Öröklés


ildinyo # 2022.09.16. 14:28

Esetleg ha a beszelgetes soran elismerik,hogy lemondtak ket eve a lakasrol es en errol felvetelt keszitek,az lehet e bizonyitek,kezdhetek e azzal valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.16. 16:33

Mondom, érvénytelen.

Majordomus # 2022.09.16. 20:18

Szó elszáll....

ildinyo # 2022.09.16. 20:38

Igen sajnos.... Koszonom mindkettojuknek!

Zoltanuss # 2022.09.17. 05:42

Egy lakás felújítást végezni Londonból/Angliából felettébb érdekes !

Vali # 2022.09.19. 10:13

Üdvözlet!
Segítséget szeretnék kérni egy kicsit kényes témában.
Édesapám februárban hunyt el. (előtte több mint 4 éve édesanyánk is, az Ő révén van tulajdonjogunk, testvéremmel, az ingatlanban)
2020. áprilisában újra nősült apám. Rá egy évre kiderült, hogy gyógyíthatatlan, halálos beteg (rákos), és csak pár hónapot jósoltak az orvosok.
Állításuk szerint írtak házassági szerződést az esküvő előtt, ami úgymond érvényét veszítette, mert tavaly nyáron írattak apámmal egy végrendeletet.
A végrendelet alapján az ingatlanban testvérem és fiam kapott örökrészt. A feleség 1 év szívességi lakáshasználatot, az autót valamint a közösen vásárolt ingóságokat. Minden más bárhol fellelhető vagyonrész a törvényes öröklési rend szerint érvényesül.
Sajnos olyan szinten megromlott a kapcsolat a feleséggel, hogy problémák merültek fel.
A hagyatéki tárgyalás még nem történt meg.
A napokban fog elköltözni a közös házunkból. Sajnos nem tudjuk nyomon követni, hogy mi az amit ő elpakolt és magával visz.
Kérdésem lenne több is:
Volt édesapámnak egy lakástakarékpénztári szerződése (OTP), amit anyutól örökölt. Ebből a szerződésből a házasságuk elején felújítást és korszerűsítést végeztek. Ez a közös vagyont képezi?
Másik kérdésem, ami felmerült bennem, hogy van e bármilyen esélyem akkor ha én megtámadom a végrendeletet. Milyen költségekkel jár? van e esélyem a per megnyerésére valamint ez az öröklésben milyen következményekkel jár.
ha csak pár évig voltak házasok (tulajdonképpen nincsen 2 év), akkor az öröklésben van valami hányada a feleségnek?
köszönöm a választ

drbjozsef # 2022.09.19. 12:13

Vali,

Volt édesapámnak egy lakástakarékpénztári szerződése (OTP), amit anyutól örökölt. Ebből a szerződésből a házasságuk elején felújítást és korszerűsítést végeztek. Ez a közös vagyont képezi?
Mi? Az LTP összege? Az nem, mert örökölte. De aztán elköltötték közösen. Tehát már nincs is. Semminek a semmilyét nem képezi már.

Másik kérdésem, ami felmerült bennem, hogy van e bármilyen esélyem akkor ha én megtámadom a végrendeletet. Milyen költségekkel jár? van e esélyem a per megnyerésére valamint ez az öröklésben milyen következményekkel jár.
Ha alakilag nem hibás, akkor nem sok. Inkább semennyi. Miért tennéd ezt édesapád végakaratával?
Ha érvénytelen lesz, akkor érvényes hiányában a törvényes öröklés rendje lép a helyére. Mintha nem is lett volna.

ha csak pár évig voltak házasok (tulajdonképpen nincsen 2 év), akkor az öröklésben van valami hányada a feleségnek?
Természetesen. Itt nem számít az idő. Az egy napos házasság is házasság.
Leszármazó(k) mellett a házastárs mindenből egy "gyerekrészt" örököl, kivéve az utolsó közösen lakott lakást és annak berendezési tárgyait, mert abból nem örököl, csak holtig tartó haszonélvezetet kap rajta.

Niki1118 # 2022.09.29. 07:06

Üdvözlöm!
A tulajdonomban van egy ingatlan 2017-től. A párommal az ingatlan vásárlása után ismerkedtünk meg. Ő elvált és van két gyereke. Tavaly óta bejegyzett élettársi kapcsolatban élünk. Neki az én címem eddig csak tartózkodási címként szerepelt. Most viszont beszeretnénk jelenteni, hogy ez legyen az állandó lakcíme is. A kérdésem az lenne, hogy ha a párom esetleg meghalna, akkor a két gyereke örökölne utána az én tulajdonomban lévő házból? Illetve a tulajdoni lapon egyedüli tulajdonosként én szerepelek. Bejegyzett élettársi kapcsolatnál mennyi idő után jár neki valami az ingatlanból?
Köszönöm!

drbjozsef # 2022.09.29. 07:28

Niki1118,

A kérdésem az lenne, hogy ha a párom esetleg meghalna, akkor a két gyereke örökölne utána az én tulajdonomban lévő házból?
Nem.
Ha az élettársi közös vagyonból jelentősebb összeget költötök rá, mondjuk egy nagyobb felújításra, akkor az örökösöknek ebből megtérítési igénye lehet esetleg. Tulajdonjogi semmiképpen.

