Öröklés


ObudaFan # 2012.02.08. 10:37

Egyértelmű volt a kérdés és a válasz is: az örökhagyó halála után felmerült kamatok, illetve az esetleges perköltség vonatkozásában a bank az örökös bármely vagyontárgyából kérheti a végrehajtást.

bajos # 2012.02.08. 08:37

Köszönöm a választ!

Nem volt egyértelmű a kérdésem:
A lakás értékéig felelnek az adósságért, vagy pedig a bank fizetéslevonással, egyéb ingatlanokra történő végrehajtói jogok bejegyzésével tovább léphet?

ObudaFan # 2012.02.07. 13:22

A kamatokat be, az örökrészen felül is, ami az örökség megnyílta (az örökhagyó halála) utáni kamatokat illeti.
Akkor érvényesíthető, ha helyette fizeti ki az örökös, előbb nem.

bajos # 2012.02.07. 12:50

Üdvözlöm!

Kérdésem a következő:
Férjem apai oldalról 1/4 részben 2 millió Ft jelzáloggal terhelt ingatlant örökölt 2007 januárjában. Apja élettársa a hagyatéki tárgyaláson okiratba foglaltan nyilatkozta, hogy ezen hitelt ő fizeti vissza.

A hitelt nem fizette, a lakás végrehajtásra került. Jelenleg 5 milliós a tartozás.

Kérdésem, behajtják a kamatokat az örökösökön, ha az árverezés során befolyt összeg nem fedi a bank felé fennálló tartozást, vagy ténylegesen csak az örökölt ingatlan értékéig felelősek a terhekért (Ptk alapján)?
Érvényesíthető-e az élettárs által tett vállalás valamilyen módon, még a végrehajtás megkezdése előtt?

Köszönettel,

bajos

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.07. 11:40

Közös tulajdon megszüntetése. Vagy per, vagy teljes bizonyító erejű magánokirati formában megegyezés a közös eladásról.

(Ez nem éppen öröklési kérdés.)

laciferi # 2012.02.07. 11:37

Üdvözlöm!
A következő problémám megoldásban kérem segítségét.
Szüleink 2008-ban elhaláloztak. Hugaimmal, egyenlő részben, örököltük tulajdonukban levő ingatlanjukat.
Akkor megállapodtunk abban, hogy az ingatlant értékesítjük, és az értékesítésből befolyt pénzt, a költségek levonása után, egyenlő részben elosztjuk. Az azóta eltelt időben az egyik hugom részéről teljes érdektelenség, a másik részéről "csendes kisajátítás" (üdülőterületként használja) a hozzáállás. Én időközben, az öröklött ingatlantól mintegy 200 km-re lakást vásároltam, hogy a lányomhoz, és unokáimhoz közelebb kerüljek. Ennek fedezete részben korábbi lakásom eladásából származik. Szükségem lenne örökrészem értékére, ezt azonban hugaim magatartása, hozzáállása, miatt lehetetlennek látom.
62 éves vagyok. Szeretném dolgaimat rendbe tenni.
Van-e megoldás? És ha igen hogyan tovább?
Segítséget előre is köszönöm, maradok tisztelettel
laciferi.

ObudaFan # 2012.02.01. 14:59

Jeanette

Nem sok esélyed van. Lett volna megoldás, csak időben kellett volna megkérdezni valakit, aki ért is hozzá.

ObudaFan # 2012.02.01. 14:52

A feleség tulajdonra nem tarthat igényt kötelesrészként, csak használati jogra. Attól, hogy nem jelenik meg, még nem kell bíróságra menni. A feleség gyerekei nem örökölnek.
Az öröklési illeték mértéke, ha az örökös nem leszármazója, házastársa, mostoha-, nevelt gyermeke, mostoha-, nevelőszülője, testvére az örökhagyónak, és nem lakástulajdonról van szó:

18 millió forintig 21%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 30%
35 millió forint feletti rész után 40%

juditka27 # 2012.02.01. 13:27

Tisztelt Fórumozók!

