gyerektartás 18 év után

Toyota # 2014.06.02. 14:51

Pont ma kaptam elutasító választ mert nem mutattam be az élettársam jövedelmét,Pedig a legelső panasznapra bevittem és leadtam az összes iratot,de azt vissza adták,mert hogy állítólag az élettárs jövedelmét nem vizsgálják, és tessék!most meg az lett az ürügy az elutasításra!

ObudaFan # 2014.06.02. 20:47

Valószínűleg ezt érdemes lenne fellebbezni és a fellebbezéshez ezeket az iratokat csatolni.

gsaci # 2014.06.03. 04:43

Én dolgozom ,a fiam nem. most 25 éves felsőfokut végzett de nem akar fizikai munkát végezni.Jelenleg a Nagymamájával él de most már annyira elmérgesedett a helyzet kettőjük között hogy ez az állapot nem tartható tovább.2 és fél éve van bejelentkezve arra a lakcimre mivel hogy elváltam. Eredetileg a bíróság mind a két gyereket az anyjuknak ítélte. Kérdésem hogy a nagymama kitilthatja -e az unokát a lakásából, azon a jog címen hogy veszélyezteti az öregségi nyugalmát.Az agresszivitás a fiamnak egyre intenzivebb hétről hétre. Az indoka a fiamnak hogy nincs hova mennie. Szerintem ez nem indok, mert munka lenne, de nem akar kétkezi melós lenni.A mai világban ez nem igazán engedhető meg.Köszönöm a választ.

pazs # 2014.06.03. 08:58

Ki, és indokolni sem kell, feltéve, hogy a fiad nem tulajdonos/haszonélvező azon a címen, ahol lakik.

Toyota # 2014.06.03. 12:17

Köszönöm a választ!

akkor a bíróság vizsgálhatja az élttárs jövedelmét vagy nem?

ObudaFan # 2014.06.03. 13:50

Vizsgálhatja.

Kérdés132 # 2014.06.04. 11:55

Tisztelt Uraim / Hölgyeim!
Van egy fiam aki idén 03.hóban töltötte a 20.életévét.
Idén érettségizett, tanulni szeretne még.
Olyan élethelyzetbe kerültem, hogy a havi 25.ezer ft-os gyt., nem tudom fizetni neki. Rokon tartást szeretnék kérni, amelyben szeretném ha az összeg 15.ezer forintre módosulna. 2. házasságomban elő kiskorút nevelem.
Gondolom a keresetemet igazolnom kell, ami nem is gond, DE a kérdésem:
Előzö évi igazolást kell bemutatni ilyenkor vagy elég ha a jelen munkaszerződésemet adom be.
Merthogy tavaly még olyan cégnél dolgoztam, ahol a 25 nem volt gond. Ezért én az új szerződésemet adnám be, ahol látni, hogy mennyi most a bérem.
Köszönöm

ObudaFan # 2014.06.04. 20:21

Be lehet adni a jelenlegi szerződésedet is, de ettől még havi bontásban ki kell mutatni legalább egy évre a jövedelmedet.

évi40 # 2014.06.09. 14:43

Kedves Ügyvéd Ur!érdeklődni szeretnék,mert sehol nem tudtam utána olvasni.A kérdésem az lenne,hogy a volt élettársam neveli az egyik közös gyermekünket aki már nagykoru,én nevelem a kiskoru közös gyermekünket,kérhetek tartásdijat a volt páromtol?most folyik a vagyon megosztási per,amit első fokon sajnos elveszitettem,két lakásbol kisemmizett,jelenleg önkormányzati bérlakásban lakom a lányommal,ő Németországban vállalkozo.Milyen esályem van,hogy a lányom kaphat töle tartásdijat?

ObudaFan # 2014.06.10. 08:39

Ez függ mindkettőtök jövedelmi, vagyoni helyzetétől, a gyermekek szükségleteitől. A nagykorú egyáltalán tanul még?

évi40 # 2014.06.10. 17:53

igen,tanul még két évig.

szalta # 2014.07.04. 03:04

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

a helyzet a következő:
van egy gyermek, aki már egyetemistaként súlyos balesetet szenvedett.

Rokkant lett, tolószékben ül, önmagát ellátni nem tudja.
Az anyja ápolja, ő veszi fel az ápolási összeget is. Gondolható, ha ápolási pénzt kap az anya, akkor a gyerek kap valami összeget az államtól is...