Illetve a tulajdoni lapon egyedüli tulajdonosként én szerepelek. Bejegyzett élettársi kapcsolatnál mennyi idő után jár neki valami az ingatlanból?
Semennyi idő után.
Ez az ingatlan a különvagyonod, házasság után sem lenne soha része a közös vagyonnak, élettársak esetén pláne nem.
Sőt, ha eladod, és közösen vesztek pl. nagyobbat, akkor ez a rész akkor is különvagyonod marad elvileg. Ilyenkor érdemes vagyonjogi szerződést is kötni.

Az élettárs (regisztrált sem) a magyar öröklési jog szerint nem örököl az élettársa halála esetén.

Majordomus # 2022.09.29. 19:27

Így pontos.
El lehrt ettől térni megállapodással,de a te érdekedben nem érdemes.

drbjozsef # 2022.09.30. 06:09

Niki1118,

(A félreértések elkerülése végett még megjegyezném : a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők természetesen örökölnek egymás után, a jogállásuk lényegében azonos a házassággal. Csakhogy ez a forma az azonos nemű pároknak van. Ha te nem vagy azonos nemű a pároddal, akkor ti "regisztrált élettársi" kapcsolatban élhettek csak, annak pedig semmi köze az előbbiekhez, nem örökölnek egymás után, a jogállásuk pontosan ugyanolyan, mint a nem regisztrált élettársaknak, csak az élettársi kapcsolat fennállását, kezdetét nem kell külön bizonyítaniuk vita esetén)

leltar # 2022.09.30. 13:08

Nem tudom, miért, de nem enged új témát feltenni a rendszer. Ezért itt kérdezem. Az öröklésből végrendeletileg kizárt legközelebbi hozzátartozó megkapja a halotti anyakönyvi kivonatot (külföldön hunyt el az örökhagyó).

Ha igen, ezt melyik szerv küldi meg?

Másik kérdésem: a végrendeletet én találtam meg. 2 példányban készült. Külföldön is folyik a hagyatéki eljárás és belföldön is. Miért kéri a belföldi közjegyző, hogy valamennyi eredeti példányt neki küldjek meg? Ez esetben nem tudok külföldre küldeni. (Ami egyébként a végrendeleti örökös kötelessége lett volna szerintem, én át akartam adni, de nem volt hajlandó érte jönni).

Harmadik kérdésem: a boncolási jegyzőkönyvet nem lenne köteles nekem elküldeni az orvos vagy a temetkezési intézet vagy nem tudom, kicsoda külföldről? Többször kértem, okom van rá, hogy miért, több hónapja hitegetnek, de nem küldik. Miért? Nincs jogom látni, mert ki vagyok zárva az öröklésből?

Karoly87 # 2022.10.02. 08:53

Üdvözletem!

Hasonló kérdésem van mint Nikinek.
Nem bejegyzett élettársi kapcsolatom alatt került a nevemre egy ingatlan 1/1 tulajdonomba. Az ingatlanon több egyenesági rokonom holtig tartó haszonélvezete van mivel az ő pénzükből lett vásárolva. A bankszámla amiről kifizettem egyik egyenesági rokonommal közös. Mindannyian, beleértve az élettársamat is a szóban forgó ingatlanba vagyunk lakcímmel bejelentkezve.
Élettársammal közösen szerzett vagyonunk nincs, közös bankszámlánk nincs, minden pénzünket feléljük.
Élettársam halála esetén az ő gyerekei (akik tőlünk külön élnek és nem vagyunk jó kapcsolatba) tarthatnak e bármi igényt az ingatlanomra?

Köszönöm a válaszokat!
Károly

drbjozsef # 2022.10.02. 11:03

Karoly87,

Most meg fogsz lepődni : a válasz is ugyanaz.

drbjozsef # 2022.10.02. 11:04

leltar,

Szerintem nem küldi meg, de honnan ismerhetnénk "külföld"ország szabályozását?

Szerintem itthon elhunyt után sem küldik meg hivatalból, ha szüksége van rá, és igazolja az érdekét, az kérhet másolatot róla.

Majordomus # 2022.10.02. 17:03

Nem szokták kiküldeni.

ChuckN # 2022.10.05. 19:51

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy találok-e valahol szakirodalmat / esettanulmányt / korábbi peres eseteket és ítéleteket végrendeletek megtámadása témában akarati hibára hivatkozva? (Kizárólag akarati hiba érdekes most)

Köszönettel,
CN

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.06. 10:00

A gugli a barátod...

