Öröklés

tudatlan3 # 2014.08.03. 06:00

Kedves segítők!

Édesapám meghalt.Édesanyám a végrendeletbeli örökös.Köteles rész(egy-egy ingatlan lett felajánlva) a két gyereket illeti ,tehát engem is.De nekem nem kell.Viszont a lányomnak(örökös unokájának) akarjuk .
Hogyan oldható meg?

köszönöm a választ

ObudaFan # 2014.08.02. 22:32

mammami

Ha a különvagyoni ingatlan eladási árából fektettetek ebbe az ingatlanba, akkor vélhetően ott nem csak 50% tulajdoni hányadod volt az öröklés megnyílta előtt sem.
A banki tartozás egészéért felelsz viszont, ha a hitelfelvételkor már együtt éltetek.
A kérdés többi része nekem nem igazán világos.

ObudaFan # 2014.08.02. 22:29

szekelycsontos@gmail.com

Ha sem végrendelet nincs, sem ajándékozás nem történt, akkor kötelesrészi igény fel sem merülhet, az özvegyi jog megváltását pedig a hagyatéki eljárásban lehetett volna kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.31. 12:18

Hogy jön ide a köteles rész?

szekelycsontos@gmail.com # 2014.07.31. 10:12

Köszönöm a választ.Viszont az hogy "özvegynek a pénzörökségen is haszonélvezete van.",egyben azt is jelenti-e,hogy a köteles részt nem kell kifízetnie a gyermekeinek,és ahhoz csak az édesapa halála után juthatnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.30. 13:24

A közös vagyonból az örökhagyóra eső rész természetesen a hagyaték része, tehát az örökösöké. Az öröklésre alapozott igény tulajdonjogi igény, nem évül el.

Bizonyítási nehézségek azért lehetnek, és nem árt tudni, hogy az özvegynek a pénzörökségen is haszonélvezete van.

szekelycsontos@gmail.com # 2014.07.30. 10:26

Az alábbi problémám van.2012 januárjában meghalt párom édesanyja.A hagyatéki tárgyaláson sem a párom sem a testvérei nem jelentek meg,mivel az édesapjuk azt mondta hogy ő mindent elintéz.Az édesanya végrendelet nélkül halt meg,és a hagyatéki tárgyaláson 1 komlói lakás lett CSAK feltüntetve,mint közös tulajdon,melynek 50%-ának 1/3-1/3 része illeti meg a 3 testvért(köztük a páromat is).A probléma ott van hogy 2002-ben 15 millió forintért eladott családiház és a komlón 400ezer forintért vásárolt lakás közti különbözet + mivel az édesanya haláláig csak a hölgy fízetéséből éltek,az édesapa havi jövedelme( kb 80 ezer Ft/hó)ugyancsak 1 bankszámlára került minden hónapban 10 éven keresztűl.A párom egy OTP-s bankszámláról tudott,édesanyjától ,ahol nagyobb összeg van lekötve,és egy másik melyre az apa fízetése lett félre téve.Viszont egyik bankszámla sem lett feltüntetve az édesapa által a hagyatéki tárgyaláson.Kérdésem hogy ezen összeg most kit illet,és hogy 2 év elmúltával lehet-e még valamit tenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.30. 09:20

Akkor mégegyszer, Galina: a "valamennyi ingóság" valamennyi (az összes, minden létező) ingóságot jelenti.
Ha most sem érted, akkor nincs több ötletem.

