Öröklés

Sombokor # 2022.06.01. 19:33

@drbjozsef

Csak úgy érdekességképp. Nálunk a halál után néhány héttel esedékes földbérleti díjat a halál bejelentése után a berlő (egy mezőgazdasággal foglalkozó cég) előbb visszatartotta (idáig OK), majd a hagyatéki eljárás lezárulta után a jogerős végzéssel besétáló egyik örökösnek a teljes összeget kifizette, a másik két örökös megkérdezése nélkül. (A földet és értelemszerűen a bennmaradt bérleti díjat is 1/3-1/3-1/3 arányban örökölte az özvegy és a két közös gyerek. A kifizetés az özvegynek történt.)

Ebből a mi esetünkben nem igen lesz probléma, mert megosztozunk, de elég fura eljárás.

drbjozsef # 2022.06.02. 05:44

Sombokor,

Az örökösök egyetemleges jogutódok, harmadik személynek hagy ne kelljen már számolgatnia, hogy kinek mennyi jár forintra. Egyiknek odaadja, aztán az örökösök az egymás közötti belső viszonyaikat rendezzék ahogy akarják.
Jó, egy 1/3-1/3-1/3 felosztás esetén nem nagy matematika ez, de a bérlőnek legalábbis sokkal egyszerűbb egyben utalni.

drbjozsef # 2022.06.02. 05:46

Mondjuk ez inkább a haláleset előtti esedékességre vonatkozik biztosan. Az utána lévőre már határeset, mert arra már saját jogukon jogosultak az örökösök, szóval, lehet, hogy nem volt teljesen korrekt az az eljárás...

Zoli8801 # 2022.06.03. 08:16

Tisztelt Ügyvédek!

Apám tartozott anyámnak meg nem fizetett gyerektartás miatt, amiért anyám végrehajtást jegyeztetett be az általam örökölt házrészre. Ha édesanyámnak adom a részem, úgy mentesülök a végrehajtás alól? Vagy a végrehajtót keressem fel és nekik adjam? Vagy ez hogy működik?
Vagy mindenképpen meg kell fizetnem a az utánam nem kapott gyerektartást és kamatait?
A közjegyző nem engedte visszautasítani, azt mondta akkor a lányom örökli és a gyámhatóság int be neki, mivel a hagyatékin nem szerepel tartozás.

drbjozsef # 2022.06.03. 08:36

Zoli8801,

Vht.55. § (1) * A végrehajtást foganatosító bíróság a végrehajtást köteles végzéssel megszüntetni, illetőleg korlátozni, ha

1. ezt kívánta a végrehajtást kérő, és a megszüntetés, illetőleg korlátozás másnak a jogát nem sérti,

Egyszerűen kérje ezt édesanyád.
A végrehajtó felmerült költségeit meg kell fizetnetek, ez lehet, hogy nem is kevés pénz lesz.

Zoli8801 # 2022.06.03. 08:44

@drbjozsef

Áprilisban került a nevemre az a házrész 192/12096 arányban, szóval nem egy nagy értékről lenne szó.
Azt nem értem még, hogy a végrehajtási jog a feltüntetett összegekkel miért nem került a hagyatéki leltárba? A megküldött földhivatali lapból tudom, hogy van rajta. Meg amúgy is le akartam mondani róla, semmi közöm nincs ahhoz az ingatlanhoz, a lányomnak meg pláne, nem is ismerte, én sem láttam vagy 15 éve.
Így is a teljes végrehajtói költség minket terhel, vagy csak a kb 150.000 ft-nyi örökölt értékig?

drbjozsef # 2022.06.03. 08:50

Zoli8801,

A hagyatéki leltárba az kerül, amit oda az érdekeltek bejelentenek. Te, mint az elhunyt fia, örököse, a követelés jogosultjának fia, miért nem jelentettétek be a hagyatékba?
Azt veletek közölnie kellett volna a jegyzőnek, akkor kérhettétek volna. De még akár a hagyatéki tárgyaláson is.
Ha az benne lett volna, és meghaladja az örökölt vagyont, akkor lehetett volna visszautasítani, és a gyámhivatal se herpákolt volna.

A végrehajtásban a végrehajtó költségeit végül az adósnak kell megfizetnie. De ha édesanyád kéri a megszüntetést, akkor tartok tőle, hogy az a költség nem a hagyatékhoz tartozó költség akkor. Keresd meg a végrehajtót, és kérdezzétek meg, mennyi lenne az annyi, ha megszüntetni kérnétek a végrehajtást.

