Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Öröklés

zoltan.kse #   2020.02.12. 21:43

Tisztelt Fórumozók!
Édesanyám 5 éves koromban elvált Édesapámtól.
Utána megismerkedett nevelőapámmal, akivel összeházasodtak.18 éves koromban a nevére akart venni, de én akkor már nem szerettem volna nevet változtatni.Nevelőapámnak csak egy idősebb nővére van.A kapcsolatunk apa-fia kapcsolat.
Kérdésem az lenne, nevelőapám után ki az örökös?
Előre is köszönöm válaszukat.

drbjozsef #   2020.02.03. 16:35

Bibi9011,,

https://kozjegyzotkeresek.hu/…szautasitasa

Nincs 15 napos törvényi határidő, de a közjegyző tűzhet ilyet. De rátok ez csak akkor lehet majd egyszer érvényes, ha édesapád már visszautasította. Hívjátok fel.
Ha külföldi örökös is van (édesapád visszautasítása esetén), akkor eleve meghosszaboddik a hagyatéki tárgyalás előtti idő.

Egyébként szerintem elég egy két tanús nyilatkozat (mintát találsz a neten, a lényeg, hogy egyértelmű legyen), azt ajánlva küldeném el a közjegyzőnek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.02.03. 16:31

Bibi9011,

Ha van élő leszármazója, és halálakor volt házastársa, akkor ők az örökösök, édesapád és ti nem.

Viszont az elképzelhető, hogy ők már visszautasították a hagyatékot. Ezért került helyettük örökönsek a ragsorban a következő, aki édesapád lehet (ha felmenők már nem élnek).

Hívjátok fel a közjegyzőt, és kérdezzetek tőle. Miért apukád az örökös? Mit tegyen pontosan a visszautasításhoz? És mit tegyetek ti, ha visszautasítotok ti is.

(Nem lemondás a hagyatékról, mert az jogilag más, hanem az öröklés visszautasítása).

Ha nem lenne sok a hagyaték értéke, akkor érdemesebb visszautasítanotok. Bár elvileg csak a hagyaték értékéig felel a tartozásokért az örökös, a saját vagyonával nem (csak kivételes esetben), bármikor előkerülhet még tartozás, a faktoring tartozás is gyorsan nő, én a leírt esetben az egyszerűség kedvéért visszautasítanék azt hiszem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bibi9011 #   2020.02.03. 14:27

bi9011# 2020.02.03. 11:05
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy édesapám testvére tavaly meghalt. Öngyilkos lett. Vannak felnőtt gyerekei és felesége is.
A napokban kapott az édesapám egy végzést a testvére ügyében az ottani közjegyzőtől, hogy az elhunyt tulajdonat képezi két ingatlan ami Össz:500 000 ft értékű illetve kb 400 000 ft tartozás is van Otp faktoring és tarsai.
A közjegyző kéri aput hogy nyilatkozzon hogy igényt tart e az örökségre. És ha nem akkor ez ránk száll mint örökösökre. De mi is lemondhatunk róla, testvérek.
Ezt csak is szakszerű formában.

Nem értem hogy édesapám és mi hogy kerülünk a képbe, ha vannak gyerekei, felesége?
Mi számít hivatalos formának lemondasnál? Ugyvedhez kell menni?
Ráadásul édesapám testvére 350 kmre lakott tőlünk.
A testvereim külföldön élnek 15 napon belül hogyan mondhatnak le?
Behajthatják rajtunk a nagybáttyám tartozását?
Kérlek segitsetek!
Köszönöm

Bibi9011

rolands # e-mail 2020.01.29. 15:18

vObudaFan
Tehát akkor elvileg a sorrend rendben van. A zálogjoggal terhelt követeléseket ha jól értelmezem kinulláztuk és most jönne a maradék amit még betudnak hajtani a másik ingatlan értékéig - 700 000, itt gondolom a temetési költségek egyéb költségek nem relevánsak. Nyilván a dokumentumokkal még járok egy kört :)
Gondolom ezt valahogy bizonyítanom és jeleznem kell az instrum felé is. A beszélgetésből kiderült hogy se hagyatéki végzés, se halotti anyakönyvi kivonat se egyéb ügyekről nincs papírjuk ezért például édesapám nevére is érkezett egy fizetési felszólítás egy válasz levél és egy csekk ahol megkérték hogy fizessen (2011-ben elhunyt) és vegye fel velük a kapcsolatot...nekem ez kicsit meglepő volt főleg hogy ő Adós ként mi pedig Örökösként kaptunk fizetési felszólítást....
A válaszokat köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2020.01.29. 15:03

A zálogjoggal terhelt követelés megelőzi a többit. Minden más követelés elvileg egy sorban van.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rolands # e-mail 2020.01.29. 14:25

Ha jól tudom ez a sorrend:
1.1. az örökhagyó illő eltemetésének költségei;

1.2. a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek (a továbbiakban: hagyatéki költségek), valamint a hagyatéki eljárás költ­ségei;

1.3. az örökhagyó tartozásai;

1.4. a kötelesrészen alapuló kötelezettségek;

1.5. a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

1.1. - 1.2 pontban lévőket kifizettük.

Ha jól tudom a jelzáloghitel, folyószámla és személyi kölcsön a 1.3 csoportban vannak. Itt amikor végrehajtás alá került egy-egy ügy és terhelték az ingatlanra vagy ingatlan részre akkor fizettünk illetve árverezték el az ingatlant. A kifzetettnél a bank tett ajánlatot hogy kifizetjük a tőkét a többit elengedi ez így is történt.

Azaz érdekes három hitel volt a faktoringnál egy ügyben végrehajtás ment már jó ideje árverés stb. a másik két ügyben pedig semmi, majd novemberben a faktoring eladta a maradék két követelést az instrumnak és ők kerestek ezzel kapcsolatban.

rolands # e-mail 2020.01.29. 14:00

Köszönöm! Ez gyakorlatban mit jelent ugyanis nálunk az történt hogy végrehajtás alá került az ügy az ingatlan tulajdoni hányadára viszont a bankkal megegyeztünk kifizettük a 700 000 FT-ot és megszűnt a végrehajtás.
A többi ügy akkor még nem volt végrehajtási fázisba.
És ha jól tudom az ilyen tartozások a 3. csoportba vannak.

Az árverezésnél szintén az történt hogy a faktoring kérte a végrehajtást az ingatlanra.
A maradék két tartozás még nem volt végrehajtás alatt.

Ha jól értem ha vétettünk a sorrendben akkor mindent ki kell fizetni?

ObudaFan # e-mail 2020.01.29. 13:55

Elvileg a másik ház értékével, amiből lejön a saját vagyonodból kifizetett rész. Már ha kielégítési arányt, sorrendet nem vétettél.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rolands # e-mail 2020.01.29. 13:54

ObudaFan

Köszönöm ezt értem.
Akkor összegezve az elajándékozott ház értékével vagyok köteles még helytállni a maradék tartozásért?

Ugye az egyik lakással helytálltam (Árverezésre került). Itt van az a rész hogy a megörökölt vagyontárgyal vagy azok hasznaival.

A másik lakás értékével ugyanis már nincs a tulajdonomban viszont itt kérdéses hogy befizettem 700 000 FT a saját vagyonomból az ilyenkor lejönne a megörökölt vagyontárgyak értékéből, illetve a hagyaték egyéb díjai ezek kifizetését igazolni tudok :)

ObudaFan # e-mail 2020.01.29. 13:25

A teljes örökség a teljes tartozás fedezetéül szolgál, tehát amit elajándékoztatok, annak az értéke is a követelések kiegyenlítésére szolgál.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rolands # e-mail 2020.01.29. 08:32

Illetve itt is érvényes hogy az örökrész erejéig?

a az örökös ezeket a szabályokat felróhatóan megszegi, az emiatt kielégítetlenül maradt hitelezővel szemben egész vagyonával felel.”

Bár nem tudom mi szegtünk-e meg valamit.

rolands # e-mail 2020.01.29. 08:11

drbjozsef

Köszönöm ezt olvastam,

viszont az volt a probléma hogy ez alapján nem tudom most hanyadán állunk. Az ingatlant elárverezték ugye, az 700-et be kellet fizetnem tehát nem volt választási lehetőségem. És nem tudom a maradékkal most akkor mindet ki kell fizetnem vagy úgy kell számolni hogy megörökölt vagyon - kifzetett dolgok?

drbjozsef #   2020.01.29. 07:57

rolands,

Ptk.7:96.§
(1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

...

7:97.§
(1) Az örököstársak a közös hagyatéki tartozásokért mind a hagyatéki osztály előtt, mind azt követően egyetemlegesen felelnek.

7:98.§
(1) Az örökös a tartozásokat a kielégítés sorrendjének megtartása nélkül elégítheti ki addig, amíg felteheti, hogy a hagyatéki tartozásokat a hagyaték teljesen fedezi, ha figyelmen kívül hagyja az örökhagyó által élők között ingyenesen vállalt, valamint a hagyományon és meghagyáson alapuló kötelezettségeket. Ellenkező esetben csak a sorrend szerint nyújthat kielégítést.

(3) Ha az örökös ezeket a szabályokat felróhatóan megszegi, az emiatt kielégítetlenül maradt hitelezővel szemben egész vagyonával felel.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rolands # e-mail 2020.01.28. 23:26
  • Minden egyéb költséget ami minket terhel kifizettünk a közjegyző stb, hagyatéki eljárás stb.
rolands # e-mail 2020.01.28. 23:23

Tisztelt fórumozók,
a következő problémám lenne:
2011-ben örököltünk édesapám után.
Pozitív öröklés:
Ingatlan 1. : 6 400 000 HUF
Ingatlan 2. : 1 130 000 HUF
Ezeket 1/2-1/2 részben. Ez szerepel a mi hagyatéki papírunkban. A többi részét édesanyám kapta.
Negatív örökség:
Jelzáloghitel: 12 000 000 HUF
Adóságrendező kölcsön: 1 300 000
Folyószámla hitel: 2 700 000
Személyi kölcsön: 1 400 000

2013-ban kifizettünk 700 000 forintot a személyi kölcsönből ugyanis az Ingatlan 2 tulajdoni részére terhelték rá. Majd mind ketten ezt a házrészt elajándékoztunk. A bankal a 700 000 ft-ban megállapodtunk tehát a személy kölcsön törlesztésre került.

2019-ben az Ingatlan 1. árverezésre került 11 500 000 FT értékben a Jelzáloghitel így rendezésre került.
Kérdésem az lenne milyen mértékben felelünk még a tartozásért a testvéremmel. Ha jól tudjuk akkor Ingatlan 2 értékel felelünk amelyből már 700 000 kifizettünk bank által igazlás van hogy törlesztettük a hitelt. Ha jól tudjuk csak a megörökölt vagyontárgyak vagy azok hasznaival felelünk. Ha nincs a birtokunkban jelen esetben a 2. ingatlan akkor annak az értékével. De bizonytalanok vagyunk hogy ilyenkor még az 1. igatlan értékét is figyelmbe veszik vagy az már mivel helytáltunk egy másik tartozásért azt nem kell számításba venni?

Válaszukat előre is köszönöm!

Ivish # e-mail 2020.01.17. 20:05

Köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.17. 19:01

(Értelemszerűen akkor, ha nincs élő felmenő se.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.17. 18:59

A családfán addig az elágazásig kell visszamenni az öröklési renddel, ahonnan lefelé található élő örökös. Nálatok ez a nagybátyád szülei (a te nagyszüleid), hiszen az onnan eredő ágakon van léő leszármazó: te.
(A nagybátyád unokatestvérei eggyel feljebb, a nagybátyád nagyszüleinél ágaztak el.)

Még másképpen: ha az örökhagyónak nincs se házastársa, se leszármazója, akkor az az élő rokon örököl, akinek az örökhagyóval közös őse annak a legközelebbi hozzátartozója.

www.kbs-ugyved.hu

Ivish # e-mail 2020.01.17. 18:31

Végrendelet nincs úgy tudom. De akkor a nagybátyám unokatestvérei és az ő szüleik nem örökölnek csak én? Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.17. 18:05

Úgy érted, végrendelkezés hiányában. Hát te.

www.kbs-ugyved.hu

Ivish # e-mail 2020.01.17. 16:32

Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy meghalt a nagybátyám, akinek soha nem volt felesége és gyermeke sincs, szülei is meghaltak, illetve egyetlen tesvére is meghalt az én édesanyám, csak unokatestvérei vannak illetve az ő szüleik. A kérdésem az lenne hogy ki örököl utána? Az unokatestvérei és szüleik is? Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.15. 22:51

Ezzel kellett volna kezdeni. És nem az öröklés rovatban. Sürgősen keressen meg egy ügyvédet.

www.kbs-ugyved.hu

Tallér # e-mail 2020.01.15. 20:42

@drbjózsef

18 év élettársi(nő+ferfi) kapcsolatban vettek közösen egy lakást.Az elhunyt nevén van a lakás.Az elhunytnak van egy lánya és egy fia örökösök.A fiú örökös ki akarja túrni a megözvegyült éllettársat a lakásból,a nagy gond az hogy a hagyaték tárgyát képező lakásra 2 fiú gyermek is be van jelentve ( nem közös)

drbjozsef #   2020.01.13. 12:50

Tallér,

Amire te gondolsz (már ha nem azonos nemű párról beszélünk), az a regisztrált élettársi kapcsolat. De sem ez, sem a "sima" élettárs nem örököl.

Viszont, érdemes tudni, hogy az élettársnak lehet megtérítési igénye az örökösöktől. Az élettársi közös vagyon hasonlóan működik, mint a házastársi közös vagyon (de néhány fontos részletszabályban más), ezért ha az elhunyt fél nevén voltak vagyontárgyak, ingatlan(ok), amelyek az élettársi közös vagyonba tartozhatnak, akkor ott esetleg lehet keresnivaló.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.