Mivel én úgy tudom, hogy miután majd megörökölném, a tartozásaim miatt végrehajtás alá vonnák.
Öröklés
Igen, másként, mivel ebben a házban lakom én is és nem szeretnék majd hajléktalan lenni, albérletet fizetni pedig nem tudnék. Ezért szeretném tudni, hogy azon kívül, amit Ön említett Ügyvéd Úr, van-e más lehetőség!
Nagyon köszönöm a figyelmet és a gyors választ!
Az ingatlant eladod, az árával csökkented a tartozásodat. Te másképp gondoltad?
Tisztelt Hozzáértők!
Szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni abban az esetben, ha idős Édesanyámtól örökölnék majd egy ingatlant, ami nagyjából 4 millió Ft-ot ér és nekem összesen kb 5 millió Ft tartozásom (hitel, adó, szolgáltatók felé, stb.)van sajnos már évek óta, amit kifizetni nem tudok és ezért már jó ideje semmi sem kerülhet a nevemre. Sem gyerekem nincsen, sem testvérem, vagy olyan barátom, ismerősöm, akire az ingatlant rá tudnám íratni még Édesanyám életében, sem pedig olyasvalaki, akinek a javára mondjuk le tudnék mondani az örökségemről majd anno mondjuk egy holtomiglan tartó haszonélvezet fejében. Tisztelettel szeretném kérdezni, van-e valami megoldás a helyzetemre?
Köszönöm szépen a figyelmet és türelmet!
Nem.
Tisztelt Szakértők!
15 évi házasság után a szülők elváltak. A volt férjnek és a feleségnek is volt előző házasságából született gyermekük, és egy közös lányuk is született. Jó kapcsolatban voltak/vannak a gyerekek egymással.A szülők halála esetén hogyan alakul az öröklési sorrend? A "nem édes" szülőtől is örököl a "mostoha" gyermek?
Köszönöm a válaszokat!
Ha nagykorúak és nincs kiskorú gyermekük, akkor elég kell, hogy legyen. Természetesen ha magát az öröklést általában és nem csak az adott követelés öröklését utasították vissza.
Jó napot kívánok!
Elnézést, hogy ismét felvetem a témát, de ez ügyben még az új Ptk életbelépése előtt láttam hozzászólást.
A férjem ügyvéd előtt 2013 szeptemberében öröklési szerződést kötött egy nénivel (minden ingó és ingatlan vagyonára), akinek van egy vér szerinti gyermeke, de 40 éve nem tartják (nem tartották) a kapcsolatot, az édesanyját nem látogatta, ő félt tőle. A néni 2014. júniusában elhunyt.
A férjem intézett minden temetéssel és bejelentéssel kapcsolatos dolgot. Ő adta meg a vér szerinti gyermek adatait, és elérhetőségét, a hatóságoknak, amit a néni noteszében talált.
A vér szerinti örököst tájékoztatta az édesanyja haláláról, és a temetés helyéről, idejéről.
A napokban közjegyzői tárgyalásra került sor, ahol a közjegyző az új Ptk szerinti bizonyos pontokra hivatkozott, és a vér szerinti örökös köteles részének 50 %-ot jelöl meg.
Kérdésem:
- Van-e a törvénynek visszaható hatálya?
- Jár-e egyáltalán köteles rész öröklési szerződés esetén?
- Ha jár köteles rész, akkor annak mennyi a mértéke?
Gondolom nem mi vagyunk az egyetlenek akiknek a szerződése még a régi Ptk szerint íródott, de sajnos az új szerinti végrehajtás (2 éven belüli elhalálozás) vonatkozhat.
Van-e erre jogegységi döntés?
Segítségüket előre is köszönöm!!!
Jó napot kívánok!
