Örökségről való lemondás


ObudaFan # 2016.05.23. 15:41

Én azért nem zarnam ki, hogy ez az ügylet is minősíthető legyen fedezetelvononak.
A hagyateki eljarast az orokhagyo szokásos tartózkodási helye szerinti ország hatósága folytatja le, de vegrehajtani a vagyontárgy fekvése szerinti országban lehet.

Rufu # 2016.05.23. 08:07

Sziasztok,

Nekem az lenne a problemam, hogy a bankok eleg jelentos vegrehajtast tettek ram. A sajat hazam az mar ugyis bukik a sunyi forintositas utan. Viszont idos szuleim vannak, kik rendelkeznek valami vagyonnal. Barmikor megtortenhet a szomoru esemeny, hogy orokolnek. Viszont nyilvan nem szeretnem, hogy a bankok erre is rategyek a kezuket. Van egy testverem.

Nem teljesen vagyook tisztaban mi a kulonbseg az oroksegrol valo lemondas es a visszautasitas kozott.

Ha en lemondok rola, akkor esetleg a hitelezok ezt megtamadhatjak jogilag? Mert azt mar hallottam, hogy az ajandekozast megtamadhatjak, vagyonkimentesre hivatkozva.

Persze itt kicsit mas a helyzet, hiszen en vagyok az ados, es az orokseg sosem volt az en vagyonom. Gondolom ezert a lemondasomat vagy visszautasitasommat nem tamadhatjak meg.

Masik kerdesem. Ha szuleim egy masik orszagban bejegyzett cegben rendelkeznek tulajdonnal, akkor az orokosodesi eljaras itt jatszodik le, vagy a masik orszagban? Erre az itthoni vegrehajto racsaphat, vagy csak akkor ha nemzetkozi fizetesi meghagyas lesz, stb.

Elore is koszonom a segitseget.

ObudaFan # 2016.05.17. 16:10

Akkor a legegyszerűbb elfogadni azt oroklest, majd neki ajandekozni.

Zsolti86 # 2016.05.17. 14:14

Tisztelt Kovács Béla úr!
Nem ő az egyetlen gyermekem van még 2 de ő rá szeretném csak.

ObudaFan # 2016.05.17. 14:00

Ha o az egyetlen gyermeked, akkor az orokles visszautasitasaval. Lehet a leltarnal is, de elég a kozjegyzo előtt is majd.

Zsolti86 # 2016.05.17. 11:18

Kedves Kovács Béla úr
Segítségét szeretném kérni abban hogy édesapám után járó örökségemről (ház) hogy tudok lemondani a fiam javára aki 2007.07.10 én született. A házat 3 testvéremmel örökölnénk de én egyéb okok miatt lemondanék a kisfiam javára. Mi a teendőm, illetve a leltárnál már kell-e előre jelezni mint örököst, illetve milyen dokumentumokra lesz szükségem.
Válaszát és segítségét előre is megköszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.12. 05:14

Ha kedvezményezettje van az életbiztosításnak, akkor természetesen neki fizet a biztosító.

Ildikócska2708 # 2016.04.11. 20:59

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a választ.
Valóban rosszul fogalmaztam, mert nem lemondtam az örökségről, hanem visszautasítottam azt. Elnézést az elírásért!
Azért is, ha esetleg félreérthető volt, amit írtam. Természetesen mindent visszautasítottam, ahogyan kell, a kocsit a cégrésszel együtt.Talán a megfogalmazásom volt kétértelmű.
A kérdésben szereplő életbiztosításnak pedig én vagyok a kedvezményezettje.

Dr.Attika # 2016.04.11. 13:15

Nyilván nem az, csak szemléltettem, hogy miről lehet szó.
Jogeset: Anyuka összejött valami internetes társkeresős vigéccel. Pumpolta pénzzel anyukát és rávette a házasságra. Nagymama ezt látva végrendelkezett és minden vagyonát (ingó, ingatlan) az unokára testálta. Unokának lelkiismeret furdalása volt az anyjával szemben, ezért kereste a lehetőséget, hogy az anyja mégis részesüljön az örökségből, de azért ő is jól járjon.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.11. 12:50

Annak nem a hagyaték visszautasítása az adekvát módszere.

Dr.Attika # 2016.04.11. 12:45

Segítek. Amikor a nagyszülők végrendelkeznek és örökösükké nem a gyermekeiket nevezik,hanem az unokát, akkor az unokáknak lelki ismeret furdalása van és szeretnék a szüleiket részesíteni az örökségben, de úgy, hogy abból majd ők is részesüljenek.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.11. 10:25

Egyenesági rokon után illetékmentes az öröklés. A másik kérdést meg egyszerűen nem értem.

wilder # 2016.04.11. 08:27

Kerdesem tisztelt jogi forum.
Lenne egy orokolt lakas melyet a nagymamank kettonkre hagyott a vegrendeleteben de az edesanyank a sorban a kovetkezo. Mi lenne a legegyszerubb megoldas,hogy nekunk ne keljen vagy minimalais illeteket fizetni.
A masik pedig, hogy ha lemondunk a javara valamilyen hiteles dokumentumot, irni, hogy azt a penzt mikor eladasra kerul a lakas megkapjuk.
Valaszat elore is koszonom.
Tisztelettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.10. 09:57

Nem mondhattál le az öröklésről - csak visszautasíthattad a hagyatékot. Visszautasítani nem lehet valakinek a javára, így az államára se - legfeljebb az állam lesz az örökös, ha minden törvényes örökös visszautasítja az öröklést.
A hagyatékot csak egészben lehet visszautasítani, tehát az sem lehet igaz, hogy csak az üzletrészről "mondtál le".

