hagyatéki tárgyalás

susutomi # 2008.03.07. 05:57

Köszönöm mindhármatoknak a gyors választ!!

st

monalisa1 # 2008.03.06. 20:49

A hagyatékátadó közjegyzőtől érdeklődj esetleges értékpapír, bankszámla stb. után is, nem baj ha esetlegesen időközben elköltötték "a" testvéreid ill. az özvegy, az örökrészed pénzbeni értékét akár peres úton is követelheted tőlük.

monalisa1 # 2008.03.06. 20:44

Ha valamit örököltél, és az örökség még megvan, abból a téged megillető részt mindenképpen meg kell kapnod, ha másként nem: pénzbeli ellentételezésként.

monalisa1 # 2008.03.06. 20:41

Ha édesapád után maradt valami örökség: ingatlan(rész), vagy nevén esetleg autó, netán tulajdonában valami értékesebb ingóság, akkor annak harmadrészt a féltestvéreiddel örököse lettél. (Külön vizsgálandó az esetleges ingatlan öröklése esetén az özvegyet megillető haszonélvezeti jog.)

Ha tudod, hogy édesapád hol halt meg, írj egy pár soros tértivevényes levelet a város/község jegyzőjének és kérjed: tájékoztasson a hagyatéki eljárás időpontjáról, ezen belül is a megbízott közjegyző nevét/címét közölve.

Ha esetleg időközben már megvolt a hagyaték átadó eljárás (...), kérheted a közjegyzőt, hogy pótlólag végezze el azt ismét: vétlen kimaradásod miatt.

nandy # 2008.03.06. 20:38

Szerintem érdeklődj az édesapád lakhelye szerint illetékez közjegyzőnél, hogy mikor lesz a hagyaréki tárgyalás. (ez a legegyszerűbb)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.06. 20:37

az esetben én örökösnek számítok-e.
Természetesen. Más kérdés, hogy van-e hagyaték.

susutomi # 2008.03.06. 20:29

T. Cím!

Október meghalt apám, akinek első házasságából születtem. Ő új családot alapított és feleségével és két gyerekével élt, velem nem tartotta a kapcsolatot. Érdeklődnék hogy ebben az esetben én örökösnek számítok-e. Második felesége semmilyen értesítést nem küldött eddig a hagyatéki tárgyalással kapcsolatban. Vagy nekem kell jelentkeznem az igényemmel?

ObudaFan # 2008.03.05. 15:52

Elvileg idézést kellene kapnod a közjegyzőtől, de hát akkor jársz jobban szerintem, ha megjelensz enélkül is. Mondjuk, még megkaphatod az idézést. Ne legyél rögtön bizalmatlan, az sosem baj, ha a másik fél jogi képviselőjével beszél az ember. Ezzel te információt szerzel, és egyáltalán nem biztos, hogy szükség lesz arra, hogy bármire is azonnal reagálj. azt te érzed, hogy érdemes-e jogi képviselővel menni, vagy sem.

lekvárospárizsi # 2008.03.05. 11:33

Hagyatéki tárgyalással kapcsolatos kérdésem lenne!

Meghalt édesapám, akivel a kapcsolatot nem tartottuk, mert nem volt kíváncsi rám. Soha. A minapjában tudtam meg mindezt úgy, hogy felhívott az élettársának az ügyvédje, hogy akkor a jövő héten lesz a hagyatéki tárgyalás....ezt én nem értem!!!

Egyetlen törvényes örököse vagyok, merthogy több gyermeke nem volt(ha igaz).
Ez valóban így van rendjén, hogy egy ügyvédtől kell megtudnom a dolgokat? Aki ráadásul találkozni akar velem a tárgyalás előtt(biztos egyezkedni)!Nem közjegyzőnek kellett volna értesíteni? Vagy most ez hogy is van??
Érdemes ügyvéddel mennem? Van bármi, amit feltétlen tudnom kell?

(Egyébiránt ez akkor azt is jelenti, hogy a temetés már régen megvolt? Esélyt nem kaptam, hogy megismerhessem és arra sem, hogy elbúcsúzhassam tőle a temetésen.
Ez szomorú.)

