Öröklés


Gabicsek # 2012.03.01. 20:07

Kedves ObudaFan!
Leírnád nekem egy-két sorban, hogy van az ajándékozásnál ez a 15 éven belüli, vagy túli elhalálozás? Ha a háromból egy gyerekemnek ajándékoznék 1/5 tulajdoni hányadú ingatlanrészemet, akkor hogy van ez a 15 éves dolog?

ObudaFan # 2012.03.01. 19:35

Akár egy ajándékozás, vagy egy végrendelet is, de a gyerekek kötelesrészét csak akkor nem kell kifizetni az eddigi ajándékokra tekintettel, ha az ajándékozás után 15 éven belül történne az elhalálozásod. A gyerekeid hogy állnak a kérdéshez?

Levente49 # 2012.03.01. 18:25

Tisztel Fórum!

A következőkben kérem tanácsukat.

20 év házasság alatt szerzett ingatlanomat, ingóságaimat gyermekeimnek adtam feleségem halálát követően.

Jelenleg 10 éve élettársi kapcsolatban élek társam ingatlanában. Szeretném megakadályozni, hogy halálom esetén gyermekeim jogtalan követelésekkel éljenek élettársammal illetve családjával szemben.

Szeretném, ha a közösen vásárolt ingóságok továbbra is kizárólag az ő tulajdonában maradnának, miután azokat a korábbiak elhasználódásának pótlására vettük.

Milyen jogi forma teszi ezt lehetővé? Élettársi vagyonjogi szerződés, végrendelet, eltartási szerződés, egyéb?

pazs # 2012.03.01. 12:25

A szövetkezeti részjegy nem pénz, de például el lehet idegeníteni (ha találtok valakit, aki megveszi). A szövetkezet nem köteles kifizetni.

tildi9 # 2012.03.01. 11:57

Szép napot, kedves fórumozók. Szeretném a segítségeteket kérni. Édesanyám és a húga örökölt 4 éve apukája után részjegyet.A végzésen szerepel, hogy fél fél arányban öröklés jogcímén átadták nekik. Azonban az illetékes "szövetkezet" ahol vannak a részjegyek, azt mondták,nem adhatják ki. Ez valóban így van? Soha nem lehet kivenni az összeget? Illetve mi a menete, ha mégis megkaphatják?
Előre is köszönöm annak, aki válaszol, Mert eddig még nem kaptam rá megoldást.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.29. 06:20

Ajándék.

recsaf # 2012.02.28. 21:18

Köszönöm a gyors választ. Milyen lehetőség van, ha még életében szertne az örökségtől megszabadulni?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.28. 21:03

Érvényes végrendeletet kell készíteni, azzal rendben is van. (Nem tudom, honnan veszed az első esetnél, hogy a testvér köteles részre jogosult, de ez tévedés.)

recsaf # 2012.02.28. 20:47

Szép jó napot!
Két ügyben is szeretnék segítséget kérni.

  1. Nagypapám évekkel ezelőtt meghalt. Mamám még él, és két gyerekük is. a két gyermek (édesanyám és nagynéném)örökölték a tanyát és elég nagy földterületet, mamám haszonélvezetével. Nagynéném szeretné eladni az egészet, de az anyám irreálisan magas árért akarja eladni, ezért nem kell senkinek. Kettőjük között annyira elmérgesedett a helyzet, hogy nagynéném nekünk szeretné adni az ő részét. Neki nincs gyermeke. Milyen lehetőségei vannak, hogy még életében átadhassa az örökséget? Szó volt róla, hogy minket nevez meg örökösnek, de akkor anyánk abból is kapna, ezt nem akarja. Minél előbb szabadulna nagynéném ebből a helyzetből. Hogyan lehetne a lehető legkevesebb költséggel ezt megoldani?
  2. Egy barátnő élettársi kapcsolatban él, gyermeke nincs.Szeretné rendezni a vagyona sorsát, de nem tudja, mit tehet. Két nagybátyja van, és egy unokaöccse, de őket szeretné kizárni az örökségből. Unokaöccse lányára és az élettársára szeretné hagyni a vagyonát. élettársával nincs közös vagyona, nem bejegyzett élettársi kapcsolat, de már több, mint 13 éve együtt vannak. Elég-e, ha leírja, két tanúval, mit szeretne, vagy a rokonok mindenféleképpen örökölnek? Nincs rossz viszonyban velük, de nem is tartják a kapcsolatot.

Válaszukat előre köszönöm.

szabadka # 2012.02.28. 19:50

Köszönöm a választ és reménykedem, hogy nem minősítik szemétnek a családi papírjainkat :(

ObudaFan # 2012.02.28. 19:34

Unokatestvérig van oldalágon törvényes öröklés. Ha kéritek, az értékkel nem bíró családi ereklyéket nyilván kiadja az állam.

szabadka # 2012.02.28. 18:20

A törvény szerint milyen távoli rokonig van akkor öröklés?
Mi történik ezesetben a régi családi iratokkal, fényképekkel? Családunknak értéket jelentenek, nem anyagi, eszmei értéket, ezeket az állam megsemmisíti?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.28. 18:11

Ne viccelődj. Ilyen távoli rokonok között nincs oldalági öröklés. Majd az állam.

szabadka # 2012.02.28. 18:07

A bejelentkezés megtörtént, de milyen iratokat kellene bemutatnunk, ami igazolja a rokoni kapcsolatot?
Közös ősünk 1788-ban született, tanúkat nem lenne könnyű felkutatni ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.28. 18:02

ebben az esetben Édesanyám a feltételezett örökös?

