Örökségről való lemondás


Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.23. 20:11

Ha nincs több leszármazó - és egyik leszármazó sem kiskorú-, akkor rendben van.

lastfood # 2016.08.23. 19:05

Tisztelt Hozzáértők!

Sajnos családomnak örökökösödéssel kell foglalkoznia.

Tényállás: Nagypapám meghalt (özvegy volt 2004-óta). Két gyermeke örökölne (Édesapám és nagynéném). Házának 50%-os tulajdonrészét örökölnék fele fele részben. Nangynénémnek (özvegy) egy gyermeke van. Apámnak két gyermeke van (én + testvérem).

A család megegyezett, hogy nekem szánják az örökséget.

Terv: Mindenki visszautasítaná az örökséget rajtam kívül, hogy csak én örököljek.

Visszautasítók: Nagynéném, majd fia, édesapám, majd testvérem.

A cél az, hogy én kapjam meg az örökséget (egy ingatlan 50 %-a) illetékmentesen. Hiszen nagypapámtól egyeneságon elvileg illetékmentes (tőle származom).

Kérdés: Ez így jogszerű? A célunk be fog így következni? Ha nem, akkor van rá más mód, hogy célunk teljesüljön?

Köszönettel DT

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.12. 08:30

Nincs ott semmi ellentmondás.

Zorkanik # 2016.08.12. 06:20

Köszönöm szépen a válaszokat! De itt is van két ellentmondó az életbiztosítással kapcsolatban.
Az életbiztosítását a munkahelye fizeti (Pesti villamosenergia mű, az egyik).

Nagyon kedvesek, hogy ilyen gyorsan válaszoltak. Köszönöm
Zorka

ObudaFan # 2016.08.11. 13:54

(Ha jegyzőnél, akkor fel kell utaznom hozzá Pestre, vagy az én lakohelyem jegyzője is felvenné az adatokat?)

A legcélszerűbb az, ha a hagyatéki eljárásban eljáró közjegyzőnek küldesz ajánlott levélben egy visszautasító nyilatkozatot, két tanúval is ellátva.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.11. 13:46

z életbiztosítási összeg a kedvezményezett részére nem része a hagyatéknak.
Valóban nem, de aki visszautasítja a hagyatékot, az abból se kap.

pazs # 2016.08.11. 13:25

Te lemondhatsz (illetve a hagyatéki eljárásban visszautasíthatod) az öröklésről, de ez nem vonatkozik a lányodra, ő örökölni fog, kivéve, ha a gyámhatóság is hozzájárul ahhoz, hogy ő se (persze ha édesapád halálakor nagykorú lesz, akkor nem kell a gyámhatóság).
Az életbiztosítási összeg a kedvezményezett részére nem része a hagyatéknak. De gondolod, hogy azt fizeti?

Zorkanik # 2016.08.11. 12:57

Üdvözletem
Jogi segítségüket kérném. Az én helyzetem a következő: édesapám sajnos 30 éve alkoholista, töménytelen mennyiségű adósággal, valószínüleg bár pontosan nem tudom. Jelzálog terheli a lakást pesten, közüzemi számlákat egy ideje nem fizeti, személy hitel évek óta, nem fizetett tartozások...
Én a kislányomat nevelem, dolgozok, apámtól messzire elköltöztem (200km).
Na most már szörnyű állapotok vannak, már az egészségi állapotát illetően.
Szóval én szeretnék lemondani az örökségről (egyedüli örökös vagyok) ami kizárólag a lakás és a számtalan tartozás.
Sajnos nem tudom a menetét, hogy hol és kinél tehetem meg, minden ismerősöm mást mond - és nem is hiszem hogy hiteles források lennének.
A kérdésem tehát: lemondhatok e az örökségről? Ha igen hol és kinél? (Ha jegyzőnél, akkor fel kell utaznom hozzá Pestre, vagy az én lakohelyem jegyzője is felvenné az adatokat?)
Illetve még egy kérdés, azt mesélte az apám, hogy van életbiztosítása, ha lemondok az örökségről akkor az életbiztosításáról is lemondok?
Előre is NAGYON köszönöm a segítségüket.

mamamacoka # 2016.07.26. 16:12

így szép a világ, ha kerek, és mégis sok színű - tudom én, hogy KBS irónikus humora nem mindenki számára emészthető, - én azok közé tartozom, akiknek bejön - milyen unalmas is lenne, ha mind egyformák lennénk ; és véleményem teljes mértékben szubjektív - vállalom ;

Immaculata # 2016.07.26. 12:59

Az igazság szubjektív.

Nekem is van véleményem KBS-ről, na, nem egyezik a Tietekkel.

wers # 2016.07.26. 12:56

na igen KBS képes sokakat felviditani, engem is szokott, de az is igaz, hogy egyben ezzel valakit felbosszant. Imma nehezen viseli a kritikát. Még ha igaz is.

mamamacoka # 2016.07.26. 12:45

Bagoly, veréb, fejméret, ilyesmi. :)” XD XD XD !!!

Isten bizony, hogy azért olvasgatok bele az olyan fórumokba, melynek témája nem érint, mert lehet hozzá bízni, hogy felvidítod a napom!

