Mikor nem kell fizetni gyerektartást?


drbjozsef # 2024.02.06. 05:53

Ha saját jövedelme is van a gyereknek, és a gyermektartást bírósági ítélet, vagy bíróság által jóváhagyott egyezség szabályozza, akkor azon a bíróságon kérheted a tartásdíj mérséklését esetleg.

drbjozsef # 2024.02.06. 05:50

Petice,

Ptk.4:220. §
(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

Majordomus # 2024.02.05. 20:52

Igen,amig a bíróság nem mentesit ez alól.
Ugyanis nagykorúságáig bármikor elkezdheti felsőfoku tanulmányait.

Petice # 2024.02.05. 19:30

Üdvözletem
A kérdésem a következő... a fiam decemberben betöltötte a 18 ik életévét. Középiskolai tanulmányait befejezte. Most szakmát tanul, ami 2 hét gyakorlat illetve 2 hét elméletből áll. A gyakorlati idő után már kap fizetést. Akkor is köteles vagyok fizetni a gyerektartást? A szakma megszerzése még 2 évig tart. Németországban élünk, de Magyarországon váltunk el.
Köszönöm

Irene24 # 2023.08.22. 04:53

Ez még jövőbeni dolog, de igen, a kisebbik velem fog élni. Igazad van, ebbe így nem gondoltam bele.
Köszönöm.

Majordomus # 2023.08.21. 19:47

Lehet én nem értek valamit,de a másik kiskoru gyermek veled él továbbra is nem?

Akkor az egyik gyermeket te tartod el,a másikat az apjuk.

drbjozsef # 2023.08.21. 18:27

Irene24,

Igen, kérheted a tartásdíj csökkentését. Annak összege elsősorban a gyerek szükségleteitől függ, és csak másodsorban a te körülményeidtől, de ha azok méltányolhatóak, pláne más kiskorú vagy kiskorúak eltartását veszélyeztetné, akkor lehet, hogy csökkentik is.

Ha a - akár nagykorú - gyermeket a másik szülő tartja el a háztartásában, akkor ő jogosult a tartásdíjra.

Irene24 # 2023.08.21. 15:54

Ha attól kezdve nekem kell fizetnem, akkor kérhetem az összeg csökkentését arra hivatkozva, hogy a két közös gyereken kívül még három kiskorút is nevelek? Befolyásol bármit is az, hogy apuka jelenleg "csak" magától vonja el ezt a pénzt, de nálam ez hátrányt okozna a többi kicsinek, mert nem jut rájuk annyi? Nem a nagyot akarnám károsítani, de gondolnom kellene a többiekre is.

Lehet olyat kérni annak, aki fizeti a gyerektartást, hogy a nagykorúsága után a gyereknek fizesse és ne a másik szülőnek?

Köszönöm

drbjozsef # 2023.08.21. 13:28

Irene24,

Ha bírósági végzés (akár ítélet, akár jóváhagyott egyezség) van a tartásról, akkor a tartásdíjat megalapozó körülmények megváltozása esetén azt a jogosultnak kell bejelentenie a bíróságon. Vagyis neked.
Igen, ha életvitelszerűen az apjával él és ő tartja el, akkor megszűnik az apa tartási kötelezettsége, és, ha a gyerek után még jár tartás - ami középiskola alatt még mindenképpen jár, de az egyetem alatt is, ha nincs önálló keresete a gyereknek -, akkor azt neked kell fizetni az apának. Ugyanúgy jár neki, ahogy neked is járt, nyilván.
Ha nem teszed, bejelentheti a kötelezett is (itt az apa), de az neked mulasztás, a bíróság nem dícsér meg.

Irene24 # 2023.08.21. 13:17

Üdvözlet
A következő kérdésem lenne:
Két fiam van, velem élnek, az apjuk fizeti utánuk a tartásdíjat. A nagyobbik két év múlva ősszel 18 éves lesz, és már beszélt róla, hogy utána az apjához költözne, vele is szeretne élni valamennyit, amíg még középiskolás (akkor még mindig lesz 2 éve a gimiben, mert évvesztes és nyelvi előkészítős volt).
Mivel nagykorú lesz, oda költözik, ahova akar. De ha ez az "akárhova" az apját jelenti, akkor hogyan alakul a tartásdíj? Az apjának a kötelezettsége megszűnik, mivel vele fog élni? Nekem kell esetleg fizetnem majd utána?
Köszönöm.

drbjozsef # 2023.04.21. 11:33

Tamara,

Természetesen figyelembe veszi.
Ha megegyezés nincs, a bíróság a Ptk. 4:218.§ szerint dönt, elsősorban a gyermek szükségleteit szem előtt tartva (a kiskorú gyermekét a szülőnek akár saját tartásának rovására is biztosítania kell bizonyos határok között), a (3) pont pedig kifejezetten rendelkezik, hogy az egészségügyi kiadások is természetesen a tartásba tartoznak több más mellett.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ez összegszerűen természetesen majd sok mindentől függ, a szülők anyagi viszonyaitól is.