Nos, a gyermek - nagy öröm! - lediplomázott.
A kérdés a következő: meddig kell az apának rokontartást fizetnie? Amúgy az apa gyerektartást, rokontartást végig fizetett, semmilyen bírósági itélet nem volt az elhelyezést illetően.

Megj.: Ez az ügy bonyolult, családi viszály van benne bőven, és nem arról van szó, hogy az apa érzéketlen lenne, nem akarja a jövőben támogatni a gyereket, inkább arról, hogy tisztán akarja látni a helyzetet az anyával szemben.
A segítséget köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.04. 05:52

meddig kell az apának rokontartást fizetnie?
Amíg a rokon rászorul a tartásra. (És amíg az nem veszélyezteti a saját megélhetését illetve olyan kiskorú gyermekekét, akiknek a tartására szintén köteles.)

szalta # 2014.07.04. 09:15

Köszönöm válaszát,
de azért lenne még nem tiszta számomra a dolog.

Rászorul?

Ki mondja ezt ki, hogy rászorul?
Nem azért kapja az államtól (azt a borzalmasan kicsi) összeget a hátrányos személy, hogy abból éljen?

Nem azért fizet az állam ápolási díjat, mert rászorul valaki? Azaz: hol van ennek a határa? Vagyis az apa egész életében kötelezhetö, hogy fizessen?
Köszönöm.

ObudaFan # 2014.07.06. 20:38

A bíróság állapítja meg. És ilyen helyzetben nem lehetetlen, hogy egész életében.

szalta # 2014.07.11. 11:08

Köszönöm válaszát,
de még mindig nem értem egészen a dolgot.

Nos, a rokontartás jövedelmenek bizonyul? Én úgy tudom, annak.

A rokkantsági járadék 2014-re való jogosultságának feltétele, hogy az illetőnek nem lehet adott időpontban keresőtevékenysége, nem részesülhet rendszeres más pénzbeli ellátásban, és nagyon lényeges a jogosultságszempontjából, hogy meg kell lennie minimum 1095 napnyi biztosított jogviszonynak.

Ez itt párhuzamosan mehet? Tehát az állam is fizet, az apa fizet rendszeresen...

Köszönöm.

pazs # 2014.07.11. 13:40

Te jó ég, te azt gondolod, hogy mivel kap rokkantsági járadékot a fiú, az apjának már nem kéne eltartania, hiszen képes rá, mert elég a rokkantsági járadék a megélhetéséhez?
Amúgy a rokontartás nem jövedelem.

magdaszabo # 2014.07.11. 15:53

Tisztelt Szakértők!
Mit lehet tenni, ha egy iskola nem ad információt a rokontartást fizető szülőnek arról, hogy tanul-e még a gyereke? Az új Ptk. szerint ez kötelező lenne, nem? Arra hivatkoznak, hogy nem ő a gondozó szülő. Ilyen felnőtt embernél már nincs is, a "gyerek" már nagykorú. Azt mondták, hogy kérdezze meg a gyerekét, de vele sajnos már nincs kapcsolata. Köszönöm a választ előre is.

szalta # 2014.07.11. 16:45

Tisztelt Pazs,
Ön nem tudja, mi áll az ügy mögött, itt választ kérek, nem az Ön "Te jó ég..." vélemenyét, amihez ugyan joga van, de hát tudás nélkül itélkezik, tisztelt Uram.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.11. 16:49

Hölgyem... És azért van ott tudás is.

szalta # 2014.07.11. 16:54

Lehet, de akkor tárgyilagosan szóljon.

ObudaFan # 2014.07.12. 14:40

Akkor tárgyilagosan: kell fizetni rokontartást főszabály szerint.

ObudaFan # 2014.07.12. 14:41

magdaszabo

Hát fordulj a fenntartóhoz.
Egyébként ha nem az eltartónak felróható a kapcsolattartás hiánya, akkor pedig érdemtelenségre hivatkozva jó eséllyel lehet a tartásdíj megszüntetését kérni a bíróságtól.

babyface.nagy # 2014.09.24. 18:16

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem az lenne, hogy olyan esetben amikor a gyerek ön szántából nem jár közép iskolába (el is tanácsolták), kritikán aluli a viselkedése a szülőkkel, nagyon rosszak az iskolai eredményei, valamint a következő iskolánál is hasonló problémák lépnek fel, ilyen esetben meg lehet-e szüntetni a gyerektartás fizetését, és mi ennek a módja.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2014.09.25. 09:49

Ha betöltötte a 18-at, akkor elég jó eséllyel. PErt kell indítani.