Tanácsot szeretnék kérni.
Remélem sikerül érthetően megfogalmazni a kérdéseim. Adott két testvér. (fiú, lány) A lány (élettársával és gyermekükkel) együtt él a szülői házban az édesanyjával, az édesapa 4 évvel ezelőtt elhunyt. Gyakorlatilag 1/4 rész ingatlan a lány nevén van.
Váratlanul meghal az édesanya...Még el sem temetik,(hagyatéki leltár sem készült, nemhogy tárgyalás) de a fiú testvér már az örökségről kezd követelőzni. (tartozik fűnek-fának)
Az lenne a kérdésem, van-e joga bármilyen összeget követelni a fiúnak pillanatnyilag?
Még az sem biztos, hogy a lány ott akar-e maradni ebben a házban, mert valószínű nem tudja kifizetni készpénzben a testvérét....
Ha eladásra kerül a családi ház, (és míg el nem kel) benne lakhat-e jogszerűen a lánytestvér, illetve milyen feltételekkel?
Az már csak hab a tortán, hogy még az édesanyjától is jelentősebb összeget kért a fiú, amiről papír nem készült, nem is tagadja a fiú a tényt, csak éppen mellébeszél a megadással(szerinti azt a pénzt majdan az unokáknak szánta mama, és majd ő azoknak adja vissza részletekben!)
Ez az összeg esetleg leszámítható a fiú örökségéből teljes egészében?
Tudom sok a kérdés, de sajnos ezt a történetet az élet rendezte, én csak próbálok segíteni kibogozni a szálakat.
Köszönöm annak aki segíteni próbál!
Öröklés
És mit számít, hogy az egyik öröklésben érdekelt mit nyilatkozik az öröklés rendjéről?
Tisztelt Szakértők!
Nagynéném idén májusban elhunyt, 20 éve özvegy volt, gyermekei nincsenek. Van 3 élő és 2 elhunyt testvére. Én az egyik elhunyt testvér gyermeke vagyok. Kérdésem az lenne, hogy én, öcsém, illetve a másik elhunyt testvér 2 gyermeke számíthat-e örökségre, ugyanis az egyik élő testvér olyan nyilatkozatot tett, hogy nekünk (az elhunyt testvérek gyermekeinek) semmi nem jár az örökségből. Végrendelet létezéséről nem tudunk.
Tisztelt Szakértők!
Az alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni.
Férjem betegség következtében 2013. októberében meghalt. Két gyerekünk van, egy nagykorú és egy kiskorú. A hagyatéki eljárás során a kiskorú gyermekem érdekeinek védelmére ügygondnok került kijelölésre. A hagyaték tárgyát képezik többek között: bankszámlán lévő kb. 3M Ft, kb. 20M Ft értékű lakás. Az ügygondnok a gyerek érdekeire hivatkozva nem hajlandó megállapodást aláírni, hónapok óta húzza az időt. Most azt vetette fel, hogy a gyámhivatal kérheti az ingatlanra vonatkozóan a tulajdonközösség megszüntetését, miután a gyereknek az az érdeke, hogy készpénzhez jusson és nem ingatlan tulajdonrészhez. Ebben az esetben a gyerekre jutó 1/4 rész ellenértékét nekem meg kellene fizetnem a gyámhivatalnak és ez az összeg csak 7 év múlva kerülne a fiamhoz. Valóban így van-e? Felléphet-e a gyámhivatal ilyen igénnyel?
Köszönettel!
Köszönöm szépen válaszát.
Egyelőre csak a lehetőségeket veszem számba.
- Nem.
- Igen. (De miért jó az neked, ha esetleg elárverezik az ingatlant pár tízezer forint tartozás miatt?)
Tisztelt Szakértők!
Két kérdésem lenne Önökhöz.
- Ha visszautasítom az örökséget, ebben az esetben is be kell-e fizetnem a közjegyzői eljárási díjat?
- Ha a kiskorú lányom örököl, van-e arra lehetőség, hogy minden örökléssel együtt járó illetéket, szolgáltatási díjat illetve adósságot a szintén örökölt ingatlanra ráterheljenek a tulajdonrész erejéig?