Tamara # 2023.04.21. 09:31

Tisztelt Szakértők!
Most folyik egy per közöttünk az exemmel tartásdíj megállapításáról.
Az exem nem állapodik meg, ezért a bíróság fog nyilván dönteni.
Az lenne a kérdésem, hogy indokolt egészségügyi költségként hogy veszi figyelembe a bíróság azt, hogy a gyermekemnek rövidlátás megfékezésére z-night lencsét, ortokeratológiai lencsét javasoltak, ami el is kezdődik májustól.Sajnos 12 évesen -5 dioptriás mindkét szeme, és évente egy dioptriát romlik, ezt kellene lassítani a szövődmények megelőzése miatt is többek között.Ez költséges sajnos, állami szemészeti klinika általi, de a TB nem támogatja.
Éves lencseköltség 268 000 ft, havi egyéb költsége, tároló, tisztítófolyadék havi kiadás 14000 ft.Hosszútávú kezelés, sok éves lehet, ha beválik a módszer nála is.
Köszönettel:
Tamara

Monte # 2023.04.21. 07:56

Kedves Szakértők!
Azt olvastam, hogy a gyerektartásra vonatkozó igényt, ha a gyerek 18 éves kora után még tanul, a nagykorú gyereknek kell jeleznie a fizetésre kötelezettnek. Rajta kívül máshova is be kell jelenteni, pl. bíróságra? 19 évesen fog érettségizni, illetve utána szeretne továbbtanulni.

Majordomus # 2023.03.30. 19:09

Abból sem gazdagodik meg senki....

drbjozsef # 2023.03.30. 05:50

sano75,

Nem.
Az ápolási díj mentes a letiltás alól.
Vht. 74.§ "b" pont.

sano75 # 2023.03.30. 04:08

A súlyosan fogyatékos személy után járó ápolási díjból vonható gyermek tartásdíj?

Majordomus # 2023.03.10. 21:32

Nem lenne egyszerűbb leülni hárman beszélgetni?

drbjozsef # 2023.03.10. 18:46

zsbalogh76,

A jogerős határozat 2011-ben kelt és nincs benne, hogy hány éves korig kell fizetni a tartásdíjat.
Persze hogy nincs benne, honnan tudhatná bárki sok évre előre, pontosan meddig kell fizetni?

Ha határozat van, akkor az azt meghozó a bíróságnál kérheted a módosítást.
Jobb, ha megbeszélitek ezt közösen mindannyian, ki mit szeretne, de a szabályok világosak, ha valaki kéri a módosítást, azok alapján fogja módosítani a bíróság.

zsbalogh76 # 2023.03.10. 18:02

Majordomus,
Egy évet késett az oviban és egy évet járt nyelvi előkészítőre.

drbjozsef,
A jogerős határozat 2011-ben kelt és nincs benne, hogy hány éves korig kell fizetni a tartásdíjat. Ha jól emlékszem a régi törvény is tartalmazta azt, hogy ha tanulmányait folytatja a már nagykorúvá vált gyerek, akkor fizetni kell, de már nem olyan áron kötelez a törvény, mint amikor még kiskorú. A családjogi törvényt ha jól tudom 2021-ben megváltoztatták. Ezt nem látom át.

Mielőtt bárki pálcát törne felettem, én mindig megteremtettem gyermekemnek azt az életszínvonalat, ami lehetőségeimhez mérten telt, és biztosítottam számára a kellő testi, szellemi, erkölcsi és társadalmi fejlődését. Támogattam a tanulmányaiban, sportban, az élete során felmerülő extra kiadásokat is vállaltam, soha nem trükköztem és nem késtem a tartásdíjjal és soha nem mondtam egy rossz szót sem az édesanyjára. Nem hétvégi szülő vagyok, minden nap találkozok vele. Ezen kívül az egyik héten velünk lakik, másik héten az édesanyával - holott a válási dokumentumokban nem ez van leírva - azaz nem csak anyagikkal járulok hozzá szükségleteihez, hanem természetben is.

