Öröklés

özvegy21 # 2013.04.17. 13:00

Köszönöm szépen a válaszokat.

junkies # 2013.04.21. 20:47

A hagyatéki tárgyalás után már nincs helye a visszautasításnak.
Ez érdekes, ugyanis ha valaki nem jut el a hagyatéki tárgyalásra bármilyen okból, az már csak a végzésből tudhatja meg, hogy milyen hiteleket, tartozásokat örökölt.
Ez így nem teljesen korrekt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.22. 10:58

Ugyan.

Örökös201304 # 2013.04.22. 11:21

Tisztel Fórumozók!

Egy igen összetett ügyben szeretnék segítséget kérni. Kisgyermek koromban szüleim elváltak, édesanyám nevelt fel engem és nővérem. Édesapám nem fizetett gyerektartást és nem is látogatott minket. Akkor sikerült csak felvennünk egymással a kapcsolatot egy ismerős révén, amikor már napjai voltak csak hátra a kórházban.
Édesapám élettársával egy vidéki nyaralóban élt, ami övé és testvéréé volt fele-fele arányban. A hagyatéki eljárás során nővérem és én vagyunk az elsődleges örökösök. A fél ház tulajdonjoga mellett számtalan adósságot is örökölnénk, amik az ingatlant terhelik. Testvéremmel le szeretnénk mondani az örökségről, de akkor a következő az öröklési sorban az egyéves kislányom. Az ő nevében pedig nem mondhatunk le a férjemmel a gyámhivatal jóváhagyása nélkül. A hivatal viszont ezt nem akarja engedni, mert a tartozás mértéke valamennyivel kevesebb, mint a felbecsült érték. Nekünk is jelenleg több tartozásunk van, ami mellé továbbiakat nem tudnánk vállalni. Nővéremék is nehéz körülmények között élnek, ezért ők sem.
Az ingatlant azon a környéken gyakorlatilag eladni lehetetlen, valamint édesapám élettársa is jelenleg ott él. A ház egyébként elég rossz állapotú és felújításra szorul.
A legutóbbi tárgyaláson édesapám élettársa felajánlotta, hogy egy ügyvéd ismerősével csináltat egy szerződést, hogy átvállalja a tartozást, annak fejében, hogy továbbra is használhatja az ingatlant, a tulajdonjog pedig maradna a miénk. Ettől tartunk, mert egyrészt nem elfogulatlan az ügyvéd, másrészt biztosak vagyunk benne, hogy nem tudná fizetni a tartozást, és hiába vállalta a fizetést, a hitelezők, bankok minket találnának meg, mert a tulajdonjog a miénk.
Az lenne a kérdésem, hogy ha a gyámügy továbbra sem enged lemondani az öröklésről, milyen úton szabadulhatnánk meg a fizetési kötelezettségtől? Mit gondolnak a fent említett szerződésről? A válaszokat előre is köszönöm!

lajcsó # 2013.04.22. 12:53

A gyámhivatal még nem hozott formális döntést. Addig ez csupán feltételezés. Az ügyintéző előzetes véleménye, tájékoztatása még nem a határozat. Adott esetben a gyámhivatal döntése ellen is létezik jogorvoslat.

ObudaFan # 2013.04.22. 13:31

Tartozást átvállalni csak a jogosult hozzájárulásával lehet.
Egyébként viszont a hagyatéki tartozásokért az örökös elsősorban nem az örökrésze értékével, hanem magával az örökrészével felel, tehát értékesítésre ehhez nem feltétlenül van szükség.