Nagyon köszönöm előre is válaszukat!
Nagyon köszönöm a segítséget!
Egyrészt, ha itt vita lesz, akkor nem a közjegyző, hanem a bíróság fog dönteni.
A jogszabály annyit mond, hogy ha az örökhagyó végintézkedését a Ptk. hatálybalépése előtt tette, a kötelesrész mértékére a Ptk. hatálybalépése előtt hatályos jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.
Egyébként a korábbi jogszabály szerint egyértelműen nem jár kötelesrész öröklési szerződés esetén az első évben történt elhalálozás esetén sem.
Pár nappal ezelőtt segítséget szerettem volna kérni, de sajnos nem kaptam választ a kérdéseimre, így ismét feltenném azokat! :)
Jó napot kívánok!
A férjem ügyvéd előtt 2013 szeptemberében öröklési szerződést kötött egy nénivel (minden ingó és ingatlan vagyonára), akinek van egy vér szerinti gyermeke, de 40 éve nem tartják (nem tartották) a kapcsolatot, az édesanyját nem látogatta, ő félt tőle. A néni 2014. júniusában elhunyt.
A férjem intézett minden temetéssel és bejelentéssel kapcsolatos dolgot. Ő adta meg a vér szerinti gyermek adatait, és elérhetőségét, a hatóságoknak, amit a néni noteszében talált.
A vér szerinti örököst tájékoztatta az édesanyja haláláról, és a temetés helyéről, idejéről.
A napokban közjegyzői tárgyalásra került sor, ahol a közjegyző az új Ptk szerinti bizonyos pontokra hivatkozott, és a vér szerinti örökös köteles részének 50 %-ot jelöl meg.
Kérdésem:
Van-e a törvénynek visszaható hatálya?
Jár-e egyáltalán köteles rész öröklési szerződés esetén?
Ha jár köteles rész, akkor annak mennyi a mértéke?
Gondolom nem mi vagyunk az egyetlenek akiknek a szerződése még a régi Ptk szerint íródott, de sajnos az új szerinti végrehajtás (2 éven belüli elhalálozás???) vonatkozhat.
Van-e erre jogegységi döntés?
Segítségüket előre is köszönöm!!!
Nekik kötelességük az ingóságokat kiadni, neked meg kötelességed elszállítani.
Tisztelt Szakértök!
Régebben írtam, hogy öcsénk 2014.01.21. én elhunyt és a napokban volt a Hagyatéki Tárgyalás. Öcsénk végrendelete szerint a húgommal csak az Ingóságot, Ingatlant pedig az Öcsém végrendelete szerint a két mostoha unoka örökli.
Öcsénk halála után a családi házat rögtön lezárták és a hagyatéki leltárig minden értékes holmit eltulajdonítottak amit a Rendőrség a mai napig is nyomoz. Mi tudtuk mert gyakran látogattuk, hogy mik voltak az öcsénk lakásában ellenkezően a mostoha unokákkal akik csak (hiánytalanul) a halála után jelentek meg. Hagyatéki leltárról szóló jegyzőkönyvet ezét nem is írtuk alá.
Itt szeretném megkérdezni, hogy milyen joguk van nekik az Ingóságunkat az öcsénk halála óta elzárva tartani és többszöri felszólításra sem a kulcsot egy pár napra átadni. De viszont tegnap kaptam tőlük egy ajánlott levelet amiben az áll, hogy
„Kérem önt, hogy a ingóságleltárban szereplő értékeket 2014.November 9 –én 10 és 11 óra között elszállítani szíveskedjék. Amennyiben az értékekre nem tart igényt, azt kérem írásban jelezze.“
Egy órát adnának, a pofátlanságnak úgy látom náluk nincs határa. Én azon gondolkodom, hogy nem fogok a felkérésnek eleget tenni és megvárnám a Rendőrségi nyomozás végét.
Vagy van más lehetőség is? Ki tud ebben segíteni?
Válaszokat előre is köszönöm. Üdv. deni
Tulajdonképpen mi a kérdés?
Tisztelt Szakértök!