Ha az életbiztosításnak nincs kifejezett kedvezményezettje, akkor a biztosítási összeget az örökösnek kell kifizetni. De a konkrét módozatot nem ismerjük.

Ildikócska2708 # 2016.04.10. 08:09

Üdvözlöm!
A férjem 2015.02.21-én hunyt el, végrendelet hátrahagyása nélkül.Egy kiskorú gyermekünk van.A hagyatéki tárgyalások még javában folynak.
A férjem nevén egy autó (és annak még 3 milliós hitele) és egy cégtulajdon-rész volt, amiről én , a fiam nevében is (Gyámügy hozzájárulásával) lemondtam az Állam javára. Minden élő hozzátartozó lemondott az örökségről a férjem családjából.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a férjem által (még életében)kötött életbiztosítás összegét is az Állam kapja? Az ugyanis nem szerepel a hagyatékban és soha senki nem kérdezte, hogy van-e egyáltalán. Egyébként mivel halála előtt 1-2 évvel díjmentesítette, így nem fizet a biztosító, csak a biztosítás lejáratakor (2020-ban).
Az a pénz is az Államé?
Válaszát előre is köszönöm.
Ildikó

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.06. 15:51

Az osztályos egyezség mit takar?
PL. hogy te kapod a pénzt, ők meg az ingatlanokat. 0 illeték.

Asmarat # 2016.04.06. 13:35

Sejtettem, hogy nem lesz ennyire egyszerű. :( Küldtek a kedves rokonok egy irat mintát, hogy azt töltsem ki és úgy tudok lemondani az örökségről, de ott meg kell jelölni benne, hogy van-e leszármazóm. A gyerekeimet pontosan a gyámhatóság miatt nem akarom belekeverni ebbe. Azzal csak kiszúrnék a két testvérrel, ha kiskorúak szereznének tulajdonrészt az ingatlanokban, végképp nem lenne segítség. Így akkor inkább nem zavarok bele a hagyatéki dolgokba, majd utána csinálunk ajándékozási szerződést. Ha plusz pénzhez akarnak jutni, akkor majd megfizetik az illetéket, nem tudok mit tenni.

Az osztályos egyezség mit takar? Mert én szándékaim szerint csak ki akarok maradni ebből az egészből, semmire nem tartok igényt. A két testvér volt az, aki tulajdonképpen gondozta a mamát, én sok száz kilométerre élek tőlük. Ebből kifolyólag úgy érzem, hogy őket illeti az örökség, én semmit nem tettem úgymond érte, nem lenne etikus odaállni a részemért.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.06. 13:23

hiszen akkor is ugyanazt a "hatást" érem el elvileg.
Nagyon nem. Ha visszautasítod a hagyatékot, akkor a gyerekeid örökölnek a helyeden. Ahhoz, hogy a nevükben is lemondj, nem fog hozzájárulni a gyámhatóság.

Marad az ajándékozás, ami kissé drága mulatság. Vagy egy jó osztályos egyezség.

Asmarat # 2016.04.06. 13:05

T. Szakértők!

Anyai nagymamám nemrégiben hunyt el. Mivel édesanyám már évekkel ezelőtt elhalálozott, a két testvére mellett én is örökössé váltam. Az örökségben nincsen hiteltartozás, 3 ingatlan és némi készpénz képezi a hagyatékot. A rám eső részről szeretnék lemondani a két testvér javára 50-50%-ban. Viszont mindenhol azt olvasom itt a fórumon, hogy nem lehet senki javára lemondani az örökségről, csak általában lemondani. Nekem még ez is jó lenne alapvetően, hiszen akkor is ugyanazt a "hatást" érem el elvileg. Csakhogy van két kiskorú gyermekem. Ha én lemondok az örökségről akár valaki javára, akár általában, az őket érinti valahogy? Ugye nem fordulhat elő, hogy a helyembe lépnek? Ha igen, akkor a nevükben van-e lehetőség lemondani nekünk az édesapjával közösen szülőként? (saját háztartásunkban neveljük őket)

Köszönöm a válaszokat előre is!

ObudaFan # 2016.02.19. 16:54

Igen.

szk0271 # 2016.02.19. 16:10

Ha nincs a hagyatékban semmi más, csak az üdülőjog és némi folyószámlán lévő pénz, akkor a folyószámlán lévő pénz is elvész a hagyatéki tárgyaláson a visszautasításkor/lemondáskor?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.19. 15:02

Hagyatékot csak egyben lehet visszautasítani.

szk0271 # 2016.02.19. 14:48

Ha életemben nem tudom megszüntetni a hosszútávra szóló üdülési jogot, bérleti szerződést, akkor írhatnak-e még életemben örököseim lemondást vagy visszautasítást (melyik a jó szakkifejezés?) erre a tételre, és ez így kimarad a hagyatékból, vagy mit tehetünk?

köszönöm a választ.

ObudaFan # 2016.02.15. 05:52

Pedig konkrét választ kaptál, csak össze kellene raknod. Édesanyád, mint adóstárs, ha visszautasítja az öröklést, ha nem, tartozik az egész kölcsönösszeggel, mert adóstárs. Ehhez képest aki örökölni fog, az csak az örökrészével felel érte. Hogy a biztosítással mi van, ahhoz pedig látni kellene a biztosítási szerződést.

Digimon # 2016.02.14. 20:49

T válaszolók
Hát azt gondoltam, hogy a válaszolók konkrétabbakat is tudnak írni a hozzájuk intézett kérdésekben, nem csak mindig azt szajkózzák,hogy az örökös csak az örökrészével felel a tartozásokért.Mi az hogy örökrész az állam részéről, és mi az hogy örökrész az örökös részéről, amivel felelnie kell.
Sajnos az ilyen válasszal én nem leszek tisztábban látó.