judoka # 2013.04.22. 17:15

Tisztelt Cím!
Április 18-án írtam egy levelet, nagyon sürgős lenne.
Lehet, hogy nem jó helyen írtam.
Most mégegyszer elküldeném. Nagyon fontos lenne, mert félek, hogy megterhelik kis házrészemet. Pénzem nincs,hogy ügyvédet fogadjak.
A kérdésem a következő: Édesapám 2009-ben elhúnyt. Életbiztosítása volt, melyben a kedvezményezett én voltam. (980E Ft.) A hagyatéki tárgyalás során kiderült, hogy voltak édesapámnak tartozásai, ezek kiegyenlítésre kerültek az örökségből. Az édesapám élettársi viszonyban élt kb 15-20éve. Most 2013-ban kaptam egy értesítést, az EOS behajtó cégtől, hogy édesapám 2002-ben felvett 169.473,-Ft-ot a Cetelem Banktól. Az értesítést a volt élettárs továbbitotta nekem, miközben felbontotta. Felhívtam telefonom, hogy erről én miért nem tudtam. A válasz az volt, hogy sok mindenről nem tudtál.Azért ez nem így van, mert ha tudomásom lett volna erről is, természetesen rendezem a hagyatékin. Semmilyen értesítést nem kaptam mondván, hogy eddig nem találták. Az összeg ebben a pillanatban 409.163,- Ft. Egyedül nevelem kisfiamat (1 éves)nem tu-dom kifizetni még az alapösszeget sem. Nagyon ,,humánus' volt az EOS, felajánlották a részlet fizetést. Ennek igénybevétele esetén, kb. 680E Ft a vége. Egyszerűen azt nem tudom felfogni, hogy egy 2002-ben felvett tartozás hogy kerül most elő. Nagyon kérem tanácsát, segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel Szarka Zsuzsanna
Várom válaszukat. Esetleg a következő e-mail címre is küldhetik, ha megoldható. Köszönettel.....

A kérdésem a következ?: Édesapám 2009-ben elhúnyt. Életbiztosítása volt, melyben a kedvezményezett én voltam. (980E Ft.) A hagyatéki tárgyalás so

makabello # 2013.04.22. 18:14

Üdvözlöm!

A következőt szeretném kérdezni:

Édesapám 2006-ban elhunyt és nem mondtam le az öröklésről így utána örököltem az apai rész 1/4-ét,a másik 1/4-ét a bátyám az 1/2-ét anyám!
2010-ben elhunyt édesanyám ott sem mondtam le az örökségről és így már 1/2 1/2 rész lett az enyém ill.a bátyám-é! Anyám után jelentős adósságot is örököltem,örököltünk de mivel a bátyám nem dolgozott így én tőlem vonják ill.fizetem mind a mai napig!
2012-ben elhunyt a bátyám is! Az ő nevén is van elég jelentős tartozás (Villany számla,közüzemű tartozások)
Mivel a bátyámnak van egy fia, ő fog első körben örökölni ha jól tudom, de ha le mond róla,mint testvér én következem. Az lenne a kérdésem ha én is lemondok róla akkor örökli-e az én gyerekem?
2., Hogyan tudnék megszabadulni az eddig le nem mondott örökségtől? Fel lehet-e ajánlani az államnak?
El lehet-e ajándékozni akár egy vevőnek úgy,hogy majd ő fogja tovább törleszteni az adósságot a közmű ill. bankok felé?
Várom válaszát!

Örökös201304 # 2013.04.23. 06:21

Köszönöm a gyors válaszokat!
Akkor is igaz, hogy a tartozásért az örökrésszel felelünk, ha a ház fele az unokatestvéreméké, és azt a részt nem terheli adósság? Nem fizetés esetén ilyenkor mit tesz a bank?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.23. 09:37

El lehet-e ajándékozni akár egy vevőnek
Akkor mitől lenne vevő?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.23. 09:39

Judoka, ezzel neked nem kell foglalkoznod. Ahogy alább ezerszer olvashatod, az örökös csak az örökség erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. (A biztosítási összeg nem örökség.)
Ráadásul ez a tartozás valószínűleg el is avult.

ObudaFan # 2013.04.23. 10:43

Örökös201304

Akkor is.
Például megszerzi azt a tulajdoni hányadot, és perben vagy peren kívül megszünteti a közös tulajdont.

ObudaFan # 2013.04.23. 10:45

makabello

Akkor a gyermeked. A gyermeked nevében pedig csak gyámhatósági hozzájárulással utasíthatod vissza az öröklést.
Attól, hogy eladod, még az örökrészed értékéig te felelsz a hagyatéki tartozásokért, ha örökös vagy. De a hagyatéki hitelezőknek felajánlhatod.

Magánattila # 2013.04.23. 15:44

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket kérném egy nagyon fontos ügyben! Nem rólam, hanem az unokahúgomról van szó, aki 22 éves, most sikerült magának állandó munkát találni, bár egyetemet végzett! Kérlek olvasd végig, mert a végén csattan az ostor, és Te is kerülhetsz ilyen helyzetbe!