Régebben írtam, hogy öcsénk 2014.01.21. én elhunyt és a napokban volt a Hagyatéki Tárgyalás. Öcsénk végrendelete szerint a húgommal csak az Ingóságot, Ingatlant pedig az Öcsém végrendelete szerint a két mostoha unoka örökli.
Öcsénk halála után a családi házat rögtön lezárták és a hagyatéki leltárig minden értékes holmit eltulajdonítottak amit a Rendőrség a mai napig is nyomoz. Mi tudtuk mert gyakran látogattuk, hogy mik voltak az öcsénk lakásában ellenkezően a mostoha unokákkal akik csak (hiánytalanul) a halála után jelentek meg. Hagyatéki leltárról szóló jegyzőkönyvet ezét nem is írtuk alá.
Itt szeretném megkérdezni, hogy milyen joguk van nekik az Ingóságunkat az öcsénk halála óta elzárva tartani és többszöri felszólításra sem a kulcsot egy pár napra átadni. De viszont tegnap kaptam tőlük egy ajánlott levelet amiben az áll, hogy
„Kérem önt, hogy a ingóságleltárban szereplő értékeket 2014.November 9 –én 10 és 11 óra között elszállítani szíveskedjék. Amennyiben az értékekre nem tart igényt, azt kérem írásban jelezze.“
Egy órát adnának, a pofátlanságnak úgy látom náluk nincs határa. Én azon gondolkodom, hogy nem fogok a felkérésnek eleget tenni és megvárnám a Rendőrségi nyomozás végét.
Tisztelt Szakértök!
Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást, tanácsadást!
Ha édesanyád végrendelkezik, akkor az talán nem megfogható ilyen szempontból.
Köszönöm megtisztelő felvilágosítását!
Azt szeretném még kérdezni, ha Édesanyám külön végrendelkezne és abban nem engem jelölne meg, mint örököst, én csak haszonélvező lennék, abban az esetben is lehetne szó fedezetelvonó ügyletről? Vagy az egyetlen megoldás az, ha "valaki" szó szerint megveszi az ingatlant még Édesanyám életében és én ebben az esetben -gondolom- lehetnék haszonélvező.
Nagyon köszönök minden eddigi segítséget!
AndreaPal
Ha ott élt, akkor folytathatja a jogviszonyt.
kokusz2000
Az, hog fedezetelvonó ügylet annyit tesz, hogy ha teszel azért, hogy ne örököld meg, akkor is elvehetik, hacsaknem visszterhesen és jóhiszeműen szerezte az, akié lett.
Tisztelt Ügyvéd úr!
A segítségét szeretném kérni.
A volt élettársamnak meghalt az anyukája.
Az önkormányzati bérlakás az anyukája nevén volt.
Ő csak oda volt bejelentve már 30 éve.
Ő most maradhat a lakásban, vagy az önkormányzatnak joga van kitenni őt a lakásból. Jelenleg ő korházban van, mert lebénult sajnos. Jövőhéten jöhet haza, én fogom őt ápolni. Jelenleg sajnos semilyen jövedelme nincs, most intézeem neki a leszázalékolást. Jövőhéten megyek be az önkormányzathoz beadni a kérelmet hogy bérlő lehessen az anyukája után, és tovább lakhasson a lakásban. Válaszát előre is köszönöm szépen.
És lehetne ez ellen tenni valamit? Jogi kiskapu, vagy kis céget nyitni és a cégre ráíratni, vagy csináljak egy gyereket mielőbb? :)
Köszönöm az információt, de én ezt nem egészen értem: milyen visszautasítás, mit utasítok vissza? Fedezetelvonó ügylet...egy kicsit köznapibb nyelven le tudnák írni a Tisztelt Ügyvéd Urak? Megköszönném szépen! :)(Gondolom arról lenne szó, ha megörökölném akkor elvennék tőlem és engem kitennének az utcára, gondolom erre gondolt.)
kokusz2000
Pedig az a visszautasítás meg könnyen fedezetelvonó ügylet lehet.
„A "nem édes" szülőtől is örököl a "mostoha" gyermek?”
Csak ha van ilyen tartalmú végrendelet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02