Fórum öröklés és családjog újabb elöl     új hozzászólás


Örökségről való lemondás

Digimon # e-mail 2016.02.07. 14:02

T Kovács Béla Sándor!
Valóban olvasva a Ptk.VII.könyv (Öröklési jog) VIII,Cím 7:63§ akkor valóban a testvérem után a lakás fele részét az édesanyám fele részét pedig én öröklöm. Ha jól értem. Vagy nem?

ObudaFan # e-mail 2016.02.07. 15:16

a lakás fele részét az édesanyám fele részét pedig én öröklöm. Ha jól értem. Vagy nem?

Igen.

Amennyiben elutasítja az örökséget a lakás nem lesz az övé, de a jelzáloghitelt továbbra is fizetnie kell-e?

Igen, azzal, hogy az ingatlan, mint fedezet ekkor is fennáll természetesen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Digimon # e-mail 2016.02.14. 11:47

T ÓbudaFan, T Kovács Béla Sándor
Az édesanyám kitehető-e a lakásból, ha lemond az örökségről, velem egyetemben, vagy a holtig tartó haszonélvezet ezt követően is fennáll! A jelzáloghitel az élete végéig fizetnie kell. vagy van valamilyen módja hogy ezt ne kelljen fizetnie, hisz a lakás nem lesz az övé, továbbá vannak a bank felé un, adósbiztosítások, amely a törlesztésbe be van építve, mi van ezzel.
Tisztelettel Digimon

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.14. 12:36

továbbá vannak a bank felé un, adósbiztosítások
Na, azokat nem ismerjük mi!

Az édesanyám kitehető-e a lakásból
Ezt hogy érted? Ki tenné ki? (Arról most nem is beszélve, mekkora hülyeség lenne lemondani a tulajdonjogról és közben adós maradni.)

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2016.02.14. 14:09

Egyébként a visszautasítással sem szűnne meg a haszonélvezete, tehát nem lenne kitehető.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.14. 15:33

(De egy végrehajtás esetén megszűnne a haszonélvezete. Alighanem ezt akarja kérdezni.)

www.kbs-ugyved.hu

Kisvaki # e-mail 2016.02.14. 15:39

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám testvére meghalt. Egyenesági rokona nincs,csak a testvérek gyermekei élnek. Sajnos én nem tudom eltemettetni, így kértem az önkormányzattól köztemetést. Még nem temették el, de felhívtak, hogy ajánlatot tegyenek, a temetésért cserébe mondjak le az elhunyt ingatlanáról. Van egy unokaöccse aki helyben lakik, ő bement (állítólag a kiértesítés nem kötelességük) és lemondatták az örökségről, az önkormányzat részére. Nekem itt valami gyanús. Én ugye az ország túlsó felén élek, évek óta nem jártam arra, de folyamatosan kapcsolatban voltam az elhunyttal, amíg erre ő is alkalmas volt. Nekem azt mondják a ház koszos, stb...ha így van, miért kell nekik? Valóban előre le kell mondanom arról, amit nem is ismerek? Nem a hagyatéki tárgyaláson kell erről döntenem? Az rendben van, hogy utólag az önkormányzatnak a temetési költséget rendezni kell, de nekem erre is azt mondták, hogy nekem egyedül. Miért nem minden örökösnek? Illetve azt én sem tudtam, hogy van még 2 örökös (az elhunyt egyik testvérének a fia meghalt, viszont van 2 gyermeke) erre vonatkozóan az önkormányzat a helyi unokaöcstől megkérdezte, hogy őket kihagyjuk, vagy értesítsük? Ilyen van? Nekem ez sehogy sem áll össze. Ebben kérnék egy kis segítséget, hogy ez az egész jogilag hogyan működik? Köszönöm szépen előre is.