Tulajdonjogról lemondani nem lehet. Azt el kell adnod vagy ajándékoznod valakinek, esetleg, ha a tulajdonostársaid nem akarnak kifizetni, akkor kérheted a közös tulajdon megszüntetését perben. De 150ezer értéknél már lehet ez is a többe lenne a leves mint a hús esete...

drbjozsef # 2022.06.03. 08:54

Zoli8801,

Ez a tartozás egyébként attól függetlenül jár nektek a többi örököstől (is), aki(k) az elhunyt jogutódja(i) lett(ek). Mindenkinek az öröklés részarányában, legfeljebb az örökölt vagyon erejéig ki kell fizetnie akkor is, ha az nem szerepelt a hagyatéki tartozások között.
Keresd meg a végrehajtót, mi a teendő, lehet, szükség lesz a jogutódlás megállapítására az adós elhunyta miatt.
Mindenesetre egy tértis levélben megkeresheted a többi örököst, és követelheted tőlük. Az arányokat a hagyatéki végzésből kiszámolhatod.

Zoli8801 # 2022.06.03. 08:57

Azért nem került szóba hagyatékin, mert nem tudtam róla. Plusz ott se voltam, senki se volt ott, azt se tudom ki temettette el, én csak kaptam a leveleket és amikor vissza akartam utasítani, nem hagyta a közjegyző.

Zoli8801 # 2022.06.03. 09:20

Nem akarom telespammelni a falat, csak nincs szerkesztés (vagy nem találom).
A végrehajtási jogot az öröklés után kapott levélben láttam csak, amiben megküldték a tulajdoni lapot. Azon van rajta. Az egyik 2002-es, a másik 2012-es követelés.
Mondjuk az is nevetséges, hogy ami nekem járt volna, azt rajtam fogják valamikor behajtani.

Köszönöm a válaszokat.

Majordomus # 2022.06.03. 19:15

Az tényleg nevetséges. De gondolom mint jogosult,visszakapod.

drbjozsef # 2022.06.04. 04:15

én csak kaptam a leveleket és amikor vissza akartam utasítani, nem hagyta a közjegyző.

Ez egy jog. Nincs olyan, hogy "nem hagyja". Ha megindokolta, miért nem illet meg téged a törvény szerint ez a jog, az más. De ha nem is tudtál a halálesetről/temetésről/hagyatékieljárásról, akkor fel sem merül, hogy akár ráutaló magatartással lemondhattál volna e jogoddal.
Amikor előszőr tudomást szereztél az esetről, de még a hagyatéki eljárás végéig is, jogod volt visszautasítani, egészen a jogerőssé válásig.
De ha ez már megvolt, akkor ez a hajó elment.

Mondjuk az is nevetséges, hogy ami nekem járt volna, azt rajtam fogják valamikor behajtani.
Az örökösökön, öröklésük arányában, de egyetemlegesen! Szóval igen, az az abszurd eset is előfordulhat, hogy neked kell kifizetni az egészet, amelyet anyukád kap meg, hiszen ő a jogosult és végrehajtást kérő, te meg hajkurászhatod a többi örököst, hogy bevasald rajtuk.

Ha ők se örököltek nagy vagyont, jóval több ez a két követelés, mint amit be tudnál hajtani rajtuk, akkor lehet, hogy a végrehajtás megszüntetése a legegyszerűbb. Csak akkor azt a követelést mind bukjátok. Igaz, cserébe nem kapsz még 192/12096 részeket, amivel a végén megintcsak nem fogsz tudni mit kezdeni. Mondjuk amíg a végrehajtási jog rajta van, addig ők se nagyon, szóval lehet, meg kellene keresni őket, és közösen kimódolni valamit.

drbjozsef # 2022.06.04. 04:17

Szóval igen, az az abszurd eset is előfordulhat, hogy neked kell kifizetni az egészet,
Pontosítanám : egyetemlegesen, de természetesen neked is csak az örökölt vagyon erejéig kell helyt állnod.

Majordomus # 2022.06.04. 20:02

Faramuci helyzet.
Majd bejegyzik a tartozást a 1.5 % tulajdoni hányadodra.

Irodakukac20 # 2022.06.13. 14:06

Adott folyószámlán haláleseti kedvezményezett van. A számlabirtokos elhalálozik.
A hagyatékba a számla összeg nem kerül, de ide, erre a számlaszámra került az elhunyt földjének földbérleti díja átutalásra, a tulajdonos halála után.
A föld az örökös tulajdonába kerül, ha jól értem annak (már kifizetett) földbérleti díjával együtt. A bank nem ad ki információt a kedvezményezett személyről, banki titokra hivatkozva. Ezt hogyan tudja akkor behajtani, ha nem ismeri, hogy kin kell? Kihez kell fordulni ez ügyben?

drbjozsef # 2022.06.13. 16:59

Irodakukac20,

Semmit sem tudsz? Nevét se?
Jogerős hagyatéki végzésed van?

osztap # 2022.06.13. 17:00

Irodakukac20,

A bérlő téves utalásra hivatkozva kikérheti a banktól a számla mostani tulajdonosának nevét és címét. Ez nem a banktitok sérelme: Hitelintézeti törvény 164. § b). Aztán visszakövetelheti a számla mostani tulajdonosától a bérleti díjat.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szerintem az örökös a bérlőtől joggal követelhet, hiszen nem kapta meg a neki járó bérleti díjat.

drbjozsef # 2022.06.13. 17:45

Szerintem az örökös a bérlőtől joggal követelhet, hiszen nem kapta meg a neki járó bérleti díjat.

