Apai lemondás a gyermekről


Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.07. 06:19

A bírósági végzéssel jóvá nem hagyott egyezség kötőereje ugyanolyan, mint a jóváhagyotté. A különbség az állami kényszerrel való végrehajtásban van. Aki a gyermek elhelyezéséről egyezséget kötött - még ha bírósági jóváhagyás nélkül is, az már nem "viheti bármikor" a gyereket; azaz nem változtathatja meg önkényesen a gyerek elhelyezését.

derill # 2011.07.07. 19:03

Ha Ati apu-ra írtad, akkor ott szerintem semmiféle írásos megállapodás nincs, ráadásul a gyakorlatban ez úgy működik, hogy ha anyuka mondjuk aláírja, majd mégis magához veszi a gyereket, akkor apuka "így járt". Tehát a bírósági döntés a biztos.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.07. 19:20

Tehát a bírósági döntés a biztos.
Illetve, ahogyan már elsőre mondtam: még az se. Itt gyakorlatilag nincs ítélt dolog.

nyanya42 # 2011.07.12. 16:05

Szeretnék tanácsot kérni mert tehetetlen vagyok! Egy pár hónapja kaptam egy bírósági papírt hogy mennyek apasági vizsgálatra mert egy 8 éves kisfiúnak lehetséges hogy én vagyok az apja!Az anyukát ismerem de csak egy allkalom erejéig, és annó mikor felröppent a hír 8-9 éve hogy terhes az anya és hogy én is lehetnék a gyerek apja, én föl kerestem és megkérdeztem tőlle hogy valóban én vagyok-e a gyerek apja, mert ha így van nem szeretném megtartani mert nem szándékozok családot alapíttani és főleg nem az anyával! Akkor azt mondta az anya hogy biztos lehetek benne, nem én vagyok a gyerek apja! Most megvolt a dns teszt már 4 hónapja és csak most hívott hogy állítólag én vagyok a gyerek apja, de én még nem kaptam semilyen papírt sem!! Mi történik ha nem ismerem el hogy én vagyok a gyerek apja??

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.12. 17:18

Majd perben megállapítják.

Sücmörgő # 2011.09.01. 15:41

Üdv Mindenkinek!
Mielőtt kérdésemet tenném fel,leírnám a sztorimat.7 éve nősültem meg,a házasságból született egy kislány.2 éve azonban elváltam,a gyermek az anyához lett ítélve.Új kapcsolatom lett,akivel 1 éve próbálkoztunk közös gyerkőccel.Nem jött össze,így elmentem Endokrin vizsgálatra,ahol nagyon rossz eredmény született.Ekkor felmerült bennem,hogy akkor a kislány hogy "jött" össze? Az anya tudta nélkül bő 4 hónapja elvittem a gyereket apasági vizsgálatra,ahol kiderült:Nem az enyém!Természetesen az anyának nem szóltam,de megtudta.Én keresetet nyújtottam be az apasági vélelmezés megdöntéséért,a teszt elkészülte napjáig visszamenőlegesen a gyermektartásdíj megvonásáért,valamint a perben való költségek marasztalásáért.
A kérdésem:
1;Mekkora esélyem van a pert megnyerni?
2;Hogyan tudhatom meg (jogilag),hiszen az anya 100%,hogy nem árulja el,hogy ki a gyermek valódi apja?
3;Addig,amíg jogilag enyém a gyerek (mert még nem született ítélet és az anya nem adja ide a gyermeket láthatásra),mit tehetek?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.01. 18:49
  1. A gyerektartásra vonatkozó kereseti kérelemnek a visszamenőleges részét akkor is elutasítják, ha az apaság vélelmét sikeresen megdöntöd.
  2. Mi közöd hozzá?
Sücmörgő # 2011.09.02. 19:26

Üdv!
Köszönöm a válaszokat,de engedjetek meg egy megjegyzést a "mi közöd hozzá"-hoz.
Nem véletlenül szeretném tudni.Ugyanis a legjobb tudásom szerint,az,aki a gyermek valódi,biológiai apja,úgy jutott vagyoni gazdagsághoz,hogy ebből nekem vagyoni károm keletkezett,hiszen a kötelezettséget mulasztott természetesen akaratán kívül.Ezt nemrégiben tudtam meg,de aki ebben a témában jártas,igazoljon,vagy cáfoljon,kérem.
Egyébként nem értem az Magyar Igazságszolgáltatást. Miért az apát "büntetik" azzal,amiben vétlen,hiszen a feleség hűséget esküdött.Tehát nem az apa (én) vétettem,mégis az apa fizet. Továbbá: AZ anya 100%,hogy tudatában volt annak,hogy a gyermek apasága megkérdőjelezhető.Jelenleg is ledér életmódot folytat,a gyermeket az anyai nagyszülő neveli.
Akinek van esetleg még észrevétele,véleménye,szívesen meghallgatnám,mert rengeteget segítene.
Előre is köszönöm a válaszokat.

