T. Szakértők!
Édasapám első házasságából van egy féltestvérem, aki hosszú évekig édesapám felé sem nézett. Ezért édesapám úgy döntött, hogy ő ne örököljön semmit.
Ügyvédhez fordult, aki 2007-ben azt javasolta, hogy a házat, amiben laknak ajándékozzák nekem és tegyék rá a holtig tartó haszonélvezetüket. Mint utóbb megtudtuk, hogy ezzel a köteles rész az ajándékozás létrejöttétől 15 évig még jár a bátyámnak, amennyiben édesapám ez alatt a 15 év alatt elhalálozott volna és köteles lettem volna őt kifizetni a ház a szerződés létrejöttének akkor értékéből.
(Mint utóbb megtudtuk, jobb lett volna eltartási szerződést kötni, de bíztunk az ügyvédben.)
Érdekes, hogy bátyám röpke 25 év eltűnés után 2 évvel ezelőtt jelentkezett nálam és azóta is kisebb nagyobb kihagyásokkal, de próbálja tartani a kapcsolatot velem. Édesapámmal továbbra sem kíván találkozni és édesapám sem vele.
Mivel az ajándékozási szerződés 2007. június 23.án jött létre, ezért elvileg, és ha a jogszabályok nem változtak, akkor idén 2012. június 23.-án lejárt az a bizonyos 15 év, amíg nekem kötelességem lett volna a bátyám köteles részét kifizetni, ha édesapám meghalt volna..., de szerencsére él, jövőre lesz 80 éves, és remélem még nagyon sokáig élni is fog.
Érdeklődni szeretnék, hogy ez a jogszabály érvényben van-e még, és valóban értelmezhetem úgy, hogy lejárt a 15 év, és mostantól 2012. június 23.-tól nem lehet a bátyámnak követelése felém, és nem kell majd kifizetnem a köteles részét a házból ha édesapámmal ne adj Isten, történne valmi?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: B. Hajnalka