Apai lemondás a gyermekről


szamihanna # 2011.03.30. 08:42

Helló mindenki.
Tanácsot szeretnék kérni. Van két kislányom 3 és másfél éves.Az édesapjukkal külön mentünk egy éve. (nem voltunk házasok csak élettársak).Ez idő alatt kb 4-5 alkalommal voltak nála a lányok.Fizetni nem fizetett egy forintot sem.Egy ideig ment a harc hogy ő mindneképp látni akarja őket stb... De én viszakoztam ellene mivel édesapjuk nagyon sokat iszik és füves cigit szív...(kérném az olvasókat hogy ne írják azt hogy egy ilyen embernek minek szültem kettőt is)Nekem is új párkapcsolatom van és az édesapának is ami csak egy dolog de ott már 4 hónapos terhes a barátnője.Ez is egy dolog.De a gyerekeket szeptember óta nem kereste látni se akarja őket nem is fizet.Eddig azon voltam hogy beadom a kerestet a gyermekelhelyezés miatt és kérem a gyerektartást.De menet közbe úgy alakult hogy meggondoltam magam mert nem viselném el ha elvinné a lányokat abba a körülményekbe és nem tudna fizetni mivel niincs munkája meg amúgy sem jönne el a tárgyalásra.Szóval most arra jutottam hogy szeretném ha lemondana a lányokról és a nevemre vehetném őket.Mit tudok ez ügyben tenni?Vagy ilyet nem lehet?Köszönöm a választ előre is
Gabi

sagit # 2011.03.30. 08:52

Mond csak nem bántásként de 1el lentebb is akár elolvashatod a kérdésedre a választ: Olyan hogy gyerekről lemondás NINCS!!!

szamihanna # 2011.03.30. 09:07

Jó akkor a nevemre venni hogyan tudom őket?És mit tehetek hogy köze ne legyen hozzájuk az apának ne legyenek jogai velük szemben?

sagit # 2011.03.30. 09:31

Nos ... Férjhez mész aztán a férjed nyilt örökbefogadással örökbefogadja a te gyermekeid amibe a volt férjed beleegyezik... asszem ez az egyetlen út.

szamihanna # 2011.03.30. 09:34

A mostani párom nem a férjem és egy éve vagynk együtt.Ő a nevére veheti a lányaimat?

sagit # 2011.03.30. 11:10

Nyílt örökbefogadással szerintem mint férj. És a vérszerinti apának ebbe bele kell egyezni...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.30. 11:37

Nem kell férjnek lennie.

csapdaban # 2011.03.30. 14:24

udvozletem. nem latok ki a meregtol a fejembol. kerem segitsenek! a kapcsolatom melypontjan gyenge voltam.. szakitottam es ezutan sajnos belementem egy futokalandba. az illeto holgyemeny terhes lett,es esze agaban sincs ezen valtoztatni,marcsak azert sem hogy tonkretegye az eletemet ezt sajat maga vallotta be nekem,amiert nem vagyok hajlado vele maradni. nehez ugy de ugy hataroztam ha megsem gondolja meg magat en lemondanek a gyermekrol,eppen csaladalapitasban vagyok a regi partneremmel,akivel azota hala istennek szeretetben becsuletben tengetjuk nehez eletunket es pont ez hianyzik csak a tetejebe. kerem mondjak el mit tehetek. elore is koszonom szepen a tajekoztatast!

pazs # 2011.03.30. 14:44

Csapdaban: olvass vissza, kérlek. Dióhéjban annyit, hogy nem kényszerítheted az anyát abortuszra. Ha tényleg te vagy az apa (és az anya tesz lépéseket ezért), te leszel jogilag is, ami minimum tartásdíjfizetési kötelezettséggel jár (meg láthatási joggal persze), ha a bíróság előírja (miért ne tenné). A láthatást mondjuk kilőheted azzal, hogy hozzájárulsz a gyermeked örökbefogadásához, de ettől még a tartásdíjfizetési kötelezettséged mindaddig fennmarad, amíg a gyereket egy új apa ténylegesen örökbe nem fogadja.
Ketten voltatok ott, amikor készült az a gyerek, aki ráadásul nem tehet semmiről.

csapdaban # 2011.03.30. 14:51

ez igy van es koszonom a valaszt,nem is eroltetem az abortuszt egyalltalan sot a baj az hogy nem is eroltetnem soha mert ellene vagyok. viszont nem akarom azt a gyermeket es nem akarom a vele jaro kovetkkezmenyeket amibol azonnali hatallyal tonkremenne a kapcsolatom es a csalados terveim. ne erts felre kerlek,nem vagyok egy rideg erzeketel hentes semmi ilyen dologrol nem volna szo itt,csupan en elhatarolnam magam ettol a dologtol ha lehet,bar ezt sem konnyu,de ha nincs ra megoldas,az egyenerteku azzal,hogy mindent tonkre fog tenni az eletemben barmit amit eddig elertem a semmibe zuhan majd mindenem..romok es tuzhalal

pazs # 2011.03.30. 15:00

Jogi megoldást nem tudok arra, hogy ha már van/lesz egy gyereked, ne üssenek apává bíróilag az akaratod ellenére, ha az anya vagy a gyerek szeretné.