Az alábbi jogesetben szeretném a hozzáértők segítségét kérni:
A volt férjem halálát követően az 5 000.000 forint összegű banki hitel tartozása 2 gyermekünkre szállt. A két gyermek hagyatéki visszautasító nyilatkozatot nyújtott be a közjegyző előtt, amelyben saját és gyerekeik nevében lemondtak a hagyaték teljes részéről. A kérdésem az, hogy elegendő-e egy ilyen nyilatkozat, ahhoz, hogy ne terhelje őket az említett tartozás, illetve ezzel kapcsolatban ne kelljen a továbbiakban bíróságra/ tárgyalásokra járniuk?
Amikor a gyermekeink olyan 4-5 évesek lehettek, elváltunk a férjemmel, azóta a kapcsolat teljesen megszakadt. A gyermekei után egyáltalán nem érdeklődött.
A fent említett tartozás is csak halálát követően jutott a tudomásunkra.
Köszönöm a segítséget!
Annak, hogy a lányát hatalmazta meg, annyiban van jelentősége, hogy a hozzátartozót meg lehet hatalmazni a hagyatéki eljárásban való képviseletre. De ez a formai követelményeket nem pótolja. De valóban van jelentősége az ügyedben a dolognak? Mert ez egy másik, ezúttal helyesen kiállított okirattal azért pótolható utólag is.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm gyors válaszát!Ez egy eléggé bonyolult ügy, így leírni.De az előzőekből kifelejtettem, hogy ráadásul a meghatalmazó írástudatlan volt.A közjegyző arra hivatkozott, hogy a lányát hatalmazta meg, de a lánya és az unokája volt a tanú is.
Várom megtisztelő válaszát!
Nyilván nem lehet valaki egyszerre fél és ügyleti tanú. Hagyatéki eljárásban csak a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazás fogadható el, egy tanúval pedig nem lesz az.
Mi a konkrét probléma?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Öröklési ügyben szeretnék érdeklődni.Az egyik örökös a lányának adott egy meghatalmazást hagyatéki eljárásban való képviseletre
,amelyen a meghatalmazott tanúként is szerepel, illetve a másik tanú a meghatalmazott lánya /azonos lakcímmel/.Kérdésem az lenne, hogy ez lehetséges e?-és ha nem akkor miért fogadta ezt be a közjegyző?
Várom megtisztelő válaszát!
ragica
Azt a lakást, amelyik az utolsó közös lakás, örökli a tulajdonos gyermeke, a házastárs haszonélvezetével terhelve. Minden mást felesben örököl a tulajdonos gyereke és házastársa. Az örökbefogadott gyermek is gyermeknek minősül, ha az örökbefogadát nem szüntették meg. Persze, végrendelettel el lehet ettől térni, de a kötelesrészi igény figyelembe vételével.
Természetesen az egy előkérdés, hogy valóban különvagyoni ingatlanok-e ezek, vagy sem, de annak tűnnek.
A következőkben szeretném tanácsotokat kérni:
Egyetlen gyerek vagyok,édesanyám közel 70 évesen most készül házasságra lépni élettársával,akivel 25 éve élnek együtt.Remekül:)
Édesanyámnak van egy háza ami teljes egészében a nevén szerepel,illetve az élettársának ( leendő férjének) is van egy saját lakása.
25 éve édesanyám házában élnek,ketten,közös háztartásban. Az élettársnak volt egy házassága 35 évvel ezelőtt,melyben már volt egy fiú,akit a nevére vett,de vér szerint nem az ő fia volt. Ez a házasság rövid ideig tartott,és el is váltak hamarosan.A fiúval kapcsolatot nem is tartják,nem is látták egymást 35 éve.
A kérdésem az lenne,hogy házasságkötésük után,ha bármelyikükkel történik valami,a magyar jog szerint hogyan alakul az örökösödési sorrend?
Érdemes lenne ügyvédnél szerződést kötniük, hogy nem várt esetben ne nekem kelljen egy sosem látott fiúval közösködnöm az édesanyám nevén lévő házon?