ObudaFan # e-mail 2016.02.14. 17:47

Visszautasítani nem lehet valaki javára az öröklést, csak általában. Ebben az esetben pedig a sorban következő örökös örököl. Az önkormányzat pedig nem törvényes örökös. Itt valami más történt, pl. a temetés költsége, mint hagyatéki költség fejében felajánlhatta az örökrészét az önkormányzatnak.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Digimon # e-mail 2016.02.14. 18:54

T Kovács Béla Sándor
A végrehajtást úgy gondolja,hogy a lakásra felvett jelzáloghitel nem kerül törlesztésre,és a hitelező végrehajtást kezdeményez. Az édesanyám ezt a hitelt a haláláig fogja fizetni, bár sajnos a lakás ezután sem lesz a tulajdona, de ha ez a lakás a testvérem tulajdona, és Ő, mint örökhagyó ezt az örökséget (lakást) hagyja ránk, édesanyámnak javasolt visszautasítani, mert vele együtt az adósság is öröklődik,ami több mint a lakás értéke. Vagy másképp gondolják?

ObudaFan # e-mail 2016.02.14. 19:16

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Digimon # e-mail 2016.02.14. 21:49

T válaszolók
Hát azt gondoltam, hogy a válaszolók konkrétabbakat is tudnak írni a hozzájuk intézett kérdésekben, nem csak mindig azt szajkózzák,hogy az örökös csak az örökrészével felel a tartozásokért.Mi az hogy örökrész az állam részéről, és mi az hogy örökrész az örökös részéről, amivel felelnie kell.
Sajnos az ilyen válasszal én nem leszek tisztábban látó.

ObudaFan # e-mail 2016.02.15. 06:52

Pedig konkrét választ kaptál, csak össze kellene raknod. Édesanyád, mint adóstárs, ha visszautasítja az öröklést, ha nem, tartozik az egész kölcsönösszeggel, mert adóstárs. Ehhez képest aki örökölni fog, az csak az örökrészével felel érte. Hogy a biztosítással mi van, ahhoz pedig látni kellene a biztosítási szerződést.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

szk0271 # e-mail 2016.02.19. 15:48

Ha életemben nem tudom megszüntetni a hosszútávra szóló üdülési jogot, bérleti szerződést, akkor írhatnak-e még életemben örököseim lemondást vagy visszautasítást (melyik a jó szakkifejezés?) erre a tételre, és ez így kimarad a hagyatékból, vagy mit tehetünk?

köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.19. 16:02

Hagyatékot csak egyben lehet visszautasítani.

www.kbs-ugyved.hu

szk0271 # e-mail 2016.02.19. 17:10

Ha nincs a hagyatékban semmi más, csak az üdülőjog és némi folyószámlán lévő pénz, akkor a folyószámlán lévő pénz is elvész a hagyatéki tárgyaláson a visszautasításkor/lemondáskor?

ObudaFan # e-mail 2016.02.19. 17:54
Asmarat #   2016.04.06. 15:05

T. Szakértők!

Anyai nagymamám nemrégiben hunyt el. Mivel édesanyám már évekkel ezelőtt elhalálozott, a két testvére mellett én is örökössé váltam. Az örökségben nincsen hiteltartozás, 3 ingatlan és némi készpénz képezi a hagyatékot. A rám eső részről szeretnék lemondani a két testvér javára 50-50%-ban. Viszont mindenhol azt olvasom itt a fórumon, hogy nem lehet senki javára lemondani az örökségről, csak általában lemondani. Nekem még ez is jó lenne alapvetően, hiszen akkor is ugyanazt a "hatást" érem el elvileg. Csakhogy van két kiskorú gyermekem. Ha én lemondok az örökségről akár valaki javára, akár általában, az őket érinti valahogy? Ugye nem fordulhat elő, hogy a helyembe lépnek? Ha igen, akkor a nevükben van-e lehetőség lemondani nekünk az édesapjával közösen szülőként? (saját háztartásunkban neveljük őket)

Köszönöm a válaszokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.06. 15:23

hiszen akkor is ugyanazt a "hatást" érem el elvileg.
Nagyon nem. Ha visszautasítod a hagyatékot, akkor a gyerekeid örökölnek a helyeden. Ahhoz, hogy a nevükben is lemondj, nem fog hozzájárulni a gyámhatóság.

