Öröklés

yesss # 2009.12.12. 21:26

Még egy gyors kérdés:

Ha meghalnék, abban az esetben jól sejtem, hogy édesanyám lenne a kizárólagos örökösöm, ha:

• nincs feleségem, gyermekem.
  • édesapám elhunyt.
  • egy édes és egy fél testvérem van.

Testvérnél a jog tesz különbséget féltestvér és testvér között?

Ha írok végrendeletet, saját magam, 2 tanú előtt és azt elzárva tartom, de nem ügyvéd vagy közjegyző előtt készül, akkor az elfogadott?
Nem hiszem, hogy lenne, aki megtámadja, azt szeretném, ha testvéreim lennének egyenlő arányban az örököseim.
Köszönöm a választ...

yesss # 2009.12.12. 19:40

Köszönöm szépen ez nagyon hasznos.
Így sajnos úgy látom, jobb, ha örülünk a 7.5%unknak...
A csere után is vételnek megfelelő adót kell fizetni gondolom...

monalisa1 # 2009.12.12. 17:12

A javasolt http://www.adozona.hu honlap bal oldalán van egy illetékkalkulátor...

yesss # 2009.12.12. 16:48

monalisa1

Nyerni én is szeretnék, de ez az enyém (lesz), csak nem az én nevemen van. És sztem egészséges dolog nem beletörődni a megváltoztathatatlanba... Különben az ember nem jut sehová.

Az első hozzászólásban lévő válszodat köszönöm szépen!

ObudaFan

Ez igazán jó hír!
Nem vagyok családi gazdálkodó, illetve nem vagyunk azok de ha a felét elengedik, akkor az már "csak" 7.5%.
Köszönöm, hogy utánanéztél.

Időközben felmerült egy másik lehetőség, ami ígéretesnek hangzik.
Mégpedig:

Adva van a nagyszülői ház 9.5mFt-os felbecsült értéken. Ennek fele nagypapáé, fele az enyém és a testvéremé. Amennyiben a mi félházunkat elcseréljük a termőföldre, abban az esetben jobban járunk, még talán a 7.5%-nál is, jól sejtem?

Az értékbecslő 4%-ot mondott ház után fizetendő illetéknek, ebben az esetben ismét megörököljük a házrész, aminek az illetéke 180e. Ha ez az illeték 6%, abban az esetben ez 270-e.

4.5-5mFt értékű föld 7.5%os öröklési illetéke: 337e vagy 375e.

Elvileg így nyerünk rossz esetben is 70eFt-ot..
Bár ennyiért nem éri meg kínlódni (ügyvéd, földhivatal esetleg közjegyző, bár sztem nincs szükség rá), de ha a % 4%..., abban az esetben ez már nem csak 70e!

Vélemény?

ObudaFan # 2009.12.12. 14:14

Öröklési illeték általános mértéke nagyszülőről unokára: 18 millió forintig 15% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 21% 35 millió forint feletti rész után 30%.
Ajándékozási illeték általános mértéke nagyszülőről unokára: 18 millió forintig 15% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 21% 35 millió forint feletti rész után 30%.

De: termőföld tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén az egyébként járó öröklési illeték felét, ha pedig az örökös a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodó, akkor egynegyedét kell megfizetni. Ez utóbbi kedvezményre való jogosultságról a vagyonszerzőnek a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig kell nyilatkoznia.
Azt az örököst, aki a hagyatékból ráeső termőföldet (tulajdoni hányadot) a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodónak minősülő magánszemély örököstársának ellenszolgáltatás fejében átengedi, az átengedett termőföld (tulajdoni hányad) után öröklési illeték nem terheli.

Itv. 17. § (1) Mentes az ajándékozási illeték alól:

1. termőföld megszerzése ajándékozással a termőföldről szóló törvény 3. §-a u) pontjának 2. alpontjában meghatározott mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként;

(3) Termőföld tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának ajándékozása esetén az egyébként járó ajándékozási illeték felét kell megfizetni. Az (1) bekezdés h) pontja szerinti mentesség esetén a mentességre való jogosultságot az ajándékozottnak kell igazolnia. A támogatás elnyerését igazoló okiratot az ingatlanügyi hatósághoz benyújtásra kerülő ajándékozási szerződéshez kell csatolnia, mely okiratot az ajándékozási szerződés másolatával az ingatlanügyi hatóság a 92. § (1) bekezdés szerint továbbítja az állami adóhatóságnak.

monalisa1 # 2009.12.11. 23:22

Javítva: a 36% az jelen esetben nem illeték hanem un. forrásadó.

monalisa1 # 2009.12.11. 22:34

Tegyük fel nyersz a lottón egy 4 MFt értékű autót, a kocsit azonban csak akkor kapod meg ha előtte 36% illetéket befizetsz az államkasszába - mérges lennél miatta? Szerintem egy fenét, a vadiuj autó öröme!...

Nos, egy szép nagy örökség várományosa vagy másodmagaddal, és ha az előszőr teherrel/kötelezettséggel is jár, de végső soron TISZTA haszon.

Szemléletet kéne váltani...

monalisa1 # 2009.12.11. 22:16

Szerintem nem muszáj a földből egy részt eladni és/vagy személyi kölcsönt felvenni ha esetleg bérbe lehet(ne) adni és abból az illeték 3 év alatti megfizetés részletekben - legfeljebb a havi különbözet általatok kiegészítve.

Visszteher = nem ingyenes juttatás.

Egy tartási szerződés esetében az adásvételhez kapcsolódó illetéket kell megfizetni, de termőföldnél más az illeték.

Lakóingatlan vásárlásakor a jövő évre vonatkozik a 2% 4Mft-ig, az azt meghaladó részre pedig 4%.

http://www.ingatlanjog.hu
http://www.adozona.hu

Üdv.

yesss # 2009.12.11. 21:44

monalisa1

Az illetékfizetés után ca. 85% vagyoni érték tisztán megmarad – mondhatni az öletekbe hull. (Sokat szívesen cserélnének veletek…)

Én is igen szívesen cserélnék bárkivel, aki ennél jóval többet örököl, nem gond, ha 50%ot adózok is, szívesen cserélnék, ha több jutna. Sőt, szivesen adóznék többet jövedelemadómnál, természetesen az több fizut jelentene.
Ez is egy megközelítés.

Ami fáj, az adó mértéke. 15%? Istenem. 5m esetén ez 750e. Majd az ötöde és olyan összeg, amit csak nagyon-nagyon sok idő alatt tudnék összegyűjteni. Ja és szerencsés vagyok, mert vannak olyanok, akik soha nem tudnák összegyűjteni.

Fáj továbbá az is, hogy nem értem, miért vagyok én több adóra kötelezett, mint az elhunyt édesapám lenne. A nagyszüleim, olyanok, mint nekem a szüleim. Sőt! A legközelebb állnak hozzám.
Persze itt nem az érzelmekről, az érzésekről, hanem a pénzről van szó.

De nagyon bánt az, hogy az, amit egész életük árán tartó munkával összerobotoltak, összetakarékoskodtak, annak 15%át az állam elveszi. És hagyján, hogy nekem. Szegény nagypapám, aki az adózásból semmit sem ért, egyszerű ember, csak azt látja, hogy nem a szemük fényei kapják azt a kis pénzüket, amit összekuporgattak, hanem az állam elveszi jelentős részét.

És ami a hatalmas gond. Ennyi pénzt csak úgy tudok kifizetni, ha eladom a föld egy részét, ami még nem is az enyém! És amit nagyon nem akarunk (főleg nagypapám - számára nagyon-nagy kincs a föld, nem a pénzt látja benne)!
Vagy, ha felveszek a lakáshitelem mellé egy személyi kölcsönt. Na, ehhez sem fűlik a fogam. Lehúz az állam, aztán pedig még a pénzintézet is. Bár ez semmi, a gond akkor kezdődik, ha olyan helyzetbe kerülök, amilyenbe sosem voltam, hogy nem lesz munkám.
Na ez az, ami kizárja azt, hogy kölcsönt vegyek fel.

Ez egészen egyszerűen nem fair.

A legjobb megoldásnak egyre inkább a föld eladását kezdem látni most. A pénz öröklés az pedig nem okoz gondot.

Zárógondolatként:
Van 2 lábam, 2 kezem, sok ember irigyelhet.

De ez nem az én filozófiám. ;)
Igyekszem mindenből a legjobbat kihozni.

yesss # 2009.12.11. 21:25

monalisa1
ObudaFan

Köszönöm szépen Nektek!

Lenne még kérdésem, nem egyértelmű minden:

1. elsősorban nem a lakásról beszélünk, mert az után még valamilyen szinten fair is a 4%(?) - bár ha jól értem ObudaFan 6%-ról ír. Remélem csak 4.
  2. Földről van szó, kb 5m értékben.

Öröklési illeték az örökhagyó unokája, terhére 18 millió forintig 15%, lakástulajdon esetén 18 millió forintig 6%...

Ez alapján az öröklés egyértelműen 15% illetéket jelent.

Sajnos ajándékozási illetéknél csak lakástulajdont említettél ObudaFan. Meg tudod írni mennyi a nem lakásra vonatkozó illeték mértéke? Tehát a földé.

3.
ingónak és vagyoni értékű jognak visszteher mellett, továbbá öröklési vagy ajándékozási illeték alá nem eső, más módon történő megszerzése visszterhes vagyonátruházási illeték alá esik

Ezt nem értem pontosan mire vonatkozik.
Tehát egy ingóságot:

• örökölhetek
  • kaphatok ajándékba
  • vásárolhatok.

Ez az idézet esetleg arra vonatkozna, ha eltartási szerződést kötök?
Ha igen, akkor a kérdés: mi a mértéke föld esetén? Tehát nem lakástulajdon esetén?

Köszönöm a türelmeteket!

monalisa1 # 2009.12.11. 18:52

Eltartási szerződés: Ptk. 586 - 590 §.
Megtalálod itt balra a "Szolgálatások" menűsor "törvénytár" rovatban, mégpedig a Polgári Törvénykönyv (Ptk) rövidítés alatt.

monalisa1 # 2009.12.11. 18:42

yesss

ObudaFan tájékoztatásként bemásolta a vonatkozó jogszabályt. Innentől kezdve lehet osztani-szorozni melyik megoldás lenne számotokra kevésbé fájó: venni és/vagy örökölni.

Az illetékfizetés után ca. 85% vagyoni érték tisztán megmarad - mondhatni az öletekbe hull. (Sokat szívesen cserélnének veletek...)

Üdv.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.12.11. 11:49

Itv. 18. § (1) Ingatlannak, valamint a (2) bekezdésben meghatározott ingónak és vagyoni értékű jognak visszteher mellett, továbbá öröklési vagy ajándékozási illeték alá nem eső, más módon történő megszerzése visszterhes vagyonátruházási illeték alá esik. Ezt a szabályt kell alkalmazni az öröklési szerződés alapján történő vagyonszerzésre is azzal, hogy az illetékkötelezettség keletkezésére a 3. § (1) bekezdése az irányadó.
21. § (1) Lakástulajdon szerzése esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja - ha e törvény másképp nem rendelkezik - a lakástulajdon forgalmi értéke. Az illeték mértéke - lakásonként - 4 millió forintig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 6%. Lakás résztulajdonának szerzése esetén a 4 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a 2%-os illeték, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 6% illetéket kell fizetni.

Jövőre a 6% rész már csak 4% lesz.

Öröklési illeték az örökhagyó unokája, terhére 18 millió forintig 15% lakástulajdon esetén 18 millió forintig 6% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 8% 35 millió forint feletti rész 15%

Ajándékozási illeték

Ajándékozási illeték az ajándékozó unokája terhére lakástulajdon esetén 18 millió forintig 8% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 10% 35 millió forint feletti rész után 16%

yesss # 2009.12.11. 09:55

Valami megoldás?

yesss # 2009.12.10. 20:28

monalisa1

Köszönöm a válaszodat.
Nézd el nekem ostobaságomat és hozzá nem értésemet kérlek, de sajnos teljesen tájékozatlan vagyok.

1. Nem tudom pontosan az adásvételnek milyen adóvonzatai vannak. Amennyit tudok, ha valaki vesz egy ingatlant, akkor bizonyos esetekben adózni kell, bizonyos esetekben pedig nem. Pl én egy új lakást vettem, nem kellett adót fizetnem.
Azt is tudom, ha valaki elad egy ingatlant és bizonyos időn belül nem fekteti ingatlanba a pénzét, akkor adózni kell utána elég csúnyán. Ha befekteti, nem tudom kell-e?
Ha jól sejtem öröklésnél én fizetek csúnyán sokat (15%, jól emlékszem?), amennyiben megvenném a földet, akkor pedig nagypapa, ugye?
Mennyi az adó mértéke?
Illetve az apeh az gondolom utána nézne, ha mondjuk nekem nem esélyes, hogy több millióm van megtakarítva, hogy mégis miből vettem a földet, nem?

2. Felmerült az eltartási szerződés is. Ennek pontosan mi is a lényege? Én vállalom, hogy eltartom, gondozom nagypapámat, cserében ő pedig a javamra lemond a földjéről? És akkor én nem fizetek egyáltalán adót?
Hogyan is van ez?

Bárki hozzászólását szívesen veszem.

ObudaFan # 2009.12.10. 19:02

sem az öröklendő ingatlan mivolta

Ahogy lent írtam, ez tévedés.

monalisa1 # 2009.12.10. 18:46

(Legfeljebb így utólag a nagypapának lehet felróni, hogy anno miért nem automatice a ti nevetekre íratta a földet stb. - a haszonélvezete megtartásával.)

monalisa1 # 2009.12.10. 18:40

A ti esetetekben sem a rokonsági fokozat sem az öröklendő ingatlan mivolta nem ad lehetőséget "fájdalmak nélkül" örökölni.

Esetleg szóba jöhet hogy a papától megvásároljátok a földterületet stb., de az sincs ingyen.

Tessék leülni és számolni: vagy az örökségi illeték vagy az adásvételi illeték - melyiknél jártok jobban?!
Mert JÓL sajna nem fogtok járni, mármint ahogy szeretnéd...

