gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése


Pale # 2019.05.23. 16:53

Tiszteletem! Elnézést kérek, biztos volt már hasonló ügy, de sok oldalt visszaolvasva sem találtam választ.

A lányom 19 éves, 16 éve fizetek tartásdíjat, még 1 évig fog iskolába járni. A volt feleségemnél lakik, de úgy látom, hogy az anyja gyakorlatilag mindenre költ, csak a gyerekre nem.

Azt hallottam, hogy a gyerek (mint nagykorú) kérvényezheti, hogy ő kapja ezentúl az általam fizetett gyerektartást. Igaz ez? Vagy én kezdeményezhetem ezt? Hol, kinél?

A másik kérdésem, hogy ha 1 év múlva befejezi a tanulmányait, akkor automatikusan megszűnik a tartásdíj fizetés (mivel nem lesz iskolalátogatási papírja) vagy nekem kell kezdeményezni a megszüntetést? Hol, kinél?

Előre is köszönöm, ha valaki tud válaszolni!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.23. 17:03

Nem igaz. De legalábbis nem így igaz.

alfateam # 2019.05.23. 18:02

Azt hallottam, hogy a gyerek (mint nagykorú) kérvényezheti, hogy ő kapja ezentúl az általam fizetett gyerektartást. Igaz ez? Vagy én kezdeményezhetem ezt? Hol, kinél?
Igen igaz. Annál a bíróságnál amely tartásra kötelezett...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.23. 18:15

Jogszabályi hivatkozás?

drbjozsef # 2019.05.24. 05:01

Pale,

A lányom 19 éves, 16 éve fizetek tartásdíjat, még 1 évig fog iskolába járni. A volt feleségemnél lakik, de úgy látom, hogy az anyja gyakorlatilag mindenre költ, csak a gyerekre nem.

Ha még középiskolába jár ÉS az ex háztartásában lakik, akkor Ptk.4:214§, 20 éves koráig törvényi vélelem miatt jár az exnek a gyerektartás.

Ez után kérhetné a gyerek a saját nevére HA önálló háztartást vezet. Ha az exed háztartásában él, akkor nem - akkor sem, ha szerinted ő nem a gyerekre költi.

Ha elköltözik, és önálló háztartást vezet, és a további feltételek fennállnak (továbbtanul, nincs rendszeres önálló keresete, etc), akkor igényelheti a saját részére.

Ez utóbbi esetben, és abban, amikor megszűnik a tartási kötelezettség bármilyen okból, elvileg a jogosultnak kell bejelentenie ezt a bíróságnak. Ha ezt nem teszi, szólítsd fel rá, ha akkor se, jelentse be az, aki az érdekelt (előbbi esetben a gyerek, utóbbi esetben Te).

Lenazoe # 2019.06.02. 19:16

Jó eszét nekem olyan kérdésem lenne a bíróság 20 hónapja elrendelte a gyerektartás fizetését ezzel nincscis semmi gond csak a volt párom úgy gondolja hogy a 20000 ből ezt megemelteti 35 40 re ilyen létezik előre is köszönöm hozzáteszem mellette van még egy négy éves kislányom

drbjozsef # 2019.06.03. 05:58

Lenazoe,

Bárki bármikor kérheti a gyermektartásdíj mértékének változtatását. Erre az exednek esélye akkor van, ha az életkörülményeiben valamilyen lényeges változás állt be a bíróság ítélete óta. Az, hogy "ő úgy gondolja", az kevés lesz. De ha van ilyen körülmény, lehet, hogy felemeli a bíróság.

ysofip # 2019.06.19. 06:30

Tisztelt jogi doktorok és fórumozók.

Szeretnénk megszüntetni a gyerektartás fizetését
közös megegyezés alapján.A volt feleségemmel.
Milyen papírok kellenek hozzá
és hova kell benyújtani a kérelmet. Vagy elég egy lemondó nyilatkozat. Kerestem erre vonatkozó posztokat de nem találtam.
Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2019.06.19. 07:16

ysofip,

Ha megegyezés alapján fizeted, akkor semmit nem kell tennetek.

Ha bírósági ítélet alapján fizeted, akkor a jogosultnak - feleségednek - kell ahhoz a bírósághoz fordulnia, amelyik a végzést hozta, és kérnie a gyerektartás megszüntetését.

arpgr # 2019.07.16. 12:59

Kedves Válaszoló!
Ez lenne a kérdésem, hogy hol mikor és kinek kell kezdeményeznie a gyermek tartásdíj megszüntetését. Gyermekem 23 éves, most vette kézhez a diplomáját és befejezte nappali képzésen való részvételét. Jelenleg főállású munkát keres, de diák munka keretében most is dolgozik. Néhány hónapja már elköltözött az anyjától, aki tartásdíjat jelenleg is kapja (úgy tudom továbbítja a gyermek részére). A tartást kb.20 éve állapította meg bíróság, melyet letiltással fizetek. Azonban azóta azt módosította egy másik bíróság. Ezért szeretném kérdezni, hogy hova kell benyújtani a kérelmet, illetve kinek a gyermeknek vagy az anyának. Meg kell e várni a hallgatói jogviszony megszűnését illetve, hogy főállást szerez?

