Zárcsere. Azonnal.
Kovács_Béla_Sándor
Élettársak. Akkor is közös tulajdon az ingóság?
Zárcsere. Azonnal.
Kovács_Béla_Sándor
Élettársak. Akkor is közös tulajdon az ingóság?
„No; vita esetén ezt kell bizonyítanod. Ha nem sikerül, közös tulajdon.”
Ahogy már sokszor átbeszéltük, legfeljebb arról, ami még megvan...
Ha nincs, akkor a fényképek alapján a létezés bizonyítható, de hogy ki vitte el...
Ha meghalna a párom, a saját holmim bizonyosan azonnal eltűnne - már ha ilyen rokonok lennének...
Kedves válaszadók!
Most "esett le" miért fotózgatott az élettársam kedves Menye!!
Már készülnek hogy a párom halála után tudjanak fotókkal bizonyítani hogy mik voltak a lakásban......ezt a szemétséget nem feltételeztem volna.....
„A családi ház fele az enyém,a másik felén holtig tartó haszonélvezeti jogom van.”
Az én laikus véleményem szerint ez alapból eldönti, hogy ki mehet be a házba és ki nem,
főleg az élettárs halálát követően. Ha a kérdező szimplán zárat cserél, akkor sincs hozzá semmi közük.
Hiányosak az öröklési ismereteim, és meglepetten olvastam egy cikket.
Elhunyt egy hölgy, férje korábban. A hölgynek nem született gyermeke. Azt írják, a törvény szerint ilyenkor az elhunyt férj unokái lennének az örökösök. Én ezt nem értem.
Hogyan van ez?
wers,
Ha nem közös unoka, vérszerinti, akkor nem. Esetleg ha az unoka szülőjét örökbefogadta a hölgy, "nevére vette" a férje gyermekét korábban.
Valami tévedés lesz.
Igen, főleg most egy másik cikk már azt is írja, hogy vér szerinti rokona nincs, ami pedig nem igaz. Csak kevesen tudják, hogy a nővérének (aki már szintén elhunyt) van egy lánya.
Ez a média....
Egy ismerősöm édesanyja ágyban fekvő beteg lett, gondozásra szorult. A három gyereke közül az egyik gyerekének a házába költözött, a Covid alatt a másik két testvére csak ritkán látogathatta, de napi szinten tartották a kapcsolatot. Ezt a helyzetet kihasználva a fekvő anyjával aláíratott mindenféle meghatalmazást és eladatta vele a családi házat. Az eladás után pár hónapra az anyja meghalt. A testvérek tudták, hogy a házat eladták, de abban a tudatban voltak, hogy a pénz az anyjuk számláján van. Az anya halála után a testvér nem volt hajlandó elárulni semmit az adás-vétel részleteiről. Az egyik testvér kapcsolatok révén megszerezte a földhivataltól az adás-vételi szerződést, amiben az állt, hogy a vételárat nem az anyjuk, hanem a testvér számlájára utalták át. Kicsit tovább nyomozva az is kiderült, hogy az adás-vétel időpontjában a fekvő beteg anyja bankszámlája megszüntetésre került. A temetés óta a testvér szóba sem áll a másik kettővel, a hagyatéki leltárba semmit nem tüntetett fel. A hagyatéki tárgyalásra jövő héten kerül sor, ahová ügyvédet küld maga helyett, az adás-vételi szerződésben feltüntetett összeget, amely az ő bankszámlájára lett átutalva nem ismeri el az örökség részének.
Kérdéseim:
Attól, hogy az a pénz az ő bankszámlájára került átutalásra, az egyben azt jelenti, hogy az övé is?
Mi van akkor, ha azt fogja álltani, hogy a pénzt az anyja kérésére kivette és az anyja szétosztotta az unokái között (akik történetesen az ő gyerekei)?
Mi van akkor, ha előhúz egy ajándékozási szerződést, amit aláíratott a beteg, ágyban fekvő kiszolgáltatott anyjával? Ha ez áll fenn, azt nem kellett volna feltennie a hagyatéki leltárba? A másik két testvér tarthat igényt a köteles részre?