Marad az ajándékozás, ami kissé drága mulatság. Vagy egy jó osztályos egyezség.

www.kbs-ugyved.hu

Asmarat #   2016.04.06. 15:35

Sejtettem, hogy nem lesz ennyire egyszerű. :( Küldtek a kedves rokonok egy irat mintát, hogy azt töltsem ki és úgy tudok lemondani az örökségről, de ott meg kell jelölni benne, hogy van-e leszármazóm. A gyerekeimet pontosan a gyámhatóság miatt nem akarom belekeverni ebbe. Azzal csak kiszúrnék a két testvérrel, ha kiskorúak szereznének tulajdonrészt az ingatlanokban, végképp nem lenne segítség. Így akkor inkább nem zavarok bele a hagyatéki dolgokba, majd utána csinálunk ajándékozási szerződést. Ha plusz pénzhez akarnak jutni, akkor majd megfizetik az illetéket, nem tudok mit tenni.

Az osztályos egyezség mit takar? Mert én szándékaim szerint csak ki akarok maradni ebből az egészből, semmire nem tartok igényt. A két testvér volt az, aki tulajdonképpen gondozta a mamát, én sok száz kilométerre élek tőlük. Ebből kifolyólag úgy érzem, hogy őket illeti az örökség, én semmit nem tettem úgymond érte, nem lenne etikus odaállni a részemért.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.06. 17:51

Az osztályos egyezség mit takar?
PL. hogy te kapod a pénzt, ők meg az ingatlanokat. 0 illeték.

www.kbs-ugyved.hu

Ildikócska2708 # e-mail 2016.04.10. 10:09

Üdvözlöm!
A férjem 2015.02.21-én hunyt el, végrendelet hátrahagyása nélkül.Egy kiskorú gyermekünk van.A hagyatéki tárgyalások még javában folynak.
A férjem nevén egy autó (és annak még 3 milliós hitele) és egy cégtulajdon-rész volt, amiről én , a fiam nevében is (Gyámügy hozzájárulásával) lemondtam az Állam javára. Minden élő hozzátartozó lemondott az örökségről a férjem családjából.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a férjem által (még életében)kötött életbiztosítás összegét is az Állam kapja? Az ugyanis nem szerepel a hagyatékban és soha senki nem kérdezte, hogy van-e egyáltalán. Egyébként mivel halála előtt 1-2 évvel díjmentesítette, így nem fizet a biztosító, csak a biztosítás lejáratakor (2020-ban).
Az a pénz is az Államé?
Válaszát előre is köszönöm.
Ildikó

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.10. 11:57

Nem mondhattál le az öröklésről - csak visszautasíthattad a hagyatékot. Visszautasítani nem lehet valakinek a javára, így az államára se - legfeljebb az állam lesz az örökös, ha minden törvényes örökös visszautasítja az öröklést.
A hagyatékot csak egészben lehet visszautasítani, tehát az sem lehet igaz, hogy csak az üzletrészről "mondtál le".

Ha az életbiztosításnak nincs kifejezett kedvezményezettje, akkor a biztosítási összeget az örökösnek kell kifizetni. De a konkrét módozatot nem ismerjük.

www.kbs-ugyved.hu

wilder # e-mail 2016.04.11. 10:27

Kerdesem tisztelt jogi forum.
Lenne egy orokolt lakas melyet a nagymamank kettonkre hagyott a vegrendeleteben de az edesanyank a sorban a kovetkezo. Mi lenne a legegyszerubb megoldas,hogy nekunk ne keljen vagy minimalais illeteket fizetni.
A masik pedig, hogy ha lemondunk a javara valamilyen hiteles dokumentumot, irni, hogy azt a penzt mikor eladasra kerul a lakas megkapjuk.
Valaszat elore is koszonom.
Tisztelettel.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.11. 12:25

Egyenesági rokon után illetékmentes az öröklés. A másik kérdést meg egyszerűen nem értem.

www.kbs-ugyved.hu

Dr.Attika # e-mail 2016.04.11. 14:45

Segítek. Amikor a nagyszülők végrendelkeznek és örökösükké nem a gyermekeiket nevezik,hanem az unokát, akkor az unokáknak lelki ismeret furdalása van és szeretnék a szüleiket részesíteni az örökségben, de úgy, hogy abból majd ők is részesüljenek.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com