kadaj, nem értem, ez baj? ha nem megyek el, akkor a közjegyzönek nem kell csinálnia semmit? Miután MEGÍRTA, hogy ha nem megyek el, az nem befolyásolja a tárgyalás megtartását? és ha nincs vita, minek menjek el? Egy halom ismerösöm van, aki nem ment el a szülei hagyatékijára, a többi örökössel együtt. Mégis elhagyatékolták az örökséget...
hagyatéki tárgyalás
A költségeket nem növeli. Viszont hogy szükséges-e, vagy sem, azt ennyi információ alapján nem lehet eldönteni.
Mindenesetre ha nem megy el az örökös a tárgyalásra, az valóban okozhatja az eljárás elhúzódását.
ObudaFan, köszönöm a választ! (és ha nem túl megterhelö: milyen esetekben van szükség új tárgyalásra? Nincs végsö határideje a közjegyzönek az elhagyatékolásra?)
Az egy éven túli ügyeket azért ellenőrizni szokta a kamara tudomásom szerint.
Jó napot! A következőkben szeretném kérni a segítségüket: Volt férjem ellen hosszú évek óta gyermektartásdíj követelésem van a végrehajtónál, sajnos sikertelenül. Tavaly azonban elhalálozott és a hagyatéki tárgyaláson az örökösök az én 2 gyermekem valamint a 2. házasságából származó 3 gyermek lettek. A tartásdíjat a hagyatéki eljárás keretében a közjegyző szerint így saját gyermekeimen hajthattam volna be, tehát ezt a követelést is örökölték. Sajnos volt férjem csupán adósságot hagyott hátra, így a gyermekeim visszautasították a hagyatékot. Sajnos a végrehajtónak, bár sikertelen volt a végrehajtás nekem kellene fizetnem a költségeit. Mivel 20 éve nem kaptam gyermektartást, ezt nem szeretném megtenni. Van-e megoldás, hogy eltekintsen a végrehajtó a költségeitől? Mit tehetnék ebben az esetben, hogy ha már nem jár semmi a halála után, de legalább ne is kelljen fizetnünk.
KÖszönöm.
Meg lehet próbálni a díjjegyzék ellen végrehajtási kifogással élni.
Szép napot!
Hétfőn hagyatéki tárgyalásunk lesz, gyermekeim édesapjának... (72. 000 ft-ot vigyünk, 3-ból egyik gyermek kiskorú)
Kérdéseim a következők:
- azonnal kell döntenünk, hogy elfogadjuk-e az örökséget, vagy van gondolkodási idő ? ( a leltárt nem láttuk, fogalmunk sincs a pontos leltárról)
- mi történik, ha nem tudunk összeszedni hétfőig ennyi pénzt?
Előre is tisztelettel köszönöm a választ!
Nincs gondolkodási idő. (Eddig gondolkodhattatok.) Olyan nincs, hogy nem ismeritek a leltárt; akkor nincs is leltár. De csak tudjátok, hogy milyen ingatlana, gépjárműve volt.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen jogai vannak egy élettársnak 22 éves együttélés után, ha a közösen lakott lakásba van bejelentve de, nem az övé a lakás? illetve ha már elhunyt az élettárs akié volt a lakás. mert sajnos megjelentek az eddig nem látott rokonok és 1 hetet adtak a kiköltözésre.
köszönöm előre is a válaszokat!
Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Nem, nem ismerjük a leltárt! Az elhunyt édesapja volt jelen a leltárnál,Őt értesítették. mi nem tudtuk annak időpontját- tudod, senki nem értesített minket! Hiába CSAK gyerekeim az örökösök...
Azt a szóbeli üzenetet kaptuk, hogy várjuk a tárgyalásról az értesítést.
Igen, tudjuk , hogy van ingatlan és ingó (annak felét találtunk az ingatlanban, mivel egy éve máshol ideiglenes lakcímen élt , feltételezem, hogy az értékesebb tárgyak, eszközök, műszaki holmik ott vannak)
Nem írnám, ha nem így lenne.
Azt nem tudjuk, mennyi hitele volt, szóval nem volt eddig miről gondolkodni!
élettárs: semmilyenek. Kivéve, ha valamilyen módon közös tulajdon az a lakás (akár ingatlannyilvántartáson kívül), de kifejezetten azt mondod, hogy nem az.
Élettárs
A másik topicban leírtam !
éva33
A közjegyzőnél be lehet tekinteni a leltárba.
Mivel tettem fel pár kérdést, beírom mi volt- hátha másnak hasznos..
Úgy mentünk a hagyatéki tárgyalásra, hogy előtte nem láttuk a leltárt az ingóságról sem, a banki tartozásokkal sem voltunk tisztában, ráadásul a közjegyzői díjat sem tudtuk vinni. Ennek ellenére kedvesen fogadtak minket,bár több kérdésre sem tudtak választ adni.Ezek miatt kérnünk kell majd egy másik időpontot újabb tárgyalásra. Addig mi személyesen bejárjuk az adott bankokat és megkapjuk a válaszokat. Nálunk így történt...
Tisztelt jogiforum!
