjegyzői találka után, 2008. júliusában kaptam meg az Illetékhivatal határozatát. Ez egy teljesen szokványos formájú és tatalmú határozat volt. (sajnos már láttam ilyet)
Éltem a fellebbezési lehetőséggel. Legfontosabb okként a magas forgalmi értéket kifogásoltam és azt, hogy az értékbecslő csak telefonon kért információkat (személyesen nem tekintette meg a lakást). Persze még leírtam mindent, amit esetleg figyelembe vehetnek.
Kértem tőlük a forgalmi érték újbóli megállapítását, az illeték csökkentését vagy méltányos eltörlését. (múlt nyáron már lehetett hallani, hogy valami történni fog ezzel a törvénnyel)
Aztán szeptember körül megjelent az értékbecslőjük. Az volt még érdekes találkozás. Tőlem kérdezte, hogy akkor mekkora összeget írjon be. (legszívesebben elszaladtam volna, mert szerintem valamire utalni akart, na de mindegy…)
Utána nagy csend következett a múlt hétig. (2009. 04. 29.) Kaptam egy újabb határozatot, amiben indokoltnak tartják a forgalmi érték csökkentését és újra is számolták (röhejes értékcsökkentéssel). Ez a határozat szintén nem jogerős és adtak 15 napos fellebbezési időt.
Itt kezdtem el én gondolkodni. Fellebbeztem 2008. 08. 01-én. Utána semmi levél vagy bármilyen értekezés. Közben törvénymódosítás. Új határozat most 2009-ben.
Mit tegyek?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Nem a hagyatékátadó végzés számít, hanem az illetéket kiszabó adóhatósági határozat, ami ebben az esetben valószínűleg még elsőfokon sem születhetett meg jan 1-ig, így nem.
Sziasztok!
Két kéréssel kapcsolatban szeretnék választ kérni valaki hozzáértőtől - csak önkéntes okosok akadnak a környezetemben..
a)
2007 májusában meghalt a nagymamám. Édesapám örökölt volna utána, aki (különböző okok miatt) lemondott az örökségéről a javamra. Vagyis laikus agyammal 'az elsőfokú örökös (fiú) lemondott a másodfokú (unoka) javára, így a másodfokú lépett az elsőfokú helyére'. És innentől fogva nem tudok mit kezdeni a dologgal: én lettem az elsőfokú (mivel édesapám lemondott az örökségéről) és rám is vonatkozik a törvénymódosítás, vagy ugyanúgy másodfokú vagyok és fizetnem kell?
b)
2008. novemberében kaptam egy végzést/meghagyást/értesítést, hogy fizessek x összeget, vagy fellebbezzek 15 napon belül. Az összeg kiszabásakor arra hivatkoztak, hogy a közjegyzőnél nem mutattam jelét annak, hogy nem értenék egyet az általuk megnevezett becsült értékkel. (Közjegyzői papírom van arról, hogy egyértelműen, érveket felsorakoztatva tiltakoztam és nevetségesnek találtam az összeget.) Ezért felhívtam a közjegyzőt és az illetéki ügyintézőmet: állítólag nem kaptak a közjegyzőtől semmi levelet, ezért kérnék, hogy a közjegyzői papír másolatát és egy levelet sürgősen juttassak el hozzájuk, azt kérve, hogy bírálják felül a döntésüket, mivel kihagyták a számításból a fent nevezett papírt. Rákérdeztem, hogy kinek írjam a fellebbezést, mire ügyintézőm mondta, hogy nem kell fellebbezésnek lennie, mert nem a határozat ellen akarok felszólalni, hanem egy általuk kihagyott részletre hívom fel a figyelmet. Ezt a levelet+másolatokat másnap ajánlottan postáztam, azóta néma csend. Idén áprilisban beszéltem az ügyintézővel (lakásbérbeadás-kérdéssel kapcsolatban), megemlítettem, hogy még nem jött semmi reakció novemberi levelemre, mire megnyugtatott, hogy semmi gond, intézik, saját tempóban majd eljutnak hozzám.
Hosszú mondandóm után rövid kérdésem: aggódjak a csend miatt?
Nagyon köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni.
- Fizetni kell.
- Leginkább érdeklődj ügyszámra hivatkozással.
Kedves Fórumozók, segítséget kérnék!
2008.okt.2-án. megkaptam az örökösödési illeték megfizetéséről (280eFt) a fizetési meghagyást. A kirótt összeget egyösszegben nem tudtam befizetni, így méltányossági kérelmet nyújtottam be részletfizetési lehetőségre, vagyis nem fellebbeztem.
2008.nov.25-én kaptam egy határozatot, mely szerint a benyújtott kérelmem illetékköteles és ezért az első fokú államigazgatási eljárásért 2.200.- Ft eljárási illetéket kell befizetnem, mely összeget be is fizettem. Azóta most május 15-én kaptam egy hiánypótló levelet, melyben a részletfizetés elbíráláshoz szükséges vagyonnyilatkozati adatlapot küldték meg. Kérdésem az lenne, hogy ez a méltányossági kérelmem benyújtása tekinthető-e folyamatban lévő ügynek – az örökösödési illeték eltörlése szempontjából -, hiszen a mai napig nincs újabb jogerős határozatom arról, hogy fizethetem-e részletekben vagy csak egyösszegben leszek köteles megfizetni a 280 eFt-os illetéket. Köszönöm!
Nézd, az egy dolog, hogy örököltél valamit és arra kivetették az öröklési illetéket, a másik dolog az, hogy a méltányossági kérelmet alá is kell valamivel támasztani - ezért a vagyonnyílatkozat. Ha nem küldöd vissza a nyílatkozatot nem fognak méltányosságot alkalmazni, sőt előfordulhat, hogy vizsgálódni kezdenek a vagyoni helyzeted felől...
Amikor majd válaszolsz, mert valamiképp mindenképp válaszolnod kell, kérd, hogy a kirótt illeték végső elbírálásáig adjanak kamatmentességet - mert hát az már ketyed 2008.10.02-től.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Köszönöm válaszodat, kértem a kamat- és késedelmipótlékmentes részletfizetési kedvezveményt.
Ha rám nem fog vonatkozni a " folyamatban lévő ügy " kategória, akkor mindenképpen visszaküldöm a vagyonnnyilatkozati adatlapot, mert ha ezt nem teszem saját hatáskörükben megszüntetik az eljárást. Ezt pedig nem szeretném. Még mindig várnám a választ az előbbi ( 2009.06.21. 10:19 )hozzászólásomhoz.
Üdv. "aveni"
Nem tekinthető folyamatban lévő ügynek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02