Öröklés


monalisa1 # 2009.12.15. 19:02

http://www.complex.hu/illetek.php

Itt részletes tájékoztató is olvasható.

monalisa1 # 2009.12.15. 18:49

Ajándékozási és/vagy öröklési illeték:

http://www.apeh.hu/…et_2009.html

Benőce # 2009.12.15. 18:48

Köszönöm Monalisa, és ha esetleg meg tudnád a mértékét mondani, az illetéknek, a lakás 1/4 részéről van szó, kb. 1,5 mill. forint a részérték. Az illeték csak arról az értékről szól nem?

monalisa1 # 2009.12.15. 18:41

Nincs akadálya annak hogy a hagyatéti tárgyaláson fiad részére lemondj az örökrészedről, azonban mível így nagyapa - unoka közti az öröklés illetéket kell majd fizetni.

"Mona"
laikus hozzászóló

Benőce # 2009.12.15. 18:31

Még egy gondolat az előző bejegyzéshez....
Ha esetleg nem mondhatok le a fiam javára, akkor mit tehetnék? - esetleg ajándékozás jogcímén tehetném meg? és akkor mennyi lenne az illeték mértéke?
köszönöm

Benőce # 2009.12.15. 18:15

Tisztelt Szakértők !

Az alábbi fontos kérdésben szeretném a segítségüket kérni. Egy ingatlanból öröklöm az apai rész felét, mivel ketten vagyunk testvérek. Szeretnék a részemről fiam részére lemondani a hagyatéki tárgyaláson. Van e valamilyen akadálya ennek, hogy mindjárt a fiam nevére kerüljön az ingatlanrész. A másik kérdés, hogy van-e illetékvonzata, ha az én nevemre kerül, vagy ha a fiaméra?
Elég ha a hagyatéki tárgyaláson lemondok, vagy a hagyatéki leltárnál már ezt jelezni kell?
Köszönettel

ObudaFan # 2009.12.14. 10:31

Nincs mit.

yesss # 2009.12.13. 17:52

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Egyenlőre azt hiszem nincs kérdésem. :)

ObudaFan # 2009.12.13. 13:17

Leszármazók és házastárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.
Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.
Ha a kiesett szülőnek nincs leszármazója, egyedül a másik szülő, illetőleg annak leszármazói örökölnek.

Meg sem fogant személyt nem lehet örökösnek nevezni.

yesss # 2009.12.13. 13:05

Sziasztok!

Köszönöm!

Olvastam a végrendeletről, és a formai szabályairól sok-sok dolgot. Nem mondom, hogy tisztában vagyok vele, de úgy hiszem simán készítek egy érvényeset.

Arra nem kaptam választ, hogy akkor tényleg édesanyám örökölne mindent utánam?
Jól sejtem?

Másik kérdés: olvastam egy példát, hogy pl a még meg nem született unokát nem lehet örökösként megnevezni, kivéve, ha a végrendelkezés időpontjában már megfogant. Ugyanígy van ez a gyermekkel is? Tehát nem írhatom bele a végrendeletbe, hogy amennyiben halálom időpontjában van megszületett vagy még meg nem született, de már megfogant gyermekem, abban az eseteben a végrendelet veszítse érvényét és minden az öröklés szabályai szerint történjen?
Mert pl. teherbe esik tőlem egy nő, aztán épp autózok haza és meghalok, 3 hét múlv a teszt meg azt mondja, hogy pozitív? Úgy, hogy nekem sejtelmem nem volt róla...
Értitek mit akarok kérdezni?

monalisa1 # 2009.12.13. 13:02

Köszönöm...

ObudaFan # 2009.12.13. 11:41

Ha a későbbiekben megnősülsz és gyermeked lesz akkor a öröklés rendje természetszerűen megváltozik – akár új végrendelet nélkül is…

Ez tévedés. Az elkészült végrendelet hatályát ez nem érinti.

Az édestestvér és a féltestvér közt öröklésnél nincs különbség.

