Öröklés

Green Ocean # 2014.10.25. 20:51

Tisztelt Jogi Fórum!

Szüleim két éves koromban váltak el, édesapámmal a kapcsolat ekkor gyakorlatilag megszakadt. Kb. 1,5, de inkább 2-3 évente "látogatott", gyerektartást pedig csak minimálisan fizetett (a példa kedvéért 2003-ig, amíg be nem fejeztem a főiskolát 8 ezer Ft-ot/hó, ez volt a legmagasabb összeg). Érzelmi kapcsolat semmilyen téren nem alakult ki közöttünk. Kb. fél éve megkerestem, többszörös könyörgés után volt hajlandó velem találkozni. Mivel érzelmi kapcsolat kialakulására ekkor sem láttam még minimális esélyt sem (minden próbálkozásom ellenére), megjegyeztem neki, hogy azért az anyagi támogatása is hiányzott. Nagyszülőknél nevelkedtem, főiskolát diákhitelből, esküvőt hitelből álltam, stb.
Ő annyit közölt velem, hogy az új családja (feleség,kettő gyerek) "nem tart igényt" a velem való kapcsolatra. A beszélgetésből "lejött", hogy ő sem igazán.
Kérdésem lenne, hogy - tekintettel arra, hogy neki csak az új családja számított és számít is jelenleg - számíthatok-e bármilyen örökségre tőle, vagy ezt megelőzve - köthetek-e vele olyan alkut, hogy előre lemondok mindenről, azonban állapodjunk meg egy bizonyos pénzösszeg kifizetésében? Van-e erre hivatalos megoldás, illetőleg joggyakorlat, hogy valaki efféle alkut köt?

Válaszát tisztelettel megköszönve előre is!

ObudaFan # 2014.10.24. 18:21

Általánosságban : igen, de természetesen vannak kivltelek.

1966G # 2014.10.23. 14:56

Tisztelt Ügyvéd úr! szeretném kérdezni hogy, mitörténik azolyan örökölt ingatlannal amin adőság van de a követelést nyolc éve nem próbálták érvényesitenni.A két unoka mint örökös kérheti e atartozás törlését elévülés cimen. Előre is köszönöm válaszát.

hotjes # 2014.10.22. 18:47

Koszonom, ugyved ur, a valaszt!

egyorke # 2014.10.22. 12:00

Köszönöm szépen a választ!

ObudaFan # 2014.10.22. 11:06

hotjes

Sajnos meg kell örökölni, kifizetni az illetéket, utána lehet neki ajándékozni, és neki is illetéket kell ez után fizetnie.

ObudaFan # 2014.10.22. 10:55

egyorke

Az ő nevében csak a gyámhatóság hozájárulásával utasíthatod vissza.

egyorke # 2014.10.22. 06:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám utáni teljes örökségemet szeretném visszautasítani (én vagyok az egyetlen örököse). Van egy kiskorú lányom, ebben az esetben ő lesz, aki örököl? Van arra lehetőség, hogy az ő nevében is lemondjak az örökségről?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

hotjes # 2014.10.21. 20:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Idén, súlyos betegségben elhunyt édestestvérem utáni hagyaték ügyében született olyan döntés az első hagyatéki tárgyalás végén, hogy egy féltestvér és én ketten öröklünk, ő 1/4 és én 3/4 arányban. Öröklés tárgyát képezi egy ingatlan 21/28-ad része, aminek maradék 7/28 része a nagynéném tulajdona, de ő nem örököl semmit a hagyatékból. Mivel én külföldön élek, én nem szeretnék ezzel az ingatlannal foglalkozni, hanem nagynénémre szeretném hagyni valamilyen módon a számomra megítélt 3/4 rész örökséget, mert úgy érzem, ő érdemli, ő volt kirendelt gondnoka testvéremnek, másrészt ez amúgy is az ő otthona is. Az a kérdésem, hogy mikor tudnám én neki ajándékozni ezt a rész, a hagyatéki tárgyalási folyamat melyik részében? Most ez ellen az első döntés ellen lehet fellebbezni majd kézhezvételtől számított 15 napon belül, jelezhetem-e én ekkor ezt a szándékomat? Vagy előbb meg kell örökölni, kifizetni utána az illetéket majd utána átíratni vagy neki ajándékozni, vagy mit lehet tenni, hogy mielőbb elérjük ezt az kívánt helyzetet? Nagyon szépen köszönöm válaszát! Szép estét kívánok!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.21. 19:00

