Öröklés


Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.22. 16:24

A 2 élő és az elhunyt gyermeke.

Annabell # 2009.10.22. 15:53

Kedves Fórumozók!
Már sokat olvastam öröklési ügyek után, de még most sem értem a törvényes öröklési jogot. Ha 3 testvér közül egy elhalálozik, de neki már van egy gyermeke akkor a három testvér édesapjának tulajdonában lévő ingatlannak kik lesznek a törvényes örökösei? Csak a két élő testvér számít vagy az elhunyt testvér gyermeke is törvényes örökös lesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.21. 07:51
Bal oldali menü: Fórum -> öröklés, családjog
  • > Öröklés, ajándékozás (utolsó hozzászóló kibo; 20.20.16.)
kibo49 # 2009.10.20. 12:21

Bocsánat, tudna nekem valaki segiteni hogy hol találom meg a saját beirt dolgomat? mert elveszitettem nem tudom megnézni hogy irt-e valaki valamit hozzá.

kadaj01 # 2009.10.19. 09:46

Nem értem ilyen köteles részről beszél, amikor nincs végrendelet. Követelheti, de azt elég nehéz lesz bizonyítani. A legjobb megoldás, ha a területi, vagy kerületi jegyzőnél érdeklődik(az is lehet, hogy az élettárs nem jelentette önt a hagyatékira, ezért az már megtörtént ön nélkül). Azért ennyi ideig nem tart a hagyatéki(jó esetben).

csilla77 # 2009.10.19. 09:39
ObudaFan # 2009.10.17. 08:52

Véleményem szerint a lakást örökölte meg azzal, hogy köteles eladni. Mentes az illeték alól az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír megszerzése. Más értékpapírok illetékkötelesek.

mazsa22 # 2009.10.16. 18:01

Tisztlet ObudaFan!T Fórumozók!

Az Édesanyám (71 éves)végrendelettel örökölt értékpapírokat, valamint egy lakást, vagy az értékét. Azért írom, hogy vagy, mert még magunk sem tudjuk, hogy mit is.
A lényeg, hogy az örökhagyó a szóban forgó lakásra már adás-vételi szerződést kötött mint eladó, és felvett 1 millió forintot foglalót ingatlanközvetítő iroda előtt, jogi képviselettel a vevő részéről. A vevőt bejegyezték a földhivatalban. Közben történt a sajnálatos halál eset. Időközben a vevő fizetési határideje lejárt, úgy tudjuk, hogy ügyvédi letétbe helyezte a fennmaradó összeget a vételárból. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben az Édesanyám a lakást örökölte meg, vagy a vételárat? Úgy tudom, az illeték megfizetésénél nem mindegy….
Laikusként azt gondolom (az interneten megpróbáltam alaposan utána nézni), az halál pillanatában lép érvénybe az öröklés. Akkor még a tulajdona volt a lakás, mivel 1 millióért nem lehetett a vevőé. A közjegyző a végrendelet kihirdetésekor két §-ra hivatkozott, és a földhivatalra bízta a döntést. Azt gondolom, ha a a földhiv.-on múlik, számunkra kedvezőtlen döntést hoznak.
Továbbá még szeretném megtudni, hogy az értékpapírok után kell illetéket fizetni? Adózás szempontjából mi a teendője az Édesanyámnak, aki nyugdíjas?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdv

Mireille # 2009.10.15. 19:32

Téma: roncsautó örökösödési illetéke

Tisztelt ÓbudaFan, Kedves Fórumozók!

Édesapám 2008. novemberében hunyt el, a hagyatéki tárgyaláson, végzésen túl vagyok. Örökségem egyik darabja egy 27 esztendős működésképtelen személyautó, amelyet -egy önkormányzati ügyintéző tanácsát megfogadva néhány hónapja- azóta sem irattam nevemre. Azt mondta, szállíttassam el, s a bontási igazolást vigyem be az önkormányzathoz. Pár napja lebeszéltem egy roncsautó szállító céggel az autó elszállítását, akik ingyen elvinnék, s adnának bontási határozatot is, ma pedig felszólítást kaptam az Apeh-től, hogy fizessem be a szuperautó örökösödési illetékét. Csekély 46000,- Ft-ot. Az összeg stimmel, ha a ccm-t nézzük, csak hát...
Szeretném megtudni, hogyan kerülhetem el a befizetési kötelezettséget, van-e hivatalos eljárás erre, azon kívül, hogy tiszteletteljes kérést intézek az APEH-nak, amit vagy figyelembe vesznek, vagy nem.

Előre is köszönöm a választ, válaszokat, üdv.

Tompa # 2009.10.15. 19:01

Köszönöm szépen.

ObudaFan # 2009.10.15. 09:22

A földhivatalban be tudsz tekinteni a terheket alapító okiratokba, és a jogosulttal tudsz azokról egyeztetni. A többi a közjegyző dolga.

Tompa # 2009.10.14. 18:47

Tisztelt ObudaFan!Kedves Fórumozók!