Hát, azért lehet. Ha van teljes testvér is, akkor ő a kiesett mindkét szülő helyét örököl, míg a féltestvér csak a kiesett egyik szülő helyén. Így egy teljes és egy féltestvér esetén az arány 3/4-1/4 lesz, ha mindkét szülő kiesett. Ha csak az a szülő, amelyikközös, akkor nincs.

monalisa1 # 2009.12.13. 11:06

Ha a végrendeletet elejétől végig te írod kézírással és alá is írod azt, akkor nem kell ügyvéd és/vagy közjegyző. (Dátum és helyiségnév le ne maradjon!)

Tanú csak akkor kell ha pl. sz.gépen készül a végrendelet, akkor ők azt tanúsítják hogy vagy előttük írod alá vagy az aláírásodat előttük magadénak ismered el. (Tanú csak teljesen érdektelen személy lehet.)

A közjegyző által készített végrendelet azért jó mert az egyrészt tuti, másrészt soha nem veszhet el - bekerül az országos végrendeleti nyílvántartásba. (Természetesen a későbbiekben bármikor visszavonható és akár uj végrendelet készülhet.)

Ha a későbbiekben megnősülsz és gyermeked lesz akkor a öröklés rendje természetszerűen megváltozik - akár új végrendelet nélkül is...

Az édestestvér és a féltestvér közt öröklésnél nincs különbség.

Végezetül: mivel a ház és a termőföld akár adásvétel akár öröklés formájában kerül a tulajdonotokba, ügyvédre jogszabályilag szükség lesz., bármit kérdezhetsz tőle tájékoztat ill. javaslatot tesz a legjobb megoldásra, ergo dolgozzon meg a pénzéért...

"Mona"
laikus hozzászóló

yesss # 2009.12.12. 21:26

Még egy gyors kérdés:

Ha meghalnék, abban az esetben jól sejtem, hogy édesanyám lenne a kizárólagos örökösöm, ha:

  • nincs feleségem, gyermekem.
  • édesapám elhunyt.
  • egy édes és egy fél testvérem van.

Testvérnél a jog tesz különbséget féltestvér és testvér között?

Ha írok végrendeletet, saját magam, 2 tanú előtt és azt elzárva tartom, de nem ügyvéd vagy közjegyző előtt készül, akkor az elfogadott?
Nem hiszem, hogy lenne, aki megtámadja, azt szeretném, ha testvéreim lennének egyenlő arányban az örököseim.
Köszönöm a választ...

yesss # 2009.12.12. 19:40

Köszönöm szépen ez nagyon hasznos.
Így sajnos úgy látom, jobb, ha örülünk a 7.5%unknak...
A csere után is vételnek megfelelő adót kell fizetni gondolom...

monalisa1 # 2009.12.12. 17:12

A javasolt http://www.adozona.hu honlap bal oldalán van egy illetékkalkulátor...

yesss # 2009.12.12. 16:48

monalisa1

Nyerni én is szeretnék, de ez az enyém (lesz), csak nem az én nevemen van. És sztem egészséges dolog nem beletörődni a megváltoztathatatlanba... Különben az ember nem jut sehová.

Az első hozzászólásban lévő válszodat köszönöm szépen!

ObudaFan

Ez igazán jó hír!
Nem vagyok családi gazdálkodó, illetve nem vagyunk azok de ha a felét elengedik, akkor az már "csak" 7.5%.
Köszönöm, hogy utánanéztél.

Időközben felmerült egy másik lehetőség, ami ígéretesnek hangzik.
Mégpedig:

Adva van a nagyszülői ház 9.5mFt-os felbecsült értéken. Ennek fele nagypapáé, fele az enyém és a testvéremé. Amennyiben a mi félházunkat elcseréljük a termőföldre, abban az esetben jobban járunk, még talán a 7.5%-nál is, jól sejtem?

Az értékbecslő 4%-ot mondott ház után fizetendő illetéknek, ebben az esetben ismét megörököljük a házrész, aminek az illetéke 180e. Ha ez az illeték 6%, abban az esetben ez 270-e.

4.5-5mFt értékű föld 7.5%os öröklési illetéke: 337e vagy 375e.