Először annak, akivel meg akarja váltatni. Aztán, ha nem hajlandó rá önként, a bíróságnak.

zso53 # 2014.10.21. 18:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm válaszát.
Szeretném megkérdezni, hogy milyen formában élhet ezzel a lehetőséggel? Valamint kinek nyújtsa be ezt a kérelmet? Mert sajnos a többi örökössel
nincs beszélő viszonyban.
Milyen segítséget kérhet, és kitől?
Köszönettel: Zsó

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 14:45

Azonban így, hogy az egyik örökös nincs meg, az eladás lehetetlennek tűnik.
Egyáltalán nem az. Bár vevőt találni nyilván tényleg nehezebb.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 14:44

Kérheti.

zso53 # 2014.10.20. 14:40

Tisztelt Hozzáértők!
Az alábbi ügyben kérem segítségüket.
Egy 5 éves gyermek édesapja halálával megörökölt e egy 2600000 ft. értékű ingatlan 3/12 részét. Viszont a többi örökösből egy benne tartózkodik az ingatlanba. Ez a gyermek viszont rendkívül nehéz életkörülmények között él. Édesanyja aki az elhunyt élettársa volt, jelenleg 26000 forintos rokkant nyugdíjból él. Rossz,alacsony komforttal rendelkező házban. Kérheti-e az anya aki jelenleg a gyermek gyámja, hogy az örökrészt váltsák meg? Részben zárolják az örökös számlájára nagykorúságig,de a jelenlegi helyzet javítására fordíthatnak-e ebből? Mit tehet az anya, van-e ebből kiút?

Köszönettel: Zsó

tanácstalan3 # 2014.10.20. 06:08

Tisztelt Szakértők!

Másfél éve halt meg a testvérem. Ő már évek óta magatehetetlen volt, én gondoztam őt a lányommal. Azonban sem eltartási szerződést, sem végrendeletet írni illetve aláírni nem volt hajlandó, mondván, hogy még úgy is sokáig fog élni. Mivel gyermeke nem volt, a felesége pedig már 10 éve meghalt, így végül közel 20-an lettünk törvényes örökösök. Közülük sokan soha nem is találkoztak a testvéremmel. Néhányan lemondtak a javamra az örökségről, azonban a legtöbben nem. És van egy örökös, akiről azóta sem sikerült semmit megtudnunk. Sem azt, hogy hol él vagy azt, hogy egyáltalán él-e! Egy 2 millió Ft-ot érő ház az örökség. Ez a ház hamarosan össze fog dőlni, ha nem tudjuk eladni. Azonban így, hogy az egyik örökös nincs meg, az eladás lehetetlennek tűnik.
Már arra is gondoltunk, hogy bíróságon megtámadjuk az öröklést, de nem tudjuk, mi ennek a módja. De az is lehet, hogy ez egy teljesen rossz ötlet.
Kérem segítsenek, mit tudnánk tenni, hogy a házat végre el tudjuk adni?!

Segítségüket előre is köszönöm!

borica # 2014.10.19. 11:38

Köszönöm!

