Öröklés


monalisa1 # 2009.04.24. 14:44

És a ház másik 1/2-ed tulajdonostársa kicsoda? Ha apukátoknak ennyi gyermeke volt akkor vélem csak volt felesége és/vagy élettársa őneki is (...) vagyis apukátok halálával a ház másik tulajdonostársa esetleg haszonélvezetet örökölt... És ha igen, akkor a ház feltörése és majd a tesó beköltözése köröl valami nem kerek...

Mert szerintem a ház általatok tervezett eladhatásának korlátja lehet egy esetleges haszonélvezeti jogcím.

A hamis végrendelet miatt jelentsétek fel a testvéretek az ügyészségen.

Az pedig, hogy a temetés időpontjáról félrevezett benneteket legfeljebb erkölcsi problémát vet fel - a temetés megtörtént, ergo büncselekmény nem történt.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Bibocska # 2009.04.24. 10:15

Üdv mindenkinek!

Szűkségem lenne tanácsra, nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni!

Édesapám 2008 jul. 5-én hunyt el, maradt utána hagyatékként egy '/2 házrész, amit mi, testvérek 5-en és a szintén elhunyt testvérünk helyébe lépő leszármazója, tehát összesen 6-an örökölnénk. A probléma az, hogy én éppen külföldön tartózkodtam, amikor Édesapám meghalt, ezért nem értek el a szomszédok, így nem tudtam teljesíteni az Apámnak tett azon ígéretemet, hogy majd én gondoskodom a temetéséről és arról, hogy ne legyen vita a keveske kis örökségen közöttünk. Az történt ugyanis, hogy az egyébként is a többszörösen büntetett előéletű testvérünk, aki még az Apánkat is rendszeresen megverte és meglopta, azonnal feltörte a lakást, míg az Apám a kórházban volt és beköltözött, megtalálta az Apánk által temetésre félretett 600 ezer Ft-ot, de legalább ebből valóban elintézte a temetést (Szerencsére) Már ekkor eltökélt szándéka lehetett, hogy megpróbál bennünket valahogyan kijátszani, ugyanis a temetési időpontot illetően már félretájékoztatott bennünket, hogy el se tudjunk menni! (Későbbi időpontot adott meg) Nos, ilyenkor kinek jutna eszébe, hogy utánajárjon, valóban jó-e az időpont. Azt mondta, minden el van intézve, ott találkozunk. Természetesen mi semmilyen irathoz nem fértünk hozzá, ő pedig a hagyatéki tárgyalás ügyében is félrevezetett bennünket. Megkért bennünket, hogy mondjunk le az ő javára. Ismerve őt, hivatalosan nem akartuk megtenni, de felajánlottuk neki, hogy maradhat a lakásban, mindaddig, amíg eladásra nem kerül, mert akkor viszont kérjük a részünket. Amikor kijött a nyomtatvány, amin fel kellett volna tüntetni az örökösöket, én közöltem vele, hogy nemcsak a szerinte 5 testvért, hanem a 6. elhunyt testvérünk gyermekét is be kell írni, így törvényes. Ekkor megfenyegetett, ordított, majd ő megmutatja, hogy ott senkinek nincs semmmi joga, csak neki. Természetesen már megtörtént a leltárbavétel, ahol nem diktálta be a készpénzt, viszont vett fel 45 ezret, temetési segélyt, amire nem volt jogosult, a lakást alulértékeltette és gyorsan elvette feleségül az addigi élettársát 20 év után, és még akkor hamisított egy végrendeletet, amelyben a a feleségét és magát nevezte meg örökösként. Ezzel már magánokirat hamisítást követett el. Előzőleg a leltárbavételkor és később a közjegyző előtt is azt állította, hogy voltak ugyan gyermekei Édesapámnak de mind utódok hátrahagyása nélkül elhunytak. Ezzel viszont már bűncselekménynek számító közokirat hamisítást követett el. Gyanúsnak találtuk, hogy még mindig nem kaptunk idézést, utánajártuk és kiderült minden. Véleményem szerint és a Ptk. 600-602§-a szerint is így mi, örökösök, kérhetjük a kizárását az örökségből érdemtelenséggé válás miatt. Nos, a kérdéseim a következők:

  • Nekünk kell a feljelentést megtenni közokirat hamisítás miatt, vagy a közjegyzőnek, hivatalból?
  • Elég-e a közjegyzőnek bemutatni az Édesapám és a testvérünk kézírását és aláírását bemutatni, annak bizonyítására, hogy egyértelműen, szemmel láthatóan Ég és Föld a két aláírás, vagy bírósági végzéssel kell bizonyítanunk?
  • Elég-e más okból is érdemtelennek tekinthető bizonyítéknak az a tény, hogy maga Édesapám jelentette fel garázdaságért és külön is lopásért? (Ezek még folyamatban lévő eljárások, az ügyszámuk rendelkezésünkre áll)Tehát ezzel tudjuk-e igazolni, vagy nekünk kell ebben az ügyben is feljelentést tenni és bizonyítani, hogy verte Édesapánkat?

