Azt azért nem csak ő invesztálta valószínűleg, hanem házastársi közös vagyonból ment, így valószínűleg a felét lehet követelni, amennyiben egyáltalán olyan értéknövelő beruházások voltak, amik fenn is maradtak.
Öröklés
Kedves fórumozók!
Új vagyok az oldalon, eddig hála az égnek nem kellett jogi ügyhen informálódnom.
Most sajnos Apósom halála miatt, hagyatéki ügybe keveredtünk.
A lényeg, hogy Apósom és Anyósom már felnőttként, két-két saját gyermekkel a hátuk mögött házasodtak össze.
1986 óta éltek együtt Após házában, 1993-ban házasodtak össze. Anyósom gyermekeit, Apósom sajátjaként nevelte, mivel a vér szerinti gyermekei elhagyták őt 1978-ban az anyjukkal mentek. Nem is tartották a kapcsolatot az édesapjukkal.
A lényeg, hogy Apósom tavaj szeptemberben, elhunyt, és a két fia örököl 50-50 %-ban mindent, míg Anyósom az özvegyi haszonélvezeti jogot kapta, tulajdonjogot nem.
Most jön a kérdés, hogy Anyósom által beinveszált összeg, és a 23 év alatti folyamatos házra fordított beinvesztálás, most az örökösöké.
Hogyan lehet érvényesítenie, hogy visszakapja a saját vagyonát, amit a házba invesztált?
Válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Ronesz
Szerintem az elhalálozáskori hagyatéki érték utólagos százalékos megosztása - figyelemmel a végrendeletre. (Az egészen más dolog, hogy aki így utólag "többet örökölt" annak a része mára netán jelentősen amortilázódott = pech, míg a másik a kevesebből is többet kihozhatott az évek során = szerencse.)
"Mona"
laikus hozzászóló
Kedves MajorDomus, olvasni is tudni kell ám, nem csak írni. :) Tudod, a kommunikációt mindig a klienshez igazítjuk. :)
Fordítom: a kérdező édesanyja, a férje halála után eladta a házat. Az apai örökség értékét (ingatlan ¼ része) a kérdezőnek kifizette. A többi pénzét és a nyugdíja 2/3-át a kérdező munkanélküli nővérének adta/adja, akihez költözött. A nővér most a mama halálára készülve, azt kéri a kérdezőtől, hogy a temetés költségeit fele-fele részben állják.
Kedves miklosara, szólj, ha nem így gondoltad!
Kissé-zavaros amit irsz !
Anyukád most beteges vagy már elhunyt.
A nővéred nyugdijas vagy munkanélkűli. Ki adja le a nyugdij 2/3-át ?
Egyébként fel sem merűlhetne hogy a temetési költségeket ne fele-fele arányban -osszátok meg,főként ha Te n em vagy sem nyugdijas sem munkanélkűli.
Édes apám 2002-ben meghalt ,Édesanyám 2008-ban eladta a családi házat és apai 1,4 részt kaptam, mivel a nővérem munkanélküli volt és van oda költözött ,így vitte oda a saját részét is és a nyugdíja 2,3 részét is leadja egy szoba használatáért, ez papíron ügyvédnél lett megirva. Most édesanyám beteges ágyhoz kötött ,nővérem munkanélküli nincs más jövedelem csak a nyugdíj , most szolt hogy anyukám temetését beszéljük meg, fele-fele arányban akarja. A kérdésem kinek kell rendezni ilyen esetben a temetést és ha fele –fele a temetési költség én kérhetem –e az anyai részemet , már ami megmaradt belőle.
Kérdésem a következő lenne.Van két unoka,nagyapjuk elhunyt 4 éve,Ők a közvetlen örökösök.Osztályos egyezség keretein belül kb.fele-fele arányban osztozkodtak.4év után elékerült egy végrendelet,mely a nagypapa által irt,hitelesnek tekinthető végakarat.Ám ez egyik unokának többet ad(indoklással).Az unoka mit tehet ebben az esetben,mert az eredetileg elosztott ingó-ingatlan azóta már jelentős árkülönbözetet mutat.Aki az ingatlant kapta,már milliókat rakott bele...akinek az ingó,annak felét sem éri...Bonyolult az ügy,ha van ötlet,szivesen veszem.
Ingó eladása után 200e Ft jövedelem után még nem kell szja-t fizetni.
Köszönöm.
Ilyenkor az nem számít, h aki örökül hagyta az autót, mennyiért vette? Mert ugye ahhoz képest 2/3-ad áron kelt el. A közjegyző meg ugye csak a hasára ütött és a hagyatékiba egy jóval alacsonyabb árat írt be értéknek. Ilyenkor a hagyatéki erősebbnek számít, mint az az ár, amin vették?
Köszönöm.
Ilyenkor az nem számít, h aki örökül hagyta az autót, mennyiért vette? Mert ugye ahhoz képest 2/3-ad áron kelt el. A közjegyző meg ugye csak a hasára ütött és a hagyatékiba egy jóval alacsonyabb árat írt be értéknek. Ilyenkor a hagyatéki erősebbnek számít, mint az az ár, amin vették?
Az eladásra kerülő autó után 15 napon belül bejelentési kötezettség van az okmányirodán, valamint a biztosítónál és az önkormányzatnál a súlyadó lemondása miatt.
Cherry
Írják úgy a papírt hogy az öröklés értéke és az eladás összege egyező - így nem kelletkezett jövedelem, ergo nem kell szja fizetni.
Ha mégis ragaszkodnak a 200 eFt értékkülönbözet papír szerinti feltüntetéséhez, akkor ezen összeg után kell szja bevallást tenni legkésőbb f. év május 20-ig bezárólag, valamint addigra az adót is megfizetni. (Azt hogy mennyi is lesz a fizetendő adó összege az az egyéb jövelemtől is függ.)
"Mona"
laikus hozzászóló
zoli111
Ha ingyenes a lemondás az ajándékozásnak számít és illetéket kell fizetni. Ha visszterhes a tulajdonról történő lemondás az adásvételt jelent, ebben az esetben adót kell fizetni.
"Mona"
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Ha valaki örököl egy autót (amit kevesebbért vesznek "leltárba" a közjegyzőnél, mint amennyit ér) és eladja, de nem vesz másikat, akkor mennyi adót kell fizetnie?
Pl. ha ott 500 ezerre értékelték az autót és 700 ezerért adja el, de nem vesz másikat, mivel jogsija sincs, akkor kb mennyi adót kell fizetnie? Meg hol és kinek kell bejelentenie?
Köszi előre is!
Tudja Ő is, hogy milyen lehetőségei vannak, de nem akar vele élni. Azt mondta, hogy mindenféleképpen le akar mondani a haszonélvezeti jogáról, utána visszautazik a szüleihez. Úgy tudom, hogy ezt megteheti ingyen és visszterhesen is. Ha ingyen mond le, akkor nekem fizetnem kell ajándékozási illetéket, ami nem tudom, hogy most hány százalék.
A visszterhesen való lemondást viszont nem értem.
„Mert addig neki egyedül kell fizetnie a rezsit, a kocsit, stb.”
Ha egyszer ő használja őket. De ha nem akarja használni, akkor fizetnie sem kell. Viszont akár bérbe is adhatja az egészet, és akkor nem hogy nem fizet, hanem ő kap péznt.
Mintha nem lennél egészen tisztában a haszonélvezet mibenlétével.
De hát nem is örökös!
Szerintem a legcélszerűbb az lenne, ha a hagyatéki tárgyaláson visszautasítaná az özvegy az öröklést.
A hagyatéki tárgyalás még 2-3 hónap. Előtte nem lehet tenni semmit? Mert addig neki egyedül kell fizetnie a rezsit, a kocsit, stb.
Hát az, hogy nem él vele. De akkor bármikor eszébe juthat, hogy mégis. A másik, hogy ingyenesen lemond róla, az ilyen ügyletet viszont ajándékozási illeték terheli.
Szóba jöhet még a hagyatéki eljárásban, a közjegyző előtt kötött egyezség, annak - szerintem jogszabályellenes, jogot megkerülő - gyakorlatába sok minden belefér.
Köszönöm gyors válaszát!
Én beszéltem az özveggyel és nem tart igényt semmire. Se a bútorokra, se az autóra, amin hitel van, se semmire. Hogyan tud lemondani róla? Mi ennek a módja?
Az özvegy haszonélvezet kap a hagyaték egészén. (Ha azok a vagyontárgyak nem állnának az elhunyt különvagyonában, akkor csak az 1/2 eszmei hányaduk lenne hagyaték, a másik fél - nem öröklés címén - eleve az özvegyé lenne.)
Tisztelt Jogi Szakértők!
Ebben a topicban is szeretném a segítségüket kérni, mert még nem igazán látom tisztán a dolgokat.
Édesanyámmal és testvéremmel élek együtt, mert szüleim 22 éve elváltak.
Apám elköltözött, vett egy telket, majd azon egy kisebb házat épített. A kapcsolatot nem tartottuk vele. Gyerektartást nem fizetett.
6 évvel ezelőtt újra nősült, de néhány hete meghalt.
A második házassága alatt vett 1 autót hitelre.
Édesanyám házának(amiben élünk) az 1/4 része még az Ő tulajdona volt, mert anyukám nem terhelte rá a gyerektartást.
Gyakorlatilag, mivel nincs végrendelet, én és a testvérem örököljük a tulajdonjogot apám telkén és a házán ahol lakott, illetve Anyukám házának 1/4 részét.
Azonban apám házastársa(özvegye) örökli apám telkének és házának haszonélvezeti jogát, illetve a anyám házának 1/4 részének haszonélvezeti jogát. Legalábbis így mondta egy ismerősöm.
Viszont egy bankban dolgozó jogász ismerősöm, azt mondja, hogy a mai jog rendszer szerint mindent mi öröklünk a testvéremmel. Még az autót is hitellel együtt, azonban a második feleség még haszonélvezeti jogot sem kap, mert apám mindent a második házassága előtt szerzett, amíg egyedül élt.
Kérem a Tisztelt Ügyvédeket, hogy magyarázzák el nekem, hogy most akkor mire számíthatok a testvéremmel. Válaszukat előre is köszönöm!
Nincs mit.
Köszönöm a választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02