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.05. 10:38

A hagyaték értéke az nem tőle függ.

proni # 2008.03.05. 10:37

Köszönöm a választ!
Mivel nem vagyunk anyagilag jól elengedve(még ez is erős túlzás ránk nézve),akkor a jelen helyzetben az a legcélszerűbb,hogy hagyjuk a dolgokat a saját medrükben folydogálni.(az illeték miatt)A lényeg az,hogy ha a férjem nem megy el a hagyatéki tárgyalásra,az anyosóm akkor sem tud "keresztbetenni"?!Gondolom,arra van lehetőség,hogy részletfizetést utólag kérjünk az illetékre,és a hagyaték értékét a közjegyző elött már nem tudja feljebb srófolni.
(szomorú,de sajnos kitelik tőle)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.05. 08:00

Szerintem visszautasíthatja az örökséget, ekkor a gyermekek lépnek a helyébe. (Konkrét személy számára lemondani csak az örökhagyó életében, vel kötött szerződésben lehet.)
Tehát a leánynak is vissza kell utasítania az örökséget, ahhoz, hogy egyedül a fiú kapja. Ettől azonban még az özvegynek holtig tartó haszonélvezete lesz.

Megjegyzem, ahhoz, hogy a leány biztonságban érezhesse magát, célszerű lenne szerződést kötniük a várt örökségről. Méghozzá a dolog kényes voltára tekintettel ügyvéd előtt.

A visszautasítás történhet a közjegyzőhöz intézett levélben - de akkor legyen teljes bizonyító erejű. Vagyis vagy teljes egészében kézzel írja a nyilatkozó és írja alá, vagy két tanú hitelesítse az aláírást.
A hagyatéki tárgyaláson nem kötelező részt venni, meghozza a közjegyző a végzést úgy is. Különösen, hogy igazából vita sincs a hagyatékot illetően; csak némi kellemetlenkedés.

Igen, az unoka jóval magasabb illetéket fizet, mint a gyermek.

proni # 2008.03.05. 05:29

Hagyatékkal kapcsolatos kérdésem lenne!A férjemnek nincs testvére,az édesapja a közelmúltban húnyt el.Az anyjával elég rossz a kapcsolata.Anyósom most azt "kiabálja",hogy szedjük össze a pénzünket,mert az örökös a férjem,fizessen,de semmit nem kap meg,mert a haszonélvezet mindenre az ővé.(ez vonatkozik az aranykoronákra is?Ki kell fizetnünk az örökösödési adót,de az anyosóm használhatja a földeket?)Tudom,a törvény ezt "megengedi"

A kérdésem az lenne,hogy a férjem lemondhat-e a fiunk javára az örökségről?
Mivel nekünk 2 (nagykorú) gyermekünk van,megoldható-e,hogy csak a fiunk javára mond le,de cserébe a fiunk a mi ingatlanunk ráeső részéről mond le a lányunk javára?

Tehát,a nagyszülői ház és föld csak a fiunkra,mig a mi családiházunk -majd egyszer -csak a lányunkra maradjon.

Ha ez kivitelezhető,akkor ezt a közjegyző elött kell megtenni,a hagyatéki tárgyaláson?Ezt azért kérdezem,mert a férjem el sem akar menni,neki az lenne a legjobb megoldás,ha meghatalmazással a fiam képviselné.
Tudom,hogy nagyon körülményes vagyok,de az anyosóm tényleg komoly kihivásokkal küzködik mentálhigiénás területen,a páromnak meg nincs hozzá türelme,félő,hogy még mielött a közjegyző irodájába lépnek már úgy összevesznek,hogy nem lesz semmi a tárgyalásból!