Most sem arról van szó, hogy nem akarok fizetni, hanem arra keresem a jogi utat, (a hogyant), hogy az idő közben nagykorúvá vált gyermekem számlájára érkezzen a még fennálló és jövőbeli tanulmányai alatt a tartásdíj.

Tudom. Közös megegyezéssel, de tisztában vagyok azzal, hogy ez a lépés az exemnek nem fog tetszeni és nem fog ebbe beleegyezni, hiszen neki ez így előnyös és kényelmes, minek változtasson rajta…

Valami ötlet?

Köszönöm az építő hozzászólásokat!

drbjozsef # 2023.03.10. 05:34

zsbalogh76,

Várjál, lépjünk egyet vissza. A tartásdíj fizetési kötelezettségedre nincs semmilyen határozat, ítélet, vagy akár csak írásbeli megegyezés? Teljesen önkéntesen fizeted, külön megállapodás nélkül?
Utóbbi esetben lehet csak egyszerűen abbahagynod, ha a feltételei szerinted már nem állnak fent (bár az önkéntes teljesítés is egyfajta szerződésnek felel meg), és pereljen a jogosult, ha nem ért egyet ezzel, és akkor lesz okirata arról, hogy fizetned kell (ha kell).
Ha megegyezésetek van, mondjuk a válásnál írtatok ilyen, akkor azt egy másik megállapodással írhatjátok felül, szóval kell az exed beleegyezése, leírni, hogy igen, elismeri hogy nem jár a törvény szerinte, a továbbiakban nem kell fizetned.
Ha pedig bármilyen bírósági döntés van a tartásdíjról, akkor annak megváltoztatását ugyanott kell kérni. Neki, vagy neked.

Amíg egyetemi tanulmányokat folytat, 25 éves koráig, akkor már nem őt illetné a ”tartásdíj”?
Ha az anyja a háztartásában él (ennek megfelel a kollégium is, mert az a tanulmányok miatti ideiglenes lakhely elhagyást jelenti, de szerintem az albérlet is), és érvényes ítélet van a tartásdíjról, addig nem. Ha a nagykorú gyermek is úgy érzi, hogy a tartást ő szeretné megkapni, akkor vagy hármatok közös megegyezése alapján lehet erre változtatni, vagy a meglévő ítélet megváltoztatását ő is kérheti a bíróságtól.

Majordomus # 2023.03.09. 20:24

Miért jár 20 évesen gimibe?
Én 17 (és fél) évesen érettségiztem

zsbalogh76 # 2023.03.09. 18:32

Köszönöm a válaszokat!
Önkéntesen nem változtatok a tartásdíj fizetésén, amíg erről bírósági döntés vagy szerződés nem születik. A szerződés gyorsabbnak tűnik, mint a bírósági eljárás, majd megkérdem az exem mit szól hozzá...

Vagyis, amíg gimnáziumi tanulmányait folytatja (esetemben ez 20 éves koráig) fizetnem kell a gyerektartást. Ha már nem tanul tovább, akkor az exemnek kell kérni a megszüntetést.
Mennyi egy tartásdíj megszüntetési kérelemnek az átfutási ideje?

Egy másik gondolat.
Ha mégis egyetemi tanulmányokat akar folytatni, de másik városban, albérletben és oda be van jelentve, saját magáról gondoskodik, tehát már a feltételek nem állnak fent, mert életvitelszerűen nem otthon lakik. Ebben az esetben mi a jogi gyakorlat?
Amíg egyetemi tanulmányokat folytat, 25 éves koráig, akkor már nem őt illetné a ”tartásdíj”?
(Lehet van más jogi elnevezése.)

Megjegyzés:
Ha nem váltunk volna el, az egyetemi tanulmányait ugyanúgy támogatnám anyagilag. Csak ez a fránya sáp ne lenne… :)

drbjozsef # 2023.03.09. 05:33

Helyesebben : ha a feltételei már nem állnak fent, akkor a jogosultnak kell kérnie a megszüntetését, erre fel lehet szólítani, ez az ő kötelessége lenne. Ha nem teszi meg, akkor kell a kötelezettnek kérnie ugyanezt bíróságon.

Majordomus # 2023.03.08. 21:21

Kérned kell a bíróságtól a megszüntetést.
.
A másik szülő beleegyezésével.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.08. 18:12

automatikusan megszüntethetem a tartásdíjfizetést,
Kockáztatod vele, hogy végrehajtást kér.

Önhatalmúlag eldönthetem ezt?
Nem.