Öröklés


kadaj01 # 2009.03.06. 08:48

Immaculata, nem kellene álszenteskedni!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.06. 07:43

Csalódtam benned Mona!:(((

Az a gyerek nem tehet arról, hogy megszületett, egész életében nélkülöznie kellett az apját és az apai szeretetet.

Segítség: Ha az utolsó percig azon küzd, hogyan árthatna a saját vérének, békére nem fog találni.

monalisa1 # 2009.03.05. 20:00

Vagyis apa és fia szüntessék meg a közös bankszámlát, ezentúl csak a fiának legyen számlája. (Azt, hogy a bácsi a lakásra érkező nyugdíjából hónapról hónapra mennyit ad a fiának - és ő azzal mit csínál -, senkire nem tartozik.)

monalisa1 # 2009.03.05. 19:57

Szerintem a lakás nem képezi a majdani hagyaték tárgyát, mert örökölni csak azt lehet ami az örökhagyó tulajdonában volt halálakor - a lakás ugye meg nem az övé...

A bankszámlán lévő pénz felével a bácsi rendelkezik, és mível a másik fiát rendelkezésével kizárta az örökségből, így őneki a kötelesrész jár. (Vagyis az egésznek 25%-a.)

Ahhoz, hogy a másik fia még ezt se örökölje, szerintem a továbbaikban a nyugdíját ne a bankszámlája kérje utalni hanem havonta a postától vegye át - a pénzt meg úgymond hónapról hónapra eltapsolja... Így halálakor nem marad más mint a tárgy havi nyugdíja, az meg úgyis megy a temetésre...

Monalisa
laikus hozzászóló

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.05. 19:24

Ez így védi az örököst?

A balikra gondolsz?

HusztiKati # 2009.03.05. 18:01

Sziasztok!

Egy idős bácsi szomszédom segítségeteket kéri az alábbi ügyben:

Van két fia, az egyiket szereti, nevelte, a másikkal viszont születése óta nem tartotta a kapcsolatot.
6 évvel ezelőtt vásárolt egy lakást a "jobbik" fiának, a bácsi haszonélvezeti jogával. Erre lakásra (vagy valamennyi részére) igényt tarthat a bácsi halála után a másik fia? Mit kell tennie azért hogy ne kaphasson semmit a másik?

A bácsi OTP-s bankszámlámán van egy kis pénz, a teljes összeget szeretné ha szintén a "jobbik" fia örökölné, ezért közös a fiával a bankszámla + amikor kötötték az OTP aláíratott vele egy papírt hogy a bankszámlán lévő pénz a másik bankszámlatuljadonosé, halálozás esetén.
Ez így védi az örököst?

Köszönöm a segítségetek!

ObudaFan # 2009.03.03. 11:08

Az illetékes közjegyzőnél érdeklődhetsz.
Nem derül ki a leírásból a pontos tényállás, de az értéknövelő beruházásaira tekintettel vagy tulajdonrészt, vagy pénzbeni térítést követelhet az élettárs.
Mindenki a tulajdoni hányadának megfelelő mértékben használhatja az ingatlant.
A saját tulajdoni hányadát már most eladhatja bárki, de a tulajdonostársak elővásárlási jogára figyelemmel kell lenni.

erika26 # 2009.03.03. 10:00

Ha valaki tudna segíteni, kérem írjon. Apukám 2008 májusában halt meg. Hagyatéki tárgyalás nem volt. Az összes irat az élettársánál van. Ahogy írták, hivatalból is meg kellene indítani a tárgyalást. Ez mikor történhet meg? Nekem kellene bemenni az örkormányzatba? Egy ingatlan az örökösödés tárgya. 50% a nagymamán nevén, 50% apukám nevén volt. Az élettársával és a féltestvéremmel laktak apuék ebben a házban. A mamámé a fele, ez biztos. Az élettársa állítólag pénzt rakott a ház karbantartására. Ezt követelheti? Köteles rész jár, de nem akarja eladni a házat. Esetleg beköltözhetnék, ha igen, csak a hagyatéki után? Mi a helyzet ilyenkor, hiszem a mama még él? A házat csak a tárgyalás után lehet eladni, igaz? Köszönöm előre is.