A másik két testvér is ügyvédet fogadott és ha nem ismeri el az összeget örökségként, akkor perre viszik az ügyet.
Kinek áll a zászló? Az egyértelmű, hogy a testvér nagyon csúnya módon visszaélt a helyzeti előnyével és kiforgatta az anyját meg a testvéreit is mindenből, de ezzel jogilag mit lehet kezdeni?
Sziasztok...
mi van akkor ha vagyont nem, csak hitel tartozást örökölünk. Le lehet mondani róla?
Tünde60!
Akkor az van, hogy meg kéne nézni mit is ír a jogszabály!
http://projektjeink.birosag.hu/…7_lap11.html
Tunde60,
Lemondani nem, mert az egy másik jogi kifejezés, de igen, visszautasíthatod az örökséget. Ez esetben nem leszel jogutód, semmi közöd nem lesz az örökséghez.
Tisztelt Szakértők, Fórumozók!
Nagymamám ez év novemberében elhunyt, és sikerült megtudnom, hogy az egyedüli gyerekét, édesapámat kihagyja/ kizárja a végrendeletből, és mindent a saját , azaz nagymamám testvérére hagyja. ( Nem tudom pontosan, még nem láttam a végrendelkezési okiratot)
Kis utánajárás után azt az információt szedtem össze, de javítsanak ki ha tévedek, hogy ilyen esetben a további örökösöket, engem és testvérem is szükséges lenne kizárni, hogy ne tarthassunk igényt az öröklésre. Itt kíváncsi lennék az okokra milyen jogcímen zárhat ki például engem és testvérem, ha 11-12 éves koromban konkrétan a nagyszülők léptek ki a mi életünkből, mert az én szüleimmel megromlott a kapcsolatuk, onnantól kezdve sose kerestek.
Amennyiben engem és testvéremet is sikeresen kizártak, mindegy milyen indokkal, az én gyermekeim bekerülnek az öröklési láncba? A végrendelet felülírja a leszármazói ágat, és történhet kizárólag oldal ágon az öröklés? A hagyatéki eljárásról vajon kapok értesítést, mi befolyásolja ezt ha mondjuk van jelenleg érvényes végrendelet?
A válaszokat előre is köszönöm!
Rosszul tudod.
Apádnak kérheti a köteles részét.
pronyo001,
Valakit kitagadni az öröklésből csak komoly feltételekkel lehet (pl. örökhagyó életére tört). Ez természetesen nem hat ki az utódaira, az előbbi személy kiesik ezért az örökségből, de a leszármazói örökölhetnek a helyén. Ilyen esetben az illetőnek nyilván köteles rész sem jár.
De az, hogy valaki ír egy végrendeletet, az nem ez az eset. Természetesen mindenki úgy rendelkezik a saját vagyonáról, ahogy akar. Ez nem kitagadás. Ilyen esetben viszont a törvény által meghatározott örökösi körnek (házastárs, leszármazó, szülő) jár köteles rész. Ezt kérheti apukád a végrendeleti örököstől. A végrendelethez nem kell "ok", így döntött és kész.
Jobb estvéket így karácsony előtt!
Amit kérdeznék, necces ügy. Mit lehet tenni ilyen esetekben?
Adott egy kis család, főhősünket nevezzük Gizinek, egyedülálló negyvenes nő. Gizi nagymamája már rég meghalt, de míg élt, összegüzült mostani áron bő 170M Ft-nyi ingatlanvagyont, amin most Gizi anyukája, egy 73 éves nő "ül". Szó szerint.
Gizi mama paranoiás, összeférhetetlen öreglány. Gizi pedig gyenge idegzetű művész, a joghoz hóttsötét, én viszont nem szeretném ha a saját anyja húzná le..
Mint mondottam volt, Gizi mamája csak ül a vagyonon, négyből három lakás az ő nevén van, a negyedikben Gizi a többségi tulajdonos. A három lakást - szerintem - most kéne értékesíteni amíg még van rá kereslet, Gizi el is adna mindent, de az anyja kompromisszumképtelen. Állandóan szekálja a lányát, hogy "menjen állásba", Gizi viszont szociopata, nem lehet szokványos munkahelyen foglalkoztatni, okos és rafkós de magának való nőszemély.
