Az önkormányzat. Rendszeresen alulértékelik.
Öröklés
Akkor a haláluk után visszautasíthatod a hagyatéki eljárásban. De enélkül sem felelsz azért, amit meg sem kapsz.
Adósság öröklése.
Tisztelt fórrumozók, a következő lenne a kérdése: Szüleimnek rengeteg adóssága van és félő, hogy netán örökölhetem én vagy gyermekeim. Már kérdeztem ezügyben, tudom, hogy az örökségről még élnek a szülők le lehet mondani, ha már nem élnek vissza lehet utasítani.
- Hogy tudom én élőbe lemondani a negatív örökséget, a szülők lakhelyéhez tartozó közjegyző által és a szülők is kellenek hozzá? Mi van, ha odamegyek a közjegyzőhöz és a szülők nem írják alá? Mivel nem vagyok jóba velük, pont az adósságaik miatt.
- Visszautasítás, ha meghalnak a szülők, én honnan tudom meg, hogy meghaltak és ki fog és milyen módon értesíteni? Én egy kicsit távol lakom a szüleimtől. Ha nem kapok értesítést, vagy elkeveredik a levél, mert már volt példa, hogy nem hozta ki a postás az ajánlott plankettát így nem tudtam arról, hogy van levelem és visszament a levél a címzettnek, akkor nélkülem is megtartják az eljárást és onnantól én is megöröklöm az adósságot? Tudom, hogy csak az örökség erejéig. De olvastam olyant is, hogy, ha már nincs meg az örökség, akkor az egész vagyonommal is felelek. Mit jelent ez, hogy akkor nincs meg amikor megörökölném vagy után vész el. Ketten lennénk az örökösök és félő, hogy a tesóm eladná az örökséget és akkor már nincs meg vagy ez nem így működik? Ha valaki tud segítsen, mert félek, hogy amit én megteremtettem a gyermekeimnek saját erőből azt egy ilyen szülők miatt elveszíthetem.
„Azt írod, hogy a 10M őrökség után egyenesági leszármazott esetén nem kell illetéket fizetni. Ugyanakkor a hivatkozott helyen az 1 kategória szerint 2,5 % -ot kell fizetni 18 M ft-ig. Akkor hogy is van ez!”
Az örökhagyó gyermeke legfeljebb 20M Ft-ig illetékmentesen örököl.
Az előbbi öröklés esetén, az utóbbi lakásingatlan adásvételi szerződése esetén.
Monalisa1-nek!
Azt írod, hogy a 10M őrökség után egyenesági leszármazott esetén nem kell illetéket fizetni. Ugyanakkor a hivatkozott helyen az 1 kategória szerint 2,5 % -ot kell fizetni 18 M ft-ig. Akkor hogy is van ez!
Az unokahugaid az adóhivataltól kérhetnek majd részletfizetésre lehetőséget - indokolt anyagi helyzet alapján valószínűleg megadják. Fontos, hogy ezen ujabb kérelem elbírálásának idejére külön kérjenek kamatmentességet.
Édesanyád elhunytakor a ca. 20 MFt vagyoni értékű lakásingatlan felét te öröklöd, vagyis a 10 MFt után neked nem kell örökösödési illetéket fizetni.
Az unokahugaidnak fog kelleni illetéket fizetni mível nem közvetlen felmenőtől az öröklésük., azt hogy végül is miként járnak jobban: örökléssel-, vagy ajándékozással- netán egy adásvételi szerződéssel azt számoljátok ki.
http://www.complex.hu/illetek.php
"Mona"
laikus hozzászóló
Tisztelt Válaszadó!
Édesanyám után a lakásának én 50%-át, unokahúgaim 25-25 %át öröklik halála esetén.
Felmerült,hogy esetleg ajándékozással ránk íratná a lakást ugyanilyen arányban.
Kérdés, hogyan járnánk jobban? Az örökösödési illetékkel vagy az ajándékozási illetékkel? Felmerül -e adózás is valamelyik esetben?
A lakás értéke kb 20.000.000 Ft.
Köszönettel!
Köszönöm a választ.
Az öröklési illeték a II. csoportban lakástulajdonra 15M alatt 6%.
Köszönöm Monalisa az utóbbin nagyon részletesen és értehetően leírják.
De ha jól értelmezem, mivel II.csop-ba tartoznánk, mint nagyapa-unoka , így a lakás részértékének, ami kb. mint írtam 1,5 mill.ft- annak a 15%- a az illeték mértéke, de ha ajándékozás címén megy, akkor csak 8 % lenne. Jól értelmezem?
http://www.complex.hu/illetek.php
Itt részletes tájékoztató is olvasható.
Ajándékozási és/vagy öröklési illeték:
Köszönöm Monalisa, és ha esetleg meg tudnád a mértékét mondani, az illetéknek, a lakás 1/4 részéről van szó, kb. 1,5 mill. forint a részérték. Az illeték csak arról az értékről szól nem?
Nincs akadálya annak hogy a hagyatéti tárgyaláson fiad részére lemondj az örökrészedről, azonban mível így nagyapa - unoka közti az öröklés illetéket kell majd fizetni.
"Mona"
laikus hozzászóló
Még egy gondolat az előző bejegyzéshez....
Ha esetleg nem mondhatok le a fiam javára, akkor mit tehetnék? - esetleg ajándékozás jogcímén tehetném meg? és akkor mennyi lenne az illeték mértéke?
köszönöm
Tisztelt Szakértők !
Az alábbi fontos kérdésben szeretném a segítségüket kérni. Egy ingatlanból öröklöm az apai rész felét, mivel ketten vagyunk testvérek. Szeretnék a részemről fiam részére lemondani a hagyatéki tárgyaláson. Van e valamilyen akadálya ennek, hogy mindjárt a fiam nevére kerüljön az ingatlanrész. A másik kérdés, hogy van-e illetékvonzata, ha az én nevemre kerül, vagy ha a fiaméra?
Elég ha a hagyatéki tárgyaláson lemondok, vagy a hagyatéki leltárnál már ezt jelezni kell?
Köszönettel
Nincs mit.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Egyenlőre azt hiszem nincs kérdésem. :)
Leszármazók és házastárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.
Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.
Ha a kiesett szülőnek nincs leszármazója, egyedül a másik szülő, illetőleg annak leszármazói örökölnek.
Meg sem fogant személyt nem lehet örökösnek nevezni.
Sziasztok!
Köszönöm!
Olvastam a végrendeletről, és a formai szabályairól sok-sok dolgot. Nem mondom, hogy tisztában vagyok vele, de úgy hiszem simán készítek egy érvényeset.
Arra nem kaptam választ, hogy akkor tényleg édesanyám örökölne mindent utánam?
Jól sejtem?
Másik kérdés: olvastam egy példát, hogy pl a még meg nem született unokát nem lehet örökösként megnevezni, kivéve, ha a végrendelkezés időpontjában már megfogant. Ugyanígy van ez a gyermekkel is? Tehát nem írhatom bele a végrendeletbe, hogy amennyiben halálom időpontjában van megszületett vagy még meg nem született, de már megfogant gyermekem, abban az eseteben a végrendelet veszítse érvényét és minden az öröklés szabályai szerint történjen?
Mert pl. teherbe esik tőlem egy nő, aztán épp autózok haza és meghalok, 3 hét múlv a teszt meg azt mondja, hogy pozitív? Úgy, hogy nekem sejtelmem nem volt róla...
Értitek mit akarok kérdezni?
Köszönöm...
„Ha a későbbiekben megnősülsz és gyermeked lesz akkor a öröklés rendje természetszerűen megváltozik – akár új végrendelet nélkül is…”
Ez tévedés. Az elkészült végrendelet hatályát ez nem érinti.
„Az édestestvér és a féltestvér közt öröklésnél nincs különbség.”
Hát, azért lehet. Ha van teljes testvér is, akkor ő a kiesett mindkét szülő helyét örököl, míg a féltestvér csak a kiesett egyik szülő helyén. Így egy teljes és egy féltestvér esetén az arány 3/4-1/4 lesz, ha mindkét szülő kiesett. Ha csak az a szülő, amelyikközös, akkor nincs.
Ha a végrendeletet elejétől végig te írod kézírással és alá is írod azt, akkor nem kell ügyvéd és/vagy közjegyző. (Dátum és helyiségnév le ne maradjon!)
Tanú csak akkor kell ha pl. sz.gépen készül a végrendelet, akkor ők azt tanúsítják hogy vagy előttük írod alá vagy az aláírásodat előttük magadénak ismered el. (Tanú csak teljesen érdektelen személy lehet.)
A közjegyző által készített végrendelet azért jó mert az egyrészt tuti, másrészt soha nem veszhet el - bekerül az országos végrendeleti nyílvántartásba. (Természetesen a későbbiekben bármikor visszavonható és akár uj végrendelet készülhet.)
Ha a későbbiekben megnősülsz és gyermeked lesz akkor a öröklés rendje természetszerűen megváltozik - akár új végrendelet nélkül is...
Az édestestvér és a féltestvér közt öröklésnél nincs különbség.
Végezetül: mivel a ház és a termőföld akár adásvétel akár öröklés formájában kerül a tulajdonotokba, ügyvédre jogszabályilag szükség lesz., bármit kérdezhetsz tőle tájékoztat ill. javaslatot tesz a legjobb megoldásra, ergo dolgozzon meg a pénzéért...
"Mona"
laikus hozzászóló
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02