Kell találni olyan vevőt aki befektetőként gondolkodva nem akar egyből költözni, mert tudja, hogy a házon megmarad anyukátok özvegyi haszonélvezeti joga. Egy ilyen házat csak mélyen áron alul lehet eladni... / És akkor még ott van a harmadik testvér dolga...
Öröklés
Anyukátok nem-e 1/2-ed tulajdonosa annak a háznak?!
Szép napot!
A közjegyzőtől kapott 10 000 Ft-os illetéket melyet 8 napon belül le kell rónom.
Ez azt jelenti,hogy vásárolnom kell 10 000Ft-ért illeték bélyeget és azt ajánlott levélben elküldenem /persze levélre felragasztva melyen fel van tüntetve mire vonatkozik / vagy inkább személyesen átadni ami Nekem 100km, plusz egy nap szabadság.
Ajánlott leveles verzió is elég?
Határidő ilyenkor 8 munkanap vagy naptári nap?
Választ előre köszönöm.
Milyen eljárásnak az illetéke? Mondjuk, mindegy, mert szerintem a közjegyzőnek sehogy se bélyegben kell fizetni. Még a végrehajtást se.
Szép Estét!
Köszönöm a választ Kovács_Béla_Sándor-nak.
A hagyatéki végzést fellebbeztem meg.Az egyik örökös osztályos egyességgel lemondott az öröklési részéről de ennek ellenére ingatlan bejegyzésekben még is tulajdoni hányadként szerepel.Én semmiről nem mondtam le ennek ellenére nem szerepelek a tulajdoni hányad bejegyzéseknél.Ezért fellebbeztem,plusz köteles rész kimaradt annak ellenére hogy kértem illetve volt egy név elírás is.
Ez a fellebbezésre kaptam egy végzést amely tartalmazza:" felhívja ...... törvényes örököst,hogy fellebbezésre rójon le 10 000 Ft eljárási illetéket a felhívás kézhezvételét követő 8 napon belül.
Amennyiben a felhívásnak határidőben nem tesz eleget, a közjegyző a fellebbezést hivatalból elutasítja".
Hogy rójam le a 10 000Ft-os eljárási illetéket?
Köszönöm a választ.
Na azt tényleg bélyegben kell, mert a bíróságnak megy.
De attól tartok el vagy tévedve alaposan. Hiszen ha nem jogerős még az a hagyatékátadó végzés, akkor annak semmi köze nem lehet a telekkönyvi adatokhoz. Nagy valószínűséggel épp kidobsz tízezer forintot az ablakon.
Kedves Béla és Többiek,
Ma voltam ügyvédnél tanácsadáson, nem sokra mentem vele,igy ismét tőletek kérdeznék.
Apám halála hetén meghatalmazást adott az özvegyének a bankszámlájához, amin akkor 9.6 millió Ft volt, amit a saját (különvagyona) háza eladásából kapott. Az özvegy 3 nap alatt vagy átutalt magának kb. 7 milliót vagy kivette készpénzben. Rákövetkező napra apám elhunyt. Az özvegy a hagyatéki leltár felvételekor bevallja apám bankszámláját, amit kb 2.6 millió van. Akkor alapból csak az lesz a hagyaték alapja? Lehet kérni elszámolási kötelezettséget kérni felé tudtomal. Kérdem én, ezt a hagyatéki eljárás keretében tudom megtenni, vagy már csak külön polgári peres eljárásban?
Kedves Béla és Többiek,
Ma voltam ügyvédnél tanácsadáson, nem sokra mentem vele,igy ismét tőletek kérdeznék.
Apám halála hetén meghatalmazást adott az özvegyének a bankszámlájához, amin akkor 9.6 millió Ft volt, amit a saját (különvagyona) háza eladásából kapott. Az özvegy 3 nap alatt vagy átutalt magának kb. 7 milliót vagy kivette készpénzben. Rákövetkező napra apám elhunyt. Az özvegy a hagyatéki leltár felvételekor bevallja apám bankszámláját, amit kb 2.6 millió van. Akkor alapból csak az lesz a hagyaték alapja? Lehet kérni elszámolási kötelezettséget kérni felé tudtomal. Kérdem én, ezt a hagyatéki eljárás keretében tudom megtenni, vagy már csak külön polgári peres eljárásban?
Megpróbálhatod a hagyatéki leltárba felvetetni követelésként - de igazából ezen nem múlik semmi.
Kovács_Béla_Sándor eddigi választ köszönöm.
Szép estét!
Azért fellebbeztem 15 napos határidőn belül mert a hagyaték átadó végzésben az adatok nem valósak voltak.