VVBB # 2013.04.08. 10:47

Sziasztok!

A történet a következő. Van egy már 5 éves lányom, akinek az édesapja román állampolgár. Tavaly óta nem látogatja a kicsit, gyerektartást soha nem is fizetett utána.
2011 nyara óta nem vagyunk együtt, házasok, bejegyzett élettársak sosem voltunk. A kislány természetesen a nevén van, apai elismerő nyilatkozatot még a születése előtt tett.
Azóta férjhez mentem, a mostani párom és a kislányom nagyon szeretik egymást, a lányom a páromat tartja igazi apjának.
Kérdésem az lenne, hogy ha nem érem el a vérszerinti apukát sehogy sem, és nagyon nem látom értelmét, hogy továbbra is ő gyakorolja (még ha nem is teszi) apai jogait, akkor hogyan tudná a férjem a nevére venni a lányomat? Megkeresik hivatalból a vér szerinti apát, vagy nem is foglalkoznak vele?
Megköszönném, ha valaki felvilágosítana, mert igazából kifejezetten ilyen esetet nem találtam! :)

ObudaFan # 2013.04.08. 12:03

Valószínűleg sehogy. Esetleg a szülői felügyelet megszüntetése iránti perrel lehet próbálkozni, mert akkor nem kell az örökbefogadáshoz a hozzájárulása, de nem adok túl nagy esélyt a pernek.

Bianka26 # 2013.04.11. 12:33

Sziasztok!

Egy olyan problémával fordulnék a fórumhoz, hogy a párom ellen apasági eljárást indított az exe. A párom nem teljesen biztos benne, hogy az övé a gyermek,mert a nevezett hölgy, amikor terhes lett bevallotta, hogy már férfival is volt szexuális kapcsolata és ezután nem is kereste a páromat 1 évig. Most mégis ott tartunk, hogy őt nevezte meg apának. A párom arra az elhatározásra jutott,hogy aláírja az apasági nyilatkozatot, mivel nagy esély van rá, hogy az övé és nem szeretne 100 évig pereskedni sem. Az lenne a kérdésem, hogy ha az apasági nyilatkozatot aláírja,de utóbb egy DNS teszt bebizonyítaná, hogy még sem az övé a gyerek, akkor mit lehet majd tenni?

Előre is köszönöm a segítséget!

pazs # 2013.04.11. 15:34

Bianka26: amíg meg nem tudja nevezni a tényleges biológiai apát, semmit nem lehet majd tenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.11. 16:06

Még akkor se nagyon.

ObudaFan # 2013.04.11. 20:05

Azért ha később bebizonyosodik, hogy nem ő az apa, lehet indítani pert az apaság vélelmének a megdöntése iránt.
De azért inkább most célszerű eldönteni, hogy per nélkül el akarja-e ismerni, vagy sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.12. 05:14

Az egy év az egy év. Azon túl már fel kell mutatni valami olyan tényt, amely a kereset benyújtását megelőző egy éven belül jutott a tudomására. Annak híján az ügyészség vagy indít a nevében pert vagy nem. De inkább nem.

ObudaFan # 2013.04.13. 12:29

Egy új DNS-teszt az olyan új tény, ami újonnan jutott a vélelmezett apa tudomására.

