Öröklés

ObudaFan # 2015.01.21. 18:49

moncsi82

Önmagában attól még nem érvénytelen a végrendelet, hogy több lapból áll, de attól má valóban az, ha a több különálló lapból álló végrendelet nincs ellátva folyamatos sorszámozással vagy nem írta alá minden oldalát az örökhagyó, vagy nem saját kézzel írt végrendelet esetén a két tanú.

ObudaFan # 2015.01.21. 18:44

JaniMaj

Ha jól sejtem, nem az a valódi problémátok, hogy a lakcím-nyilvántartásban ezen a címen szerepel, hanem hogy ténylegesen ott tartózkodik. Ez ellen a haszonélvező tud tenni, pert indíthat az iránt, hgy elköltözzön. Ha pedig elköltözött, akkor egyébként lehet intézni a kényszerkijelentését is, ha annak van bármi jelentősége.

ObudaFan # 2015.01.21. 18:41

karine

Nem annyira a végrendelet segít a problémn, mert ez házassági vagyonjogi kérdés, nem öröklési jogi.
A jövőre nézve esetleg lehet házassági vagyonjogi szerződést kötni (ügyvédi ellenjegyzéssel), a múltra nézve pedig össze kellene gyűjtögetni a bizonyítékokat arra nézve, hogy a szüleidtől mi mindent kaptál, ami a lakásra ment, erről esetleg a férjed is nyilatkozhatna. Ehhez pedig igencsak tanácsos az ügyvédi közreműködés.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.21. 17:14

Moncsi, próbálj meg egy határozott kérdést feltenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.21. 17:13

hogy alakul az öröklés.
Nem tudjuk. Azon múlik, mit tudsz bizonyítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.21. 17:12

Birtokvédelem, de ilyen felállás mellett gyors eredményt ne várjatok.

Csabees6639 # 2015.01.21. 15:33

Tisztelt Jogi Fórum!

Párom édesapja a közelmúltban elhalálozott. Az elhunytnak volt egy élettársa. Az örökös édes gyermekek 50%-ban már eddig is tulajdonosai voltak az ingatlannak. Pillanatnyilag ott tartanak, hogy a hölgy nem engedi be az ingatlan területére az örökösöket, nem hajlandó együttműködni velük.Milyen jogi védelem illeti egyik, illetve másik felet?

Köszönettel!

karine # 2015.01.21. 15:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!
35 éve házasodtunk össze a férjemmel. Férjemnek az előző házasságából van egy lánya, aki után 18 évig tartásdijat fizetett. Házasságunk után rögtön vettünk egy lakást, ami az én nevemre került, neki holtigtartó haszonélvezete van rajta.Született egy közös gyermekünk.
Kérdésem a következő. Mivel férjem sulyos beteg, ha bekövetkezne halála, amire gondolni sem akarok, hogy alakul az öröklés. Az én szüleim nagyon sok pénzt adtak lakásvételünkhöz, nem tartanám jogszerűnek, ha közös gyermekünk ugyanannyit kapna, mint az ő lánya.
Illetve mivel én is beteg vagyok, ha meghalnék, az esetben hogy alakul az öröklés. Gyermekem örökli a lakást mivel az én nevemen van? A vételnél a férjem is igy akarta hogy legyen a nevemen, mert a pénzt én kaptam a szüleimtől.
Illetve, ha azt szeretném, hogy lányom örökölje a házat, illetve az összegyüjtött kis pénzünket, akkor irjak végrendelet? Ezt én is irhatom kézzel? Vagy kell hozzá közjegyző? Leirom kézzel és ő hitelesiti?
Válaszát köszönöm.
Karine