"Mona"
laikus hozzászóló

yesss # 2009.12.10. 18:10

Jajaj.
Valami jó megoldás?
Vagy legalábbis ennél jobb?
Olyan, ahol a földnek majd ötödét nem viszi el az állam?

ObudaFan # 2009.12.10. 11:33

Ja, hogy unokák vagytok. Akkor 20M-ig is minden illetékköteles, kivéve, ha szülő híján a nagyszülő nevelt saját háztartásában.

yesss # 2009.12.09. 20:14

Továbbra is várom a javaslataitokat!
Köszönöm...

yesss # 2009.12.09. 20:12

ObudaFan

Köszönöm a választ!
Az esetünkben nem közvetlen hozzátartozókról van szó, mi a 2es csoportba tartozunk?
Véleményed szerint ebben az esetben is illetékmentes?
Lásd az alábbi idézetet:

"2009. január 1-je után az örökség 20 millió Ft-ig illetékmentes a közvetlen hozzátartozók (gyermek, házastárs és szülő) esetében. A számításnál a teljes vagyonból előbb a lakás illetékmentes (mivel az amúgy is kedvezményes kulccsal számítódna), és ha ez nem meríti ki a 20 millió Ft-ot, akkor addig az értékig más vagyontárgy is illetékmentes lesz. Az illetékmentesség "fejenként" jár, azaz minden egyes örökös igénybe veheti a kedvezményt."

Jártunk bent az APEHnél is, miután elment az értékbecslő.
Ők is megerősítették, hogy kell fizetnünk. Jelenleg fejenként negyed ház után.

"Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2008. évi LXXXI. törvény elfogadásával változtatásra kerültek az öröklési illetékre vonatkozó szabályok. A jogszabály-módosítás révén az öröklési illetékmentesség köre kiterjed az örökhagyó közeli hozzátartozóira (az örökhagyó vérszerinti - örökbefogadott, mostoha és nevelt – gyermekére, házastársára, szülőjére, ezzel azonos módon az örökbe fogadó, mostoha- és nevelőszülő, valamint háztartásában eltartott szülő nélküli unokájára), az egy örökös által megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint értékhatárig. (Az örökség tiszta értéke a megszerzett vagyon forgalmi értékének a hagyatékot terhelő tartozás, adósság és egyéb teherrel csökkentett értéke.)

Az illetéktörvénybe (1990. évi XCIII. tv ) újonnan bekerülő 16. § (5) bekezdése alapján ezt az értéket először lakástulajdonnál és a lakáshoz kapcsolódó vagyoni értékű jognál kell tekintetbe venni, és csak utána az általános tételű vagyontárgyaknál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egy örökös által megszerzett lakástulajdon vagy ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog mentesül először az öröklési illeték alól, és majd csak utána (ha ezek tiszta értéke a 20 millió forintot nem érte el) az egyéb nem lakás célú ingatlanok (pl. melléképületek, garázs, istálló stb.) és ingó vagyontárgyak. Fontos megemlíteni, hogy gépjármű öröklésére nem vonatkozik az illetékmentesség."

Nos, ez majdnem jó a kiemelt rész alapján, csak nem egy háztartásban élünk és nem ő tart el. Szerencsére persze.

S végül a teljes illetéktörvény, ami alapján úgy gondolom, hogy sajnos igaz amit az értékbecslő mondott:

http://www.apeh.hu/…ENY_2009.pdf

Idézet a 8. oldalról, ahol az illetékmentességet sorolja fel:

"c)33a 12. szerinti táblázat I. csoportjába tartozó örökös által megszerzett örökrész
tiszta értékéből 20 millió forint;"

Sajnos mi a 2. csoportba tartozunk.

Kérlek javíts ki, ha tévedek.

ObudaFan # 2009.12.09. 13:21

Akkor igen, de akkor célszerűbb visszautasítani a hagyatékot.

Kristikristi111 # 2009.12.09. 11:55

Mivel hogy nincs mas hagyatek csak ez a gepjarmu liesing + egyeb banki tartozasok, igy a gepjarmu visszaszolgaltatasaval a liesing ceg kielegiettnek tekintendo?

ObudaFan # 2009.12.09. 10:40

yesss

20M-ig mindenképpen jár az illetékmentesség. Elsősorban a lakásra, de ha a hagyatékban szereplő teljes lakásvagyon a 20M Ft-ot nem éri el, akkor 20M-ig más hagyatékra is. Ha tartási szerződést kötsz, akkor az illeték alacsonyabb, mert visszterhes illetéket kell fizetni, de azt a teljes összeg után. Nem mellesleg, ha az adóhatóság alá tudja támasztani, hogy színlelt ügylet volt, akkor ajándékozási illetéket ró ki a teljes összegre.