    Előre is köszönöm bárki segítségét!

Tisztetettel:
Bibocska

Megjegyzés:
Egyébként nem értem az egész eljárást, mert annyira egyértelműen látszik, hogy hamis a végrendelet, és nem is szabályos. Addig volt annak tekinthető, amíg ki nem derült a létezésünk. Innetől kezdve már maga ez a tény egyértelműen bizonyítja, hogy valótlan a tartalma és az aláírás is, hiszen utóbbi látható, az előbbi pedig azonnal szabálytalanná teszi az egész tartalmát. Először is, ha csak egy gyermekére hagyta volna, akkor meg kellett volna neveznie a többieket és ki kellett volna zárnia, hiszen a kötelesrészre még úgy is jogosultak lennénk, ha ezt megtette volna, mivel mi nem szolgáltunk rá az érdemtelenségre. Ha pedig mi nem létezünk szerinte, és leszármazottunk sincs, akkor mi szűkség a végrendeletre, hiszen rajta kívűl nincs más törvényes örökös.... Szóval, lehet, hogy még tanulnom kellett volna, hogy megértsem, miért kell ez a hosszú eljárás, ahhoz, hogy nyílvánvalóvá váljon, ami nyílvánvaló.....

Mégegyszer közsönöm előre is a segítséget!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.23. 22:57

Ha egyszer az élettárs el szeretné vinni a cuccait, akkor valószínűleg el is fog onnan költözni. Ha kedves Magnum ezt megakadályozza, akkor csak pereljen nyugodtan.

Nem kell papír az élettársi viszony bizonyítására.

ObudaFan # 2009.04.23. 18:45

Indítsatok pert az ingatlan birtokának átadása iránt.

Magnum # 2009.04.23. 17:02

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Problémám a következő lenne!Édesanyám és édesapám halála után örököltünk egy házat és némi földet.4-en voltunk testvérek,de a legidősebb testvér lemondott az örökségről.Az örökölt házba beköltözött az egyik testvérünk és ott élt.Valamint állítólag ott (is) élt még az élettársa.A napokban elhunyt az ott lakó testvér is.Ezután az állítólagos élettársnál maradt a lakás kulcsa és egyéb papírok is.Ő pedig nem hajlandó ezt átadni számunkra!A hölgynek semmilyen hivatalos papírja nincs az élettársi viszonyról,nincs ott bejelentett lakcíme.Állítólag 5 éve voltak együtt!Most ő elszeretné vinni onnan az állítólag közösen megszerzett ingóságokat.Kérdésem az lenne,hogy így papírok nélkül mihez van joga neki az örökségből és hogy mi hogyan juthatunk be az örökölt házba jogilag?
Előre is Köszönöm.

diki4273 # 2009.04.23. 12:09

Köszönöm a segítségeteket!
Bárcsak ne kellene ezt lépnem!!!!!!!!!!!


diki

ObudaFan # 2009.04.23. 12:03

Kizárni biztosan ki lehet, akkor nem a teljes örökrésze, csak a kötelesrész jár neki. Kitagadni elképzelhető , hogy lehet, mert a kirívóan erkölcstelen életvitel is alkalmas erre, ebben az esetben kötelesrész sem járna. Tulajdonképpen költség nélkül tudsz végrendeletet írni, csak azért elég sok szabálya van annak, hogy az érvényes is legyen, ezért célszerű ügyvéd segítségét kérni.

diki4273 # 2009.04.23. 11:08

Köszönöm monalisa1!
Sajnos azon már többszőr túl vagyunk, de nem használ. Annyit kérdeznék ha tudsz még segíteni benne, mi a elintézési módja a végrendelet hivatalossá tételének és esetleg mi az anyagi vonzata?
Köszönöm!


diki

monalisa1 # 2009.04.23. 10:42

Kitagadni nem lehet, ahhoz a leírtak alapján nincs meg a jogalap. Ellenben készülhet végrendelet melyben kizárni lehet őt a majdani örökségből, így "csak" mindannak a felét kapja ő mind egyébként járna majd neki.