Mégis miért lesz romok és tűzhalál? A gyerektartás fizetésétől? Mert tulajdonképpen ez az egyetlen valóban kikényszeríthető kötelezettség.

csapdaban # 2011.03.30. 15:12

leginkabb a teny miatt hogy egy szethullott eletem lesz es meg igazan magam sem nagyon fogtam fel ezeket a dolgokat. a gyerektartastol nem felek,anyagi gondjaim nincsenek,de ez az egesz valahogy annyira ilyeszto szamomra. elnezest ha megis rossz fenyben mutatna ram a dolog,hanem inkabb arol van szo,hogy ez a holgy a fejebe vette hogy tonkreteszi a kapcsolatomat es amig elek uldozni fog ezzel a gyerekkel,es felekj hogy tonkre is fogja tenni,pedig en becsulettel voltam fele es nem egy megcsalasrol van szo tehat a gyermek nem baleset es nem is titkos elmondtam a partneremnek aki nagyon nehezen viseli igy is a dolgot,bar mivel oszinte voltam elfogadja. a lenyeges dolgok nem atlathatoak ebben az ugyben igazabol,de el lehet kepzeni milyen eletunk lesz ettol a gyermektol,akit a vilagrra keszul hozni a holgy,es foleg tole aki nyomdokomban jarva megmozgat majd minden kovet hogy ezt megtegye es legkevesbe na gyerektartas erdekli,amit en maugy ius kotelezonek tartok mert igy van ketten voltunk ott!!

Egzoticside # 2011.03.30. 15:12

"Mégis miért lesz romok és tűzhalál?"
a jelenlegi párkapcsolata tragikus végét vízionála..szerintem.

pazs # 2011.03.30. 16:00

Egzoticsibe: gondoltam :)
csapdaban: értem én, de szerintem nagyon sötéten látod a helyzetet... bár nem ismerem a feleket személyesen - legalábbis remélem :)

Orsi0128 # 2011.04.07. 19:21

Kedves Mindenki!

A segítségeteket szeretném kérni!

Terhes vagyok, a gyerek apja elhagyott. ezek után nem szeretném ha bármi köze lenne hozzám és a gyermekhez. hogyan tudom azt jogilag elérni, hogy ne tarthasson igényt a gyerekre? és semmiféle követelése joga ne lehessen amikor megszületik?
A válaszokat előre is köszönöm:

Orsi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.07. 19:36

Menj férjhez, vagy legalább tegyen valaki teljes körű apai elismerést.

Ati apu # 2011.07.06. 04:00

Jó Reggelt.Én érdeklődnék a felől hogy, mi a volt párommal külön költözünk van két gyermekünk 3 és 4 éves a gyerekeket én viszem magammal. nem csak azért mert az anya volt a hibás fél ,hanem mert úgy érzi és érezte mindig hogy egyedül nem képes ellátni a gyerekeket (nem anyagilag) meg tudja hogy én jobban akarom őket na de a lényeg hogy hogyan lehet úgy megegyezni jogilag hogy ha a jövőben meg gondolná magát akkor se tudja tőlem elvenni a gyerekeimet.És hogy ha bíróságra mennénk apaként mennyi esélyem van ?


üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 07:45

Ezt örök időkre garantálni nem lehet. Gyerekelhelyezésben még a bírósági ítéletet is meg lehet utóbb változtatni - pontosabban új ítéletet lehet kérni -, nem hogy az egyezséget.

Az nagyon nem világos, mi a fenének mennél perre, ha egyszer egyezség alapján nálad vannak a gyerekek.

NetRally # 2011.07.06. 09:19

Szeretnék tanácsot kapni, ha párommal összeházasodunk akkor a korábbi kapcsolatából (nem házasság) velünk élő 10 éves kislány gyámsága automatikusan átkerül hozzám? Vagy ezek után is szükséges minden ügyintézéshez az apa aláírása, tovább nehezítve ezzel mindent?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 09:32

Tévesen használod a kifejezést, gyámság alatt árva gyerek áll (illetve akinek a szüleitől megvonták a felügyeleti jogot). Továbbá tévedésben vagy a szülői jogok gyakorlását illetően is, azt - a legfontosabb kérdések kivételével - a gyermekkel együttélő szülő egyedül gyakorolja.
Mindenesetre te egy olyan gyerek fölött, aki nem a tiéd, ilyen jogot soha nem kapsz.