Apukámra ( aki távoli rokon) íratta Laci bácsi az összes vagyonát ( ami sok hold föld), ezt hivatalosan ügyvéd előtt végrendeletben tette meg. Laci bácsinak gyermeke nincs. Testvére aki szintén egyedülálló volt meghalt tavaly februárban. Mikor a testvér hagyatéki tárgyalása volt kiirva, addigra meghalt Laci bácsi is. A végrendeletben az is benne van, hogy létezik egy 30 éve nem látott feleség is. A feleségnek van gyermeke, de már semmi kapcsolat nem volt köztük. Kivéve néha egy karácsonyi képeslap. Laci bácsi egy öregotthonban élt már több éve, soha apun kivül senki sem látogatta. Laci bácsi meghalt, most volt az első hagytéki tárgyalás, amire a feleség nem jött el, de levelet írt, hogy létezik, így elnapolták.
Kérdezném, hogy apu örököl e mindent, a testvér és Laci bácsi után is vagy van e a köteles rész amit ki kell a feleségnek fizetni, ezt pénzben, vagy földben? A köteles rész mennyi százalék?
A következő tárgyaláson sem jelenik meg a feleség, akkor bíróságra kell menni?
A feleség gyermekei örökölhetnek e?
Meddig húzódhat ez el?
Gondolom nekünk valami örökösödési adót is kellene fizetni, ez a földek hány százaléka lehet?
Köszönöm a segítségét.
Judit

Jeanette # 2012.01.31. 21:03

Tisztelt Fórumozók!
Édesanyám végrendeletet hagyott, melyben egyedüli örökösnek engem jelölt meg, arra hivatkozva, hogy én gondoztam, ápoltam. Egy testvérem van, aki egyáltalán nem törődött vele, ezért a végrendeletben nem szerepel, kitagadottként sem.
A hagyatéki tárgyaláson derült ki, ahova testvérem el sem jött, hogy van a köteles rész, ami neki jár. Ezért újabb hagyatéki tárgyalás lesz. Én nem szeretnék az örökségből részére köteles részt fizetni, hiszen erre teljesen érdemtelen. Amennyiben én ezt megtagadom közjegyző előtt és a testvérem beperel engem, milyen esélyeim vannak a per végkimenetelét illetően?
A válaszokat, hozzászólásokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.31. 21:02

Végrendelet nélkül az örökös a gyermek. (Egyébként örökös mindig van, ha más nem, az állam.) Hogy az ingatlan közszerzemén-e, azt te tudós, mindenesetre az élettársi közös vagyon nyilvántartáson kívül is tulajdonjogot eredményez.

stevepcb # 2012.01.31. 19:45

Kedves Fórumozó hozzáértő Kollégák!

Az alábbi ügyben szeretném mielőbbi válaszukat kérni.

Élettársi kapcsolatban élek 11 éve, közös gyerekünk is született. Élettársam korábban elvált a feleségétől. Jelenleg súlyos beteg. Az ingatlan, amiben élünk, csak az én nevemen szerepel. Kérdésem: amennyiben az élettársam elhalálozna, akkor lenne-e öröklési joga a házasságából született gyermekeinek? illetve hogy halál esetén örökölne-e valaki utána egyáltalán?

Köszönöm válaszukat!

ObudaFan # 2012.01.31. 15:22

Az előbb azt írtad, hogy 7 éve nincs róla hír.

berna28 # 2012.01.31. 11:41

Még csak egy éve lett eltűntté nyilváníttatva,pont ezért hogy a banknál valamit elérjünk,de sajnos nem volt elég, a hallottá nyilvánításhoz 5 év kell.
Van valami kiút?

berna28 # 2012.01.31. 11:38

Apukám adóstárs volt, mi az ő részét örököltük, én lemondtam a gyerekek javára, öcsém kiskorú, húgomat pedig a közjegyző nem kötelezte hogy nevére kerüljön a kölcsönszerződés, csak megkérdezték szeretné e ő pedig elzárkózott tőle.A bank apukámmal áll kapcsolatba, aki elhunyt, meg anyukámmal aki eltűnt. A halott apukámat tette BAR listára is, nekünk felvilágosítást se ad.

ObudaFan # 2012.01.31. 11:36

ha lesz vevő, és így a hátralevő tartozást lesz, aki kifizesse, a bank sem fog elzárkózni a megoldástól.
Viszont az kétségtelen, hogy 1/2 hányadot aligha vesz bárki is. Meg kellene próbálni egy holttá nyilvánítást.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.31. 11:30

a bank nem áll velünk szóba, csak az adóssal.

Ti is adósok vagytok.

berna28 # 2012.01.31. 11:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nem értjük egymást. A leírtakat én is tudom, de mivel édesanyám, aki az adós eltűnt, édesapám aki adóstárs volt elhunyt, a bank nem áll velünk szóba, csak az adóssal.Semmiféle megoldásba nem partner, nem enged eljárni az ügyletben.Azt mondja fizessem a részleteket, míg le nem telik,ami nem áll módomban. A lakást pedig eladni hogy lehet jogilag, ha mind a bankba a hitelügyintézéshez, mind az eladáshoz kellene az adós, az ingatlan 1/2 részének a tulajdonosa, aki viszont eltűntté lett nyilvánítva?
Remélem érthetőbb most már a helyzetem.Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.01.31. 10:45

Ha nem tudod fizetni a hitelt, akkor azt a házat viheti a bank. Nyilván azt követelheted, hogy a bank számoljon el a vételár és a tartozásod különbözetével. De lehet, hogy jobban járnál, ha te keresnél vevőt.

berna28 # 2012.01.30. 18:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám több mint egy éve meghalt, s a testvéreimmel örököltünk egy házat ami 1/2 tulajdoni hányada az édesapámé, 1/2 tulajdoni hányada az édesanyámé volt.Szüleim élettársi kapcsolatban éltek 25 évig, az ingatlan apukám tulajdonát képezte, és kb. 10 éve anyukámnak ajándékozta a felét.8 éve felvett egy szabad felhasználású hitelt anya, aminek az ingatlan lett a fedezete, a kölcsönben apukám adóstárs lett.7 éve anyukám elhagyta apukámat,teljesen eltűnt, a hitelt én fizettem de apa halála után 3 hónap elteltével én se tudtam már fizetni, mert külön költöztünk mi is a férjemmel, és ezt az anyagi terhet vállalni nem tudtam már.Az ingatlant 2 testvéremmel örököltük, az egyik kiskorú, én pedig lemondtam a részemről gyerekeim javára.Édesanyánkat kerestük, kerestettük de nem találta a rendőrség se, eltűntnek nyilvánította.A bank nem áll velünk szóba, nem mi vagyunk az adósok azt mondják, kértük csökkentsék a részletet addig amíg valami jogi megoldást találunk a házat ne veszítsük el, de mindentől elzárkóznak. Szerencsére nem lakunk ott, így az utcára kerülés veszélye nem fenyeget, de igazságtalannak tartom, hogy így elvegyék a házat, főleg hogy 7 évig fizettem pont ezért a hitelt ne vesszen el a ház, már csak 3 év maradt (600-700 ezer forint számszakilag).
Jártam ügyvédnél, de nem tudott segíteni, jelenleg pedig nem tudok egy erre specializálódottat fogadni.
Tud tanácsot adni mit lehet tenni ilyen esetben? Kihez fordulhatok?

ObudaFan # 2012.01.30. 11:06

Végrendelet esetén is kötelesrészre vagy jogosult, az arról való lemondás meg elég egyértelműen fedezetelvonó ügylet lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.30. 09:45

Szeretnem eszt megakadajozni,ezet kerek tanacsot hogy mit lehet tenni.

Kifizetni a tartozást?

zsé258 # 2012.01.30. 01:10

Segitseget szeretnek kerni,hogy mi tevo legyen a csaladom. A kovetkezo a problemam,kb 10 eve tartozok egy lizing cegnek,nem tudtak beszedni tollem a tartozast,de minden evbe kuldik a papirt rolla ,hogy tartozom nekik.A Szuleim idosek,es nekik van a nevukon a csaladi haz,de ha isten ne adja de tortenik veluk valami akkor a bank az en orok reszemre ra tenne a kezet.Szeretnem eszt megakadajozni,ezet kerek tanacsot hogy mit lehet tenni.Arra gondoltam ,hogy vegrendeletet irnak amiben csak tesverem orokol,esetleg valami mas,nem tudom mi tevo legyek,mit kellene tennem,kerem segitsen valaki.Koszonom szepen

ObudaFan # 2012.01.29. 21:16

Csak úgy visszavonni nem lehet. Megtámadhatja a saját jognyilatkozatát kényszer, fenyegetés, tévedés, megtévesztés esetén.

Erzsi69 # 2012.01.29. 17:55

Az örök hagyó halála után készült.Biztos hogy mi mivel más hozzá tartozója nincs.