Jó napot !
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy Édesanyám 2008-ban elhunyt (saját kezüleg vettet végett életének) és volt neki személy kölcsöne és hitelkártya kölcsöne ! Ugyebár ezeket Én megörököltem ésa bank követeli a pént rajtam (tudom jögösan) viszont az lenne kérdésem hogy ez a tartozás nem évül el a hagyatéki táragyalás óta már majd nem öt év eltelt. Eddig nem piszkáltak de az utóbbi héten megint nyaggatnak !
Előre is köszönöm a segítséget !
Öröklés
Miért ne évülhetne el? Ami nem jelenti, persze, hogy valóban el is évült.
Azért általában figyelnek arra, hogy kevesebb, mint öt évenként küldjenek egy felszólítást, és akkor nem évül el. De természetesen valóban nem kizárt, hogy elmulasztják.
Üdv,
Néhány évvel ezelőtt kiskorú gyermekem ingatlanokat és némi készpénzt örökölt, ami gyámi számlára került. Így a gyámhivatal jogerős határozatai alapján lehetett pénzt felvenni, ha az indokolt volt. Néhány nap múlva a gyermek nagykorúvá válik. Az lenne a kérdésem, hogy a nagykorúvá válásával automatikusan megszűnik-e a gyámhivatali felügyelet és a már nagykorú gyermekem szabadon rendelkezik minden fölött amit örökölt, vagy valami külön eljárással kell ezt kezdeményezni?
Köszönöm!
Tisztelt Fórumozók, Ügyvédek!
a mi nap egy érdekes levelet kaptam Amerikából egy ügyvédtől, egy közösségi oldalra. Miszerint meghalt a kint élő rokonunk és mivel ott nincs közeli hozzátartozója ezért keresett meg minket (szinte minden rokonomnak küldött levelet). Nem tudom,h lehet hinni egy ilyen levélnek. Szemérmetlenül nagy összegről van szó, de ház, autó más ingóság nincs.
Nem tudom mitévő legyek, félek,h ez csak egy nagy átverés és kiforgatják mindenükből valamelyik hozzá tartozómat.
Viszont ha igaz, akkor ki kaphatja meg az örökséget? már mint a legidősebb közeli hozzá tartozó? vagy az aki válaszol a levélre?
Tisztelt Szakértők!
Édesapám míg kórházban volt oda adta egy "barátjának" a bankkártyáját,hogy lássa el.Soha többet nem látták az illetőt.Édesapám sajnos meghalt és halála után ez az illető kivette az összes pénzt és a hitelkeretet is kimerítette.Feljelentést tettünk a rendőrségen,vádemelés alatt van az ügy.Viszont a hagyatékban szerepel a bank követelése felénk,Ők azt mondták nekem kell megfizetnem az összeget mint örökös és polgári peres úton járjak el az illető ellen.Nincs más lehetőségem?Válaszukat előre is köszönöm!
tini53
Szerintem a bank követelése jogos.
D.Renáta
Szerintem kamu.
Külföldi örökhagyó esetében nem valószínű, hogy közösségi oldalakon keresik az örökösöket...
Legalább te az Egyesült Államokból örökölsz. Én mindig afrikai országokból szoktam.
:O)
Az "interneten elkövetett csalás" topicban kiderült, hogy az az ügyvéd mégse amerikai, hanem ghánai :)
Kedves Mindenki!
Érdeklődni szeretnék arról hogy mi a helyzet abban az esetben, ha édesanyám pszichiátriai beteg (nem kezelteti magát) és rendelkezni szeretne?
Bele kell-e törődnöm ha ki akar tagadni az örökségből?
Édesapám meghalt, az ő részét én örököltem. Most az a helyzet hogy édesanyám tartozásokat halmozott és halmoz fel folyamatosan. Ha a rokonságra hagyja akkor talán vissza tudják adni a "részem", de mi a helyzet, ha egy harmadik személyre v. intézetre hagyja? Nem szeretnék később pereskedni, ha nem muszáj.
Van-e köteles rész, mi a teendő, tudok-e egyáltalán valamit csinálni? Ha gondnokság alá veszem az megoldás lenne-e?
Köszönöm!
Ha az ügyei önálló vitelére nem képes, akkor kezdeményezhető a gondnokság alá helyezése, és ebben az esetben, attól függően, hogy mennyire súlyos a probléma, vagy nem végrendelkezhet, vagy csak közvégrendeletet tehet.
Kötelesrész, az jelenleg a törvényes örökrész fele, jövő márciustól már csak a harmada.
Örökségből valakit kitagadni nem olyan könnyű, annak nagyon szigorú jogszabályi feltételei vannak. (Ptk. 663 - 664. §.) Kizárni tudhat de a kötelesrész mindenképp jár: mindannak a fele amit egyébként örökölnél.