Talán be kellene jelentkezni. Aztán majd kiderül.

szabadka # 2012.02.28. 16:36

Kedves fórumozók és szakértők!

Mai nap jutott tudomásomra, hogy nagymamám harmadfokú
unokatestvére leszármazottak nélkül elhalálozott.
A közjegyző február 16-án hirdetménybe tette közzé, hogy:
"hogy az örökhagyó hagyatéki eljárása megindult. Az örökhagyó után törvényes
öröklésre hivatott személy nem ismert. Az örökhagyó hagyatéki eljárásáról
hirdetményt bocsátok ki, melynek közzétételét 15 napra elrendelem a Magyar
Országos Közjegyzői Kamara honlapján.
Felhívok mindenkit, aki a hagyatékra örökösként vagy egyéb érdekeltként igényt
tart, azt ............... Közjegyzői Irodájánál jelentse be.
15 nap elteltével a hagyatéki ügyben rendelkezésemre álló adatok apján adom
át a hagyatékot és az addig be nem jelentett igényeket figyelmen kívül hagyom.
A hagyatékkal szemben ezt követően előterjesztett bármilyen igényt figyelmen
kívül hagyok. "

Mi más élő rokonról nem tudunk a családjában, ebben az esetben Édesanyám a feltételezett örökös? Hogyan tudjuk bizonyítani a rokonságot? Mi a teendőnk?

Előre is köszönöm a segítséget!

Gabicsek # 2012.02.27. 20:53

Mindenesetre keresd meg a közjegyzőt, hogy mikor lesz a hagyatéki tárgyalás, nehogy letagadják, hogy létezel, ha már abban a hiszemben vannak, hogy nincs közöd hozzá.

ObudaFan # 2012.02.27. 19:53

Az a baj, hogy azért a hagyatéki tárgyalásig gyors megoldás ennek a jognak az érvényesítésére nem nagyon lesz. Mert egyébként bírósághoz lehet fordulni a lakáshasználat rendezése iránt, de a hagyatékátadó végzésig a bíróság sem nagyon fog semmit csinálni.

pkrisztián # 2012.02.27. 11:48

Jó napot! Szeretnék megtudni valamit az örökléssel kapcsolatban. A helyzetem: Nemrég meghalt a nagymamám, akinek 2 lánya volt, az egyik az anyám, a másik a nagynéném. Édesanyám már meghalt 4 éve, tehát csak a nagynéném maradt és én. Elolvastam az öröklési rendet és nekem az jött le hogy én anyám helyett mint törvényes leszármazott végrendelet hiányában örökölöm az ingatlan és minden ingóság felét. Ha van végrendelet akkor is jár a köteles rész ami 25%. Csak akkor nem örökölök ha eltartási szerződést kötöttek a hátam mögött amit nem hiszek, de ki tudja. Még nagyapám halála után nagyanyám kifizette mind 2 gyermeknek az anyai és apai részt, ez több mint 10 éve volt. Ezt az összeget megkapta akkor a néném is. Most viszont az a helyzet hogy nem akarnak velem szóba állni és felvilágosítani a helyzetről, náluk van a lakás kulcs, de ezt nem igazolják semmilyen meghatalmazással vagy végzéssel hogy miért van több joguk a lakásra a hagyatékig mint nekem, aki félig az utcán élek. Nem szólnak arról hogy mikor lesz h tárgyalás, teljesen abban a hiszemben vannak hogy minden az övék. Kérdés: Mit tehetek a hagyatékig, milyen jogaim vannak, ha vannak hogyan érvényesíthetem őket? A válaszukat előre is megköszönöm és várom, mert ott áll az üres lakás és nem hajlandóak beengedni, miközben én sajnos nagyon rossz helyzetben vagyok.

tildi9 # 2012.02.27. 11:47

Kedves Obudafan! A választ nekem írtad? Mert nem igazán értem.

ObudaFan # 2012.02.27. 11:08

Eladni azt lehet.

tildi9 # 2012.02.27. 10:30

Szép napot, kedves fórumozók. Szeretném a segítségeteket kérni. Édesanyám és a húga örökölt 4 éve apukája után részjegyet.A végzésen szerepel, hogy fél fél arányban öröklés jogcímén átadták nekik. Azonban az illetékes "szövetkezet" ahol vannak a részjegyek, azt mondták,nem adhatják ki. Ez valóban így van? Soha nem lehet kivenni az összeget? Illetve mi a menete, ha mégis megkaphatják?
Előre is köszönöm annak, aki válaszol.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.24. 12:11

Nem lehet felnőttet örökbe fogadni.

kode # 2012.02.24. 11:55

Sziasztok!

A következő helyzet megoldásához kérném a segítségeteket.

Édesanyám első házasságából származó gyermeke vagyok (31 éves). Második férje 2 éves korom óta nevel, és mivel saját gyermekének tekint, már gyermekkoromban készítetett végrendelet arról, hogy az anyukámmal lévő házasságukból született öcsémmel egyenlő részben fogunk örökölni a nevelőapám után (a kötelező részről tudunk!).

Mivel az elmúlt években megszűnt (bizonyos összeghatárig) az egyenesági örökösök illetékfizetési-kötelezettsége, azért felmerült a kérdés, hogy hogyan tudnánk azt megoldani, hogy nekem se kelljen illetéket fizetni?!
Létezik felnőttkori örökbefogadás? Ha igen, akkor a biológiai apámat (akivel semmilyen kapcsolatom nincs, és gyerektartást is csak néhány évig fizetett) kell erről értesíteni vagy esetleg engedélyt kérni tőle?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Detti

kode # 2012.02.24. 09:06

Kedves lewho!

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Sokat segített!

Detti