Elvileg így nyerünk rossz esetben is 70eFt-ot..
Bár ennyiért nem éri meg kínlódni (ügyvéd, földhivatal esetleg közjegyző, bár sztem nincs szükség rá), de ha a % 4%..., abban az esetben ez már nem csak 70e!

Vélemény?

ObudaFan # 2009.12.12. 14:14

Öröklési illeték általános mértéke nagyszülőről unokára: 18 millió forintig 15% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 21% 35 millió forint feletti rész után 30%.
Ajándékozási illeték általános mértéke nagyszülőről unokára: 18 millió forintig 15% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 21% 35 millió forint feletti rész után 30%.

De: termőföld tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén az egyébként járó öröklési illeték felét, ha pedig az örökös a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodó, akkor egynegyedét kell megfizetni. Ez utóbbi kedvezményre való jogosultságról a vagyonszerzőnek a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig kell nyilatkoznia.
Azt az örököst, aki a hagyatékból ráeső termőföldet (tulajdoni hányadot) a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodónak minősülő magánszemély örököstársának ellenszolgáltatás fejében átengedi, az átengedett termőföld (tulajdoni hányad) után öröklési illeték nem terheli.

Itv. 17. § (1) Mentes az ajándékozási illeték alól:

  1. termőföld megszerzése ajándékozással a termőföldről szóló törvény 3. §-a u) pontjának 2. alpontjában meghatározott mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként;

(3) Termőföld tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának ajándékozása esetén az egyébként járó ajándékozási illeték felét kell megfizetni. Az (1) bekezdés h) pontja szerinti mentesség esetén a mentességre való jogosultságot az ajándékozottnak kell igazolnia. A támogatás elnyerését igazoló okiratot az ingatlanügyi hatósághoz benyújtásra kerülő ajándékozási szerződéshez kell csatolnia, mely okiratot az ajándékozási szerződés másolatával az ingatlanügyi hatóság a 92. § (1) bekezdés szerint továbbítja az állami adóhatóságnak.

monalisa1 # 2009.12.11. 23:22

Javítva: a 36% az jelen esetben nem illeték hanem un. forrásadó.

monalisa1 # 2009.12.11. 22:34

Tegyük fel nyersz a lottón egy 4 MFt értékű autót, a kocsit azonban csak akkor kapod meg ha előtte 36% illetéket befizetsz az államkasszába - mérges lennél miatta? Szerintem egy fenét, a vadiuj autó öröme!...

Nos, egy szép nagy örökség várományosa vagy másodmagaddal, és ha az előszőr teherrel/kötelezettséggel is jár, de végső soron TISZTA haszon.

Szemléletet kéne váltani...

monalisa1 # 2009.12.11. 22:16

Szerintem nem muszáj a földből egy részt eladni és/vagy személyi kölcsönt felvenni ha esetleg bérbe lehet(ne) adni és abból az illeték 3 év alatti megfizetés részletekben - legfeljebb a havi különbözet általatok kiegészítve.

Visszteher = nem ingyenes juttatás.

Egy tartási szerződés esetében az adásvételhez kapcsolódó illetéket kell megfizetni, de termőföldnél más az illeték.

Lakóingatlan vásárlásakor a jövő évre vonatkozik a 2% 4Mft-ig, az azt meghaladó részre pedig 4%.

http://www.ingatlanjog.hu
http://www.adozona.hu

Üdv.

yesss # 2009.12.11. 21:44

monalisa1

Az illetékfizetés után ca. 85% vagyoni érték tisztán megmarad – mondhatni az öletekbe hull. (Sokat szívesen cserélnének veletek…)

Én is igen szívesen cserélnék bárkivel, aki ennél jóval többet örököl, nem gond, ha 50%ot adózok is, szívesen cserélnék, ha több jutna. Sőt, szivesen adóznék többet jövedelemadómnál, természetesen az több fizut jelentene.
Ez is egy megközelítés.

Ami fáj, az adó mértéke. 15%? Istenem. 5m esetén ez 750e. Majd az ötöde és olyan összeg, amit csak nagyon-nagyon sok idő alatt tudnék összegyűjteni. Ja és szerencsés vagyok, mert vannak olyanok, akik soha nem tudnák összegyűjteni.

Fáj továbbá az is, hogy nem értem, miért vagyok én több adóra kötelezett, mint az elhunyt édesapám lenne. A nagyszüleim, olyanok, mint nekem a szüleim. Sőt! A legközelebb állnak hozzám.
Persze itt nem az érzelmekről, az érzésekről, hanem a pénzről van szó.

De nagyon bánt az, hogy az, amit egész életük árán tartó munkával összerobotoltak, összetakarékoskodtak, annak 15%át az állam elveszi. És hagyján, hogy nekem. Szegény nagypapám, aki az adózásból semmit sem ért, egyszerű ember, csak azt látja, hogy nem a szemük fényei kapják azt a kis pénzüket, amit összekuporgattak, hanem az állam elveszi jelentős részét.

És ami a hatalmas gond. Ennyi pénzt csak úgy tudok kifizetni, ha eladom a föld egy részét, ami még nem is az enyém! És amit nagyon nem akarunk (főleg nagypapám - számára nagyon-nagy kincs a föld, nem a pénzt látja benne)!
Vagy, ha felveszek a lakáshitelem mellé egy személyi kölcsönt. Na, ehhez sem fűlik a fogam. Lehúz az állam, aztán pedig még a pénzintézet is. Bár ez semmi, a gond akkor kezdődik, ha olyan helyzetbe kerülök, amilyenbe sosem voltam, hogy nem lesz munkám.
Na ez az, ami kizárja azt, hogy kölcsönt vegyek fel.

Ez egészen egyszerűen nem fair.

A legjobb megoldásnak egyre inkább a föld eladását kezdem látni most. A pénz öröklés az pedig nem okoz gondot.

Zárógondolatként:
Van 2 lábam, 2 kezem, sok ember irigyelhet.

De ez nem az én filozófiám. ;)
Igyekszem mindenből a legjobbat kihozni.

yesss # 2009.12.11. 21:25

monalisa1
ObudaFan

Köszönöm szépen Nektek!

Lenne még kérdésem, nem egyértelmű minden:

  1. elsősorban nem a lakásról beszélünk, mert az után még valamilyen szinten fair is a 4%(?) - bár ha jól értem ObudaFan 6%-ról ír. Remélem csak 4.
  2. Földről van szó, kb 5m értékben.

Öröklési illeték az örökhagyó unokája, terhére 18 millió forintig 15%, lakástulajdon esetén 18 millió forintig 6%...

Ez alapján az öröklés egyértelműen 15% illetéket jelent.

Sajnos ajándékozási illetéknél csak lakástulajdont említettél ObudaFan. Meg tudod írni mennyi a nem lakásra vonatkozó illeték mértéke? Tehát a földé.

3.
ingónak és vagyoni értékű jognak visszteher mellett, továbbá öröklési vagy ajándékozási illeték alá nem eső, más módon történő megszerzése visszterhes vagyonátruházási illeték alá esik

Ezt nem értem pontosan mire vonatkozik.
Tehát egy ingóságot:

  • örökölhetek
  • kaphatok ajándékba
  • vásárolhatok.

Ez az idézet esetleg arra vonatkozna, ha eltartási szerződést kötök?
Ha igen, akkor a kérdés: mi a mértéke föld esetén? Tehát nem lakástulajdon esetén?

Köszönöm a türelmeteket!

monalisa1 # 2009.12.11. 18:52

Eltartási szerződés: Ptk. 586 - 590 §.
Megtalálod itt balra a "Szolgálatások" menűsor "törvénytár" rovatban, mégpedig a Polgári Törvénykönyv (Ptk) rövidítés alatt.

monalisa1 # 2009.12.11. 18:42

yesss

ObudaFan tájékoztatásként bemásolta a vonatkozó jogszabályt. Innentől kezdve lehet osztani-szorozni melyik megoldás lenne számotokra kevésbé fájó: venni és/vagy örökölni.

Az illetékfizetés után ca. 85% vagyoni érték tisztán megmarad - mondhatni az öletekbe hull. (Sokat szívesen cserélnének veletek...)

Üdv.

"Mona"
laikus hozzászóló