Tegnap volt a hagyatéki tárgyalása apósomnak és mint
vejét nem engedtek be. Anyosomnak, sogoromnak és feleségemnek volt idézése. Ők bemehettek majd az ajtóban közölték velem, hogy nem mehetek be, mert nincs idézőm és csak az mehet be akinek van idézése. Így hát erről lemaradtam, pedig úgy emlékszem, hogy a feleségem az apám hagyatéki tárgyalásán ott volt. Ezt a családom többi tagja is megerősítette. Hogy van
az, hogy egyik helyen ott lehetett a házastárs, a másik helyen meg nem? Tehetek-e jogi lépést?
Köszönöm válaszát!
A feleséged meghatalmazhatott volna, és akkor máris jelen lehettél volna.
Tisztelt Jogiforum!
Édesanyám augusztus végén elhunyt, rövidesen sor kerül a hagyatéki tárgyalásra. Esetünkben egy kb 4,5 milliós lakásról, illetve egy 400ezer ft-ról van szó, amely a folyószámláján volt, ketten vagyunk örökösök.
A lakást nem akarjuk egyelőre eladni, de kérdésünkre, hogy mennyi lesz az eljárás díja, kizárólag azt a választ kaptuk, hogy az attól függ, hogy az ingatlanbecslő mekkora értéket tulajdonít a lakásnak. Laikusok lévén ezzel sajnos mi nem jutottunk közelebb a megoldáshoz. Ha jól tudom, a közjegyzői díj 26 ezer forint, és az egyenesági rokon mentes az örökösödési illeték alól, így nem értem, milyen plusz költségre számíthatunk még? És annak kalkulációja hogyan történik?
Változtat valamit az, ha 5 éven belül mégis eladjuk a lakást?
Segítségüket előre is köszönöm
Tisztelt fórumozók!
Nagymamám 7 éve hunyt el, hátrahagyva az örökösöknek több településen levő ingatlanokat. A hagyatéki leltár során jelezték, hogy hagyjuk az ingatlanokat rájuk majd intézik és küldik tovább az közjegyzőhöz. Nekünk összesen a halotti bizonyítványt és egy ingoságra vonatkozó iratot kértek amiben jelezzük, hogy nincs jelentős értékű ingóság.
7 év után kiderült, hogy több ingatlant is elmulasztottak hozzácsatolni a leltárhoz. Jeleztük hogy mi van, azt mondták póthagyatékolni kell őket, mert mi elmulasztottuk behozni a tul. lapokat.
Az lenne a kérdésem, hogy kinek a felelőssege beszerezni az elhunyt tulajdonában lévő ingatlanok tulajdoni lapjait a földhivatalból, illetve hogy van e ennek valami jelentősége? A póthagyaték költségeit (ha vannak), az örökösöknek kell mindenképp állni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
A tulajdoni lapokat nem az örökösnek kell beszereznie. A tulajdoni lapokat minden esetben az önkormányzat hagyatéki ügyintézője hivatalból kéri meg a földhivataltól vagy a TAKARNET-ről. Ennek annyi jelentősége van, hogy egyrészt a tulajdoni lap bizonyítja, hogy az örökség megnyíltakor örökhagyó tulajdonában volt az ingatlan, másrészt az önkormányzat számára - a hagyatéki eljárás során - ingyenes a tulajdoni lap. A póthagyatéki eljárás költségét is meg kell fizetni.
Chlovia, a hagyatéki eljárásban az ügyértékhez kapcsolódik a közjegyző díja, tehát nem fix összeg.
Köszönöm a gyors választ!
Találtam egy jogszabalyt, (6/1958 VII.4) amiben nagyvonalakban ez is benne van: a hagyatéki leltár elkészítése a halálozás követő 30 napon belül kell megcsinálnia az illetékes jegyzőnek (illetve akit kijelöl). Ez egyenesen jelenti-e azt, hogy ő a felelős a hagyatéki leltárért ingatlanokra vonatkozó tételeiért (mivel az ingóságról nekünk kell nyilatkozni)? Szeretnék valami alapot arra, hogy ne nekem kelljen kifizetni a póthagyatéki költségeket..
Az már nem hatályos. De ne is keresgélj, neked kell fizetned. Lehet belenyugodni.
remek.. Még annyit kérdeznék, hogy lehet-e tudni mennyibe kerül a póthagyatéki eljárás kb. 400Ezer kb az értéke az ingatlanoknak.
Köszönöm!
A közjegyzőt a hagyatéki és az egyéb nemperes eljárás lefolytatásáért ha az eljárás tárgyának értéke megállapítható, az ügyértékhez igazodó munkadíj fele illeti meg.
Az ügyértékhez igazodó munkadíj összege:
20 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén
1000 Ft
20 000 Ft feletti, de 50 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 1000 Ft és a 20 000 Ft feletti rész
4%-a
50 000 Ft feletti, de 100 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 2200 Ft és az 50 000 Ft feletti rész
3%-a
100 000 Ft feletti, de 500 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 3700 Ft és a 100 000 Ft feletti rész
2%-a
500 000 Ft feletti, de 5 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 11 700 Ft és az 500 000 Ft feletti rész
1%-a
5 000 000 Ft feletti, de 10 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 56 700 Ft és az 5 000 000 Ft feletti rész
0,5%-a
10 000 000 Ft feletti ügyérték esetén 81 700 Ft és a 10 000 000 Ft feletti rész
0,25%-a,
de legfeljebb 200 000 000 Ft ügyérték alapján járó munkadíj számítható fel.
De a hagyatéki eljárásban 50%-os a munkadíj.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02