ObudaFan # 2014.10.19. 08:25
  1. Ahogy megegyeztek, úgy lesz.
  2. Nem úgy, mintha megvetted volna, hanem a csere szabályai szerint.
borica # 2014.10.18. 13:00

Értem... 1./ akkor úgy lesz a felállás mintha végrendelet nem létezne csak mi egymással egyezünk meg?
2./ Az 1/4 házrészre mi alapján állapítják meg az illetéket mintha azt megvásároltam volna?
(Holott azért kapom, mert eltekintek a végrendelettől és földet adok cserébe)

ObudaFan # 2014.10.18. 11:51

Az úgy van, csakhogy te most egy olyan ingatlanrészt, a testvéred 1/4 meglévő tulajdoni hányadát szeretnél megszerezni, amit nem örökölnél a szülődtől, így aztán az nem lesz illetékmentes.

borica # 2014.10.18. 10:06

Köszönöm a válaszod!
Vagyonszerzési illeték?? Osztályos egyezség illeték?? Úgy tudtam ha vér szerinti (szülő) után öröklünk, akkor az illetékmentes .
Nem így van??

ObudaFan # 2014.10.18. 09:57

1-2.: Ezt megoldható a közjegyzőnél, de azért a fizetendő vagyonszerzési illeték szempontjából nem baj, ha előtte átgondoljátok pontosan, illetve a csere és az osztályos egyezség illetékére vonatkozó szabályokat esetleg ügyvéddel egyeztetitek.
3. Az már nem képzelhető el a hagyatéki eljárásban. (De legalább ez az ajándékozás már illetékmentes.)

borica # 2014.10.18. 09:15

Újabb fejlemény, újra tanácsot kérnék.
Röviden az előzmény: (Édesanyám augusztusban elhunyt. Végrendeletet hagyott hátra, amiben az ő részét rám hagyja.
Az örökség egy régi ház fele (mivel a másik fele édesapám halálakor a testvéremmel kettőnkre szállt) és 2,3 ha föld fele, mivel a másik felét már megörököltük szintén ketten apu halálakor.
A végrendelet szerint a ház 3/4 része lenne az enyém és a föld szintén 3/4 része, tehát az anyai rész teljesen)

Okt. 28-án lesz a hagyatéki tárgyalásunk, de a bátyám kijelentette hogy ebbe ő így nem megy bele, meg fogja támadni a végrendeletet. Egyezséget ajánlott, ő lemond a már meglévő 1/4 ház tulajdonjogáról és kéri a föld felét. Én a békesség kedvéért ezt elfogadnám, annak ellenére hogy a föld többet ér, mint a ház 1/4 része. (félkomfortos, közel 100 éves vályogház).
Kérdésem: 1./ Meg lehet tenni hogy nem vesszük figyelembe a végrendeletet??
2./ Az 1/4 házrész ugye már 19 éve a testvérem tulajdonában van, ezt a közjegyző a hagyatéki tárgyaláson tudja -e rendezni, illetve a földhivatal átírja-e a közjegyzői hagyatéki végzés alapján 1/1-re a ház tulajdonjogát?
3,/ Mehet-e egyből a ház a két lányom nevére, vagy ez egy külön eljárás lenne?

Megjegyezném még, hogy a végrendelet már a közjegyzőnél van, mivel lett volna már egy tárgyalásunk, ahova a testvérem nem jött el, ezért újabb lett kitűzve.

ObudaFan # 2014.10.18. 08:54

tmaria

Esetleg a gondozás ellenértékére, mint hagyatéki hitelezői igényre lehet halvány esély, attól függően, hogy mi szerepel a felbontó szerződésben.

ObudaFan # 2014.10.18. 08:33

ujfiju

Mindegyiket jól tudod, és jobban jártok, ha édesapád örököl, és utána ajándékoz neked. (Más kérdés, hogy ha van kiskorú gyermeked, akkor ez kivitelezhető-e. Ha nincs, akkor igen.)

tmaria # 2014.10.17. 18:30

Nem szerettünk volna semmire igényt tartani,de a külső szemlélők akik ismerik a történetet folyamatosan magyaráznak,hogy szerintük mit kellene tenni.Köszönöm a válaszokat,megosztom azokkal,akik tanúskodni akarnak.