Magánvéleményem szerint az elhalt nagymama nem azért ügyeskedett anno, hogy az egyébként becsületes (nem narkós, nem nihilista) unokája az elvárhatónál gyengébb színvonalon éljen, és a családi vagyon kezeléséből Gizit kirekesszék.
Jogilag lehet-e valamit csinálni, hogy Gizi már most beleszólással bírjon a családi vagyonkezelésbe? Nem kívánja senki Gizi mama halálát, elélhet még akár 10-20 évig is, ezzel semmi gond. De amúgyis Gizi lesz az örököse - lehetséges-e jogi úton elérni, hogy már most történjen valamiféle vagyonmegosztás, és Gizi a mostani 1 lakás / kétharmad tulajdonrész helyett a teljes vagyon felét megkapja?
Gizi mamával amúgy nem lehet értelmesen beszélni - önző de nem túl ügyes öregasszony, és attól tartok, hogy a nagymama-féle vagyont el fogja buktázni a tehetetlenkedésével, Gizinek meg majd sokkal kevesebb örökség jut, mint ami megilletné.
Efféle esetekben ügyvéd segítsége mennyire reális? Értem ezalatt, hogy Gizi és Gizi mama alapesetben pár perc alatt összevesznek, egymással nem kommunikációképesek, Gizi mama ráadásul paranoid is. Gizi pedig ideggyenge, nem tud érvelni - kellene valaki, aki jogilag és a jelenlétével is támogatná. Mit lehet tenni, lépni efféle esetekben?
A segítőkész válaszokat előre is köszönöm, esetleges rosszindulatú megjegyzésekre nem reflektálok, ami gondolom megérthető.
Kellemes Karácsonyt kívánok!
El vagy te tévedve, de nagyon.
Hááát, ez egy ritka -nagy csavargó!
benzinszívó szúnyog
"Jogilag lehet-e valamit csinálni, hogy Gizi már most beleszólással bírjon a családi vagyonkezelésbe?"
Nem. Az a mama tulajdona. Akár holnap elajándékozhatja vagy eladhatja és elégetheti az árát egy tábortűzön, és a lányának véleménye lehet róla, de jogilag beleszólása nem. Nincs olyan, hogy valaki előzetesen jogot szerez valaki más tulajdonára azzal az indokkal, hogy az majd egyszer az ő öröksége lehet.
Elvben gyámság alá helyezéssel meg lehetne akadályozni az ingatlanok esetleges "elherdálását", de egyrészt a leírásod alapján fel sem merül, hogy ennek a feltételei fennállnának, másrészt tulajdont szerezni bennük akkor se tudna Gizi.
Sombokor
„Elvben gyámság alá helyezéssel meg lehetne akadályozni az ingatlanok esetleges "elherdálását"...tulajdont szerezni bennük akkor se tudna Gizi.”
Szerintem ő nem is igazán akar tulajdont szerezni, ő inkább a négyből három lakást szinte azonnal értékesítené, hogy pénz legyen belőle:
„Gizi mamája csak ül a vagyonon, négyből három lakás az ő nevén van, a negyedikben Gizi a többségi tulajdonos. A három lakást - szerintem - most kéne értékesíteni amíg még van rá kereslet, Gizi el is adna mindent, de az anyja kompromisszumképtelen.”
Gondolom aztán talán akár két kézzel szórhatna, mikor már kikuncsorogta a lakások ellenértékét - mondván, hogy úgyis ő lesz az örököse - anyucitól.
Tisztelt Sombokor, köszönöm válaszát, nagy vonalakban tkp. erre számítottam.
A napokban sikerült elcsípnem a vállalati jogászt, megkérdeztem, és ő is ezen az állásponton volt, bár még adott néhány plusz tippet is, a tényállást közöltem Gizikével. Van a családnak egy idős jóbarátja, talán ő majd segíthet egy házon belüli egyezséget összehozni a felek között, én ebbe nem szeretnék ennél jobban belefolyni..
Kellemes Karácsonyt!
benzinszivo szunyog,
Jól teszed, Pompom is ezt tanácsolná.