Most halt meg Édesapám, és szerencsére soha nem kellett még ilyet intéznem, de most nem tudom mi a teendő.
Egy valamit tudok, hogy a házunk 65%-ban az Ő nevén van. Meg van terhelve, nem tudom mennyivel. Állítólag valami illeték be nem fizetés, meg valami (már nem élő)cég tartozás. Honnan derítem ki hogy milyen tartozás van a házra terhelve? Van-e valamilyen vállalkozás amiből örökölhetek? És egyáltalán van-e valami aminek még utána kell nézzek?
Előre is köszönöm
Tompa

micacica # 2009.10.14. 17:24

Kedves Fórumozók!
Elhunyt édesanyámnak volt egy forint bankszámlája. Halála előtt egy héttel kötött egy kiegészítő megállapodást a bankkal, amely szerint a haláleseti kedvezményezett egyben az egyetlen örökös, én legyek. Az lenne a kérdésem, hogy a bankszámla hagyaték tárgyát képezi-e, vizsgálja-e a jegyző, illetékköteles-e, illetve ebben az esetben mi a helyzet az özveggyel, ha ő külön bankszámlával rendelkezik/rendelkezett? A nyugdíjuk mindkettőjüknek a saját bankszámlájukra folyt be.
Köszönöm.

majlo # 2009.10.14. 16:50

Köszönöm a válaszodat még egy dolgot szeretnék tőled kérdezni ha nem megyek el a hagyatéki tárgyalásra hanem leírom a mondanivalómat és ajánlott levélben elküldöm a közjegyzőnek/aminek a lényege,hogy nem egyezkedem/szerinted ez ugyanolyan értékű mindha ott lennék a tárgyaláson,tehát ebből semmi számomra kedvezőtlen nem történhet?Üdv:majlo

monalisa1 # 2009.10.14. 15:53

Szerintem függőben van az ügy az ő egyezségi szándéka okán... Vagyis ha az ujabb hagyatéki tárgyalás is eredménytelen lesz (...) vélem ujra rendelkezésére áll a 30 nap bírósághoz fordulni...

A közjegyző ettől függetlenül ideiglenesen már birtokodba adta az örökséget - rendelkezel felette.

Gondold csak meg: inkább megpróbál "megpuhitani" téged és így ESETLEG többet kaphat az örökségből - ezzel együtt az ujabb hagyatéki eljárás "szinte ingyen van" -, míg egy pereskedés hosszú és költséges...

Ha a közjegyző már az első körben hitelesnek elfogadta a végrendeletet, bíróságon nehéz dolga lesz a nővérednek!...

majlo # 2009.10.14. 15:38

Kedves monalisa1! Köszönöm a válaszodat igen valahogy én is így éreztem,gondoltam csak azt nem tudom,hogy így mi a helyzet a perindítással mert ugye volt egy határidő és nem élt a lehetőséggel.Most lesz egy hagyatéki tárgyalás,ha nem egyezünk meg a közjegyző nem hoz döntést gondolom én /kérlek javíts ki ha nem így van/és az előzményektől függetlenül még indíthat pert? Üdv:majlo

monalisa1 # 2009.10.14. 14:40

majlo

A testvéred valószínűleg nem biztos az esetleges perindítás "eredményében" ezért inkább egyezkedni próbál veled - hátha...

A közjegyzőnek is véges az ideje/türelme, vagyis a testvéred egy 2+1 hagyatéki tárgyalásra már nem fog lehetőséget kapni...

"Lisa"
laikus hozzászóló

macskás # 2009.10.14. 14:00

Tsztelt ObudaFan!Tisztelt Fórumozók!

Én úgy veszem, hogy létezik, (mert egyszerűbb, ha a legrosszabb lehetőséggel számolok). Csak kérdés mit kezdjek a ténnyel.?
Ilyen is csak velem történhet.! De ha már megtörtént, ki hiszi el nekem, hogy nem akartam csalni!
Cic

ObudaFan # 2009.10.14. 13:39

Igen, ajándékozással.

Györgyi1982 # 2009.10.14. 12:59

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni. Édesanyám és testvére örökölt egy családi házat 1/2, 1/2 arányban. Édesanyám szeretne lemondani az ő részéről az én javamra, mert szeretnénk megvásárolni azt a házat. Nekem egyébként van egy testvérem, aki nem tart rá igényt)Hogyan teheti ezt meg? Ajándékozással? - így nagyon magas az illeték.

Várom válaszukat!
Köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.14. 07:48

Nem, de a fiadtól megvásárolhatja.

zsupo # 2009.10.14. 07:47

Tisztelt szakértő!
Én a házam a fiamra irattam rajtam maradt a haszonélvezeti jog, a haszonélvezeti jogot az unokáimra tudom iratni?
Köszönöm szépen előre is a válaszát!

majlo # 2009.10.13. 21:29

Tisztelt Fórumozók! Ahagyatéki tárgyaláson a közjegyzői végzésben az volt,hogy a közjegyző ideiglenesen a tulajdonomba helyezi az örökséget a nővérem pedig 30 napon belül polgári pert indíthat mivel nem értett egyet a végrendelettel,ő a harminc napon belül nem indított pert,hanem kieszközölt még egy hagyatéki tárgyalást egy levéllel amit a közjegyzőnek írt amiben velem próbál egyezkedni,kérdésem,hogy mi van ilyenkor,hogy nem indított pert a megadott határidőn belül,a közjegyző újjabb tárgyalást tűzött ki,de hát a hagyatéki végzésben nem erről volt szó.Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2009.10.13. 17:11

Először azt kellene megkérdezni, aki szerint létezik ez az ember, hogy ő mire alapozza.

macskás # 2009.10.13. 14:34

Haszonélvzeti jogom van a gyerekeim által örökölt részen. Az nem azt jelenti, hogy enyém a haszon, ha kiadom?
Viszont én nem követelhetem a közösköltség tulajdonihányadára eső részre?
Nem kötözködni akarok, ha valaki meg tudja mondani hogyan keressem, anélkül, hogy engem és a gyerekeimet bűntetnék meg, megteszem.
Ugyan ObudaFan ugyan azt mondta nincs búntetés, ha előkerül, és én hiszek neki, de azért nem vagyok teljesen nyugodt.
Cic