moncsi82 # 2015.01.21. 11:13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy nekem volt egy nagymamám aki sajnos meghalt ő a bátyától örökölt egy ingatlant mivel nagymamám meghalt igy a bátya a két lányára iratta át a végrendeletet 1/2 1/2 részben!közben ő is meghalt most lett volna a hagyatéki tárgyalás és ott mondták hogy a végrendeletnek két oldala van ezért alaki hibás!az első unokatestvérük a nagymamámnak és az ő bátyának is el kellett jönni a hagyatékira viszont ő is követeli a részét holott egészen 20 éven keresztül mi ápoltuk,a nagymamám járt fel hozzá ameddig tudott miután ő meghalt igy családon belül oldottuk meg ezt a problémát!Az unokatestvérrel nem tartotta senki a kapcsolatot!legyen szives nekem abban segiteni hogy ebben a helyzetben mit tudunk tenni?Nagyon szépen köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.21. 11:11

a 4. számú testvér után csak az akkor még élő testvére örököl, vagy az elhunyt testvéreinek a gyermekei is?
Is.

Mennyiben számít, hogy együtt lesz kezelve a két hagyaték?
Semennyiben, mert nem "lesz együtt kezelve".

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.21. 11:09

Szerintem ez nem egy kérdés, hanem kettő. de lehet, hogy három.
Mi is a problémád igazából?

JaniMaj # 2015.01.21. 07:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Először is köszönöm a válaszát!
Sajnos a helyzet ennyire nem egyszerű.Testvérem "barátnője" ideiglenesen ide van bejelentve,amikor az okmányirodába elmentem,hogy kijelentessem,közölték,hogy kérelmet kell írni,amit a két tulajdonos,illetve haszonélvező ellát aláírásával(természetesen a másik tulajdonos hallani sem akar róla),aztán a rendőrség is kijön ,hogy az ideiglenes "lakó" tényleg nem tartózkodik ott...Itt kezdődik a gond,hiszen állandóan itt van.Ha kijönnek természetesen itt találják.Tehát én mint a lakás felének tulajdonosa,és édesanyám,aki a haszonélvező el kell tűrjük a másik tulajdonos,és "lakója" fizetési kötelezettségeinek elmulasztását?Mit lehet tenni?
Várom megtisztelő válaszát
Köszönettel
János

cappucino # 2015.01.20. 19:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni, mert kicsit bonyolult az ügy.
Kezdem a legelején. Adott 5 testvér, ebből már 3an régebben elhaláloztak. És itt kezdődik a bonyodalom. 2014. szeptemberében meghalt a 4. számú testvér, nem volt se gyereke, se felesége, legközelebbi rokona az egy élő testvére maradt. 2014. novemberében meghalt az egy élő testvér is, akinek szintén nem volt se gyereke, és a férje is meghalt már. Viszont a 4. számú testvérnek eddigre még nem zajlott le a hagyatéki tárgyalása.
Most derült ki, hogy az utolsó testvér végrendelkezett az egyik testvére gyerekének javára.
Kérdésem: a 4. számú testvér után csak az akkor még élő testvére örököl, vagy az elhunyt testvéreinek a gyermekei is?
Mennyiben számít, hogy együtt lesz kezelve a két hagyaték?
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.01.20. 18:36

Ha csak zálogkötelezett vagy, de nem személyes kötelezett, akkor csak a zálogtárggyal felelsz, ha pedig személyes kötelezett vagy, akkor a teljes vagyonoddal felelsz és letilthatják a fizetésedet. Most te azt szeretnéd tőlünk megtudni, hogy mi van a szerződésedben, de ez nem fog menni, mert nem láttuk a szerződésedet.

Yumi29 # 2015.01.20. 03:05

Hogy csak a tulajdoni hányadommal felelek,vagy attól függetlenül hogy mondjuk azt elveszítem,le is tilthatnak-e a fizetésemből? Vagy megelégszik a bank azzal hogy övé lesz a tulajdoni hányadom?

ObudaFan # 2015.01.19. 18:11

Mármint hogy zálogjog van a tulajdoni hányadodon? Vagy hogy érted?