Ne ártsd bele magad.
Ha egy családi jó barát próbálna meggyőzni arról, hogy a saját vagyonommal nem csinálhatok pont azt, amit csak akarok, akkor őt is meg a gyereket is elhajtanám a vérbe azt hiszem. Nem azért, mert olyan bunkó vagyok (de), hanem mert ebbe nem szólunk bele, főleg egy nem családtagnak. Gizi dolgozzon többet, és egyáltalán remélje, hogy örökölni fog, mert ha nem jól sül el a dolog, a végén semmit a világon nem fog kapni, ha a mama berág és nem tökhülye, akkor még köteles részt sem.
Vedd feleségül Gizit,akkor részt vehetsz a családi vitákban!
Tisztelt Fórumozók!
Édesapám halála után úgy végrendelkezett, hogy felesége-aki nem az édesanyám- örököl mindent és az ő halála után öröklök én. Egyedüli gyerek vagyok, nekik közös gyerek nincs, a feleségnek sincs saját gyerek.
Hogyan örökölhetek én őutána?
Köszönöm előre is a segítséget.
Eper!
Nekem nincs jogi végzettségem, civil vagyok , de mivel nem jön válaszod, elmondom, amit tudok: neked a köteles 1/3 jár akkor, ha szabályos a végrendelkezés, akkor is, ha te nem szerepelsz benne, mert édesapád után te vagy az egyenes ági örökös.
Ha nem szabályos- pl. a tanúk a végrendeletben jogosultként szerepelnek, vagy kivitelezési hiba van, lásd kézzel/géppel írott, stb- akkor a feleségé a köteles 1/3, a tied a 2/3.
Jár ez ingó és ingatlan vagyonra és az elmúlt 10 évben történt elajándékozások is beleszámíthatnak, ha jól tudom ( :/ )
Erősen "Tudtommal"....
@Eper
"Édesapám halála után úgy végrendelkezett,..."
A halála után végrendelkezett? Azt hogyan?
..."hogy felesége-aki nem az édesanyám- örököl mindent és az ő halála után öröklök én."
Lehet, hogy ezt édesapád így képzeli (képzelte?), de nem kötheti ki végrendeletben, hogy ki örököljön majd az örököse után. Ebben az elrendezésben teljesen az özvegy döntésén fog múlni, hogy rád hagyja e majd a vagyonát. Ha az özvegy maga nem végrendelkezik úgy, akkor tőle te nem örökölsz semmit.
"Hogyan örökölhetek én őutána?"
Úgy, ha végrendelkezik, és rád hagyja. Egyébként meg ahogy Nagy Izabella írta, köteles rész jár neked édesapád örökségéből.
Azt nem értem, hogy ha édesapád azt akarja, hogy az özvegye élvezhesse az örökséget amíg él, és utána pedig tiéd legyen, akkor miért nem hagy rád minden tulajdonjogot, és alapít a feleségének haszonélvezet rá. Akkor az özvegy rendelkezhet az örökséggel amíg él (csak épp el nem adhatja vagy ajándékozhatja), a halálával pedig megszűnik a haszonélvezet, és te kerülsz birtokba. Már feltéve, hogy az örökség nagyrészt olyan dolgokból áll, amikre alapítható haszonélvezet. Ami azt illeti, ha az örökség nagy része az utolsó közösen lakott ingatlan, akkor végrendelet nélkül is ez történik...
@Nagy Izabella
"Ha nem szabályos- pl. a tanúk a végrendeletben jogosultként szerepelnek, vagy kivitelezési hiba van, lásd kézzel/géppel írott, stb- akkor a feleségé a köteles 1/3, a tied a 2/3."
Nem. Ha érvénytelen a végrendelet, akkor a törvény szerinti öröklés lesz. Vagyis az özvegy kap haszonélvezetet az utolsó közösen lakott ingatlanra, és a használati tárgyakra, valamint megkapja minden más vagyon felét, a gyermek pedig 100%-ban (1/1) megkapja az utolsó közösen lakott ingatlan tulajdonjogát (az özvegy haszonélvezetével terhelten) + minden másnak a felét.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |