üdvözletem, tudna nekem vki egy konkrét örökösödési dillemmában segíteni?Ügyvédre nem nagyon tudok költeni, és tudnom kéne vállaljam vagy lemondjak az örökségről, jegyző sem tudta megmondani a pontos örökösödés összegét , egyenlőre ott tartok, halasztást kértem és tudni szeretném hogy minusz vagy plusz lesz e a vége ha beleugrokIde vágó kérdés hogy édesapám halálát közúti forgalomban részt vevő kgfb-vel rendelkező gépkocsi okozta, vmilyen kártérítési igényem lehet a biztosító felé?.Előre szólok elég összetett a dolog, van benne pár hitel, 1/4rész ingatlan, magánnyugdijpénztár, HM egézségbiztosító pénztár. lakástakarék is.Elsőkörben puhatolóznék de ha nem baj akár leírom ide részletesen is, csak az egy fél oldal minima.Előre is köszönöm.
Öröklés
Tisztelt Szakértő!
Szeretném a segítségét kérni.
Nagymamámmal 12 évvel ezelőtt eltartási szerződést kötöttünk,amibe sajnos nem vettük bele utólag a 2 éve nyitott folyószámláját,amit csak azért nyitottunk,hogy a nyugdíja arra menjen.
Decemberi nyugdíja mikor megérkezett,rá pár napra elmentünk,levettük kártyával a pénzt,aznap elmentünk nagybevásárlásra neki,számlákat fizettünk ki belőle. Aznap délután otthon rosszul lett, kórházba került, még este sajnos elhunyt.
Most voltam az önkormányzat hagyatéki ügyintézőjénél, aki közölte, hiába volt eltartásink, sajnos a folyószámla miatt a közjegyzőhöz kerül az ügyünk, aki megnézi, a halál napján mennyi pénz volt a számlán (101 ezer Ft), és utána dönt a továbbiakról. Sajnos a mama gyerekei (apukám, nagybátyám), férje nem élnek, de van még 3 unoka, akik kb. 20 éve egyáltalán nem látogatták a mamát, a kapcsolatot se tartották vele. Én foglalkoztam vele, ápoltuk, mostunk,főztünk rá, életében napi szinten jelen voltunk, maximálisan biztosítottuk a gondtalan éveket Neki.
Az a kérdésem, hogy a folyószámláról aznap levett pénz miatt mire számítsak? Fizetnem kell a másik 3 örökösnek? Mit tudok tenni?
Válaszát előre is köszönöm!
De erre jó a fellebbezés - persze, kérdés, hogy alapos-e. A bíróság dönti el.
Azt hogy nem jó, azt ki fogja eldönteni? A közjegyző vagy a bíróság?
Erre nem jó a fellebbezés. Szerintem.
Nem én fellebbeztem. Én egy végrendeleti örökös vagyok. Egy törvényes örökös ( aki nincs a végrendeleti örökösök közt) fellebbezte meg a hagyaték átadó végzést, mert szerinte az aggálytalannak látszó végrendelet ellenére a törvényes örökösöknek kellett volna a hagyatékot ideiglenesen átadni, és a végrendeleti örökösöknek kellett volna hagyatéki pert indítani.
Még mindig nem árultad el, mi ellen fellebbeztél konkrétan. Mert ha az öröklés rendjével vagy arányaival van vitád tetszik, az ellen a fellebbezés nem jó. Akkor pert kell indítani.
Nemperes eljárásról lévén szó, viszonylag gyorsan meg lehet, de szerintem érdeklődj az FB másodfokú polgáris irodáján, hátha bővebbet tudnak mondani.
Jó, akkor a kérdésemben a PKKB-t kicserélem Fővárosi Bíróságra.
Akkor viszont nem a PKKB jár el, hanem a Fővárosi Bíróság.
Erre gondoltam:
A hagyatéki eljárás során a közjegyző által hozott, érdemi rendelkezést tartalmazó végzést – 15 napon belül – fellebbezéssel támadhatja meg az, aki a végzés valamely rendelkezését magára nézve sérelmesnek tartja. A fellebbezési jogosultságot nem a hagyatékban való érdekeltség alapozza meg, hanem a végzés – esetleg egyéb módon – sérelmes volta. A közjegyzőnél előterjesztett fellebbezés elintézése a megyei bíróság hatáskörébe tartozik. A megyei bíróság végzése ellen további fellebbezésnek nincs helye.
"Csak"? Mi lenne a nem "csak"?
De pontosan milyen intézkedése ellen is fellebbeztetek? Mert ha jól értem azt állítod, hogy nem hagyatéki pert indítottatok.
Ez csak a hagyaték átadó végzés megtámadása amire 15 nap áll rendelkezésre, a közjegyzőhöz kell benyújtani és 10000 ft az illetéke.
Hogy tárgyalás nélkül? Kizárt.
Nekünk azt mondták, hogy a bíróság tárgyalás nélkül fog dönteni, csak a közjegyzőtől bekért adatok alapján. De ha nem lehet rá becslést adni, hát nem.
Még az ügy ismeretében is nehéz lenne megmondani. Így meg lehetetlen.
Kedves Szakértők
Egy közjegyző hagyatéki végzése meg lett támadva bíróságon. Mennyi lehet ennek az átfutása a PKKB-n?
- Igen.
- Igen.
- Igen, de a kiskorú csak a gyámhatóság hozzájárulásával.
Tisztelt Szakértő!
Örökléssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Apukám most hunyt el(anyukám már régebben meghalt), csak a lakás volt a nevén amiben egyedül lakott. Hugom négy évvel ezelőt meghalt, neki van három gyereke (az egyik még kiskorú).
1 Örökölnek-e a hugom gyerekei?
2 Ha igen, illetékmentes-e részükre az öröklés?
3 Lemondhatnak-e örökrészükről?
A közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani. Egyenesági rokon örökös esetén öröklési illetéket nem kell fizetni.
Javítva: http://www.complex.hu/illetek.php
Ki kell fizetni a tulajdoni hányadát, onnantól tiéd az egész ház. Azt hogy tulajdonképpen mekkora is a tulajdoni hányada, a földhivatalban nézd meg/kérd ki az ingatlan tulajdoni lapját. (Kellene tudni az ingatlan pontos helyrajzi számát, úgy könnyebb a keresés, mint amikor csak a lakcím ismeret.)
Ha nem hajlandó a pénzt elfogadni vagy vitatja, bármelyik fél bírósághoz fordulhat a közös tulajdon megszüntetése végett - általában árverezést rendelnek el.
Az illetékekről: http://www.complex.hu/ingatlan.php
monaLuis
laikus hozzászóló
Köszi!! tehát jogosan fog a házban tartózkodni? Nem fogom tudni eladni!! Mit tehetek?? Ki fizeti az illetéket és mennyit??????
Örökölni nem örököl, de lehet, hogy házastársi közös vagyon jogcímén van tulajdoni hányada, ez az igény pedig nem évül el.
Üdvözletem!! 1994.-ben elvált feleség, vagyonmegosztás nélkül örökölhet-e?? Állitólag nevén van a ház fele, de lehet hhogy csal 1/6-od rész!! Nálam van a végrendelet, de Ő biztos a dolgában. Sok helyen olvastam hogy nem örököl az elvált feleség, van aki azt mondja hogy mivel nem volt vagyonmegosztás, ezért örököl!! Bent lakik a házban, fizetnem kell a ház után az illetéket!! Hogyan tudom Őt kitenni onnan?? Van másik nevén lévő lakása. De Ő nem fog menni.
Kérlek segitsetek!!!
Köszönöm!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02