Öröklés


ObudaFan # 2009.12.11. 11:49

Itv. 18. § (1) Ingatlannak, valamint a (2) bekezdésben meghatározott ingónak és vagyoni értékű jognak visszteher mellett, továbbá öröklési vagy ajándékozási illeték alá nem eső, más módon történő megszerzése visszterhes vagyonátruházási illeték alá esik. Ezt a szabályt kell alkalmazni az öröklési szerződés alapján történő vagyonszerzésre is azzal, hogy az illetékkötelezettség keletkezésére a 3. § (1) bekezdése az irányadó.
21. § (1) Lakástulajdon szerzése esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja - ha e törvény másképp nem rendelkezik - a lakástulajdon forgalmi értéke. Az illeték mértéke - lakásonként - 4 millió forintig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 6%. Lakás résztulajdonának szerzése esetén a 4 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a 2%-os illeték, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 6% illetéket kell fizetni.

Jövőre a 6% rész már csak 4% lesz.

Öröklési illeték az örökhagyó unokája, terhére 18 millió forintig 15% lakástulajdon esetén 18 millió forintig 6% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 8% 35 millió forint feletti rész 15%

Ajándékozási illeték

Ajándékozási illeték az ajándékozó unokája terhére lakástulajdon esetén 18 millió forintig 8% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 10% 35 millió forint feletti rész után 16%

yesss # 2009.12.11. 09:55

Valami megoldás?

yesss # 2009.12.10. 20:28

monalisa1

Köszönöm a válaszodat.
Nézd el nekem ostobaságomat és hozzá nem értésemet kérlek, de sajnos teljesen tájékozatlan vagyok.

1. Nem tudom pontosan az adásvételnek milyen adóvonzatai vannak. Amennyit tudok, ha valaki vesz egy ingatlant, akkor bizonyos esetekben adózni kell, bizonyos esetekben pedig nem. Pl én egy új lakást vettem, nem kellett adót fizetnem.
Azt is tudom, ha valaki elad egy ingatlant és bizonyos időn belül nem fekteti ingatlanba a pénzét, akkor adózni kell utána elég csúnyán. Ha befekteti, nem tudom kell-e?
Ha jól sejtem öröklésnél én fizetek csúnyán sokat (15%, jól emlékszem?), amennyiben megvenném a földet, akkor pedig nagypapa, ugye?
Mennyi az adó mértéke?
Illetve az apeh az gondolom utána nézne, ha mondjuk nekem nem esélyes, hogy több millióm van megtakarítva, hogy mégis miből vettem a földet, nem?

2. Felmerült az eltartási szerződés is. Ennek pontosan mi is a lényege? Én vállalom, hogy eltartom, gondozom nagypapámat, cserében ő pedig a javamra lemond a földjéről? És akkor én nem fizetek egyáltalán adót?
Hogyan is van ez?

Bárki hozzászólását szívesen veszem.

ObudaFan # 2009.12.10. 19:02

sem az öröklendő ingatlan mivolta

Ahogy lent írtam, ez tévedés.

monalisa1 # 2009.12.10. 18:46

(Legfeljebb így utólag a nagypapának lehet felróni, hogy anno miért nem automatice a ti nevetekre íratta a földet stb. - a haszonélvezete megtartásával.)

monalisa1 # 2009.12.10. 18:40

A ti esetetekben sem a rokonsági fokozat sem az öröklendő ingatlan mivolta nem ad lehetőséget "fájdalmak nélkül" örökölni.

Esetleg szóba jöhet hogy a papától megvásároljátok a földterületet stb., de az sincs ingyen.

Tessék leülni és számolni: vagy az örökségi illeték vagy az adásvételi illeték - melyiknél jártok jobban?!
Mert JÓL sajna nem fogtok járni, mármint ahogy szeretnéd...

"Mona"
laikus hozzászóló

yesss # 2009.12.10. 18:10

Jajaj.
Valami jó megoldás?
Vagy legalábbis ennél jobb?
Olyan, ahol a földnek majd ötödét nem viszi el az állam?

ObudaFan # 2009.12.10. 11:33

Ja, hogy unokák vagytok. Akkor 20M-ig is minden illetékköteles, kivéve, ha szülő híján a nagyszülő nevelt saját háztartásában.

yesss # 2009.12.09. 20:14

Továbbra is várom a javaslataitokat!
Köszönöm...

yesss # 2009.12.09. 20:12

ObudaFan

Köszönöm a választ!
Az esetünkben nem közvetlen hozzátartozókról van szó, mi a 2es csoportba tartozunk?
Véleményed szerint ebben az esetben is illetékmentes?
Lásd az alábbi idézetet:

"2009. január 1-je után az örökség 20 millió Ft-ig illetékmentes a közvetlen hozzátartozók (gyermek, házastárs és szülő) esetében. A számításnál a teljes vagyonból előbb a lakás illetékmentes (mivel az amúgy is kedvezményes kulccsal számítódna), és ha ez nem meríti ki a 20 millió Ft-ot, akkor addig az értékig más vagyontárgy is illetékmentes lesz. Az illetékmentesség "fejenként" jár, azaz minden egyes örökös igénybe veheti a kedvezményt."

Jártunk bent az APEHnél is, miután elment az értékbecslő.
Ők is megerősítették, hogy kell fizetnünk. Jelenleg fejenként negyed ház után.

"Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2008. évi LXXXI. törvény elfogadásával változtatásra kerültek az öröklési illetékre vonatkozó szabályok. A jogszabály-módosítás révén az öröklési illetékmentesség köre kiterjed az örökhagyó közeli hozzátartozóira (az örökhagyó vérszerinti - örökbefogadott, mostoha és nevelt – gyermekére, házastársára, szülőjére, ezzel azonos módon az örökbe fogadó, mostoha- és nevelőszülő, valamint háztartásában eltartott szülő nélküli unokájára), az egy örökös által megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint értékhatárig. (Az örökség tiszta értéke a megszerzett vagyon forgalmi értékének a hagyatékot terhelő tartozás, adósság és egyéb teherrel csökkentett értéke.)

Az illetéktörvénybe (1990. évi XCIII. tv ) újonnan bekerülő 16. § (5) bekezdése alapján ezt az értéket először lakástulajdonnál és a lakáshoz kapcsolódó vagyoni értékű jognál kell tekintetbe venni, és csak utána az általános tételű vagyontárgyaknál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egy örökös által megszerzett lakástulajdon vagy ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog mentesül először az öröklési illeték alól, és majd csak utána (ha ezek tiszta értéke a 20 millió forintot nem érte el) az egyéb nem lakás célú ingatlanok (pl. melléképületek, garázs, istálló stb.) és ingó vagyontárgyak. Fontos megemlíteni, hogy gépjármű öröklésére nem vonatkozik az illetékmentesség."

Nos, ez majdnem jó a kiemelt rész alapján, csak nem egy háztartásban élünk és nem ő tart el. Szerencsére persze.

S végül a teljes illetéktörvény, ami alapján úgy gondolom, hogy sajnos igaz amit az értékbecslő mondott:

http://www.apeh.hu/…ENY_2009.pdf

Idézet a 8. oldalról, ahol az illetékmentességet sorolja fel:

"c)33a 12. szerinti táblázat I. csoportjába tartozó örökös által megszerzett örökrész
tiszta értékéből 20 millió forint;"

Sajnos mi a 2. csoportba tartozunk.

Kérlek javíts ki, ha tévedek.

ObudaFan # 2009.12.09. 13:21

Akkor igen, de akkor célszerűbb visszautasítani a hagyatékot.

Kristikristi111 # 2009.12.09. 11:55

Mivel hogy nincs mas hagyatek csak ez a gepjarmu liesing + egyeb banki tartozasok, igy a gepjarmu visszaszolgaltatasaval a liesing ceg kielegiettnek tekintendo?