NetRally # 2011.07.06. 09:37

Köszönöm, sajnos ezen a téren nem vagyok tájékozott, így ezért sem tettem fel a kérdést rendesen :) Tehát akkor nem szűnik meg az a helyzet, hogy pl. útlevél ügyintézésnél, stb. az apa aláírása is szükséges, nem pedig "csak" az anyáé? Milyen esetben lehetséges, az, hogy az anya teljes körűen eljárhasson ügyekben, ne kelljen az apát álladóan előkeríteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 09:50

Ha megvonnák az apa felügyeleti jogát. De ahhoz nagyon, nagyon súlyos dolog kellene. Ha te fogsz külön élni a gyerekedtől meg fogod érteni, hogy ez így helyes.

NetRally # 2011.07.06. 10:00

Ő döntött úgy, hogy magára hagyja anyát és lányát, hat éve feléjük sem nézett. Az anya szempontjából szerintem ez így pont nem helyes, elég megalázó helyzetet tud sokszor teremteni. De hát ezek a törvények.

ObudaFan # 2011.07.06. 10:15

Ha hozzájárul az örökbefogadáshoz, te pedig örökbe fogadod, akkor meg is oldódik a probléma.

derill # 2011.07.06. 23:28

pancika: http://www.jogiforum.hu/hirek/19111#…

mimóza69- kisokos
: jelenleg semmilyen joga nem marad, ha az apaságát megdöntik, azonban a készülő új Csjt tervezetében már szerepel, hogy amennyiben bizonyos ideig valaki sajátjaként nevelt egy gyermeket, akkor megilleti a kapcsolattartási jog. A bíróság elvileg külön végzést hoz a kapcsolattartási jogának a megszűntetéséről és annak jogerőre emelkedéséig a kapcsolattartási jog fennmarad. (Az én álláspontom egyébként az, hogy az apaság jogerős megdöntésével a szüli felügyeleti jog megszűnik, ezzel az apasággal járó jogok és kötelezettségek is megszűnnek.)

Vicus04: a bejegyzett apa az egészséges gyermek 6 éves koráig az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül az örökbefogadáshoz hozzájárulhat. Ez esetben a jogszabály értelmében a szülői felügyeleti joga megszűnik, ezzel megszünnek a jogai és kötelezettségei is. A Legfelsőbb Bíróság azonban egyik egyedi döntésében kimondta, hogy a gyermek örökbefogadásáig a tartási kötelezettség fennmarad, ugyanakkor a gyakorlatban egyetlen esettel sem találkoztam, amikor ilyen nyilatkozat megtételét követően egy nő tartási kötelezettsége fennmaradt volna. Ezt csak férfiak esetében alkalmazták eddig. Jelenleg strasbourgi eljárás van folyamatban, melynek lényege, hogy a Magyar államnak fel kellene mutatnia olyan jogesetet, amikor a nő tartási kötelezettsége is megszűnt volna ilyen nyilatkozatra. Ha nem tud, akkor jó esetben elmarasztalják a Magyar Államot. A döntés 1-2 éven belül várható. Ha elmarasztalják, akkor remélhetőleg változik a gyakorlat, ha nem, akkor marad. A másik kérdésedre: Ezt a nyilatkozatot teheti meg az apa, ez esetben a szülői felügyeleti joga bizonyosan megszűnik, tehát kapcsolattartásra sem tarthat igényt, mint látod, a tartási kötelezettsége egyelőre fennmarad.

feri84, szamihanna: „lemondó nyilatkozat” ilyen címen nem létezik, hanem a fenti nyilatkozatot lehet megtenni (alapfeltétele, hogy az apa be legyen jegyezve már az anyakönyve, a gyermek egészséges legyen és 6 éven aluli legyen, fölötte, vagy tartós beteg gyermek esetén gyámhivatali jóváhagyás is kell hozzá (Csjt. 48. § (3) bekezdés).

Ati apu: javaslom a perindítást, mert ha nem indítasz pert, bármikor meggondolja és viheti a gyereket, hiszen azonos jogaitok lesznek. Kössetek egyezséget és hagyassátok jóvá a bírósággal, hogy nálad van elhelyezve a gyermek.

NetRally: amennyiben a gyereket elhelyezik az egyik szülőnél, az a másik szülő hozzájárulása nélkül is csináltathat útlevelet. A közösen gyakorolt felügyelet körébe ilyen esetben csak néhány dolog tartozik (Csjt. 72/B § (2) bekezdés). Ilyen esetben, ha a vér szerinti szülő 6 évig a gyerek felé sem néz, kérheti a másik szülő a szülői felügyeleti jogának a megvonását és a bíróság jó esetben ezt meg is teszi, ha az örökbefogadáshoz nem járul hozzá, viszont lenne olyan személy, aki örökbefogadja.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu