Öröklés

ObudaFan # 2012.05.07. 07:48

Igen.

feketebarany13 # 2012.05.07. 07:57

Az igen az én kérdésemre válasz kedves ObudaFan?
Az lehet-e gond, hogy nem tudjuk bizonyítani, hogy került hozzá a pénz? Csak sejtjük, hogy korábban ő is hasonló módon megörökölhette az anyjától (ott sem szerepelt hagyatékban), mert máshonnan nem igen lehetett ennyi pénze.
Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.07. 08:32

Nem feltétlenül szükséges, de ha nagyobb összegről van szó, akkor a saját érdeketekben tanácsos. Különben baj lehetne, ha megkérdik, miből van az új kéró.

Ronesz # 2012.05.07. 12:28

Tisztelt Fórumozók!Hagyatéki ügyben a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése után(öröklés rendje szerint átadva)6 évvel előkerült egy magánvégrendelete az elhúnytnak.Miként tudom érvényesíteni tekintettel arra hogy nekem kedvező juttatást is tartalmaz?Úgy tudom,a végrendelet minden korábbi(osztályos egyezség)megegyezést is felülír.Így igaz?Köszönöm a választ előre is.

ObudaFan # 2012.05.07. 12:30

Ha meg lehet egyezni a többi örökössel, úgy,ha nem, perben.

Ronesz # 2012.05.07. 14:22

Tisztelt Obudafan!Sajnos a megegyezés a többi örökössel kizárt-ilyen a helyzet-,így marad a peres eljárás.Érdeklődöm,amennyiben "végrendelet érvényesítése" a jogcím,az önmagában foglalja közös téves feltevés alapján történő osztályos egyezség megtámadását,vagy csak a végrendeletet nyilvánítja a bíróság érvényesnek,és gyakorlatilag ezt követően kérhetem az osztályos egyezség érvénytelenségének megállapítását?Köszönettel:Ronesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.07. 15:51

Nem úgy. Ez a per tulajdonjogi per lesz.

balek123 # 2012.05.07. 16:32

Mindenestre köszönöm a hozzászólásokat.
Eltelt 3 év, és ugyanott vagyok ahol kezdtem, ez sem lesz egyszerűbb és gyorsabb.

Ronesz # 2012.05.07. 18:34

Akkor gyakorlatilag kérem hogy a hagyatékot a végrendelet szerint(ingó-ingatlan)ossza ki a bíróság?Tehát az osztályos egyezség ezzel érvénytelenné válik?Az örökléskori értéket veszik alapul?Üdv.

kuduri # 2012.05.07. 19:34

Húgommal ketten lettünk lehetséges örökösök, örökölhetünk egy ingatlant és kb. 1 millió forint adósságot.Én dolgozom húgom pedig állami utógondozott elmúlt 18 éves de nincs munkája jelenleg tanul.A kérdésem az lenne ha mind a ketten öröklünk és egyikünk se mond le az öröklésről akkor ugyebár feleződik minden, a hitel is.Én a rám eső adósság részt kirendezem amint megvan a végzés de tesómnak nincs pénze sem állandó keresete ilyenkor mik a lehetőségek.Elnézést előre is az értelmetlen kifejezésért.A segítségeket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.07. 19:52

Nem. De attól tartok hiába magyaráznám. Keress fel egy ügyvédet, ha nem akarod elszúrni.

ObudaFan # 2012.05.07. 20:28

Első körben a tulajdonjog megállapítását lehet kérni. Ha az megvan, utána lehet szó az így kialakult közös tulajdon megszüntetéséről.

Ronesz # 2012.05.08. 03:47

Köszönöm,nyilván ügyvéddel célszerű beadni a keresetet,de ahány ügyvéd,annyi verzió...ez is igaz...Üdv.

feketebarany13 # 2012.05.08. 14:50

Kedves Hozzáértők!

Az én tegnap délelőtti kérdésemre esetleg tud valaki válaszolni?

Köszönöm,

kuduri # 2012.05.09. 18:23

Pár hozzászólással ezelőtt írtam egy hozzáfűzést.valaki segítene kérem aki nekem szánja a válaszát írja oda a nevem előre is köszönöm.

sziszaszisz # 2012.05.10. 20:50

Tisztelt Tanácsadó(k)!

Édesapám elhalálozott. Halála előtt egy évvel halt meg az édesanyja, tehát a nagymamám. Édesapám hagyatéki tárgyalása előtt vagyunk 4 héttel. Édesapám vér szerinti testvére egyenlőre csak szóban jelezte felém, hogy rendelkezik egy dokumentummal(kézzel írt szerződéssel), melyben az áll, hogy az édesapám pár évvel ezelőtt kölcsönbe kapott egy jelentősebb mennyiségű készpénzt az édesanyjától és ő mint tövényes örököse a nagymamám hagyatékának igényt tart a rá eső összegre. Tudomásom szerint édesapám hagyatéki leltárában ez a tartozás nem szerepel. Legjobb tudomásom szerint a nagymamám halála utáni hagyatéki végzésben sem szerepel ez az édesapámnak kölcsönadott összeg, mint hagyaték. Ilyen esetben van e jogilag bármi alapja a követelésének, támadhat e engem ezzel a papírral jogosan? A hyagtékból köteles vagyok e ezt a tartozást neki visszafizetni? Ezen felül van tudomásom egy édesapám tulajdonát képező készpénz összegről, mely jelenleg a vele egy házban élő társa birtokában van, de ez szintén nem szerepel a hagyatéki leltárban. Hogyan tudom bizonyítani, hogy az a pénz az édesapámé volt, így a hagyaték részét képezi. A társa jogilag nem élettára és dokumentum van róla, hogy semmilyen élet és vagyonközösség nincs.
Előre is köszönöm.