Édesapja és édesanyja(húgom) 1986.-ban házasságot kötöttek. Bele kezdtek egy lakóház építésébe, mely fel is épült, úgy hogy a szakmunkákat kizárólag a mi családunk készítette, ezért anyagiakat nem kaptunk. A szüleink jelentős anyagi segítséget is adtak. Majd elváltak 1994.-ben, mert az apa alkoholista életmódot folytatott. Személyesen is megtapasztaltam, hogy sokszor a gyerek elől is megette a különleges ennivalót, amit mi vittünk (és ebbe már a sima parizer is beletartozott), ha úgy adódott, a húgom meg mint utólag kiderült, szabályosan éhezett, mert kellett a férjének meghitelezett alkoholra a pénz. A húgom nem tűrte ezt és az ezzel járó veréseket, elköltözött a gyerekkel együtt vissza a szüleimhez 1995,-ben. A férje a lakásban maradt egyedül. Hozzá kell tennem, hogy eredetileg a telek, amire építkeztek a férj tulajdonában volt. A válás után a férj, mivel a telek az övé volt 61%, míg a húgom 39% tulajdonjogot kapott az ingatlanon! Nagy bajba került, mert a volt férj a konyhában csirkéket, libákat nevelt, a volt nagyszobába kecskéket, így nehéz volt a higiéniai állapotok fenntartása. Megtett mindent, hogy a neki megítélt épületrészt ne érje tartós kár! Igyekezett erőn felül, legalább a neki ítélt részben emberi körülményeket biztosítani, azt az átlagnál többször, meszelte, fertőtlenítette, mindent megtett, hogy legalább az állagot megőrizze, annál is inkább, mert felmerült annak lehetősége, hogy a lánya mindent feladva hazaköltözik apjához, hogy ápolja, igyekezzen leszoktatni alkoholizmusáról! Alig tudtuk meggyőzni, hogy neki az egyetem a fontos, mérlegelje, mit tesz? Szerencsére sikerült erről a tervéről lebeszélnünk!
A férjet közben bár több munkalehetősége akadt, mindenhonnan kirúgták pár napon, héten belül, mert részegen ment be dolgozni. Végül alkoholizmusa miatt leszázalékolták még 1996.-ban. Az orvosok már akkor mondták neki, hogy így néhány éve lesz hátra. Összességében 10,000. Ft tartásdíjat fizetett 1995 óta. Mivel a lakásra hitelt, illetve szocpolt is vettek fel, 50%.-át fizette a húgom, de mivel a volt férj nem fizetett a húgom kifizette a fennmaradó szocpol összegét, több, mint 200,000,- Ft.-ot, hogy a házat ne árverezzék el, legyen a lányának öröksége. A törlesztőrészletek 50%.-át is a húgom fizette, egészen 2005,-ig. Most már tehermentes az ingatlan.
A lánya az apját rendszeresen látogatta, többször én vittem el hozzá, apja minden alkalommal totál részeg volt. Az unokahúgom elkezdte az egyetemet. Költségeinek, mivel nagyon tehetséges, és ezt bebizonyította bizonyítványával is mi fedeztük és az édesanyja. Egy forinttal nem támogatta apja, soha. Se az érettségire, se az egyetemi ünnepségre nem jött el, mert "egészségi állapota nem engedte meg, mert ő olyan szerencsétlen" Az egyetemi diplomaosztóra a lánya felkereste és ő vitt neki fél liter pálinkát, amit fél óra alatt megivott! Nem mondhatja, hogy nem kapott semmit, mert az apja elővett egy erősen taknyos zsebkendőt, amibe bele volt csavarva egy ezer forintos, és azt könnyes szemekkel oda adta a lányának ajándékul, kiemelve, hogy két hónapja gyűjtögeti! Előzőleg én személyesen is felkerestem mindkét ünnepi alkalommal (pedig jó idő eltelt a kettő között), hogy elviszem az anyja és általunk szervezett vacsorára, utána haza is visszük, egy jó nevű étterembe, biztosítottuk, hogy nem kell fizetnie semmit, annyi kikötésünk volt, hogy mérsékelje az alkoholfogyasztást, ne hozzon szégyent senkire, főleg a lányára, mivel osztálytársainak egy része is ott lesz. Nem jött el, mert ő "úri társaságba nem illik", neki jó a noa bor és a szinte kizárólag cukorcefréből főzött pálinka is, mert az olcsó, én ne jótékonykodjak vele! Mondtam neki, hogy a lánya szeretné bemutatni ismerőseinek, mivel még nem látták soha, ezért is kérem, hogy viselkedjen úgy, ahogy illik! Nem jött el egyik eseményre sem! Erről ennyit!
Bár a nagyszülők nem szerették, hogy az unokájuk látogatja az apját, mert mindig sírva ment haza, megbánta, hogy odaadta megspórolt zsebpénzét, engedték, hogy belátása szerint cselekedjen. Nagyon ragaszkodott az apjához, bár nem érdemelte meg. Mindig azt mondta, hogy bármilyen is, csak az ő apja, az apja mindig elsírta magát, hogy ő milyen szerencsétlen, mert az anyja elhagyta.Ezért nem tudja nem szeretni az apját. Az apa a nagyszülőktől 8 km.-re egy másik faluban élt az ingatlanban. Legtöbbször a gyerektől, amikor meglátogatta, még a buszköltségen kívüli pénzt is elkunyerálta. Ezután a gyerek inkább vitt neki ajándékot és kiforgatta a zsebét, mielőtt bement a házba. Az apjának már halálhírét keltették, hisz az eredeti 80 kilóról, 33kg,-ra fogyott negyvennégy évesen, legalább 80 évesnek nézett ki. Már a pálinkát is nagy pohárból itta, mert annyira reszketett a keze.
Végül 2012 novemberben 44 évesen a rendkívül súlyos májkárosodás miatt meghalt.

