Öröklés

monalisa1 # 2010.01.23. 22:09

Ameddig édesapád jó erőben-egészségben van -és legyen is még sokáig- addig a jelenlegi helyzet nemigen fog változni - vagyis kivárni a jussodot...

Az esetleges összeköltözést nem említetted, DE a leírtak alapján valószínűleg nem lenne jó ötlet.

Nézd, nem ti lennétek az első olyan fiatal pár akik albérletben kezdik a közös életet - aztán csak alakulnak a dolgok...

Pl. az unokák sokat segíthetnek majd.

A házad megvan csak várni kell rá... Egy lakás hozzá képest nemigazán...

Próbáljatok bérelni egy házat, a havi díj nagyjából azonos mint a lakáshitel aktuális havi összege.

Minden jót!

ntamas # 2010.01.23. 21:39

Köszönöm mona a válaszod.
Csak sajnos az a baj, hogy apám nem akarja már eladni közösen a házat, ezért nem tudom, hogy mitévő legyek. Agyonütni azért persze nem szeretném őt, de értem a célzásod, hogy bizony elég rosszul áll a szénám sajnos... A leendő páromnak sajnos szinte semmi pénze nincs, ő is csak nyugalmat szeretne végre, mert neki sem jó a családi helyzete sajnos. Csak tudod az bosszant nagyon, hogy apám folyton panaszkodik, hogy sok a munkája a házzal kapcsolatban, alig győzi, de mégsem akarja eladni. Mivel én nem ott lakom, hanem a nagynénémnél. Ez az "öreg fát már nem lehet átültetni" szöveg megy itt, meg gondolom tart a költözködéstől is, de ez csak nekem rossz így, ő viszont éli világát egyedül a nagy házban, én meg nem tudom megalapozni a jövőmet miatta... Már bánom, hogy a hagyatéki tárgyaláson nem hoztam rögtön szóba a közjegyző előtt, hogy én meg szeretném kapni a fél ház árát, ha van rá lehetőség, tehát adjuk el a házat minél hamarabb, lehet akkor már nem itt tartana a dolog... Sajnos már többször próbáltam vele beszélni erről, de mindig indulatos lett. Mindig az lett a vége, hogy várjam ki, amíg megöröklöm tőle, ráadásul a leendő párom sem szimpatikus neki. Ja meg az, hogy ha ennyire külön lakásban akarok lakni, akkor szerezzem meg magamnak máshonnan... :-( Hát ez van sajnos.

Azért köszi még egyszer a tanácsaidat.

monalisa1 # 2010.01.23. 21:16

Egy kölcsönösen nyugodt időszakban ülj le édesapáddal és beszéljétek át mindkettőtök saját jövőjét., te kezdeni szeretnéd az Életet, az apukádé meg már leszállófélben van. És ő az aki a későbbiekben még rászorulhat a fia és menye (!) segítségére. Tehát a kölcsönös segítség már most - és az eljövendőben is majd.

Bizalommal és biztonsággal lenni egymás iránt.

monalisa1 # 2010.01.23. 21:10

Egy hosszadalmas peres eljárás "eredményeként" még csak megszüntethető a közös tulajdon - valószínűleg árverezéssel, de a holtig tartó özvegyi haszonélvezetről lemondani még a bíróság sem kötelezheti a jogosultat.

Tehát a 20 MFt vagyoni értéknek fele-fele vagytok a tulajdonosai. Adjátok el közösen a házat és a vételárból mondjuk 55-70% az apákádé lesz - MÁSKÉPP ki tudja meddig nem látsz pénzt?!

Egy haszonélvezettel terhelt fél házra meg valóban senki sem vevő - ahogy írod is.

Vagyis muszáj neked áldozatod hoznod (...) hogy belátható időn belül némi pénzt láss a dologból.

Külön írva: ha semmi nem jön közbe -mármint egy esetleges apai újabb házasság és/vagy végrendeleti kizárás-, akkor valamikor a házrészből a jelen nagyobbik értéket simán megöröklöd majd.

Vagyis házasod úgy hogy te viszel pl. 3 M Ft-ot míg a leendő párod is hoz ugyanennyit, így egy fél lakásra a vételár lám együtt is van!...

Összegezve: vagy a fentiek vagy a kivárás az örökségre vagy idejekorán "agyonütüd" a kedves papát - már elnézést.

"Mona"
laikus hozzászóló

ntamas # 2010.01.23. 20:47

Sziasztok.

Újra itt vagyok nálatok, hogy ismét tanácsot kérjek tőletek. Nagyjából hasonlóak a problémáim, mint hzsu76-nak, annyi különbséggel, hogy én el szeretném adni azt a kertes házat, ami édesanyám halála után fele-fele arányban került bejegyzésre az apám ill. az én nevemre. Plusz neki haszonélvezeti jog is bejegyzésre került. De ő nem akarja eladni velem együtt közösen az ingatlant, és mivel nem szívesen pereskednék, arra gondoltam, hogy én eladnám a ház rám eső részét. Csakhát egyrészt rajta van az ő haszonélvezete, másrészt pedig így nagyon keveset kapnék érte, ha mégis sikerülne eladni. Szerintetek egy kb. 20 millió Ft-ot érő ház esetében mennyit kaphatnék a rám eső részből? Meg nem is tudom, hogy ki venne így meg egy ingatlanrészt, amiben még ki tudja, hogy meddig lakik még valaki... Vagy nem tudtok ajánlani valamilyen más lehetőséget, hogy hogyan juthatnék még hozzá az örökségemhez? Apám nem hajlandó még csak tárgyalni sem erről, azt akarja, hogy várjam ki, amíg tőle megöröklöm az egész házat. Ez viszont azért nem jó, mert már 35 éves vagyok, és szeretnék már végre egy társas kapcsolatot, de csak külön, mert együtt nem akarok lakni apámmal, mert összeférhetetlen. Bocs a rámenősségemért, de nekem is azt mondta apám korábban, hogy eladjuk közösen a házat, aztán egyszercsak meggondolta magát, ezért is nehezetelek rá. Bár persze az lenne a legjobb, ha ennek hallatára apám belemenne inkább a ház eladásába, hiszen nem hinném, hogy szívesen lakna együtt egy idegennel, vagy még úgy se, hogy nem lakik ott az illető, csak résztulajdona van az ingatlanban...

Légyszi, ha van valami jó ötletetek, akkor írjátok meg. Köszönöm.

monalisa1 # 2010.01.23. 19:59

Szerintem úgy lenne fair ha ezt a beszélgetést a párod is elolvasná - nehogy valami fontosról ne szerezzen tudomást.

monalisa1 # 2010.01.23. 19:56

Ami a házasságkötés előtt kerül a te nevedre az a különvagyonod lesz - aki ezt vitatja annak kell az ellenkezőjét bizonyítani. Egy esetleges későbbi váláskor nehéz helyzetbe kerülhet a párod...

Ami a házasságkötés után kerül megvételre az közös vagyon függetlenül attól kinek a nevére a vásárlás., létezik a földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonlás fogalma, és itt "a" bizonyítási kötelezés megfordított irányú.

Még szerencse hogy az örökségre vonatkozó jogszabályokat nem az egyén kényekedve szerint hozták meg.

A különböző törvénykönyvek megtalálhatók itt balra a "Szolgáltatások" rovat "törvénytár" menűsorban.

monalisa1 # 2010.01.23. 19:46

Ami a tervezett lakásvásárlás dolgát illeti javasolt a neten körülnézni a felvehető hitel összegéről, mert akár forinthitel akár devizahitel, a bankok manapság 30-50% önrészt mindenképp előírnak - ill. egy-két ingatlant kérnek jelzálogként...

szandra23 # 2010.01.23. 19:45

Párom én én sem tartanánk ezt igazságosnak, ezért ő azt mondta kerüljön minden az én nevemre.

Ha a házasságkötésünk előtt veszünk lakást és az az én különvagyonomhoz tartozik, akkor párom gyermekének ahhoz nincs köze elvileg.

Mi van akkor ha házasságkötésunk után is minden az én nevemre kerül?

monalisa1 # 2010.01.23. 19:35

szandra23

Egész valószínű hogy a párod egész életében a kislány nem fog semmi olyan okot szolgáltatni amiért őt az édesapja kitagadja (= kitagadhassa) a majdani apai örökségből., egy kitagadásnak nagyon szígorú jogi feltételei vannak.

A párod végrendelkezhet és abban kizárhatja a kislányt a majdani örökségből, de a kötelesrészre akkor is jogosult lesz.

A párodnak akárhány gyermeke is lesz az életében (...) az mind örökölni fog az ő hagyatékából - és ez így igazságos.

Külön írom: lehet házasság előtti szerződést kötni de az általad leírt jelenlegi vagyoni helyzetetek alapján nemigen lenne értelme: a lakásvásárlás előtt lényegében "nincstelenek" vagytok mindketten., az autó és a házrészed különvagyonod és az is marad, és bevinni sincs szándékod a közösbe.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.23. 19:19

Az alábbi hozzászólást még N-JOY-nak írtam:

monalisa1 # 2010.01.23. 19:18

Közösen kellene felkérni egy ingatlanost az értékbecslésére és az eredményt mindenkinek el kellene fogani...

Aztán ha okés akkor azon az áron kifizetnéd a testvéreidet., százszor jobb mint egy évekig elhuzódó per mely költséges is.

Valamint a jogvita miatt óhatatlanul elmérgesednek a testvéri kapcsolatok.

szandra23 # 2010.01.23. 19:13

Sziasztok!

Párom 2000-ben házasságot kötött, 2003-ban pedig megszületett a kislányuk. Válásukat 2006-ban mondták ki. Párom ekkor a gyermek javára lemondott a ház feléről és tulajdonképpen 400 000 Ft-al a zsebében fogott új élethez. A bíróság min. 15 000 Ft gy.tartást ítélt meg vagy 20%-ot. ivel állami cégnél dolgozik, havonta 30 000 Ft vonnak a béréből.

Mi 2 éve vagyunk együtt és szeretnénk közös gyermeket, házasságot kötni valamint lakást venni.
Viszont amit mi ketten rakunk össze azt majd a mi gyermekeinkre szeretnénk hagyni. Milyen módon vegyünk lakást, hogy az első gyermeknek ne lehessen követelése. A házasságkötés mennyiben befolyásolhatja az ő öröklését.

Köszönöm előre is a választ!

UI: Jelen pillanatban párom nevén nincs semmi.Nekem csak annyi h van egy autóm és édesanyámék házának 25%-a.

monalisa1 # 2010.01.23. 19:12

Ha sehogy sem tudtok megegyezni a kivásárláson ill. az eladáson akkor bírósági per lesz közös tulajdon megszüntetése miatt, vagyis valamelyikőtök csak megunja ezt a passzívságot és beadja a keresetet a saját maga nevében és érdekében.

A dolgok ily szerencsétlen állása alapján nagy valószínűséggel árverezés lesz a dologból, de abból senki sem jön ki jól. (Illetőleg egyikőtök majd bagóért megveszi a másik három tulajdonostárs részét...)

A pénzedet egyenlőre parkoltasd bankban, aztán majd alakulnak a dolgok.

Ügyvéd nem ártana.

Külön írva: bármelyik tulajdonostárs használhatja akár egymaga is az egész ingatlant hiszen a tényleges megosztás nem történt meg csupán a tulajdon százalékos aránya - valószínűleg lesz emiatt külön vita majd elég.

"Mona"
laikus hozzászóló

N-JOY # 2010.01.23. 18:53

Üdvözlök mindenkit!

Nem rólam van szó hanem ismerősömről, de az egyszerűség kedvéért E/1 személyben fogok írni, az ő nevében.

Segítséget szeretnék kérni a következő problémában: édesanyám két hete hunyt el, és még nem zajlott le a hagyatéki tárgyalás. Korábban édesapám halála után az akkori hagyatéki tárgyaláson részesültem a szüleim ingatlanának 1/2 részét. A három testvérem lemondott az apai részről a javamra. Édesanyám nem hagyott hátra végrendeletet, így mivel 4-en vagyunk testvérek, az anyai ágról még további 1/4 rész engem illet.
A probléma az , hogy a három testvérem nem egyezik bele, hogy a felértékelt összeg rájuk eső részét kifizessem nekik, én pedig nem akarom eladni az ingatlant. Ebben az esetben mi történhet az ingatlannal? Lehet-e hogy én letétbe helyezem a rájuk eső rész pénzbeni összegét, és vagy felhasználják, vagy nem, vagy pedig továbbra is beleszólásuk lesz az ingatlan esetleges értékesítésébe, bontásába vagy felújításába?

Köszönöm segítségüket előre is!