A haláleset, és a jogerős hagyatéki végzés közötti "ex lex" időszakra szerintem azért nem, mert neki akkor szerződésszerűen a bankszámlára teljesítenie kellett még.

osztap # 2022.06.13. 19:10

drbjozsef,

Hááát... Abból indultam ki, hogy (i) a bérlőnek bérleti díjat kell fizetnie folyamatosan, (ii) a számla új tulajdonosának nem jár a bérleti díj, és ezt ő tudja is (legkésőbb a hagyatéki végzésből), és (iii) az örökös pedig az örökhagyó halálával bérbeadóvá válik. De az örökös lehet, hogy a hagyatéki végzésig nem is tudott arról, hogy örökölni fogja a földet, és így ő már bérbeadó lett, hónapokkal ezelőtt.

Ezért szerintem jár az örökösnek a bérleti díj a teljes időszakra, mert ki másnak járna? De nem jár neki késedelmi kamat (a bérlő időben fizetett, és úgy, ahogy a szerződés szerint kellett), és viselnie kell annak a költségét, hogy "helyrehozzák a dolgokat" - kivéve, ha valamelyik fél nem együttműködő, vagy mulasztott, mert akkor az viseli a költségeket (pl. végrehajtatni kell az új számlatulajdonost). De lehet, hogy rosszul látom.

A baj az, hogy ezeket a bérleti díjakat évente egyszer fizetik, és komoly összeg, már kisebb földeknél is. 60-70 eFt/ha átlagos bérleti díjról hallottam...

Majordomus # 2022.06.13. 21:11

42 Ak földre én 80 ezret/ha kaptam.

Az örökös nem bérbeadóvá hanem tulajdonossá válik a halál pillanatában,tehát jogosult a bérleti díjra.

Osztap javaslata járható út.

drbjozsef # 2022.06.14. 05:00

(ii) a számla új tulajdonosának nem jár a bérleti díj, és ezt ő tudja is (legkésőbb a hagyatéki végzésből),

Pont ezt mondom. Legkésőbb, igen.
Nem jár neki, át kellene utalnia az örökösnek, de ha nem teszi, akkor tőle kell követelni, nem a bérlőtől. Ő szerződésszerűen teljesített.

Majordomus # 2022.06.14. 20:11

Igazad s van,de ha nem működik együtt....?

osztap # 2022.06.14. 20:27

Hát igen. Az örökös azt sem tudja, ki a számla új tulajdonosa, és nem hiszem, hogy jogszerűen ki tudná deríteni. Ellenben a bérlőnek a Ptk. szerint együttműködési kötelezettsége van az örökössel mint (most már) bérbeadóval. Hát itt az alkalom, hogy együttműködjön!

drbjozsef # 2022.06.15. 04:05

Ha legalább valamit tud róla, a nevét, meg még egy adatot, akkor a jogerős végzéssel szerintem a lakcímnyilvántartóból kikérheti az adatot, mert érdekelt. A tulajdoni lapra nincs bejegyezve a haszonbérlet, a haszonbérlő nevével, anyja nevével?

Én irodakukac helyében elmennék egy közjegyzőhöz, kérnék valami igazolást, hogy FMH-t indítanék, de hiányosak az adataim, és azzal meg a hagyatékival mennék a bank jogi osztályára, és zaklatnám őket, hogy mint érdekelt, legalább az FMH-hoz szükséges, vagy legalább a lakcímnyilvántartáshoz szükséges alap személyes adatokat adják meg (név, születési dátum, anyja neve), hogy eljárást tudjak indítani. Ha nem teszik, akkor jobb híján a bankkal szemben indítod az eljárást az adatok kiadásáért. Végső esetben pert. Szerintem a jogi osztályon már nem hülyék dolgoznak, nem akarják ezt...

koni # 2022.06.15. 11:54

Tisztelt jogi fórum!

Örökléssel kapcsolatosan szeretnék véleményt kérni. Hagyatéki hitelezői igény lett bejelentve (az egyik örökös jelentette be). A közjegyző ideiglenes hagyatékátadó végzést hozott és több alkalommal is leírta, hogy „ xy-nak valóban keletkezett az örökösök által megtérítendő, bírósági úton kikényszeríthető követelése, a rendelkezésre álló iratok alapján nem állapítható meg.” A hagyatéki hitelező pert indított és teljesen ugyanazokra hivatkozik mint amiről a közjegyző előtt is és amivel kapcsolatosan a fentieket állapította meg a közjegyző! Hagyatéki pert lehet indítani ugyanarra hivatkozva amit előtte sem tudott bizonyítani és amiről végzés van?
Minden véleményt előre is köszönök!