Az unokahúgom ma kapott egy levelet, melyből kiderült, hogy az apja 1996.-ban a bátyjával kötött egy tartási szerződést, miszerint, halála után minden ingó és ingatlan vagyonát, a szerződésből azt lehet kiolvasni, mintha az egész ingatlan tulajdona őt illetné meg, bátyjára hagyja. Kiderült, hogy a 8 évvel idősebb bátyja az eltartó, de hogy az eltartás, hol, miként kerül megvalósításra, nem! A bátyja 180 km.-re lakik! Az sincs benne, hogy a tulajdonjog mennyi értéke illeti meg. Nem tartalmazza a szerződés, hogy legalább a kötelesrész megilletné a lányát. Legutóbbi látogatásakor a lányának azt mondta, hogy érzi, nem sok van neki hátra, de arra büszke, hogy legalább hagyott rá valamit, ha mással nem, akkor azzal, hogy lánya eladja az ingatlant lesz egy kis kezdő tőkéje!
A tartási szerződés tartalmazza azt is, hogy a bátyja köteles gondoskodni a temetésről is.
Az unokahúgom azt is elmondta, hogy apja többször megmutatott neki egy dobozt, amiben 350,000,- Ft volt, mondta neki, hogy ezt azért tette félre, hogy neki legyen miből eltemettetni. Amikor legutóbb a házban járt a doboz eltűnt!

Ennyi, erre várom a reagálásokat, segítséget!

Florek

BBarna # 2013.04.23. 19:20

Kedves Fórumozók!
A kérdésem az lenne, hogy pár éve anyukám vásárolt egy házat, ami az én nevemre került rögtön. Vettünk fel hitelt (én nevemre) a felújításra (jelzálog), a házban laktunk. Anyukám férje is odaköltözött, ő is beleadott a felújításba pénzt. Elváltak, de mivel anyukám nevén semmi nem volt, így úgy egyeztek meg, hogy a nevem alatt fog futni minden, meghatároztak egy összeget, amit vissza kell neki fizetni. Ha nem lesz kifizetve, akkor pedig a ház bizonyos %-a a tulajdonába kerül, a kifizetésig ő a házban lakhat. 2 év volt az idő, amíg a pénzt össze kell szedni, ügyvéd előtt készült szerződés róla, mert ő pert indított. Hamarosan letelik a 2 év, viszont a pénz sajnos nem gyűlt össze. Megegyeztünk vele szóban, hogy kötünk egy új szerződést, havonta fizetünk neki x összeget, és addig lakik ott, amíg ki nincs fizetve. Viszont ezt ügyvéd előtt nem fektettük le, mert jövő hónapra volt időpont. Időközben meghalt a volt férj. Az örököse valószínűleg az édesanyja lesz, és most nem tudom, hogy hogy fog minden zajlani?! (nem vagyok a családjával beszélő viszonyban) Mi történik a szerződés határidejekor, amikor elvileg esedékessé válna, hogy nem fizetés esetén a nevére kerül a ház 1/3-a? Ha addig nincs meg a hagyatékijuk, akkor mi lesz, hogy lesz? A házon jelzálog van, tehát a bank nem fog belemenni, hogy a nevükre kerüljön az 1/3-ad. Fizetni egy összegben nem tudok, mivel más volt a terv. Mi történhet? Az adósságot a szerződés alapján el tudják adni, vagy mit tudnak csinálni?Köszönöm előre is! Barna