mammami # 2014.07.30. 03:44

Tisztel Ügyvéd Úr! Férjem április 18.-án elhunyt ,sajnos a ház jelzálog hitellel terhet plusz még vannak más adósságok is . A tulajdon 1/2 arányban oszlik, De én örököltem 2008 ban egy szülői házat el lett adva és annak az árából ebbe a mi házunkba nagyon sok 2 milliót bele vittünk . Szeretném kérdezni ezeket tudom igazolni akkor is 1/2 rész az enyém és egyedül köteles vagyok e törleszteni-? Van egy közös lányunk de lemond az örökségről negatív örökséget nem kér ,ha esetleg ez az ingatlan ha el kel akkor ha veszek másikat (ami nem valószinű az adósság annyi majdnem mint az ingatlan értéke) akkor majd !! csináljak egy ügyvédnél végrendeletet ne essen ki az örökségből .Van egy másik lányom az előző házasságomból akkor ha nem csinálok mindent ő örököl.És ha nem is a gyermekeimre akarom hagyni ? Kérem ha lehet mielőbb várom válaszát aug 4.-én lessz a hagyatéki tárgyalás ,és érdemes e beadni az én örökségemre az igényt?? Köszönettel Emma

Galina5 # 2014.07.29. 14:21

Köszönöm válaszát!

Kérdezném, hogy a gépjármű ami nem szerepel a végrendeletben.Néhai édesapám 1/1 tulajdona volt, azt atörvényes örökös örökli? Akivel együtt élt már özvegye másnak, özvegyi jogon örökölhet újra, nem lesz özvegye, mert más után kap övegyi nyugdíjat.

Tisztelettel: Galina

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.29. 10:01

Galina, a "valamennyi ingóságom" valamennyi ingóságot jelenti. (A garázs általában ingatlan.)
Köteles részre azért jogosult vagy.

Tamira: röviden?

tamira2011 # 2014.07.28. 17:17

Üdvözletem !

Szeretném segítséget kérni .
Előzmény.
A bátyám 1998- n kölcsön kért tőlem egy nagyobb összeget (1 millió ft és 2 hónapra ) a család előtt adtam át neki , papírt nem írtunk. Visszafizetni már nem tudta , tehát feltételezem úgy kérte, hogy nem volt biztos a visszafizetésben ,csak erről nem tájékoztatott kölcsön kérés időpontjába , Én bíróságra nem mentem , ígéretet sem kaptam hogyan rendezi , 10 évig kerülte a találkozásunkat.
( a bátyám nyugdíja jelenleg kb. 100 e Ft )
Szüleim súlyosan megbetegedtek , az otthonukba körülmények miatt nem tudtam vállalni az ellátásukat , Én 100 km –re laktam tőlük így magamhoz vettem. 2012 márc .-l bejelentettem őket , így kaptak orvosi ellátást , és halálukig 2013 nov.hó-g nálam hunytak el pár hónap különbséggel .
Előbb az édesapám , hagyatéki tárgyalás előtt kértem a bátyámat rendezzen valamit a volt adósságából , a szüleim ingatlanát hagyatéknál 2 millióra becsülték .. nehezen állt rá , de végül az apai ráeső részét nekem ajándékozta .
Édesapámnak volt egy autója amit a bátyám használ , mai napig is és meg van , nem volt hajlandó hagyatékba bele íratni és azt átíratni sem a nevére ( üzembe tartója és még az apám nevén van ? , azt mondta ne törődjek ezzel , kitudja vonatnia forgalomból ha majd kell tehát nem nagy értéket képvisel jelenleg , max. 100 -150 e ft –t). Nem kaptam és nem kértem annak a felét !
Legutóbb édesanyám utolsó nyugdíját vette fel halála után , és nem számolt el vele felém ezt jóval később tudtam meg pontosabban a hagyatékinál és azt hogy elköltötte . Tudomásul vettem.
Ezek után jelentkeztek még a problémák .
Kevés használható ingóság maradt utánunk , azt a hagyatéki leltárba be sem lett írva , a bátyám akkor ez ellen tiltakozott . Egyébként Nem adott nekem semmilyen segítséget a szülők ápolásába, édesanyám, ahogy tudta beosztotta a nyugdíját , lenti ház költségei és viszonylag a gyógyszerek és az orvosok közt elment , annyi saját pénze volt, Kp-be , hogy mind két szülőmet tisztességgel el lettek temetve nem kellett nekünk adni .
Én ebben az időben munkanélküli voltam, tehát jövedelemmel nem rendelkeztem, pont egy válás közepén majd túl ,de mind ezt becsülettel végig csináltam, kötelességemnek és természetesnek éreztem .
A problémám a következő elnézést hogy sok részletet írtam .
Jelenleg Nem enged semmit csinálni az ingatlanon , minden hónapba haza megyek és kitakarítok , rendbe teszem az udvart , hirdetem az ingatlant , sajnos nem sok jelentkező akadt . A legutóbbi látogatásomnál tudomásomra hozta agyon üt , ha még 1x itt meg lát , ha bemerem tenni a lábam a házba vagy akár fel is gyújtja a házat és mehetek a ..p..a. nekem itt nincs jogom .. Ő közvetlen a szülői ház melletti ingatlanon lakig , tehát észrevétlenül nem tudok oda menni ,mivel a szomszéd ..
Tudom , beteg , alkoholizált , agysorvadása van , agyvérzésen esett át a közelmúltban,nagyon igyekszem visszafogni magam, kértem segítséget az egyik gyerekétől , tolmácsoljon köztünk , azt mondta ő nem szól bele ,ismeri az apját ,sajnos ilyen volt ,nem lehet vele beszélni , tudom, mindenkit megvisel az élet ,de most az LENNE A KÉRDÉSEM Én ebbe a helyzetembe mit tehetek ?
Nem mentem a rendőrségre bejelenteni a fenyegetést , hogy ha majd eljön az idő .. neki papírja van a betegségéről nem teljesen beszámítható ,nem csak állítom most Önöknek ..
Felmerült bennem okot adok , vagy okot provokál hogy az ajándékra méltatlan vagyok és visszakövetelje. Mert megbánta, hogy nekem ajándékozta azt a z 1 /4 részt is, valószínű ez áll a háttérbe és a testvéri féltékenység . Azt hogy kölcsönadtam anno el kell felejtenem , hogy nem segített a szülők ápolásában ,anyagilag sem járult hozzá ,még egy jó szót sem kaptam , emlékben sem hozhatok el onnét semmit ezek szerint ,de még oda sem mehetek mert kivagyok téve egy verésnek ..
Köszönöm a válaszukat !
Tisztelettel : Tamira