ObudaFan # 2009.12.09. 10:40

yesss

20M-ig mindenképpen jár az illetékmentesség. Elsősorban a lakásra, de ha a hagyatékban szereplő teljes lakásvagyon a 20M Ft-ot nem éri el, akkor 20M-ig más hagyatékra is. Ha tartási szerződést kötsz, akkor az illeték alacsonyabb, mert visszterhes illetéket kell fizetni, de azt a teljes összeg után. Nem mellesleg, ha az adóhatóság alá tudja támasztani, hogy színlelt ügylet volt, akkor ajándékozási illetéket ró ki a teljes összegre.

ObudaFan # 2009.12.09. 10:29

A szerződés szempontjából jogutód az örökös, így az örökhagyó helyére lép. A szerződést megszüntetni a szerződésben írtak szerint lehet. Viszont az majdnem biztos, hogy a tartozás több, mint az autó értéke, így ezt a hagyaték értékének erejéig mindenképpen meg kell téríteni.

Kristikristi111 # 2009.12.09. 10:25

Gepjarmu liesing szerzodes eseten, amennyiben a liesing szerzodes szerzodo fele elhunyt ugy van-e egyeb kotelezettsege az orokosoknek minthogy a gepjarmuvet visszaszolgaltatja a liesing cegnek?

yesss # 2009.12.09. 08:13

Illetve ami kimaradt, az, hogy még a ház sem adómentes, mivel nem a gyermek örökli, hanem az unoka. Ugyanis édesapám egyedüli gyermek volt és nagyon fiatalon meghalt.

Érdekesség:
Elmentünk a közjegyzőhöz, aki 2 info-t adott:

  1. Elmondta azt, ami végül igaznak is bizonyult, mikor kijött az értékbecslő: csak a lakóépület az adómentes. A többi után adózni kell, mégpedig azt hiszem 15%-ot, de ennek nincs is jelentősége most.
  2. Elmondta, hogy "mivel apukánk nagyon régen meghalt", ezért mi az 1-es csoportba tartozunk, közvetlen örökösnek számítunk. Nem értettem miért, de milyen az ember, örültem, hogy adómentesen megússzuk az ingatlant legalább.

Aztán jött az értékbecslő, aki előadta az ő verzióját. Lakóépület után is kell, plusz kell a gazdasági épületek után és kell a föld után is.
A földről osztályos örökösödés formájában szépen lemondtunk nagypapánk javára, a pénzről szintén.

Maradt a ház, ami után majd most fizetgetünk rendesen.
Szerencsére a gazdasági épületeket sikerül olcsón megúszni, a lakóépület után pedig ha jól emlékszem "csak" 4% az adó.

De ha nagypapám elmegy, akkor rengeteget kell adóznunk, ha ki nem találunk valamit.
A ház még egyszerű, a 4%ot kiheverjük valahogy, de a föld, a pénz... Az lesz komoly. Az 15%.
Erre szeretnék megoldást találni, ahol jobban jövök ki belőle.

yesss # 2009.12.09. 07:57

Szia.
Mi is nagyon biztosak és nyugodtak voltunk a hagyatéki eljárásig. Ott aztán kiderült, hogy ez családi háznál nem vonatkozik pl a melléképületre, gazdasági épületekre.
Csak magára a házra.
A földre pedig egyáltalán nem.
Sajnos.

MajorDomus # 2009.12.08. 23:05

Tudomásom szerint-az ingatlan 20 millió ft-ig adómentes ! Ne aggódj !

yesss # 2009.12.08. 22:10

Sziasztok.