Ha nem fellebbeztem volna akkor a végzés jogerőre emelkedése után megkeresi pl......földhivatalt a hagyaték átadó végzéssel. / rossz adatok kerülnek a rendszerbe/
A hagyaték átadó végzésben nincs bent a köteles rész amit Én kértem.Valójában annak hol kell szerepelni?
Közjegyző javítást nem végzet,és ezek után is ablakon kidobott pénz a fellebbezési költség?
Köszönöm a választ
Béla, mit értesz pontosan azon, hogy megpróbálhatom a követelésem felvetetni a leltárba, "de igazából ezen nem múlik semmi." Úgy értet, hogy annak a pénznek már búcsút mondhatok?
Az elszámolási kötelezettséget az özvegy felé már csak polgári peres eljárás során tudom megtenni majd?
Mimi1975
Attól függ, hogy pontosan mi történt. Vélelmezni azt kell, hogy az az autó 50%-ban a hagyaték része. De persze az özvegy igazolhatja, hogy azt neki ajándékozta az örökhagyó. Ebbenaz esetben azt kell megnézni, hogy a kötelesrészt egyébként eléri-e a hagyaték, mert ha nem, akkor kötelesrész jár.
Hiszékeny
Ha csak valamilyen elírás van, akkor kijavítást kell kérni a közjegyzőtől.
A kötelesrésznek meg nem sok jelentősége van a hagyatékátadó végzésben, mert ha megegyeztek benne, és kifizetik, akkor lényegtelen, hogy benne van-e, ha meg nem egyeztek meg, akkor perben lehet érvényesíteni és akkor megint mindegy, hogy benne van-e.
„ Úgy értet, hogy annak a pénznek már búcsút mondhatok?”
Úgy értem, hogy az igény érvényesítése során sem nem javítja, sem nem rontja az esélyeidet. Egyszerűen nem ezen múlik.
szucsi68
Jár neked a kötelesrész. Próbáld meg megbecsülni, mennyi lehet a teljes hagyaték értéke (nyilván iránymutató lehet az adó- és értékbizonyítvány, de nem kell elfogadni) és annak a fele a kötelesrész.
Nem kell levonni a 25 évvel ezelőtti ajándékot.
„Határidő ilyenkor 8 munkanap vagy naptári nap?”
NAptári nap, azzal, hogy ha a határidő utolsó napja munkaszüneti napra esik, a határidő a következő munkanapon jár le.
Sziasztok! Tanácsért jöttem leendő örökléssel kapcsolatban. Nem kívánok köntörfalazni, szóval a lényeg. Apám nevére vett születésemkor, de abszolút nem tartjuk a kapcsolatot. Én vagyok az egyedüli gyermeke.Ezen kívül még van egy testvére + azok gyermekei, illetve él a 90+ éves édesanyja.
Megbízható forrásból tudom, hogy elég jelentős vagyonnal rendelkezik, ami mezőgazdasági területekből származik. Kárenyhítési juttatás és környezetgazdálkodás címen több millió forintot kap évente.Illetve van még számos mg. munkagépe, terepjárója egyéb ingó és ingatlanja.
Kérdésem, hogy mire számíthatok ha meghall? A földek, gépek hány százaléka illet meg?
1. Kérdésem:
Nem tudom, hogy végrendelkezik-e majd, akkor mennyi föld, illetve hagyaték jut, ha számomra a legkedvezőtlenebbül írja a végrendeletet?
2.Kérdésem:
Miután meghall, ki az illetékes, hogy megindítsa az eljárást?
3.Kérdésem:
Hány nap múlva értesítenek engem a haláláról?
4. Mivel egy családot tartok fent, ezért tartalékaim nincsenek. Ezért kérdezném, hogy mennyi az adó mértéke, ha földterületet, gépet, egyebet öröklök?
Ezek a kérdések azért fontosak számomra, mert elég összetartó az ottani család, és nyilván mindent megtennének, hogy nekem ne jusson semmi. Elvinnék ami mozdítható, hagyatéki eljárást megelőzve, engem megkárosítva ezzel.
Illetve elég befolyásosak a helyi önkormányzatnál, ezért tartok attól, hogy ott nem túl szabályosan akarnák lefolytatni az eljárást.
Ezért kérdeztem amit kérdeztem.
Milyen tippetek, tanácsaitok vannak számomra? Bármi jó tanács jól jön, mert nem lesz egyszerű eljárás. Nem sok van már neki hátra mivel egy cukorbeteg alkoholista, tönkre vágott szervezettel, de számítok valami csavarra, mivel a több milliós földpénzek mellett 10.000 Ft gyermektartást nem volt hajlandó fizetni, és azt is perelni kellett.
