Köszönöm a választ.
Mekkora összeg fizetésére kötelezhetnek? Hogy számolják ki hogy mennyi az az összeg ami nem veszélyezteti a megélhetésemet? Amennyiben többet keresek mint ami elég a lakbérre, ennivalóra, alkalmanként ruházkodásra, azt mind oda kell adnom mert köteleznek rá? Vagy akkor miből fogom, tudom összegyűjteni egy saját ház árát?
Szülőtartás
Hogy mennyit kell fizetned, az függ az eltartott szükségletétől és a te vagyoni-jövedelmi helyzetedtől és az övétől is. Figyelembe kell venni a lakhatásodat, hogy házra gyűjtesz, és az egyéb kiadásokat is.
Tisztelt Szakértő!
A következő helyzetben mit tehetek?
Apám megbetegedett,idősek otthonába került ahová a húga helyeztette el.A lakás ahol élt a huga tulajdonába került.Ezért ingatlannal nem rendelkezik. A nyugdíja nem elég a havi térítési díjára ezért engem és 2 testvéremet szólítanak fel jövedelemnyilatkozatra.Szüleim 4 éves koromban elváltak,Apám Alkoholista volt...Anyám nevelt fel bennünket,apám a kötelező gyerektartást fizette 18 éves koromig,Kapcsolatot nem tartotta.Se Karácsony ,húsvét,születésnap névnap...
Kérdésem az ,hogy önök szerint kötelezhet az idősek otthona engem vagy testvéreimet szülőtartásra? Nem vált a magatartásával érdemtelenné ?
Köszönöm a választ előre is.
- te is pont arra vagy kötelezhető és a testvéreid is, mint amire ő volt: a kötelező tartásra, - és nem kötelezhet senki arra, hogy kapcsolatotok legyen : Karácsony ,húsvét,születésnap névnap...
- bocs, nem vagyok szakértő, - remélem jön majd tőle is válasz, csak laikus hozzászóló...
Az idősek otthona nem hatóság, így senkit nem kötelezhet semmire. Jövedelem igazolást meg főleg nem kérhet Önöktől. Indítson pert, ha akar valamit.
Laci1980
Jó esély van a perben arra, hogy kimondja a bíróság, hogy erdemtelenseg miatt nem jár a tartás.
Tisztelt Válaszadó!
A szülőtartással kapcsolatban lenne kérdésem? Férjemék hárman vannak testvérek és sajnos a férjem és a szülei között rossz a viszony. A szülők a legkisebb testvérnek ajándékozták minden vagyonukat és tőlünk még a nászajándékot is visszakövetelték. Férjem azóta nem tárgyal velük, a középső testvér viszont igen és a szülők felhívták férjem öccse figyelmét a szülőtartásra.
Kérdésem az lenne, ha elajándékozták a vagyont a legkisebb gyereknek, mondván Ő tartja el Őket, követelheti-e tőlünk a szülőtartást. Ilyen esetben nem az ajándékozott kötelessége?
Van rá mód, hogy ezt elkerüljük és hivatalos papírt írni róla az ő aláírásuk nélkül?
Válaszát előre is köszönöm!
Ez sajtóhiszti. Nem változik érdemi dolog a szülőtartással kapcsolatosan, tehát pont annyira van félnivalód, mint 1-5-10 éve volt.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Az eltartásra szorulótól nem lehet megkövetelni az ajándék visszakövetelését általában, de azért azt gondolom, hogy ha az ajándékozást követően nagyon rövid időn belül kér tartást a szülő, ezt figyelembe fogja vanni a bíróság.
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a választ nem is akarjuk visszakövetelni, mert ha így döntött oké, de akkor tőlünk ne várjon semmit. Sok minden amit a húgi kapott a két fiú testvér után van, illetve a férjemtől mindent, még a nászajándékot is pénzben követelte vissza! Akkor a húgi tartsa már Őket elvégre azért kapott meg mindent!
Nem figyelsz. Vagy nem érted.
Tisztelt Fórum!
- Alzheimeres szülő esetén köteles e az egyetlen gyermek elvállalni a gyámságot, ha hivatalosan egyedülálló, de jövedelméből közcélú fogl. volt élettársa és közös gyermekük megélhetését támogatja nagy mértékben? Igaz, hogy ha elutasítja, akkor állami gyámot kötelesek kiutalni a szülő mellé?
- Ha a szülő ápolási otthonba kerül, és a nyugdíja 80 %-a nem fedezi a havi 107 000 ft-os költséget, de rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, akkor a különbözetet arra az ingatlanra terhelik?
- Tehát igaz, hogy a gyermek csak akkor kötelezhető a különbözet fizetésére, ha a szülő nem rendelkezik megfelelő nyugdíjjal, és vagyonnal?
Köszönöm a választ
Te azt hiszed, hogy a gondnoknak el kell tartania a gondnokoltat? És azt hiszed, hogy a gyerek tartási kötelezettsége megszűnik, ha nem ő a szülője gondnoka?
Nem azt hiszem, csak azt szeretném megtudni, hogy köteles e elvállalni a gyámságot, és milyen esetben kötelezhető anyagi felelősségre.
Gond-nok-ság... A gyámság más.
Értem! Akkor ugyanez a kérdésem gondnoksággal behelyettesítve! :)
A gondnoki teendők ellátása nem foglalja magában, hogy el is kell tartani a gondnokoltat. Viszont ha leszármazója vagy és annak idején ő rendben eltartott téged, akkor köteles vagy őt eltartani, ha önhibáján kívül rászorul és képes vagy rá.
Akkor is, ha van vagyona? Arra nem terhelhető elsősorban?
Ha az az ingatlan hasznosítható, akkor ezt nyilván figyelembe kell venni a tartási képesség szempontjából.
Köszönöm! :)
Most hallottam arrol, hogy holnaptol az apam szulotartast kovetelhet tolem. 10 eve nem beszeltunk, mert utal engem es azota is probal keresztbe tenni. Lefogadom, hogy most mindent eltuntet a neverol, csak azert, hogy beperelhessen szulotartasert.
A kerdesem az, hogy harmas allampolgar vagyok (O nem az). Magyar, Ciprusi es van meg egy Union kivuli utlevelem is. Mit tehetek annak erdekeben, hogy megelezzom ezt a pereskedest?
Gondoltam arra, hogy lemondok a Magyar allampolgarsagomrol, de ettol ugye meg Unios allampolgar maradnek a Ciprusi utlevelem miatt. Nem tudom ilyenkor mi a helyzet, hogy egy Magyar apa beperelheti-e a harmas allampolgar vagy abban az esetben, ha lemondok rola, Ciprusi allampolgar fiat tartasdijert es az ervenyesitheto-e, vagy tudok-e ellene valamit tenni Cipruson?
Elore is koszonom!
rokontartást már rég követelhetett volna. a helyedben nem is görcsölnék ezen. az állampolgárságról lemondás nem megfelelő, mert ettől függetlenül még a rokonod.
Burn Out: Magyarorszagon lako ismerosomtol tudom, hogy gondolkodik rajta, hogy beperel, mivel a jelenlegi kormany csinalt valami torvenymodositast ami Julius 1-tol lep eletbe.
Ebben nem történt változás.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02