ObudaFan # 2013.04.23. 19:54

Pert lehet indítani a szerződés színleltségének megállapítása iránt, hogy legalább a kötelesrész meglegyen.

gabaan # 2013.04.27. 06:29

Segítségüket, tanácsukat kérném:
2012 októberében édesanyám elhalálozott, s így megürült az öröklakása, melyben én születésem óta be vagyok jelentkezve. Bár nem mindig tartózkodtam itt, munkáimból kifolyólag más városokban is éltem, de anyu betegsége alatt már visszaköltöztem ápolni őt, s most jelenleg is itt tartózkodom, a számlákat én rendezem, közüzemi tartozás nincsen az ingatlanon. Jelenleg regisztrált munkanélküli vagyok, jövedelmem az aktív korúak ellátása, illetve néha alkalmi munka és néha pedig apám küld pénzt.

A lakáson, amiben jelenleg tartózkodom, ha meglesz a hagyatéki tárgyalás, (még nem volt meg) 50 % tulajdonrészem lesz. A másikat a szintén elhalálozott testvérem gyermekei öröklik 25-25 % részben.

Kérdésem volna, hogy ha szeretnék a lakásban maradni, de most azonnal szociális helyzetem miatt nem tudom megadni a két gyermek részét, (azon vagyok, hogy jövedelmem legyen, csak mivel koromnál fogva hátrányos piaci helyzetű álláskereső vagyok, 50é, így most még nem találtam állandó bejelentett állást.) akkor kitehetnek a lakásból?
Vagy minek nézhetek elébe?

Milyen jogaim vannak, illetve mit tehetek, hogyan lehet megegyezni a jövendő tulajdonos felekkel, hogy én lakhassam itt továbbra is, lehet valami határidőbe megegyezni, vagy hogyan működik ez? A jövendő tulajdonosfelek egyike még kiskorú, így a törvényes gyámjával kell egyezkednem. De hogyan? Mit tanácsolnak?

Magánattila # 2013.04.29. 14:26

Köszönöm szépen a választ!
Elnézést kérek, hogy ilyen későn válaszolok, de sajnos megbetegedtem, még számítógép közelébe sem kerültem!
Annyi fejlemény történt, hogy a nagybáty felajánlotta az unokahúgomnak, hogy megveszi az anyja 39% tulajdonrészét, de már beharangozta, hogy az ingatlanpiac pang, így nem tud sokat fizetni. Ráadásul csak akkor fizetne, ha eladná a házat, mert most nincs pénze!
Ennyire hogy lehet hülyének nézni egy másik embert, főleg az öccse lányát!
Ha valakit érdekel nagyon szívesen elküldöm e mailben az "öröklési szerződés" másolatát, melyet Nyírbátorban egy igen csak nagyképű ügyvéd hölgy készített! Szerintem az ügyvédi társadalom szégyene!
Egy oldal 5 bekezdés, 32 helyesírási hiba. Tanúk, tanukénti minősége nincs feltüntetve, sem személyi igazolvány szám, vagy egyéb beazonosíthatóság! A tartalom meg szinte mind hazugság!
Felvettem az ügyvéd hölggyel a kapcsolatot, aki azt válaszolta, hogy mivel ő ellenjegyezte a szerződést, ezért nem is kell tanú.
Mint utólag kiderült ő volt a volt férj jogi képviselője a válási per során!