Özvegy nagypapám közvetlen és egyedüli örökösei a testvérem és én vagyunk. Van néhány aranykorona földje, talán 5 millió értékben. Szerencsére nagyon jó egészségi állapotban van, de amennyiben eljön az, aminek el kell jönnie és elmegy, abban az esetben nagyon nehéz szívvel vennénk azt tudomásul, hogy a föld értékének 15%át adóként meg kellene fizetnünk, amennyiben jól sejtem. Ez tetemes összeg, amit nem is tudnánk kifizetni, csak amennyiben a földből eladunk. Kérdésem a következő lenne.
Érdemes-e megvásárolnom ezt a földet nagypapámtól, vagy esetleg eltartási szerződést kötni vele?
Van-e valamilyen más megoldás, ahol az adó nem ilyen hihetetlenül nagy?
Elképesztőnek tartom azt, hogy amiért ők egész életükben dolgoztak, annak 15%-át halálukkor az állam bekebelezi.
Ez abszurd.
Tud valaki segíteni?

Petradomi # 2009.12.07. 11:17

köszönöm a hozzászólásokat!

ObudaFan # 2009.12.07. 10:55

Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.
A szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyek róla vagy felmenőjéről hárultak az örökhagyóra. A kieső szülő helyén leszármazói a törvényes öröklés általános szabályai szerint örökölnek.

Ha sem az ági vagyontárgyak öröklésére jogosult szülő, sem szülői leszármazó nincs, a nagyszülő, ha nagyszülő sincs, az örökhagyó távolabbi felmenője örökli azt a vagyontárgyat, amely róla vagy felmenőjéről hárult az örökhagyóra.
Ha ági örökös nincs, az ági vagyontárgy az örökhagyó egyéb vagyonával esik egy tekintet alá.

monalisa1 # 2009.12.06. 19:34

Természetesen egyértelmű a különvagyon jelleg mellyel az ujabb házasság ellenére is tetszése szerint rendelkezhetett.

Minden fontos iratot jól tegye el -akár egy másolati példányt valaki megbízható rokonnál is-, nehogy később esetleg probléma adódjon a bizonyításnál - ha esetleg szükség lenne rá...

Ebben az esetben nem szükséges ama házassági szerződés.

És mindenki éljen még nagyon sokáig.

"Mona"
laikus hozzászóló

Petradomi # 2009.12.06. 16:02

köszönöm a hozzászólást. Akkor is kell házassági szerződés, ha a ház 10 éve az unokahugom külön vagyona volt előző lakása árából bizonyítottan, és férjhezmenés után 1 évvel ajándékozta a lányának(9 éves) Ez nem házastársi külön vagyonnak számít?
köszönettel

monalisa1 # 2009.12.06. 15:40

Szerintem a kislány felmenői örökölnének egyenlő arányban. Azonban az hogy ez ne így legyen az apával közjegyző előtt alá kell íratni egy jognyílatkozatot miszerint a lányától semmít sem kíván örökölni, vagy a hagyatéki eljáráson visszautasíthatja az örökséget. Ezen utóbbi két variáns bármelyikénél az anya végül is 1/1-ben örököse lesz a gyermek ingatlanának.

Továbbá a második házaságra figyelemmel tanácsos lenne egy házassági szerződést kötniük, melyben egyértelművé tenni kinek milye is volt ill. lehet a későbbeikben.

"Mona"
laikus hozzászóló

Petradomi # 2009.12.06. 14:41

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnm megkérdezni ha unokahúgom 9 éves kislányának ajándékozta a fél házrészét (melnyek most folyik a társasházzá alakítása) ha valami történne a kislánnyal
(bocsánat, hogy ilyet kérdezek)

l.) visszaszállna-e az ingatlan édesanyjára, (aki addig is kizárólagos tulajdonosa volt az ingatlannak)

2. Örökölne-e az az édesapa aki gyermektartást nem fizetett, sőt a gyermeket is csak 3-éves korában vette a nevére.

Remélem erre nem kerül sor, csak szeretném tudni, mivel én is haszonélvező vagyok.

3.) Jelenlegi házastársa az ajándékozás után költözött oda, azóta van egy 3-éves kislányuk, de állandó jelleggel ott laknak a kiskorú lakásában mindannyian.

Ilyen esetben milyenek a törvények?
köszönettel