A választ előre is köszönöm.

gerbera317 # 2019.07.16. 14:25

A végrehajtást kérő kötelessége bejelenteni a közvetlen bírósági letiltást elrendelő bírósághoz a jogosultság megszűnését. Egész konkrétan: Vht. 40. § (1) A végrehajtást kérő köteles a végrehajtandó követelés megszűnését és csökkenését haladéktalanul bejelenteni a végrehajtónak. Továbbá (2) bekezdés: (2) A végrehajtást kérő felelős a bejelentés elmulasztásából eredő költségért és kárért
Ha ő ezt elmulasztja, akkor a Vht. 41. § szerinti eljárásban lehet érvényesíteni a megszüntetés iránti igényt.

Géza1 # 2019.08.08. 14:40

Tisztelt Szakértők!
Átolvastam számos hozzászólást de még mindig nem teljesen egyértelmű mi a teendő ha a tartásdíj fizetésére okot adó helyzet megváltozik. Adott a következő:

  • gyermek elmúlt 25 éves
  • befejezte felsőfokú tanulmányait (diploma), munkája még nincs
  • önállóan, saját lakásában él
  • tartásdíjat és az édesanyja házastársi tartást kap az elvált apától
  • amikor a bíróság megállapította a tartásokat kifejezetten a felsőfokú tanulmányok befejeztéig de maximum 25 éves életkorig szólóan tette
  • az édesanya nem jelenti be a bíróságnak, hogy megszűntek a fenti körülmények (gyermek 25+ és diplomás)

Kell-e most a tartásdíj fizetésére kötelezett elvált apának pert indítani vagy sem?

Köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.08. 15:58

Nem kell. Ha neki az jobb, fizethet is tovább. Vagy nem fizet tovább, és bízik az anyuka jóindulatában, hogy az nem indít végrehajtást.

Turulka # 2019.08.29. 11:57

Üdvözlet a Jogiszakértőnek
Fiam 22 éves, érettségire épülő OKJ-s tanulmányokat folytat. A 14. évét befejezte, de VIZSGAHALASZTÁST KÉRTÜNK a tervezett műtétek miatt (veleszületett rendelenesség, már sok műtétje volt). Tanulói jogviszonyát Június 30-val megszüntették, mivel lezárta a tanévet. Első kérdésem, hogy jogos-e ez az iskola részéről? A vizsgára való felkészülés végett még órákat fog látogatni, vizsgaanyagát el kell készítenie - animáció szak.
Ezzel elestünk a magasabb családi pótléktól, és e szerint a gyerektartásra se kötelezhető az apa. Vagy igen? Valójában a gyermek még nem rendelkezik semmilyen szakmával, még tanul, de nincs jogviszonya, munkát tanulmányai végett sem tud rendesen vállalni.
Válaszukat köszönöm.

aprilismajus # 2019.08.29. 14:51

Kedves Turulka, ha fia a vállalt kötelezettségeinek nem tett eleget (felnőttképzési szerződés), akkor jogszerű az iskola jogviszony-megszüntetése.

Az életpályára előkészítő képzés során joggal igényelhető a gyermektartás, lásd továbbtanuló nagykorú gyermek tartása. A gyermek huszonöt éves koráig, utána pedig rendkívül indokolt esetben.

Ofizoli # 2019.09.10. 19:54

Tisztelt Szakértő!

Egy olyan kérdésem lenne,hogy 2018 márciusában betöltötte a 18.életévét a gyermekem,szeptemberben már munkahelye volt így nem járt volna neki a tartásdíj. 2018 augusztus óta csak hitegetett az anyuka,hogy már elküldte a kérelmet a bíróságra a gyerektartás elmarasztalásáról. Ami nem történt meg!!! Azt mondta,"biztos sokáig tart beiktatni a levelet". Mi ügyvédet fogadtunk. Most ott tartunk 1 év alatt,hogy született egy bírósági meghagyás amibe az szerepel,hogy 2018. szeptember 1.-től nem kellett volna fizetni tartásdíjat. Mi fellebbeztünk mivel nem szerepelt benne,hogy visszakapjuk a 800.000 Ft-ot. Kérdésem a következő: jól tettem-e,hogy fellebeztem,így hatályba lép-e a meghagyás és hogy hogyan tudnám visszaszerezni a pénzemet?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.10. 20:51

Miért nem az ügyvédedet kérdezed?