Florek

mrapollo@freemail.hu # 2013.04.29. 16:37

Sziasztok

Az volna a kérdésem, hogy elhunyt az apukánk 2en vagyunk testvérek és örököltünk egy kis házrészt melyet a nagymamánk megakar venni tőlünk. Űgyvéd meg adásvételi és egyéb jogi dolgok vonzata mellett..
Azon megy a cívódás hogy szeretné elkérni a dokumentjeinket..úgye ezt egyáltalán nemvagyunk kötelesek odaadni neki? csak az ügyvédnél történő aláíráskor vagyok köteles a személyim és egyéb okmányomat átnyúljtani. jól tudom?

ObudaFan # 2013.04.29. 17:57

gabaan

Ptk. 147. § A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

148. § (1) A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.

(2) A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.

(3) Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

(4) A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

monalisa1 # 2013.04.29. 19:18

gabaan

Próbáljátok mielőbb eladni a lakást, a vételárból mindenki megkapja az őt megillető részt. Ha a pénzből tudsz venni egy minigarzont nyertél (...), a rezsije is alacsonyabb. Mivel éltél más városokban is a megfelelő lakás keresését terjeszd ki szélesebb körre. Ami a munkalehetőség dolgát illeti manapság megy az ember oda ahol talál munkát.
Összességében legyél rugalmas...

Mivel végtelen időkig nem ülhetsz a tulajdonostársak örökölt vagyoni értékrészén, próbálj megállapodni velük: mondjuk 1 év türelmi idő a bentlakásodra, miközben mindhárman intenzíven keresítek a vevőt.

Egy öröklakásnak közös költsége, szemétdíj költsége, biztosítási díja valamint és nem utolsó sorban fűtési díj költsége van - már amennyiben nem egyedi fűtésű, és ezeket a tulajdonos(ok)nak akkor is fizetnie kell ha netán rövövídebb-hosszabb időre üres a lakás.
Ők ne kérjenek tőled "albérlet" címén pénzt amiért egymagad vagy a lakásban, te meg vállalod h a lakás fenntartásából őket terhelő részt átvállalod.
Írjatok papírt a megállapodásról.

----
  • laikus hozzászóló
lajcsó # 2013.04.29. 19:23

Magánattila
Akkor most öröklési szerződésről, vagy tartási szerződésről van szó?

vizikecske # 2013.04.29. 19:42

Nekem is lenne egy kérdésem.
Adott egy családi ház, amelynek fele tulajdona édesanyámé, az édesapánk után pedig 1/2-1/2 részt örököltünk természetesen édesanyánk haszonélvezeti jogával terhelten.
Lakás értékesítésre kerül a napokban, azonban arról tájékoztattak, hogy a vételárrészt anyám fogja megkapni, mivel még nem mondott le a haszonélvezeti jogáról (a teljes összeget készpénzben fizetik a vevők).

Ez tényleg így van? Ő , mivel a fele házrész tulajdonosa és a másik rész özvegyi haszonélvezője, elrakhatja akár a teljes vételárat? Nem kell nekünk is hozzájárulni az eladáshoz, (én úgy tudom igen), hiszen mi is tulajdonosok vagyunk.

Ha veszünk egy 20 milliós vételárat, akkor hogy működik a haszonélvezeti jog megváltása, mennyit kellene fizetni (illetéket), ha lemond, és mennyit, ha bizonyos összeg fejében mond le?

A vevők nem a tulajdonosoknak adják oda a vételárat??? Vagy már az ügyvédnél lerendeződik ez a jogi csavar?

Köszönöm, ha valaki gyorsan tud válaszolni.

Magánattila # 2013.04.30. 07:19

Lajcsó!

Hát ez az!

A kettő keveréke, amit egy ügyvéd ellenjegyzett!

Küldd el nekem légyszíves az email címedet az aldozat60@freemail címre és én elküldöm Neked a szerződés fénymásolatát! Megmondom őszintén, hogy bár ügyvéd állítja, hogy ő állította ki, én nem hiszem el!

Köszönöm!

Florek

Magánattila # 2013.04.30. 07:23

Biztosan észrevetted, elnézést de az email címet rosszul írtam!

aldozat60@freemail.hu

Florek