Minél kevesebb ismerettel rendelkezik ezen a téren a mamád annál jobban "elcseszi" a végrendeletét, utóbb annál könnyebb lesz megtámadni.
Valakit gondnokság alá helyezni nem egyik napról a másikra való eljárás: orvos, gyámhatóság, bíróság, valamint nincs garantálva hogy téged jelölnek ki gondnokának.
Egy amit féljed: semmilyét ne adja el ill. ne ajándékozza el - azokra keresztet lehet vetni -, mert amíg nincs gyámhatóság alá rendelve szabadon rendelkezik a javairól.
„mert amíg nincs gyámhatóság alá rendelve szabadon rendelkezik a javairól.”
Azért ha van rá alap, van a gyámhatóságnak, bíróságnak eszköze arra, hogy a gondnoksági per végéig se így legyen ez.
Tisztelt Jogászok! Tanácsot szeretnék kérni.Ma volt a nagymamám hagyatéki tárgyalása,ahol a fia és elhunyt édesapám után én örököltünk.Közös telken egy ikerház jellegű 2 szintes ingatlan van.Én apukám halála óta itt lakom a lányommal.A másik felét a nagymamám használta míg élt.Mivel a viszonyom a többi rokonnal nem jó (köszönni sem hajlandók) szeretném a saját részemet eladni.De mivel a telek közös és elég kicsi csak egyben érdemes.Apukám testvére ( a másik örökös) része egy 45 m2-es rész és egy befejezetlen tetőtér,amit csak létrával lehet az udvarról megközelíteni,és egy sparhert,mint fűtési lehetőség. Az én részem 2 szint teljesen kész + pince + központi fűtés.Ha el akarom adni többet ér-e az én részem,bírósági eljárással " kérhetem -e " az részem kifizetését? Az építkezésből rengeteg számla szól apukám nevére és felújításból az enyémre.Érnek ezek valamit is? Apukám munkáltatói hitelt vett fel pluszban az építkezéshez,amit még most is fizetek.Villanyóra külön névre szól,de a vízóra 25 éve elhunyt nagypapáméra.Ezzel mit lehet tenni.Nem szeretném,ha esetleg még a vizet is elzárnák ,mert ez is kitelik Tőlük.Eddig én fizettem a számlákat,mind nálam vannak.A pincében van egy elzáró csap a mamám része felé,mivel senki nem lakja azt a részt (egyenlőre) elzárhatom,hogy a közelgő tél alatt ne legyen semmi baj?Válaszukat köszönöm! Tisztelettel: Marcsi
A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.
A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani. Ez ingatlannál ritkán lehetséges.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.
Természetesen ha valamilyen ráépítés történt, ennek a tulajdoni mértékeket változtató hatása a perben érvényesíthető.
„mivel ez egy lezárt öröklés, a bíróságon van.”
Ez önmagában ellentmondás.
A póthagyatéki nem a hagyaték újraosztására szolgál - ahhoz per kell.
Nem vagy köteles részre jogosult.
Ha törvényes örökös lettél volna, megtudhatnál. Azért egy kört talán megér az irattárban.
Mert ilyen tényállás mellett csak akkor nem vagy örökös, ha van végrendelet.
Nem vagyok tisztában az öröklés lehetőségével az esetemben, ezért segítséget kérek.
Élettársammal 5 éve élünk együtt, tulajdonjogilag az én lakásomban. Neki szintén van lakása, amit nem használunk és garázsa amiben az én autóm áll. Természetesen a lakásomon végzünk felújítást szükség szerint (burkolás, konyha felújítás stb.)
Nekem is és neki is 2 gyereke van, az enyémek velünk élnek, az övéi már felnőttek.
Kérdésem.
Ha összeházasodunk hogyan befolyásolja az öröklést? Az én házamból az Ő gyereki is örökölhetnek? Továbbá van olyan jogszabály, hogy 10 éves együttélés után (nem házasság) szintén örökölhetnek az Ő gyerekei az én lakásomból?
„Ha összeházasodunk hogyan befolyásolja az öröklést?”
Az özvegy haszonélvezetet kap az elhunyt házastárs hagyatékán. Jövő március 15-től meg örököl is a gyermekek mellett.
A többi badarság.
Köszönöm a válaszát.
„Jövő március 15-től meg örököl is a gyermekek mellett.”
Ebben az esetben jövő március után is csak haszonélvezetet, mert ez a közösen használt lakás.
Jól olvastam, hogy jövő márciustól csak arra a lakásra és a lakás felszerelésére kap haszonélvezetet, amiben a házaspár közösen lakott, de ez holtig tartó, és nem veszíti el, ha újra házasodik?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02