Ofizoli # 2019.09.11. 17:51

Mert az ügyvédem még a nevemet se tudja egy év után. Nem értesít semmiröl én telefonálok a bíróságra hetente hogy megtudjam hogy is áll az ügyem. Anyuka címét is nekem kellett kiderítenem hogy haladjon az ügy.a bíroságtól tudtam meg hogy született egy bírósági meghagyás amit már 2 napja elküldtek az ügyvédemnek. NEM SZÓLT!!! Azt mondta az ügyvéd,hogy az áll benne: 2019. szeptember 1.-töl nem kell fizetnem. Mikor én is elolvastam az állt benne,hogy 2018.szeptembertöl nem kell fizetnem. TANÁCSTALAN VAGYOK EZÉRT KÉRTEM ITT SEGÍTSÉGET!!!

Marcsi12345 # 2019.12.16. 09:35

Tisztelt Szakértő.

Fiam az idén befejezte a tanulmányait, október óta dolgozik. A munkába állása után beadtuk a papirokat a megszüntetéssel kapcsolatban, azonban a mai napig nem született meg a határozat, még mindig vonják a tartás dijat. Az lenne a kérdésem, hogy a papirok beadása után amit kapunk, vissza kell fizetni az Édesapának?
Köszönöm a választ.

Marcsi12345 # 2019.12.16. 09:55

Tisztelt Szakértő.

Még egy kérdésem lenne. 2 fiunk van, a nagyobbikat Édeasapa, a kisebbiket én neveltem. A válás során Édesapa ragaszkodott a 20-20% gyerektartás fizetéshez, holott kb 400.000 míg én 120.000 forintot kerestem, albérletben éltem a kisebbik gyerekkel. A nagyobbik, miután betöltötte a 18. évét, át költözött hozzám. Édesapa ez után a gyerekek részére utalt havi 15-15 ezer forintot, és továbbra is utalta a20% gyerektartást a kicsire. A nagyobbik át költözésekor még egyetemre járt, de sajnos nem tudta folytatni, majd hogy legyen végzettsége ( érettségije volt csak ) tovább tanult estin techinkusi iskolába, az idő alatt sem dolgozott. Az lenne a kérdésem, hogy visszamenőleg lehet-e kérni a nagyobbik gyerek után járó gyerektartást, vagy azt akkor kellett volna, amikor át jött?

Köszönöm a választ

gerbera317 # 2019.12.16. 10:24

Mi az a 20-20%? Csak mert húsz mínusz húsz = nulla. Jó, tegyük fel, értjük, hogy 20+20% akar ez lenni. De akkor az mi? Mert ilyen esetben - magamból kiindulva - én nevelném a nálam lévő gyereket, a másik után pedig fizetnék (vagy sokkal inkább kompenzálnám a jövedelemkülönbséget). Tehát nem logikus a 20+20 százalék, sokkal inkább az eredeti értelmezésem szerinti 20 mínusz 20 százalék, ami ugyebár nulla százalék.
Jelenleg ez úgy néz ki, hogy mindkét gyerek nálad van, apuka pedig fizet 2*15 ezret, + 20 százalékot. Jó-jó, de akkor mivel van elmaradva, amit te visszamenőleg követelnél?
Egyébként 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni elmaradt tartásdíjat.

Marcsi12345 # 2019.12.16. 11:30

Kedves Gerbera314

Valószínüleg félre érthető volt, én is fizettem 20%-ot édesapának, és ő is nekem, nem volt kompenzáció :-(. A kerdésemre azért választ kaptam, köszönöm.

Marcsi12345 # 2019.12.16. 11:32

A fontosabb kérdés az lenne, hogy ha beadtuk a megszüntetésre a papirokat, mikortól nem jár a gyerektartás? Ha továbbra is kapjuk, jobban járok, ha vissza utalom Édesapának a pénzt, vagy várjam meg a határozatot?
Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.16. 22:02

amit kapunk, vissza kell fizetni az Édesapának?
Célszerű lenne. Az még inkább, ha leállítanád a végrehajtást. Már rég meg kellett volna tenned.

drbjozsef # 2019.12.17. 05:52

KBS,

Lehet, hogy én értem félre, de a

beadtuk a megszüntetésre a papirokat

kitételből én úgy értelmezem, hogy valamilyen ítélet szerint JÁR neki a gyerektartás, és annak feltételei NEM szűntek meg, egyszerűen csak azt kérdezi, hogy megállapodtak a megszüntetésben, és beadták a papírokat, és hogy már ettől az indőponttól nem kellene hogy elfogadja a gyerektartást. De amíg ítélet van róla, és a feltételek fennállnak, addig az jár neki, nem?