Galina5 # 2014.07.27. 14:36

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretném kérdezni, néhai édesapámnak egyetlen lánya vagyok.Családi állapota elvált.Tudatta velem, hogy nincs végrendelet.volt párkapcsolata egy özvegy nővel.Gazdaságilag nem éltek együtt.Anyagilag mindig segítette.A lányom és én mindig vele voltunk amikor kellett a segítség.Rákban halt meg.Az utolsó 3 napban hozzáköltöztem.A párja tudatta velem, hogy édesapád nem hagyott hátra semmit.Hát lett végrendelet a hagyatéki nyilatkozathoz becsatolta az ügyvéd veje.Ez a végrendelet akkor készült amikor mi vigyáztunk rá.Csak alkoholt fogyasztott már.Szívószállal itattam.Fejét nem tudta már felemelni...Ebben a végrendeletben, mindent vitt a nő özvegyi jogon, folyamatosan más által részesül özvegyi nyugdíjban.A végrendeletben nem szerepel a gépjármű, garázs, államkincstárjegy,takarékkönyv.A végrendeletben szerepel" valamennyi ingóságomat".A kérdésem ami nem szerepel a végrendeletben azt nem a törvényes örökös örökli? Mindennek 1/1 tulajdonosa volt, haszonélvezet nélkül.Ő vezérigazgató volt egy gyárban.A garázs az előző házasságából van, gépjárműve mindig volt.Kölcsönt soha nem vett fel, mindent ő fizetett.Tisztelettel:Galina

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.25. 07:06

A Pp. 104/A. § (1) bekezdését a külön törvényekben szabályozott nemperes eljárásokban (amilyen a hagyatéki eljárás) csak akkor kell alkalmazni, ha a külön törvény így rendelkezik.
A Het.-ben nincs ilyen rendelkezés.