Majordomus # 2022.10.06. 19:43

Bírósági Határozatok Tára...

Takitti # 2022.10.12. 16:28

Üdvözlöm!
Kórházban elhalálozott az édesanyám. A temetkezési vállalkozót megbíztam a halotti anyakönyvi kivonat kiváltásával. Ha megkapom a halotti anyakönyvi kivonatot, kell-e jeleznem az elhalálozás tényét az önkormányzatnál vagy ők hivatalból megkezdik az ügyintézést (pl. hagyatéki leltár felvétele)?
Hárman vagyunk örökösök: édesapám, az öcsém és én (mindketten nagykorúak). Kivitelezhető, hogy kizárólag édesapám örököljön mindent? Lemondanánk a javára az ingatlanról és az autóról is az ő beleegyezésével. Az ingatlan közös tulajdon volt, az autó az édesanyám nevén volt.
Köszönöm.

drbjozsef # 2022.10.12. 18:28

Takitti,

Érdemes valamelyikőtöknek bemennie az önkormányzathoz, mert az érdekelt kérelmére is indulhat az eljárás (Hetv.19.§(1)), ráadásul úgyis be kell menni, mert a hagyatéki leltárt az ügyintéző többnyire az érdekeltek által kitöltött formanyomtatvánnyal veszi fel.

Lemondani nem lehet az örökségről (azt az elhunyt életében, vele kötött szerződéssel lehetett volna).
Visszautasíthatjátok az öcséddel az örökséget. De ez esetben nincs olyan, hogy valaki "javára". Egyszerűen kiestek az öröklésből.
Ha édesanyádnak nincs több leszármazója, neked és az öcsédnek nincs gyereke, és nem élnek a szülei, akkor a házastárs örököl mindent.
Ha van valamelyikőtöknek az öcséddel kiskorú gyereke, az megborítja ezt a dolgot, mert az ő nevükben csak a gyámhatóság engedélyével utasíthatnátok vissza, de az biztosa nem fog hozzájárulni, ha a hagyaték mérlege pozitív (több a vagyon mint a tartozás).
Ebben az esetben azt tehetitek, hogy elfogadjátok az örökséget, de azt édesapátoknak ajándékozzátok. Ez illetékmentes (egyenes ági rokonok között), de ingatlan esetén ügyvédi okirat is kell, az pénzbe kerül.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.12. 20:30

Kötnek egy osztályos egyezséget, és kész. (Arra kell figyelni, hogy valamit a gyerekek is örököljenek, ennek megfelel, ha úgy egyeznek meg, hogy az ingógat ők kapják egymás közt egyenlő arányban.)

Takitti # 2022.10.15. 13:40

Kovács Béla Sándor és drbjozsef!
Köszönöm.
Lenne még egy kérdésem: A hagyatéki leltárban az ingatlan értékét hogy célszerű meghatározni, hogy minél kevesebb adót kelljen majd az értékesítés után fizetni? A cél ugyanis az, hogy ezt a vidéken lévő, erősen felújítandó állapotú, nagy házat minél hamarabb értékesítsük és az árából egy kisebb, felújított, drágább környéken lévő lakást vásároljunk édesapánknak. Köszönöm.

drbjozsef # 2022.10.15. 20:02

Takitti,

Az értékéről a helyi önkormányzat ügyintézője fog adó- és értékbizonyítványt kiállítani. Ez egy hatósági bizonyítvány, ez alapján fog bekerülni az ingatlan értéke a hagyatékba.
Ezek az ügyintézők nincsenek mindig a helyzet magaslatán, szóval érdemes az ingatlan fekvése szerinti polghivet felkeresni, és megkérdezni, kiállították-e már, ha nem, akkor szólni, hogy az állapota leromlott, szerintetek X forintot ér, nézzék meg a helyszínen, ha igen, megkérdezni mennyi van benne, ha szerintetek sok, akkor rögvest kérni a felülvizsgálatát.

Az adót a jövedelem után kell fizetni, ahol a jövedelem az eladási árból levonva a hagyatéki szerinti értéke. Vagyis ha azért az összegért szerintetek el tudjátok adni, amennyi az értékbizonyítványba kerül, akkor jó lesz az úgy, ha tényleg sikerül, akkor nincs jövedelem, nincs adó (és nincs ilyenkor bevallás sem).

osztap # 2022.10.15. 20:43

Takitti,

Nektek az a jó, ha minél magasabbra értékeli az önkormi ügyintézője az örökölt házat. Öröklés után nem fizettek illetéket. Az eladásnál pedig akkor alacsony a jövedelem, ha magas a bekerülési érték (= a hagyatéki leltárban szereplő összeg).

Szóval, ugye központi fekvésű, jó karban levő, nemrég felújított ingatlant örököltetek? Azt beszélik, olajat találtak a kertben? A tyúkól alatt meg van egy kis aranybánya? :)