Le kell folytatni a hagyatéki eljárást, aztán a földhivatalhoz ügyvédi képviselet mellett be kell nyújtani az adásvételi szerződéseket.
Öröklés
Az előttünk ebben a házban lakó házaspár megvette a kertet a tulajdonos gyermekeitől, de az a gond, hogy hagyatéki eljárás nem volt, mikor az idős bácsi meghalt. Bár adásvételi szerződés készült a kert megvételéről ami jelenleg birtokunkban van.
Ebben az esetben mit tehetünk?
„Szeretném megtudni, hogy a kertet milyen módon lehet magunkévá tenni?”
örökösöktől meg kell venni.
„Fennállhat-e az elbirtoklás esélye?”
fenn.
Elbirtoklás útján a tulajdonostárs is megszerezheti más tulajdonjogát. A tulajdonos halála az elbirtoklást nem érinti. Ha azonban a tulajdonos végrendelkezett az elbirtoklással érintett telek örökléséről, akkor az az elbirtoklás megszakadását eredményezte.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
8 éve vettünk egy családi házat, melyben előtte 15 évig élt egy házaspár. Jelenleg és akkor is a kertnek a fele egy bácsi nevén van, ki Amerikába távozott és későbbiekben visszatérve Magyarországra Budapesten elhalálozott.
Szeretném megtudni, hogy a kertet milyen módon lehet magunkévá tenni?
Fennállhat-e az elbirtoklás esélye?
igen,
indokoltnak kellene lennie (törvény előírja mik lehetnek az indokok - nehéz ügy)
nem.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Nagymamám hét éve élettársi kapcsolatban él egy férfival, és végig a nagymamám öröklakásában éltek, de közben a férfi nem volt oda bejelentkezve. Ő egy másik címen van bejelentkezve, melyen neki haszonélvezeti joga van.
De édesanyám két éve ajándékba kapta nagymamám öröklakását, és nagymamám élvezeti jogot kapott. Az élettárs követelhet-e az ingatlanból, vagy az ingóságokból nagymamám halála esetén, mivel közös nyugdíjukból éltek a hét év során, és ebből az öröklakás felújítási költségeibe is jutott?
Ill. a nagymamám visszavonhatja-e az ajándékozást édesanyámtól, ha úgy dönt?
Esetleg nagymamám halála esetén átszállhat-e a haszonélvezeti jog az élettársára?
Válaszát előre is köszönöm.
Ha érvényes a tartási szerződés, akkor nem jár.
Én csak egy laikus hozzászóló vagyok...
A fórumozó jogászok azt szokták válaszolni az ilyesmi kérdésre, hogy legfőbb látni kellene azt a szerződét, vagyis hogy mit is tartalmaz. Minden további annak függvénye.
Javaslom fogd a szerződést és keress fel egy ügyvédet - ő majd átolvassa és remélve "kiolvassa" belőle a kötelesrészre jogosultságot részedre. Ha igen, akkor a szükséges jogi lépést megteszi ennek érdekében.
Az is előfordulhat, hogy a szerződés bíróságon esetleg megtámadható., az ügyvéd majd erre vonatkozóan is nyílatkozik.
SOS!!!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy dédnagymamám nemrégiben elhunyt de halála elött eltartási szerződést kötött egy számomra ismeretlen férfival.A férfi így megkapta a lakását.A kérdésem az hogy abból a lakásból jár e nekem a köteles rész?Hozzáteszem hogy én vagyok az egyedüli élő rokona.Válaszukat előre is köszönöm.
Köszönöm a válaszokat Monalisa1 és Obudafan!
Most már csak website címekre (vagy más elérhetőségre) lenne szükségem (ha van ilyen) ahol megtalálom a közjegyzői munkadíjakra vonatkozó jogszabályt ill. a 14/1991 (XI.26) IM rendeletet, mivel ezek nélkül nem tudom kalkulálni az örökösödéssel kapcsolatos költségek ezen részét.
Továbbra is hálás köszönettel!
Nem.
Üdvözlet Mindenkinek!
Mindkét szülőm 1héten belül meghalt.
Egyedül örököltem a lakásukat.
Két hagyatékatadó végzés készült.
1. 1/2 rész
adó és értékbizonylat szerint : 10.500.000
beköltözhetően : 8.700.000
2. 1/2 rész
adó és értékbozonylat szerint : 10.500.000
Akkor most kell majd nekem öröklési illetéket fizetni?
Köszönettel:
István
Nincs mit.
Köszönöm a választ!
Kell, kivéve, ha ez a nagyszülő tartott el téged a saját háztartásában.
Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!
A nagymamám nemrégiben hunyt el. A lakását egyenlő arányban a gyermekei öröklik, a nagynéném és az édesapám. Édesapám évekkel ezelőtt meghalt, így egyetlen gyermekeként az ő részét én öröklöm.
A kérdésem az lenne, hogy örökösödési illetéket kell-e fizetnem. A lányának nem kell fizetni (az új tv. értelmében, és az ingatlan értéke sem éri el a 20 MFt-ot), de a kieső gyermek helyére (édesapám) lépő unokát (engem) terheli-e illeték (6%?) vagy sem.
Válaszát előre is köszönöm!
hencsip
14/1991. (XI. 26.) IM rendelet
Terhelheti még öröklési illeték.
Tisztelt Fórum!
A keresőbe beírva a "közjegyzői díj örökösödés esetén" kifejezést, nem kaptam választ. Érzésem szerint jelentős összeg. Hol találok erre vonatkozóan számítási módszert vagy táblázatot? Van e más költség, vagy nevezzük bárminek, ami az örökösöket terheli?
Választ előre is megköszönve, Üdvözlettel!
Nem ördöngősség bizonyítani, hogy közös tulajdon: elegendő igazolni, hogy a szerzés az élettársi jogviszony fennállása alatt történt. Ha ez megvolt, akkor már titeket terhel, hogy bizonyítsátok, a szerzés fedezete különvagyon volt.
Köszönöm a válaszát. De így még lenne kérdésem.
Azt,hogy közös tulajdon be kell bizonyítaniuk nem ? De a tulajdonlapon egy név ( az édesapám ) neve szerepel 1/1 bejegyzéssel. Az élettárs neve nem szerepel sehol még haszonélvezete sem volt neki. És így utólag a 2 éve elhunyt édesannyuk után perelhetnek az ő képviseletében ?
Szóval formálhatnak jogot az ingatlanra ill az autóra bizonyítás nélkül is? Ugyanis a lakást szolgálati lakásként kapta édesapám amit utána megvehetett.
Várom válaszát .
Köszönöm
Az elképzelhető, hogy keletkezett élettársi közös tulajdon, aminek az ő édesanyjukra eső részét követelhetik.
Tisztelt Fórumozók
Szeretnék segítséget kérni :
Édesapám idén márciusban elhunyt. Édesanyámmal elváltak.Édesapám 30 éve élettársi kapcsolatban élt.
Az élettársának 2 gyereke van. Az élettársa 2 éve elhunyt. Az élettárs hagyatéki tárgyalása rendben lezajlott. Most édesapám halála után az élettárs 2 gyereke igényt tart édesapám nevén lévő ingatlanra és autóra. Az ingatlan és az autó is 1/1 tulajdonban az édesapám nevén van.
Kérdésem az lenne ,hogy az elhunyt élettárs gyerekei, jogosan követelnek ?
Üdvözlettel
Nincs mit.
Hálásan köszönöm a választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02