Még valami!Ha lemondhat a fiunk javára,akkor neki magasabb illetéket kell fizetnie?
Köszönöm a választ!

bless # 2008.02.27. 21:37

...tudjátok bár mily furcsa nem a pénz fáj,-azt még kjereshetünk,míg fiatalok vagyunk-,de egy másik apát nem tudunk.....és ennek a gyászát veszik el
Vigyázzatok magatokra,és gyermekeitekre!
nekik adjátok azt az időt magatokból amit csak lehet:)
(pénzünk az utolso nap úgy is itt marad nekik,de az időnket nem tudjuk már nekik adni)

Nagyon szépen köszönöm a rám fordított időtöket!
Isten álldjon meg bennetek békés jó éjszakával!
.

monalisa1 # 2008.02.27. 21:21

... részletes

monalisa1 # 2008.02.27. 21:08

(Azt szeretem én a kedves kbs-ben, hogy esetenként részlet választ is ad a kérdezőnek..., és a jogszabályhelyet is beidézi precízen.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.27. 20:52

A szóban forgó esetben még az is valószínű, hogy a hagyatéknak csak azt a hányadát adja át ideiglenes hatállyal a közjegyző, amelyre a magát élettársnak mondó hölgy jogot formál. A többit pedig teljes hatállyal adja át.
De ezt a végzésből meg fogjátok tudni. Akkor még mindig meggondolhatjátok, mennyit ér meg nektek, hogy a hölgy elálljon a pertől.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.27. 20:48

6/1958. (VII.4.) IM. rendelet
60. § (2) Az örökös a neki ideiglenesen átadott hagyatékot birtokba veheti és azt jóhiszemű birtokosként használhatja, de el nem idegenítheti és meg nem terhelheti. A birtokbavétel a készpénzre és értéktárgyakra nem terjed ki, ezeket továbbra is bírói letétben kell tartani, illetőleg bírói letétbe kell helyezni. Az örökösök a hagyatéki terheket, a hagyatéki eljárási és öröklési illetéket a hagyaték terhére is kifizethetik, ebből a célból a közjegyző engedélyével a hagyatéki vagyontárgyakat értékesíthetik, a bírói letétbe helyezett készpénzt és értéktárgyat is birtokba vehetik.

monalisa1 # 2008.02.27. 20:40

bless

Remélve kbs nem sértődik meg (...) de javaslom kérjed ObudaFan véleményét- állásfoglalását is a problémáddal kapcsolatban.

Akár prívát e-mailt is írhatsz neki, címe publikus: ObudaFan@freemail.hu

Béla,
kollegád mint látjuk ma nem ér rá az aktuálisan friss fórumbeli kérdéseket megválaszolni, mert különben bless bizonyára olvashatta volna a hozzászólását.

bless # 2008.02.27. 20:35

ui.: .KSB-nek sok "nemátnézhetetlenségi" tisztelettel:)
A nem végleges hatállyal az mit takar,és milyen következményekkel lesz teljes?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.27. 20:33

OFF
:) Gondolod, attól jobb, ha látod a válaszomat, csak nem hiszel nekem?
Nem érdekes, csak hiú vagyok piszkosul
ON

bless # 2008.02.27. 20:29

Bocsánat KSB!Értékes hozzászólásaidat eddig is érdeklődve olvastam,és amit írtál az nagyon bíztató!
Csak azért érdeklődöm tovább (jogszabályok,bírósági határozatok,egyébb tapasztalatok )után,mert a két tesóm 2 ügyvédnél érdeklődött és két homlok egyenes választ kaptak.Ezért agyviharzom,és gyüjtöm mások gyakorlati,ill.jogi tapasztalatát az ügyben.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.27. 20:18

Miért van az az érzésem, hogy egyesek keresztülnéznek rajtam...? Végül is, nekem nyóc.

bless # 2008.02.27. 20:14

Köszönöm Monalisa,sok érdekeset megtudtam!

...de még mindíg az a főkérdés ,hogy a jegyzőnek elég ,ha az örökösök meg egyeznek,és később ők elégítik ki a hagyatéki hitelező követeléseit,vagy előbb engedve a zsarolásnak a hitelezővel is meg kell egyezni,és közvetlenül a hagyatékból fizeti ki a jegyző?

Nagyon nagy külömbség időben és pénzben is.
A megtalált útmutatók a hagyatéki eljárás során csak az örökösökről irnak(ez reményt ad),de nem 1 értelmű sajnos

monalisa1 # 2008.02.27. 19:23

... olvasható a kérdés...