Talán azt okozhatja a félreértést, hogy perindításról, tehát peres eljárásról is szó van. De szerintem a külön törvényekben meghatározott perindítási határidőkre sem kell alkalmazni a Pp. 104/A. § (1) bekezdését. (Aminek látszólag ellentmond, hogy a fizetési meghagyás ellentmondása miatt alakult perben a kereset benyújtásának határidejére vonatkozik a szabály. De valójában csak azért, mert azt a külön törvény elrendeli.)

Sherlock # 2014.07.25. 03:52

Hetv.= hagyatéki eljárásról szóló törvény.

Massat # 2014.07.24. 22:29

Csak a Hetv. 88.§ (1)bek.a)pontjára hivatkozik. Azt megkérdezhetném, hogy a Hetv. mit jelent.

ObudaFan # 2014.07.24. 21:35

Szerintem nem kell megvárni, nem tudod róla, hogy a Hetv. utalna a Pp. 104/A. § -ra.

Massat # 2014.07.24. 20:36

A fellebbezési idő után válik jogerőssé.

Massat # 2014.07.24. 20:35

Teljes hatályú, csak a 15 nap fellebbezési hátáridőt kell kivárni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.24. 20:15

Szóval nem vált teljes hatályúvá.

Massat # 2014.07.24. 19:51

Tisztelt Válaszadók!
A hagyatékátadó végzés teljes hatályúvá vált július 8-án. 15 napon belül fellebbezésnek van helye. Azt szeretném megkérdezni, hogy miért kell a bíróságok ítélkezési szünetét megvárni a jogerőre emelkedéséhez!

ObudaFan # 2014.07.24. 13:49

Bírósági végzés nélkül is exhumáltathatja a férjem?

Nem, de elrendeli a bíróság.

Ha bebizonyosodik az igaza a költségeket nekem kell fizetni?

Nem. Legalábbis az apasági per költségeit nem.

Mit jelent a kötelesrészi igény?

Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát és szülőjét, ha az öröklés megnyílásakor az örökhagyó törvényes örököse vagy végintézkedés hiányában az lenne. A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke. Kötelesrész címén a kötelesrészre jogosultat annak harmada - 2014. március 15. előtti végrendelet esetén fele - illeti meg, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.

Zsombéka # 2014.07.24. 11:26

Tisztelt ÓbudaFan!

Köszönöm válaszát.
Bírósági végzés nélkül is exhumáltathatja a férjem?
Ha bebizonyosodik az igaza a költségeket nekem kell fizetni?
Mit jelent a kötelesrészi igény?

Megtisztelő válaszát előre is köszönve: Zsombéka

ObudaFan # 2014.07.24. 11:15

Zsombéka

Természetesen indíthat pert az illető apaság megállapítása iránt. Ebben az esetben meg fog történni az exhumálás. Mivel az nem éppen olcsó, ezért vélhetően erre csak akkor kerül sor, ha jó oka van arra, hogy várjon valamit az ügytől.
Önmagában attól, hogy nem közjegyző készítette a végrendeletet, még lehet az érvényes. Persze, más érvénytelenségi ok éppen előfordulhat. De ha érvényes is a végrendelet, kötelesrészi igénye az lehet az illetőnek.
Egyebekben ha megmosolyogtató, ha nem, ha a másik fél perelni akar, akkor legfeljebb tényleg egy egyezséggel tudod ezt megelőzni, ha szeretnél egyezkedni vele.

Zsombéka # 2014.07.23. 14:49

Kedves Szakértő!

Köszönöm megtisztelő válaszát. Régen mosolyogtam egy jót.
Önnek sikerült elérnie ezt.
Ettől "elmésebb" megoldásra számítottam.

A problémám továbbra is fennáll. Használhatóbb ötlet?

Köszönöm: Zsombéka