Yumi29 # 2015.01.17. 03:11

Köszönöm a válasz!
Öcsém az adós,nagymamám az adóstárs és én a tulajdoni hányadommal felelek. Akkor ilyenkor nem kell ettől tartsak?

ObudaFan # 2015.01.16. 18:43

A haszonélvező rendelkezik arról, hogy ki lakhat a lakásban, az ő döntése, hogy elküldi-e őket.

JaniMaj # 2015.01.16. 10:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni.
Testvéremmel édesapám után örököltünk egy lakást,ahol édesanyám a haszonélvező.Testvérem több mint 5 hónapja nem hajlandó a számlákba bepótolni,szó szerint a nyakunkon élősködik, "ő is tulajdonos" jelszóval.A helyzet már addig fajult,hogy barátnője is "állandó lakónk" lett 3 hónapja.Egyedül sajnos nem tudok 4 emberre keresni, elköltözni nem hajlandóak. Milyen formában tudom őket eltávolítani a lakásból,merre és kihez fordulhatnék segítségért. Várom megtisztelő válaszát
Köszönettel
János

ObudaFan # 2015.01.15. 18:48

Miért vonhatnának? Van bármi közöd ahhoz a hitelhez?

Yumi29 # 2015.01.15. 03:26

Tisztelt ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy a szüleim háza amikor édesapám meghalt,akkor ugye 1/4, 1/4 arányban örököltünk,a ház másik fele az édesanyámé lett. Évek múlva ajándék címen a részét nekünk adta,így fele-fele arányban rendelkezünk tulajdonjoggal,édesanyámnak fenn áll a holtig tartó haszonélvezeti jog.
Öcsémnek volt egy jelzálog-hitele,ami előbb behajtóhoz került,majd tegnap kapott egy levelet,hogy egy összegben fizesse meg a tartozását mert a szerződését felmondták és végrehajtási eljárást kezdeményeznek,amennyiben egy összegben nem fizet. Természetesen nem tud.
Mégis milyen következményekkel jár ez rám nézve? Vonhatnak e az én fizetésemből is stb.?!
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.01.14. 15:30

lac77

Nagyapád öccsének a hagyatékára nagyapád végrendelete semmilyen módon nem alkalmazható. HA nagyapád öccse nem írt végrendeletet, akkor a törvényes öröklés rendje szerint kell átadni a hagyatékot.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.12. 14:14

Istenem...

ZÖLDJANIKA # 2015.01.12. 13:54

T. Szakértő!
Örököltem társasházban 1/4 részt.A 3/4 rész a patkány(nem tartom testvérnek) testvéremé(elvitték az apámat ügyvédhez, és adás-vételi csináltak a többi részre, hogy ne örököljek, mert az apám már nem volt magánál)
nem beszélek velük, nem is akarom látni!
hogy juthatok az 1/4 részhez?
Tippem: ügyvéd által, aki eljár nevemben, kérek x összeget, az 1/4 részért
ha azt mondják, sok, akkor ennek az árnak megfelelően a 3/4 részt felajánlom megvételre
A lakáshoz se kulcsom, se bemenetem nincs, azt sem tudom, mit csinálnak vele, még az is lehet, amennyire patkányok, hogy kiadták bérbe.
Mindenkép véget szeretnék vetni a közös tulajdonnak, de hogyan???
köszönöm, várom a választ

lac77 # 2015.01.12. 12:55

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni. Nagyapám 2010-ben halt meg, és eltartási szerződéssel, valamint végrendelettel kizárólagos örököse lettem. Anyámat ki kellett iktatni, mert akkori életmódja miatt elképzelhető volt, hogy az örökség semmivé válik nagyon hamar.
Tavaly 2014-ben nagyapám öccse halt meg, végrendelet nélkül, és bizonyos ági vagyon került elő.
Ilyenkor anyám az örökös, vagy nagyapám végrendelete érvényes még?

Válaszukat előre is köszönöm!