ekine34 # 2013.04.18. 09:00

Szép napot kívánok!
A problémám a következő: Az első házasságomból született két gyermekem. 6 éve elváltunk, az apa 4 éve nem látogatja a gyerekeket, gyerektartozást sem fizet. Interneten lehet elérni, de az üzenetekre nem reagált eddig...legutóbbi megnyilvánulása az volt, hogy szeretne lemondani a gyerekekről. Néhány hónapja újra férjhez mentem és a férjem örömmel örökbe fogadná a gyerekeket. A bökkenő az, hogy a volt férjem külföldön él és a személyes megjelenése kizárt (ugyanis végrehajtási eljárás is folyik ellene és emiatt sem jönne az országba). Ilyen esetben mi a teendő? Írásban közjegyző vagy ügyvéd aláírásával és pecsétjével nem nyilatkozhat? Van esetleg más járható út? Szeretnénk ezt a dolgot egyszer és mindenkorra lezárni! Előre is köszönöm a választ! Szép napot kívánok!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.18. 10:19

Nem lehetetlen, de jobb lenne ha megjelenne személyesen. Ebben egy végrehajtási eljárás nem akadály. Mitől tart? Nem fogják lecsukni.

ekine34 # 2013.04.18. 10:44

Igen..attól is tart! ...és természetesen nem hajlandó pénzt áldozni arra, hogy Magyarországra utazzon!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.18. 14:02

Konzul előtt is nyilatkozhat, de szerintem az sem lesz ingyen.

ekine34 # 2013.04.18. 16:17

Köszönöm a gyors választ! :)

Hugica-de # 2013.05.30. 19:33

Sziasztok.
Olyan problémám lenne hogy az előző kapcsolatomból születek az ikreim ők most 4 évesek lesznek az apuka nem foglalkozik velük a lányok nem is ismerik én azóta meg hazásodtam és született egy közös babánk is... az ikrek apukája mar 1 éve nem fizet gyerektartást, most le szeretne mondani a lányokról a férjem szivessen örökbe is fogadna őket hisz nagyon jó a kapcsolata a lányokkal öt nézik az apukájuknak, fel is hívtuk a megyei gyámhivatalt és azt mondtak hogy az örökbe fogadó apának vagy is a férjemnek el kell menni egy pszichológushoz, házi orvoshoz, és meg jövedelem igazolás is kell... a férjem neveli a lányokat 10 hónapos koruk óta és most nem értem hogy mert neki kell bizonygatni hogy jó apjuk lesz a lányoknak és hogy eltudjuk tartani a lányokat?? A Gyámhivatal engedélye mindenképp kell ehhez ha a verszerinti apa úgy is át akarja adni a szülői jogát akkor nem mindegy így se úgy se fizet és a lányok se érdeklik....

Mediátor VZs # 2013.05.31. 11:32

"Hugica-de"
A házastársi örökbefogadás menetét, eljárását jogszabály írja elő. A gyámhivatal jól tájékoztatta Önöket, valóban szükséges a pszichológiai vizsgálat az örökbefogadónál, továbbá a jövedelmi viszonyok vizsgálata.
Igen, a gyámhivatal hozzájárulása ehhez mindenképpen szükséges, ahogy az is, hogy mind a hárman megjelenjenek a gyámhivatalnál, ahol nyilatkozniuk kell az örökbefogadással kapcsolatban.
Javaslom, hogy kérjen egy időpontot a gyámhivatali ügyintézőtől, menjen be a párjával és az ügyintézővel szóban beszéljék át az egész eljárás menetét. Személyesen jobb ezeket megbeszélni, mint telefonon keresztül.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

MrTP # 2013.07.08. 19:13

A kerdesem az lenne, hogy ha esetleg kozos megegyezesre jutnek az ex csajommal, aki nem akarja, hogy elhozzam a biologiai fiamat lathatasokra, azt, hogy a felesegemmel, a csaladommal es velem barmifele jo kapcsolatba legyen a gyerek, ha o lemond a gy.tartas fizeteserol akkor en nem gyakorlom a lathatasi jogaimat es azt is megengedem, hogy az eltitkolt terhessegbol szarmazo biologiai fiamat a sajat nevere is irathatja, ennek mi az utja modja, eleg ehhez egy ugyved elott irt papir, v. be kell adni a birosagra is ahol a biro vegzesbe adja? Lehet-e ilyet csinalni egyaltalan? Nincs kedvem ezzel a ketes erkolcsu novel folyamatosan a lathatasok miatt harcolni, belefaradtam, nevelje a torvenytelen gyereket ahogy neki tetszik, de en egy fityinget sem fizetek.

Gabicsek # 2013.07.08. 19:58

Ha te vagy az apja, előbb-utóbb fizetni fogsz. Ha nem ismered el az apaságot, majd a bíróság megállapítja, ha tetszik, ha nem.