Öröklés


drbjozsef # 2021.04.28. 13:32

Csilla111,

Ha érvényes a végrendelet, és kéred, akkor persze, miért ne jegyeznék be?

drbjozsef # 2021.04.28. 13:37

(Ha az a kérdés, hogy automatikus-e, akkor elvileg nem, a jogosultnak kell kérni, nem kötelező bejegyeztetni, de egyrészt eléggé célszerű, másrészt a hagyatéki eljárásban, a közjegyző ezt általában hivatalból megteszi, része a végzésnek, hogy az ingatlannal kapcsolatos tulajdonjogot és haszonélvezeti jogot is bejegyezteti.)

Csilla111 # 2021.04.28. 13:49

Ez egyszerre kell történnie a tulajdonjog bejegyzéssel? Mármint arra gondolok hogy egy hagyatékátadó végzésben mindkét fél szerepel.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.28. 14:02

Mi a konkrét problémád?

Csilla111 # 2021.04.28. 14:06

Az hogy a haszonélvezet rajta van a tulajdonjog nincs még

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.28. 17:06

Biztos vagy benne, hogy örökölt az a haszonélvezet? Nem lehet, hogy még életében engedte az örökhagyó?

Csilla111 # 2021.04.28. 19:28

Igen örökölt, végrendelet szerint. Megnevezve .... haszonélvezeti jogot örökölje. Biztos hogy nem volt előtte bejegyezve mert lekértem a tul.lapot előzőekben.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.29. 05:57

Annak egyszerre kellene megtörténnie, hiszen egy okirat az alapja. Hacsak nem adott ki a közjegyző egy részhagyatékátadót, mert - mondjuk - a tulajdonjog vitás, a haszonélvezet meg nem.

Csilla111 # 2021.04.30. 16:58

Gondolom tudnom kellene a részhagyatékiról. Ertesíteni kellene a közjegyzőnek?

drbjozsef # 2021.05.01. 17:03

Persze.

Miért nem kérdezed meg a közjegyzőt, hogy miért nem jegyezték be a tulajdonost? Tudnia kell, legalább azt, hogy természetesen azt is elindította, megkapta az okiratot a földhivatal, ha egy okiratban volt mindkettő, akkor a földhivatalnál kell keresni a hibát.

(Még az is lehet, hogy folyamatban van, és pár nap eltéréssel az is megjelenik.)

Csilla111 # 2021.05.02. 12:03

Még annyi a kérésem ha közjegyzőnél panasz teszek kérhetem hogy panaszomat jegyzőkönyvbe foglalja? Mert a szó elszáll és nem tudom bizonyítani panaszom több esetben ez volt. Köszönöm

Lyonee # 2021.05.02. 13:23

Mikor emelkedett jogerőre a hagyatéki végzés? 60 nap az ügyintézési határidő a földhivatalban. A tulajdonosváltozásokat, haszonélvezeteket nem ugyanaz az ügyintéző végzi, várjál türelemmel.
Nézd meg, hogy mi van a hagyatéki végzésben. Ha szerepel benne az új tulajdonos, akkor nem vétett a közjegyző. Egyébként is van fellebbezési idő, hogy megfellebbezzék az érdekeltek, ha netán valami elírásra került.
Miért tennél a közjegyzőre panaszt?

drbjozsef # 2021.05.02. 17:08

Nem azt írta, hogy a közjegyzőre tenne panaszt. Csak azt, hogy a közjegyzőnél. Ki tudja, mi okból? Lehet, hogy a sajgó dereka miatt...

Csilla111,

Hidd el, ahogy mindenhol az életben úgy itt is, elsősorban szép szóval, kedves kérdéssel, kulturált hozzáállással lehet a legtöbbet elérni. Majd ha kell, lehet verni az asztalt. De a leírásod alapján szerintem még kurvára nem tartasz ott.

A közjegyző (és a segítői) segítenek, korrektül tájékoztatnak, ha emberként beszélsz velük, és nem rájuk rúgod az ajtót, hogy "panaszt akarok tenni mert én mindent is jobban tudok"...