klarianya # 2012.05.11. 09:28

Üdv.!
A következő lenne a kérdésem:
apai nagymamám 2 évvel ezelőtt hunyt el.
20 évvel ezelőtt,amikor nagyapám meghalt,édesapám lemondott az örökségéről a mama javára,akkor alá is írt valamit,de erről nincs semmilyen dokumentumunk.
Most,hogy meghalt a mama is,már csak 2 fia él.
Sajnos a halála óta semmilyen hivatalos papírt nem kaptunk az örökségről.
A házban azóta az egyik unokaöcsém él,aki papának nem volt vér szerinti unokája,mert ő mama első házasságából
született fiának a gyermeke,tehát én és édesapám vagyunk
nagyapám vér szerinti örökösei.Mégis mi vagyunk azok,akik még egy gombostűt sem kaptunk.
Bár az is igaz,hogy mama szóban mondott olyat,hogy a házat unokaöcsémre fogja hagyni,mert ő segített neki a ház körül,de erről nincs papír!De ha lenne is,akkor ez csak a házra vonatkozna,és a többi vagyonra nem!Ugye?
Az volna a kérdésem,hogy ha évekkel ezelőtt édesapám lemondott a mama javára,akkor most jogosan zártak-e ki bennünket az örökségből?Mit tehetünk ebben az ügyben?
Elképzelhető olyan eset,hogy amikor a közjegyző megkérdezi az elhunyt rokonait,hogy van-e más örökös is,
akkor "bemondás"alapján elfogadja a nem választ,és nem ellenőrzi le,hogy tényleg nincs több örökös?

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.11. 09:51

Kuduri: nem feleződik a tartozás (ahogy tulajdonképpen az örökölt dolgok sem). Az egészet követelheti a hitelező bármelyikőtöktől.

ObudaFan # 2012.05.11. 11:38

klarianya

Mivel édesapád minimum kötelesrészre jogosult, ha nem mondott le esetleg róla, így kellett volna, hogy tudjatok a hagyatéki tárgyalásról. Meg kell keresni a közjegyzőt, hogy mi történt.

ObudaFan # 2012.05.11. 11:41

sziszaszisz

Annak, hogy a leltárban és a korábbi hagyatékátadó végzésben nem szerepel, nincs jelentősége. Hogy fennáll-e a tartozás, azt innen megítélni nem lehet, ezt neki kell bizonyítania. Mindenesetre ha a kölcsön létezett és nem lett visszafizetve, az örökrészed erejéig felelsz a ráeső rész megfizetéséig. Azt még érdemes lesz megnézni, hogy nem évült-e el.

Márton31 # 2012.05.11. 16:31

Üdvözletem.Azt szeretném meg tudni hogy mi a teendő a hagyatéki tárgyaláson egy autóról lenne szó.3 örökös van,megegyeztek az autó eladásában már a vevő is meg van aki rögtön ki is fizetné.Mi ilyenkor az eljárás?Valamelyik örökösnek a nevére lemondani?De akkor az örökösödési illetéket neki ki kell fizetni.Vagy van lehetőség a hagyatéki tárgyaláson bejelenteni a szándékát?Hogy működik ez?Köszönöm a választ!

klarianya # 2012.05.14. 08:10

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a választ!
Éppen most sikerült meg tudnom,hogy azért nem volt
hagyatéki tárgyalás,mert a másik fia nagymamámnak azt nyilatkozta,hogy sem ingó sem ingatlan vagyontárgya nem
volt a Mamának!
Ezt nem szokták felülvizsgálni?
Ugyanis saját háza volt a Mamának,és ingóságai is voltak!
A jegyző azt mondta,lehet hogy halála előtt ráíratta másra a házat,de erről mi nem tudunk!
Szóban mondott csak ilyet a Mama,de papírt nem írt erről!
Szóbeli nyilatkozatot nem vesznek komolyan tudomásom szerint!
Ha esetleg akkor kelteztek egy ilyen nyilatkozatot,amikor a Mama már ágyban fekvő és nem beszámítható volt,akkor ezt meg lehet bíróságon támadni?
És ilyenkor mi a helyzet a köteles résszel?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2012.05.14. 08:14

A földhivatalban be kell nézni az ingatlan tulajdoni lapjába, arról kiderül, hogy valóban átruházta-e az ingatlant, és ha igen, milyen jogcímen. Kötelesrész akkor jár, ha ingyenesen ruházta át. Kötelesrészt polgári perben lehet követelni, ha nem lehet a megajándékozottal megegyezni.
Ha még mindig az ő nevén van az ingatlan, akkor le fogják folytatni a hagyatéki eljárást.

ObudaFan # 2012.05.14. 08:14

Ha nem volt beszámítható a mama, amikor a nyilatkozatot tette, meg lehet támadni, de neked kell bizonyítani, hogy nem volt az.

ObudaFan # 2012.05.14. 08:16

Márton31

Mindhárom örökös elfogadja a hagyatékot és közösen értékesítik az autót. Annak semmi akadálya, hogy a szerződés megszülessen a hagyatékátadó végzés előtt.