Tisztelettel: K. Sándor

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.23. 17:24

Nincs.

katababy # 2010.01.23. 14:48

Sziasztok!
Gyermekem édesapjával megegyeztünk még a terhességem elején, hogy kizárólag egyedül vállalom a kislányunkat, és semmilyen anyagi követelésem nem lesz. Ehez a megállapodásunkhoz mai napig tartom magamat.
Kérdésem lenne, hogy mivel gyermekem apja szerepel hivatalosan a születési anyakönyvi kivonatban, van e arra mód és lehetőség hogy a gyerektartásdíjról és a gyermekemet a későbbiekben megillető örökségről is lemondjak hivatalosan..

Válaszokat előre is köszönöm!!

Dr.Attika # 2010.01.23. 11:52

Szerintem pedig az ilyen végrendelkezés hatálytalan. Az "özvegyijog"- haszonélvezet- a törvény erejénél fogva megilleti a házastársat.

ObudaFan # 2010.01.23. 11:35

Nincs mit.

tükörkép* # 2010.01.22. 20:07

Köszönöm

ObudaFan # 2010.01.22. 19:59

Lehet. De érvényes kitagadás hiányában ekkor kötelesrészként használati jog illeti meg.

tükörkép* # 2010.01.22. 19:44

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e úgy végrendelkezni, hogy a túlélő házastárs NE kaphassa meg az örökségre a haszonélvezeti jogot?
Köszönöm.

monalisa1 # 2010.01.22. 18:57

A papád elképzelése lenne számodra a legrosszabb variáns: a pénzedért megvenni azt amit egyszer majd úgyis megörökölsz tőle (...), valamint a haszonélvezetét kiterjesztené ERRE a tulajdonrészre is... (Elég egy összeveszés és hiába lennél az egész háznak a tulajdonosa, mehetnél a híd alá lakni...)

monalisa1 # 2010.01.22. 18:51

Amennyiben az a ház a szüleid házassági vagyonközösségéből származóan közös tulajdonuk volt, akkor anyukád után az ő fele részét megörökölted, vagyis apukáddal egyenlő arányban tulajdonostársak vagytok. Azonban apukád a te részedre özvegyi haszonélvezeti jogot örökölt...

Ez a jelenlegi jogi állás.

A mamád pénzét is megörökölted - ha esetlegesen nincs végrendelet és abban a pénzre vonatkozóan más rendelkezés. (A hagyatékátadó közjegyzőtől megtudod majd.)

Ha az apukád azt akarja hogy vásárold ki az ő 50% tulajdoni hányadát, nos ha a pénz elég és a te szándékod is ez, akkor a dolog rendben.

AZONBAN a te tulajdoni hányadodon továbbra is megmarad az apukád özvegyi haszonélvezete, és ez nagyon nem lenne kívánatos...

Muszáj lesz azt (is) megváltanod, már amennyiben hajlandü lemondani róla?! A lemondás lehet ingyenes = ajándékozás, vagy pénz ellenében - ezt az okiratszerkesztő ügyvéd kiszámítja majd, feltétel az ház értéke valamint az apukád életkora.

Ha a papád a tulajdoni részedet terhelő haszonélvezetről nem mond le (...) javaslom add el a házrészedet annyiért amennyiért és fogd a pénzt, és állj odébb.

"Mona"
laikus hozzászóló

hzsu76 # 2010.01.22. 18:23

Hello!

Következő a szituáció: édesapám és édesanyám együtt laktak egy ingatlanban, és volt édesanyámnak x forintnyi bankbetétje. Édesanyám elhalálozott. Édesapám azt szeretné, hogy az ő részét a házban én vásároljam meg az édesanyám után kapott x forintért, de őneki maradjon meg a haszonélvezeti joga. Ezen el is gondolkodtam mert úgy volt, hogy elköltözik és én a családommal oda költözhetnénk. Most megváltoztatta a döntését, és mégse akar elköltözni. Úgy gondolom, hogy ha így csinálom akkor nekem semmim se marad. Mivel oda nem szeretnék költözni, vele lakni, illetve pénzem se lenne. Jól gondolom?
Kérdésem a következő: közjegyző előtt lehet-e olyan nyilatkozatot tenni, hogy én részére átadom a pénzt, ő pedig rám íratja a házat (amivel semmire nem megyek)? Ha ezt akarja a közjegyző előtt, akkor, hogy lehet ezt kikerülni?