Csilla111 # 2021.05.02. 17:27

Most nem azt írtam hogy erőszakosan akarok fellépni nem ez az én vilagom. Csak annyit szerettem volna hogy nyoma legyen. Ha írásban fordulok hozzá, ő nem levelezik. Szóban személyesen fordulok hozzá akkor írásban.

Sajnos semmit nem bíralt el. Pl.az elhunyt utolsónyugdíját nem állapította meg ki veheti fel. Ezt a nyugdíjintézettől értesültem hogy a közjegyzőnek kelett volna megállapítani. Közjegyzőt megkérdezve azt a választ kaptam nekünk kelett volna kdrni írja bele. Én nem tudhatom ilyenkor mik a szokások és az ő dolgát. Az elhunyt 78 éves volt ami azt tükrözi nyugdíjas volt. Betekintéskor csak a mi elküldött levelünket mutatta meg. Amire egyébként nem is reagált. Amiket ugyan a fórumban is írogattam. Az élettárs felvette az elhunyt temetkezési biztosítását amit számlák ellenében fizetett ki neki. Nem vette figyelembe ezt és mégis rátett 400 ezret hagyatéki tehernek.A biztosító küldött egy levelet ami igazolja hogy kifizetésre ksrült. Olyan hagyatéki leltárban felvett ékszer sorsát nem döntötte el amiről lemondott az örökös. A végén mégiscsak elvitte. 8 hónap alatt történt elég sok kellemetlenség. Most a bejegyzés sem lesz sima ügy, de kíváncsi leszek a fejleményekre. Majd talan a későbbiekben többet fogok megtudni, de megírom.

Lyonee # 2021.05.02. 17:42

A közjegyző csak azt a hagyatékot tudja átadni, ami a hagyatéki leltárban szerepel. Ezt ki is egészíthetted volna. Miért nem fellebbeztél?

Csilla111 # 2021.05.02. 18:07

Nos ha azt a tájékoztatást kapom tőle mikor megkerdezem hogy miert nem döntötte el a sorsát hogy már utólag elvittek hiába fellebezek. Hagyatéki tehert 400 ezerig a nav nem vizsgál ezt be kell írnia. Ügyvédi javaslatra nem fellebeztünk. Vagyis az ügyvéd azt mondta ha követelésvan tudom igazolni a biztosítótól kapott levelet. Azt viszont meg hogy be kell írni a nyugdíját szerintem nem az örökösnek kell tudnia. Nyugdíjintézetbe csak jogerőre emelkedett végzéssel lehet menni,ami után mar nem tudsz fellebezni. Előtte nem is adnak infót. Ez a kapu is nyitva lett hagyva az élettársnak hogy levegye a pénzt a bankkartyaról. Tulajdonképpen ezért kérhetek póthagyatékit. Itt megint csak az a helyzet áll fenn hogy nincs meg a pénz. Akkor mit fog elbírálni? Közüzemi számlykat mdg mindég nem íratta át. Csak a villanyt. Hogyan lehet rá kényszeríteni? Ügyvéd azt javasolta ne írassuk át a sajátunkra. Élettárs az mondta majd júliustól íratja át. Viszont folyamatosan az ingatlanban lakik. Vagy esetleg úgy gondolja hogy ha földhivatalnál be lesz jegyezve akkortól kell? Remélem ez nem így van! Így is mi fizettünk ki 3 havi villanyszámlát. Ha csak akkortól kell fizetnie. Akkor idáig milyen jogcímen lakott benne? Köszönöm.

Csilla111 # 2021.05.02. 18:59

Még annyit szeretnék kérdezni hogy az elhunyttal együtt élő élettárs is temettethet? Vagy esetleg kötelessége is? Viszont a sírhelyen az élsttárs neve is szerepel, úhyhogy ő is oda fog menni. Ez már megint egy érdekes dolog lehet. Elnézést kérek a sok kérdésekért, de sajnos ez az egész hagyatéki eljárás nagyon csak az egyik felet támogatja.

drbjozsef # 2021.05.02. 19:17

Csilla111,

1999. évi XLIII. törvény
20.§
(1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

  1. aki a temetést szerződésben vállalta;
  2. akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
  3. végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
  4. az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

Ha nincs végrendelet, öröklési szerződés, vagy a temettetéssel kapcsolatban egyéb szerződés, akkor első helyen az együttélő élettárs köteles, és alapesetben az ő joga is (ami persze vitatható).

Ez nem a költségviselést jelenti! Az elsősorban az örökösök kötelessége, a hagyatéki terhek legelső pontja a temettetés költsége (a mértéke vita esetén a helyben szokásos normál temetésé).

Ha van biztosítás rá, akkor természetesen elsősorban annak kell fizetni, és ahogy már írtuk asszem itt többször, hogy ha a biztosító azt kifizette, akkor azt az örökösöktől nem követelheti a temettető.

Csilla111 # 2021.05.02. 19:32

Nagyon szépen köszönöm.A végintézkedést mire értsem? Arra hogy leírva legyen ki temetesse el vagy hogy ki örököl. Itt vegrendelet szerint a haszonélvezet is örökség által és az ingatlantulajdon is örökség által lett.

drbjozsef # 2021.05.02. 19:54

végintézkedés hiánya : az "a" és a "b" pont kiesése.

Öröklési szerződés, végrendelet.

A hagyatéki terheket főszabály szerint az örökségek arányában kell viselnie az örökösöknek. A haszonélvezet egy vagyoni értékű jog, annak is, és tulajdonjognak az értéke (a haszonélvezettel terhelten) is benne kell legyen a hagyatéki végzésben.

Lyonee # 2021.05.02. 21:59

A hagyatéki leltárba minden vagyont, követelést és tartozást be kell írni, amiről szeretnétek, hogy a közjegyző rendelkezzen. Ennek kitöltése az örökösök felelőssége. Ki töltötte ki? Biztos, hogy nem vette fel a nyugdíjat az élettárs? Az elhalálozás hónapjában még jár a nyugdíj.

Csilla111 # 2021.05.03. 03:19

Igen, felvette a nyugdíját az előzőekben írtam. Bar ez csak utólag derúlt ki, mikor a párom az örökölt bankszámlája után a bankban intézkedett. Gyakorlatilag az elhunyt bankszámlájáról vette le kártyával. Nem volt hozzáférése életében sem. Ezen számláról a parom kapott kimutatást. Volt egy közös bankszámla erről sajnos semmi kimutatást nem kapott, a bank adatvédelemre hivatkozott. Ezt valahol megértem, de ha eletében volt hozzáférése.

Lyonee # 2021.05.03. 11:20

Ha a NYUFIG a bankszámlára kiutalta a nyugdíjat, akkor a közjegyző már nem tudja átadni mint nyugdíjat. Csak egy tétel a bankszámlán.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.03. 11:49

Nem biztos. Ha az örökhagyó halála után érkezett, akkor más megítélés alá esik.

Csilla111 # 2021.05.03. 15:42

Az örökhagyó halála után érkezett a nyugdíja a bankszámlajára. Nos ma voltunk a közjegyzőnél. Ellenséges volt. Ugyanis 2013.évi 7:14 paragrafusra hivatkozva adta át a hagyatékot az elettárs haszonélvezet jogának öröklése melett. Wz egy közjegyzői végrendeletet jelent. Ő állította ez egy kézzel írt magánvégrendeletet takar.7:15 a magánvégrendelet.Kertem javítsa ki mindenhol a földhivatalba is. Azt mondta nincs jelentőssége. Nem tudott mutatni közjegyzői végrendeletet. Ebből lehet valmi gondunk? Szerintem nem mindegy hogy közjegyzői vagy magán végrendelet. Ma kiderült az is hogy nem kérte le az Államkincstárt sem, mert nem kértük. Ismerőseink körében ilyen nem volt. Itt mélyen nyitva hagyta a kiskaput az élettársnak.