Ha édesanyámat veszítem el először,akkor a házastársa is örököl utána? ( köteles rész?? )
Előre is köszönöm szépen válaszotokat:)
:) 18 éve él Amerikában. Amit pedig örökölni fog, az jelenleg az örökhagyó tulajdona, így minden teher az örökhagyóé.
kizso
Mármint ki nem fizetett semmit? A 18 éves, aki nem itt él? Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán bármilyen közterhet kellett-e fizetnie. HA nem itt él, akkor nem feltétlenül. HA mégis van tartozása, akkor természetesen a NAV bármiből foglalhat, ami az övé és amit elér a NAV, a hagyatékából is. Ha az örökhagyó nem fizette a közterheket, az végrehajtható lesz a hagyatékból.
Tisztelt szakértők!
Szüleim válása után, vagyonmegosztás útján és hitelfelvétellel külön házba költöztünk (édesanyám, hugom és én). Csak anyám nevén volt a ház, a felvett hitel összege 3 és félmillió ft volt. 10 év eltelte után kiderült, hogy édesanyám semmit nem fizetett, sem a hiteltörlesztést, sem a villanyt, vizet stb-t. A bank átadta a végrehajtóknak az ügyet és állítólag az ingatlan árverés alatt áll. Ez így mindösszesen, a banki hitel és a szolgáltatók által összegyűlt adósság több, mint 10 millió ft-nál tart, viszont az ingatlan értéke ennél sokkal kevesebb. Azóta a házat elhagytuk, albérletbe költöztünk és semmit nem tudunk, jelen pillatban hogy áll a dolog. Én eközben az országot is elhagytam, külföldön élek. A kérdéseim a következők lennének: Ha édesanyánk elhunyna, akkor örököljük a ház értékéig az adósságot, és a szolgáltatók által fennmaradt adósságot is?
Hogyan tudnánk mindezt megelőzni? Szeretnénk lemondani minden örökségünkről, hogy semmi ne terheljen minket. Ezt hogyan és miként lehet elintézni? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Jóó, én személy szerint elégedett vagyok, de mi van, ha a kérdező férfi? Ilyenkor a feladatot tovább lehet delegálni az egyetlen női államtitkárra?
Erre csak komoly, tételesjogi válasz adható: a Ptk. szerint a nemzetgazdasági miniszter. :P
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
„első éjszaka jogát is.”
Ilyenkor ki képviseli a Magyar Államot?
Persze, meg a tizedet és az első éjszaka jogát is.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Tisztelt Szakértők!
Adott egy 18 éve amerikában élő, már amerikai állampolgár, akinek a szülei és testvére itthon él. Ha majd az öröklésre kerül a sor, mire számíthat, mi vár rá? Gondolok itt arra, hogy az állam mit követelhet tőle, ugye nem fizetett ide semmit az elmúlt 18 évben. Kérhetik visszamenőleg az adó illetve tb befizetését mielött az örökséget megkapná?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Tisztelt Szakértők!
Az alábbi helyzet tisztázásában szeretném a segítségüket kérni:
Anyósom 2014.október 22-én öröklés útján tulajdonosa lett 7,68 hektár földterületnek, amely - az előző tulajdonos által kötött szerződés alapján- haszonbérbe van kiadva 2017-ig.
Kérdéseim a következők lennének:
- Ő, mit új tulajdonosa a földterületnek fel mondhatja-e a szerződést vagy meg kell várnia, hogy lejárjon a szerződésben rögzített időpont?
- 2011 óta nem újította meg őstermelői igazolványát, így nem rendelkezik hatályos betétlappal.
Így lehet a földterület művelője? Vagy vannak erre külön előírások?
3. A 7,68 hektár vegyesen szántó, nádas, erdő és vízterület. A ténylegesen bevethető földterület kb. 4,5 hektár.
Ebben az esetben jár a teljes földterületre vagy csak a 4,5 hektárra a földalapú-támogatás?
Segítségüket előre is köszönöm!
Igen, írásban lehet ilyen szerződést kötni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02