KBS! - köszönöm ! ((de tényleg !! ))

pazs # 2016.07.26. 10:24

Immaculata: köszönöm a kioktatást, te pedig azt találtad ki, ha már itt tartunk, hogy ajándékozás volt és van ok visszakövetelni. Mindegy, kbs-nek igaza van, köszönöm neki

Dr.Attika # 2016.07.25. 16:36
odenes # 2016.07.25. 16:25

Tisztelt Dr Attika!
Nagyon köszönöm válaszát és mindenkinek a hozzászólást!
Üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.25. 16:04

Ugyan annyi esélye van annak,
Ez nem igaz. A gyakorlatban, ha a laikus azt mondja, hogy a hagyatéki tárgyaláson "lemondott" az örökségről, az általában visszautasítást jelent. A konkrét esetben ezt még inkább valószínűsíti, hogy a - kérdező elmondása szerint - a közjegyző megkérdezte, van-e a kérdezőnek leszármazója. Hiszen ajándékozás esetén ennek semmi jelentősége nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.25. 16:00

Nem állíthatsz olyat, és nem építhetsz arra, ami nem bizonyos.
Bagoly, veréb, fejméret, ilyesmi. :)

Immaculata # 2016.07.25. 15:39

pazs

Senki nem mondta, hogy visszautasítás volt. Te is feltételesen írtad, KBS csak szajkózta, most pedig tényként állítod.

Ugyan annyi esélye van annak, hogy az örökös átvette a hagyatékot, majd az apjának ajándékozta, mint annak, hogy az örökös az örökség jogáról mondott volna le.

Nem állíthatsz olyat, és nem építhetsz arra, ami nem bizonyos.

a hagyatéki eljárásban nyilatkozott az örökhagyó lánya, hogy az örökségre nem tart igényt

Ezt megint csak Te állítod. Ennek megint csak annyi az esélye, mint annak, hogy az örökös az örökségét az apjának akarta juttatni.

Dr.Attika # 2016.07.25. 14:39

A magzat függő jogképességgel rendelkezik. Ha élve születik, akkor a fogantatás pillanatáig jogképes. Szerintem lehet kérni a lemondó nyilatkozat szerint a papa örökség útján történő jogszerzésének érvénytelenségének megállapítását.

pazs # 2016.07.25. 13:56

Tehát a gyereketek azóta megszületett és eltelt 7-8 év. A feleséged terhes volt, amikor az édesanyja elhunyt?
Az nem igaz, hogy terhesen nem lehet lemondani/visszautasítani, dehogynem, csak az nem jelenti a gyerek nevében nyilatkozattételt.

Immaculata: szóval szerinted nem igaz, hogy ha az örökhagyó halála pillanatában már élő magzat örököl, ha utóbb élve megszületik? Amúgy honnan veszed, hogy ajándékozás volt? A megfogalmazás arra utal, hogy a hagyatéki eljárásban nyilatkozott az örökhagyó lánya, hogy az örökségre nem tart igényt (hogy az édesapja kérte erre, itt mellékes), márpedig ez az örökség visszautasítása, nem ajándékozás.

odenes # 2016.07.25. 13:33

Köszönöm a reakciót!

Pontosabban leírom. A feleségem az édesanyja után örökölt volna, de apukája megkérte, hogy mondjon le az örökségről a javára, és majd 1-2 év múlva úgyis odaadja azt a nejemnek. A kedvesem akkor már tehes volt a gyermekünkkel,és akkor még nem tudtuk, hogy terhesen nem lehet lemondani (Ez tényleg így van?). A közjegyző is csak annyit kérdezett, hogy van e leszármazottja a feleségemnek, s mivel akkor még nem volt gyerekünk, így a válasz az volt, hogy nincs. Így a hagyatéki eljárás vége az lett, hogy minden az édesapja kezébe került. Az 1-2 évből előszőr 3-4, majd 7-8 lett, végül a papa úgy nyilatkozott, hogy nem adja oda azt a részt amirőla feleségem lemondott. Utólag viszont a megfelelő tudás birtokában felmerült bennünk a kérdés, hogy jogszerű volt-e az egész eljárás. Ha terhesen nem lehet lemondani, akkor tudunk-e valamit tenni utólag, hogy kiköszörüljük ezt a csorbát. A feleségem semmi mást nem szeretne, csak amiért az édesanyja élt és dolgozott, és ami a halála után az övé lett volna ha mindenki fair az ügyben. Kb ennyi történt. Érdemes ezzel ügyvédhez fordulni, van-e valami esély az utólagos jogorvoslatra.

Köszönettel

Immaculata # 2016.07.25. 13:26

Nem gondolom.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.25. 13:24

Ajándékozás? A hagyaték visszautasítása? Ezt szerintem gondold át mégegyszer.

Immaculata # 2016.07.25. 13:22

pazs már elég egyértelműen megmondta.)

Meg, de inkább ne mondta volna. :))

Immaculata # 2016.07.25. 13:21

Van esély az anyai örökség visszaszerzésére az apától a lemondás után?

Igen. Ajándékozás volt, az ajándékot pedig vissza lehet követelni:

Ptk. 6:237. § [Ajándék visszakövetelése]
(1) A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.
(2) Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
(3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
(4) Visszakövetelésnek nincs helye, ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb idő nélkül nem követeli vissza.
(5) A szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének nincs helye.