Ha legközelebb is "szarkul" ismeretlen elkövető ellen feljelentést lehet tenni a rendőrségen., lehet hogy ők sem jutnak eredményre a vizsgálat során, de nem árt ha egy kicsit ráilyesztenek...

"Lisa"
laikus hozzászóló

diki4273 # 2009.04.23. 10:24

Jó napot Ügyvéd úr!
Próblémám a következő. Nagy fiam viselkedése miatt elkerült itthonról 16 évesen. Most 23 éves. Éveken keresztül, ha én hívtam akkor tudtam róla valamit, egyébként ő magától nem jelentkezett. Testvéreit is meglopta, még köszönteni sem köszöntötte fel soha őket. Nem rég meglopott egy olyan embert, aki mellettem sokat tett az érdekében, hogy jó ember legyen.Ezért letoltam, amit zokon vett és már 2 hónapja fel sem veszi a telefont. Ma szintén a támasza felhívott és közölte velem megint angolosan lelépett, és megint pénzt vitt el. Ráadásul most merte csak velem közölni, hogy a fiam csak az örökség miatt akarta a "kapcsolatot" fenntartani. És ha nincs is bizonyítékom, de tudom bármire képes lenne a pénz miatt. Ezt pszichologus is közölte velem évekkel ezelőtt, amikor orvostól orvosig hordtam. Nagyon nehéz ezt kimondani (leírni), de szeretném kitagadni abból a kevésből, amit a gyerekeim örökölnének. Ezt hogyan tehetném meg? Nem szeretném ha bármit ártani próbálna nekem és a testvéreinek.
Sajnos nehéz bizonyítani a galádságait. Ezért is vagyok bajban.
Előre is köszönöm segítségét!
Egy elkeseredett anya.


diki

Grád András # 2009.04.22. 18:12

Kedves Levieri!

Sajnos a hozzátartozó eltemettetése akkor is Önt terheli, ha visszautasítja az örökséget. Ha van valamelyes hagyaték, talán célszerűbb lenne nem visszautasítani, és abból eltemettetni, végülis nem szükséges üvegkoporsó stb, egy egyszerűbb temetés talán kijön belőle. Az ügyintézésre meg meghatalmazhat valakit, nem feltétlenül kell ezt személyesen intéznie. Ezzel együtt másoddiplomás pszichológusként azt mondanám, bármennyire nem kötődött is hozzá, menjen el a temetésére! Ha nem teszi, később még lehetnek ebből pszichés problémái. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

levieri # 2009.04.22. 18:06

Kedves fórumozók!

Kérlek segítsetek, ha tudtok. Négy éves voltam amikor anyuék elváltak. Ettől fogva az apám nem látogatott nem hívott. Megjelent kb. 14 év múlva, hogy mindent jóvátegyen, de nekem ekkorra ő már nem volt senki. Azóta semmi kapcsolat. Tegnap reggel hívott a testvére, hogy meghalt múlt héten és mivel én vagyok az örököse temettessem el és intézzek el mindent amit ilyenkor kell. Már beszéltem a kórházzal, hogy mit kell intézni, de olyan papírokat kérnek amikhez én nem tudok hozzáférni. Lényeg, hogy megkértem a még élő 2 testvérét, hogy legalább ezek beszerzésében segítsenek (mivel 250 km-rre lakom, és van egy pici babám), de nem hajlandóak mert nem kapnak semmit. Hozzáteszem én sem mert nagyon szegény ember volt. Na most én eldöntöttem, hogy én visszautasítom az örökséget.
Az a kérdés, ha ezt megteszem, követelheti-e valaki rajtam a kórházi és a temetési költséget?

Köszönöm:
Leveri

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.20. 17:55

Ez így nem igaz. De hosszú lenne elmagyarázni, bízzatok meg ti is ügyvédet. Ugyanis tárgyalni, egyezkedni kell, amiben magatok nem versenyezhettek egy szakemberrel.