Bármi kérdés van, szívesen válaszolok. Ügyvédet akarok felfogadni sikerdíjért, hogy amit legyen kiharcoljon nekem.
Köszönöm a válaszaitokat!
Tisztelt Fórumozók!
"Nagypapám 2013. novemberében elhunyt, az autó tehát az ő nevén van.
A hagyatékának részét képezi egy kis értékű személygépkocsi is, melynek örököse fele- fele részben az elhunyt két lánya.
A hagyatéki tárgyalás februárban lesz.
Az autóra már van egy vevő.
A kérdés a következő:
- A hagyatékátadó végzés mikor emelkedik jogerőre, ha a hagyatéki tárgyalás során nincsenek vitás kérdések, és az örököstársak közötti egyezség is létrejött?
- Az örökösök (eladók) és a vevő leghamarabb mikor, és milyen módon rendezhetik a gépkocsi tulajdonviszonyait, ill. a gépkocsi vevő nevére történő átiratását?
(A vevő leghamarabb mikortól rendelkezhet a sajátjaként a gépkocsiról?)
- Kell-e előszerződést kötni a hagyatéki tárgyalás lefolytatásáig?
- A jogerős hagyatékátadó végzés birtokában el lehet-e adni az autót, vagy azt először az örökösöknek a saját nevükre kell iratni az okmányirodában?
Válaszukat és segítségüket előre is köszönjük!"
ObudaFan köszönöm a válaszokat.
Szép estét!
A köteles résszel kapcsolatban az összes közjegyzőhöz tett levél váltás teljesen felesleges volt.Az érintett örökös hivatalból nem is értesült arról hogy van olyan örökös aki a köteles részre igényt tart?
Fizetni úgy sem tud mivel már több mint 10 éve munkanélküli és az örökhagyó nyugdíjából élősködött.
A köteles résszel növelt tulajdoni hányadomat közjegyzőnek nincs jogköre hogy a hagyatéki végzésbe betegye? ehhez mindenképp polgári peres eljárás kell?
Választ köszönöm.
Köszönöm ObudaFan.
Tehát a kocsit én felvetetem a hagyatéki leltárba. (Ennek már utánanéztem, a polg. hivatalban az ügyintézővel már beszéltem). Ezután kerül a közjegyzőhöz. Kérdezem én, a közjegyző ekkor ezt hogyan vizsgálja ki, ha kivizsgálja egyáltalán? Bekéri a kocsi forgalmiját (jelezzem a nyilatkozaton, hogy csak az özvegy nevén van?)? Tételezzük fel, a közjegyző megitéli, hogy a kocsi fele a hagyaték része. Ha az özvegy ezt ellenzi, akkor neki ott kell bizonyitani az ellenkezojet, vagy kulon polgári peres uton? A kozjegyzo határozhat egyáltalán a kocsiról, vagy minden vitát képző vagyontárgy sorsa polgári peres eljárás?
Kedves Válaszadók! Bocsánat, hogy megint ugyanazt fogom kérdezni, de nem kaptam még rá egyértelmú választ. Röviden kérdezem (pár hozzászólással ezelőtt részletesen kifejtettem), az elszámolási kötelezettségi igényemet az özveggyel szemben a közjegyzőnél tudom kérni a hagyatéki tárgyalás során, vagy azt már csak külön polgári peres eljárásban?
Ha az a kérdésed, akkor a közjegyző ebben a kérdésben nem hoz kötelező erejű, végrehajtható határozatot.
Sóhajt.
Eurika1969
A házastársaknak elsődlegesen a közös vagyonból kell a költségeiket fedezniük. Ameddig van közös vagyon, addig a külön vagyonból fedezett összegek visszakövetelhetők. Ezért én nem elszámolást kérnék, hanem a teljes összeget.
A hagyatéki eljáráson elő kell adnod a követelésedet.
Itt két dolog lehetséges:
- vagy megegyeztek az özveggyel, hogy az özvegyi haszonélvezeti jogot megváltod a nála lévő, de téged illető külön vagyonból, vagy annak egy részéből, (megjegyzem, az özvegyi haszonélvezeti jog megváltására itt van lehetőséged)
- vagy a követelésed miatt, a közjegyző nem adja át az özvegynek a hagyatékból megillető részt. Ez pedig mindenképpen neked kedvez.
Köszönöm
„Ezért én nem elszámolást kérnék, hanem a teljes összeget.”
Az elszámolás nem jelentheti a teljes összeget?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02