Arina # 2009.04.20. 17:13

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Januárban hirtelen elhunyt az Édesanyám. Hárman vagyunk testvérek.
Azt szeretném megkérdezni, hogy csak azt a részt örököljük ami az ő nevén van? Ugyanis van két ingatlan, az egyikbe apukánk a tulajdonos, a másikban anyukánk. (haszonélvezeti jogot kölcsönösen tettek az ingatlanokra) továbbá van két bankszámla. Az egyiken apukám a tulajdonos, a másikon fel-felében állítólag.
Apukám szerint az összes pénz az övé, és az egyik ingatlan, és persze a haszonélvezet miatt a másikkal is ő rendelkezik.
43 évig voltak házasok.
így nem szeretnék a közjegyző elé menni, az ügyvédje pedig szintén így mondta el, hogy ami az anyukám nevén van, csak abból jár örökség.
Köszönöm előre is válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.01. 12:43

Azt hiszem, a kérdező úgy értette, hogy a 3/24-ért a testvéreknek járó össezgből mit lehet levonni. Amely kérdésnek nincs sok értelme, hiszen az ő tulajdoni részük a 21/24 átruházásától függetlenül megmarad. Az apa csak ez utóbbit tudja a nevelt gyermekre "ráíratni", a "házat" nem.

ObudaFan # 2009.04.01. 12:28

Ha ők vér szerinti , vagy örökbefogadott gyermekei a nevelőapádnak, akkor kötelesrész jár nekik, ami annak a fele, amennyi a törvényes örökrészük lenne. Ezt el lehet kerülni, ha nem ajándékozási, hanem atrtási szerződést köttök a nevelőapáddal, és ténylegesen is nyújtasz tartási szolgáltatást.

vadocka80 # 2009.04.01. 11:52

Tisztelt Fórum!Anyukám 94 ben váratlanul elhunyt,nevelőapám, 7gyerek és elhunyt bátyám után 1kiskorú és2 nagykorú unoka örökölt.Mi a 7gyerek lemondtunk a nevelőapám javára még 94 ben, igy az ő része 21/24.Nevelőapám most szeretné rámiratni a házat.Az lenne a kérdésem,hogy esetleg milyen költségeket lehet levonni a rájuk eső részből/temetési költség rájuk eső része/?Azért érdekelne mert soha nem látogatták meg,még a temetésre se jöttek el,most pedig várják a részük,ami egyébként nem túl sok.Én laktam itthon velük,egyedül én kerestem, minden fennálló költséget nekem kellett állni/korházi költségek,temetési költség/!KÖSZÖNÖM A SEGITSÉGET!

ObudaFan # 2009.03.15. 10:47

Te nem az ő javára utasíthatod vissza, hanem a testvéred javára. Ha mindketten visszautasítjátok, akkor már ő fog örökölni, ha nem előzi meg senki más az öröklésben.

zeberec # 2009.03.14. 11:03

Bevolt jegyezve csak mi nem tudtunk rolla!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.14. 11:00

Nem volt az ingatlanra bejegyezve az édesapád tulajdonjoga?

zeberec # 2009.03.14. 10:22

Tisztelt Fórum!
Édesapám 1 éve elhunyt ketten vagyunk testvérek az örökösei. Testvérem a javamra lemondott az örökségről így én örököltem mindent . A napokban kiderült, hogy Apu régebben örökölt többedmagukkal egy földterületet, amit most értékesíteni szeretnének. Tudom, hogy nekem póthagyatéki eljárást kell kérnem.
KÉRDÉSEM: a póthagyatéki eljáráson lemondhatok-e az említett területről az Édesapám testvére javára, aki szintén örökölt anno a földterületből az említett rokontól?
Tisztelettel várom válaszotokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.13. 22:08

Megpróbálhatod bizonyítani, hogy valóban kapott a hozzászámítás terhével olyan ingyenes juttatást, ami elérte a kötelesrésze mértékét.
A végrendelet ugyanis ezt nem bizonyítja.

geza021 # 2009.03.13. 20:14

T. fórum!

Szüleim autóbalesetben elhunytak. Végrendeletükben minden ingó és ingatlan vagyonukat rám hagyták.A végrendel azt is tartalmazza,hogy testvérem kötelerészt kielégítő juttatást kapott szüleimtől.
Ennek ellenére követeli kötelesrészét.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mit lehet tenni?
előre is köszönöm a válaszokat

krisztili # 2009.03.13. 18:41

Köszönöm a válazaitokat'
Bocsássatok meg,hogy ilyen hozzá nem értő vagyok ezekhez a jogi ügyekhez.A tulajdoni lapot én megtekinthetem?És ki,hol tekintheti meg?Bárki?
Hívjam föl telefonon a falu közjegyzőjét,vagy írjak neki levelet a problémámról?Személyesen egyelőre nem tudok Magyarországra menni.

ObudaFan # 2009.03.13. 17:45

Ha ez egy tartási szerződés volt, akkor a tulajdoni lap puszta megtekintése is elég ahhoz, hogy megtudd, hogy volt-e ilyen szerződés.